Κορονοϊός: Συναγερμός στους επιστήμονες από την μετάλλαξη Mu.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως τα εμβόλια δεν μπορούν να πλήξουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη με αποτέλεσμα ο κορονοϊός να απειλεί και πάλι την ανθρωπότητα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Ως μετάλλαξη ενδιαφέροντος χαρακτηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) τη νέα μετάλλαξη του SARS-CoV-2, που έχει βαπτιστεί «Mu» και ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο.
Η παραλλαγή αυτή του κορονοϊού, B.1.621 κατά την επιστημονική ονοματολογία, παρακολουθείται στενά από τον ΠΟΥ.
Ο ΠΟΥ υπογράμμισε πως το παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού παρουσιάζει μεταλλάξεις που μπορεί να σημαίνουν ότι είναι ανθεκτικό στα εμβόλια και τονίζει πως απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να κατανοηθούν τα χαρακτηριστικά του.
Όλοι οι ιοί, συμπεριλαμβανομένου του SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την COVID-19, μεταλλάσσονται συν τω χρόνω. Οι περισσότερες μεταλλάξεις πάντως δεν έχουν –ή έχουν ελάχιστη– επίπτωση στις ιδιότητες κάθε ιού.
Ωστόσο, ορισμένες μεταλλάξεις μπορεί αντιθέτως να αλλάζουν δραστικά τις ιδιότητες του ιού και να επηρεάζουν, για παράδειγμα, την ευκολία με την οποία μεταδίδεται, τη σοβαρότητα της ασθένειας που προκαλεί ή την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, των φαρμάκων, των διαγνωστικών μέσων ή των μέτρων δημόσιας υγείας.
Η εμφάνιση στα τέλη του 2020 νέων στελεχών που παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για την παγκόσμια δημόσια υγεία οδήγησε τον ΠΟΥ να τα χαρακτηρίσει παραλλαγές ενδιαφέροντος και παραλλαγές ανησυχίας, για να ιεραρχήσει τις δραστηριότητες παρακολούθησης και έρευνας σε παγκόσμια κλίμακα.
Αποφάσισε να ονομάζει τις ανησυχητικές παραλλαγές του ιού με βάση τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, ώστε να αποφεύγεται ο στιγματισμός χωρών και να μπορεί το ευρύ κοινό να προφέρει πιο εύκολα τα ονόματα.
Το τρέχον διάστημα, ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει τέσσερα παραλλαγμένα στελέχη «ανησυχητικές παραλλαγές», ανάμεσά τους τη Δέλτα, που έχει εντοπιστεί σε 170 χώρες ως αυτό το στάδιο, και άλλα πέντε «παραλλαγές ενδιαφέροντος», συμπεριλαμβανομένης της Mu.
Αφότου ταυτοποιήθηκε στην κολομβιανή επικράτεια τον Ιανουάριο, η Mu εξαπλώθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης.
«Αν και ο παγκόσμιος επιπολασμός της παραλλαγής Mu μεταξύ των κρουσμάτων που έχουν αλληλουχηθεί γενετικά είναι μικρός, το τρέχον διάστημα είναι κατώτερος του 0,1%, ο επιπολασμός της στην Κολομβία (39%) και στον Ισημερινό (13%) αυξάνεται συνεχώς», εξήγησε ο ΠΟΥ.
Νέα δεδομένα για την μετάδοση του κορονοϊού. Πώς ένα άτομο που νόσησε μπορεί να μεταφέρει τον ιό και να τον μεταδίδει για πάνω από ένα χρόνο. Τι υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Πάνω από ένα έτος μπορεί να διαρκέσει η ανάρρωση για πολλούς ασθενείς με κορονοϊό, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Lancet και η οποία διερεύνησε τις κλινικές επιπτώσεις στους 6 και 12 μήνες μετά την αρχική εμφάνιση συμπτωμάτων σε άτομα που νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο λόγω COVID-19.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Λίνα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Ελένη Κορομπόκη (Επιμελήτρια Παθολογίας) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης
ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης.
Στο πλαίσιο της μελέτης αναλύθηκαν στοιχεία από ασθενείς με COVID-19 που έλαβαν εξιτήριο από νοσοκομείο επαρχίας της Κίνας μεταξύ 7 Ιανουαρίου και 29 Μαΐου 2020.
Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις παρακολούθησης στους 6 και 12 μήνες μετά, κατά τις οποίες οι επιζώντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με την παρουσία συμπτωμάτων και την ποιότητα ζωής τους.
Τα ερωτηματολόγια αυτά συμπλήρωσε και ομάδα φυσιολογικών ατόμων ίδιας ηλικίας που δεν είχαν νοσήσει από COVID-19 για σύγκριση. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν κλινική εξέταση και εργαστηριακές εξετάσεις για τους ασθενείς, που συμπεριέλαβαν απεικόνιση και δοκιμασίες αναπνευστικής λειτουργίας.
Συνολικά, 1.276 επιζώντες από COVID-19 ολοκλήρωσαν και τις δύο επισκέψεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ως τώρα σχετική μελέτη στη διεθνή βιβλιογραφία. Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 59 έτη και 681 (53%) από αυτούς ήταν άνδρες.
Το ποσοστό των ασθενών με τουλάχιστον ένα σύμπτωμα ήταν 68% στους 6 μήνες και 49% στους 12 μήνες. Περισσότεροι ασθενείς είχαν συγκεκριμένα άγχος ή κατάθλιψη στους 12 μήνες (26%) σε σύγκριση με τους 6 μήνες (23%).
Τα πιο συχνά συμπτώματα στους 12 μήνες ήταν κόπωση και μυϊκή αδυναμία. Το 1/3 περίπου των ασθενών συνέχισε να αναφέρει κάποιου βαθμού δύσπνοια. Συνολικά, οι ασθενείς ανέφεραν περισσότερα κινητικά προβλήματα, σωματικούς πόνους, άγχος ή κατάθλιψη και παρείχαν χαμηλότερες βαθμολογίες αυτοαξιολόγησης της ποιότητας ζωής τους συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου ίδιας ηλικίας.
Σε σύγκριση με τους άνδρες, οι γυναίκες είχαν αυξημένες πιθανότητες να αισθάνονται κόπωση, μυϊκή αδυναμία, άγχος ή κατάθλιψη στους 12 μήνες. 88% των ασθενών που εργαζόταν πριν την COVID-19 είχαν επιστρέψει στην αρχική τους εργασία 1 έτος μετά τη νόσηση.
Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να ληφθούν υπόψη από την πολιτεία για τον προγραμματισμό παροχής μακροχρόνιων υπηρεσιών υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και από τους πολίτες που πρέπει να κατανοήσουν τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19, άμεσα και μακροπρόθεσμα.
Μπροστά σε μια απίστευτη ανακάλυψη βρέθηκαν οι επιστήμονες που μάχονται κατά του κορονοϊού καθώς ένα κοινό ρινικό σπρέι της αγοράς μειώνει 99.9% το ιικό φορτίο! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr…
Το Viraleze φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο κατά 99,9% όταν αυτό χορηγείται από τη μύτη στην τραχεία και στους πνεύμονες των ζώων που ήταν θετικά στον ιό.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Viruses και δείχνουν μάλιστα ότι το SL7013 (Viraleze) είναι αποτελεσματικό έναντι και τις μετάλλαξης Δέλτα και έναντι πολλών άλλων μεταλλάξεων του SARS-CoV-2.
Τα τελευταία αποτελέσματα έρχονται από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το The Scripps Research Institute.
Τα προστατευτικά οφέλη του φαρμάκου βρέθηκαν ότι είναι συνεπής με τη ιοκτόνο δράση του SPL7013 που είχε αναφερθεί προηγουμένως σε ξεχωριστή μελέτη επίσης από το Starpharma, το οποίο και πρόκειται για ένα τροπικό φάρμακο που αποτελείται από νατριούχο αστοδριμερές ως δυνητικός παράγοντας κατά του ιού μετά από ένα λεπτό έκθεσης.
Η μελέτη χρησιμοποίησε το K18-hACE2 μοντέλο ποντικού για να ερευνήσει την αντιική αποτελεσματικότητα του φαρμάκου ως ένα βλεννολυτικό ρινικό σπρέι.
Τα ζώα της πρώτης ομάδας έλαβαν το νατριούχο astodrimer περιεκτικότητας 1 % ρινικό σπρέι ή PBS ενδορινικά ή ενδορινικά και ενδοτραχειακά για επτά ημέρες και μετά μολύνθηκαν ενδορινικά με τον SARS-CoV-2.
Η άλλη ομάδα μολύνθηκε με τον ιό που έχει επωαστεί για 60 λεπτά.
Στο τέλος της πρώτης δοκιμής η βιραιμία (παρουσία του ιού στο αίμα) δεν ήταν προβλέψιμη ή ήταν χαμηλή στα ζώα τα οποία είχαν λάβει το φάρμακο σε ποσοστό 1%
Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά δεδομένου ότι τα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν ότι η νόσος Covid -19 μπορεί να μολύνει ακόμα και όσους έχουν εμβολιαστεί παρόλο που είναι λιγότερο πιθανό να χρήζουν νοσηλείας και να πεθάνουν.
Το Viraleze θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως ένα νέο προστατευτικό φάρμακο για να μειωθεί το ιικό φορτίο και να εξαλειφθεί από το σώμα.
Το φάρμακο είναι ήδη στο εμπόριο και πωλείται στην Ευρώπη και στην Ινδία. Είναι επίσης διαθέσιμο online σε συγκεκριμένες αγορές που φαίνονται στο επίσημο site του.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…