Παγκόσμιο σοκ: Πρόστιμο 260 εκ. δολάρια στην Johnson & Johnson γιατί μοίραζε… καρκίνο

Johnson & Johnson: «Καμπάνα» 260 εκατ. δολαρίων θα πληρώσει ο αμερικανικός όμιλος φαρμακευτικών και καταναλωτικών αγαθών Johnson & Johnson (J&J) μετά από αγωγή καρκινοπαθούς για μόλυνση από ταλκ, σύμφωνα με δημοσίευση της Handelsblatt στις 4.5.2024.

Συγκεκριμένα, στην Johnson & Johnson επιβλήθηκε πρόστιμο 260 εκατ. δολαρίων λόγω ταλκ που φέρεται να έχει μολυνθεί από αμίαντο.

Οι ένορκοι στο Πόρτλαντ επιδίκασαν τη Δευτέρα (3.5.2024) στην ενάγουσα και τον σύζυγό της αποζημίωση 60 εκατ. δολαρίων και στην εταιρεία πρόστιμο 200 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση.

Η ενάγουσα, Kyung Lee, διαγνώστηκε με μεσοθηλίωμα πέρυσι σε ηλικία 48 ετών και υποστήριξε ότι ο θανατηφόρος καρκίνος του ιστού στο περικάρδιο οφειλόταν στην έκθεσή της σε ουσία που εντοπίζεται στα συστατικά της παιδικής πούδρας και των αποσμητικών της J&J για σχεδόν 30 χρόνια.

Ένας δικηγόρος της J&J δήλωσε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι η ασθένειά της πιθανότατα προκλήθηκε από αμίαντο που χρησιμοποιούνταν σε εργοστάσιο κοντά στο σπίτι της.

Η απόφαση είναι «ασυμβίβαστη με δεκαετίες ανεξάρτητων επιστημονικών αξιολογήσεων» που είχαν επιβεβαιώσει την ασφάλεια της παιδικής πούδρας: δεν περιείχε αμίαντο και δεν προκαλούσε καρκίνο, τόνισε ο δικηγόρος του αμερικανικού κολοσσού.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει αγωγές από περισσότερους από 61.000 ενάγοντες στις ΗΠΑ για το ταλκ της.

Η συντριπτική πλειονότητα των εναγόντων είναι γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών, ενώ μόνο μια μικρή μειοψηφία είναι ασθενείς με μεσοθηλίωμα.

Η J&J συνεχίζει να επιδιώκει διακανονισμό ύψους 6,48 δισ. δολαρίων για τις περισσότερες από τις αγωγές που εκκρεμούν εναντίον της εταιρείας εξαιτίας του ταλκ στο πλαίσιο της διαδικασίας πτώχευσης.

Δύο προηγούμενες προσπάθειες της εταιρείας να διευθετήσει τις υποθέσεις στο πλαίσιο της πτώχευσης απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια.

Οι δικαστικές διαδικασίες στις εν λόγω υποθέσεις είχαν μέχρι σήμερα διαφορετικό βαθμό επιτυχίας.

Μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες των εναγόντων ήταν μια απόφαση του 2021, σύμφωνα με την οποία σε 22 γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών επιδικάστηκαν 2,1 δισ. δολάρια.

Τον Απρίλιο, η J&J κέρδισε μια αγωγή για πρόκληση καρκίνου των ωοθηκών, αλλά υποχρεώθηκε να καταβάλει 45 εκατ. δολάρια σε μια υπόθεση μεσοθηλιώματος.

Johnson & Johnson: Τι παραδέχεται η εταιρία

Όπως αναμενόταν η J&J δεν απάντησε σε λεπτομερείς γραπτές ερωτήσεις του Reuters σχετικά με το σχέδιο χρεοκοπίας αλλά σε δήλωσή της υπερασπίστηκε την κίνηση αυτή ως έναν νόμιμο τρόπο επίλυσης του ζητήματος.

«Ο στόχος της LTL είναι να επιτύχει μια δίκαιη λύση για τους ενάγοντες μέσω ενός σχεδίου αναδιοργάνωσης και να δημιουργήσει ένα εύλογο πλαίσιο για την αντιμετώπιση του άνευ προηγουμένου αριθμού υφιστάμενων και μελλοντικών αξιώσεων» πρόσθεσε.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η επίλυση αυτού του ζητήματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα και αποτελεσματικότερα είναι προς το καλύτερο συμφέρον των διεκδικητών και όλων των ενδιαφερομένων.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία και να εκφέρουμε τη θέση μας στο δικαστήριο» υποστήριξε.

Μόλις προχθές δικηγόρος της θυγατρικής της J&J κατηγόρησε δικηγόρους ατόμων, που έχουν μηνύσει την Johnson & Johnson για προϊόντα ταλκ, ότι μοιράστηκαν εμπιστευτικά έγγραφα με το Reuters σε μια προσπάθεια να «εκδικαστεί» η υπόθεση στον Τύπο.

Την ίδια μέρα οι δικηγόροι της εταιρίας και της θυγατρικής της ζήτησαν προσωρινή δικαστική εντολή πτώχευσης για να εμποδίσουν το Reuters να δημοσιεύσει πληροφορίες.

Eκπρόσωπος του πρακτορείου απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των δικηγόρων της J&J διαμηνύοντας ότι «θα συνεχίσουμε να αναφέρουμε χωρίς φόβο ή εύνοια για θέματα δημοσίου συμφέροντος».

Όπως σημειώνει το Μέσο, επικαλούμενο ενάγοντες και ειδικούς εμπειρογνώμονες, η επίμαχη τακτική θα μπορούσε να υιοθετηθεί και από άλλες μεγάλες εταιρείες που αντιμετωπίζουν κρίσεις, εάν η Johnson & Johnson λάβει έγκριση από το πτωχευτικό δικαστήριο.

«Ένα τέτοιο προηγούμενο θα μπορούσε να επιτρέψει στις εταιρείες να επιδιώκουν συχνά πτωχεύσεις για να ξεφύγουν από τη λογοδοσία από ενόρκους, σχολίασε η Mελίσα Τζάκομπι, καθηγήτρια της Νομικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, κάνοντας λόγο για ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει η πτώχευση εναλλακτικό σύστημα δικαιοσύνης για τις μεγάλες εταιρείες.

Η εξέταση του αιτήματος για πτώχευση θα αρχίσει στις 14 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι η κίνηση του Οκτωβρίου έφερε προσωρινή διακοπή δίκης κατά της Johnson & Johnson.

J&J: Γνώριζαν επί δεκαετίες για τον αμίαντο

Έρευνα του Reuters τον Δεκέμβριο του 2018 αποκάλυψε ότι η εταιρεία γνώριζε για δεκαετίες δοκιμές που έδειχναν ότι το ταλκ της περιείχε μερικές φορές καρκινογόνο αμίαντο, αλλά κράτησε μυστικές τις πληροφορίες από τις ρυθμιστικές αρχές και το κοινό.

Ανάμεσα στους δεκάδες χιλιάδες ενάγοντες βρίσκονται πολλοί με μεσοθηλίωμα ή καρκίνο των ωοθηκών. Ένας από τους 38.000 είναι ο 78χρονος μαιευτήρας-γυναικολόγος, Τόμας Μακάτι, ο οποίος είχε συστήσει το Baby Powder σε «αμέτρητες έγκυες γυναίκες» ενώ το χρησιμοποιούσε και εκείνος. Ο ίδιος είπε ότι χρειάστηκε να κάνει πέντε κύκλους χημειοθεραπείας για να θεραπευτεί.

Ο γιατρός μήνυσε την J&J στη Νέα Υόρκη τον Ιούλιο, λίγους μήνες μετά τη διάγνωσή του. Η υπόθεσή του δεν είχε ακόμη εκδικαστεί όταν η LTL Management υπέβαλε το αίτηση πτώχευσης. Ο Μακάτι εξέφρασε μιλώντας στο Reuters την απογοήτευσή του γιατί «επέλεξαν να κάνουν αυτό που είναι βολικό και όχι αυτό που είναι σωστό». «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να κηρύξουν πτώχευση», είπε.

Οι στρατηγικές των J&J και Purdue Pharma στο Κογκρέσο
Το Reuters θυμίζει επίσης της περίπτωση της Purdue Pharma των Σάκλερς, οι οποίοι πλάσαραν στην αγορά ως μη εθιστικό ένα ακραία εθιστικό παυσίπονο, το Oxycontin από το οποίο κέρδισαν δισεκατομμύρια δολάρια, πριν ακολουθήσουν οι μεγάλες φαρμακευτικές με τα δικά τους συνταγογραφούμενα σκευάσματα. Αποτέλεσμα; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το 1999 έως το 2019 περίπου 500 χιλιάδες Αμερικανοί πέθαναν από υπερβολική δόση.

Οι στρατηγικές χρεοκοπίας τόσο της J&J όσο και της Purdue έχουν φέρει το θέμα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ με ορισμένους να υποστηρίζουν την ανάγκη να σταματήσουν τέτοιες τακτικές. Ο Αμερικανός γερουσιαστής, Ντικ Ντάρμπιν, από το Ιλινόις και άλλοι Δημοκρατικοί πρότειναν την απαγόρευση της στρατηγικής, που χρησιμοποιεί η J&J, και θα περιόριζε τη δυνατότητα των εταιρειών να αποποιούνται τις ευθύνες τους χωρίς να δηλώνουν πτώχευση.

«Ο πτωχευτικός μας κώδικας και η πολιτική δικονομία πρέπει να διερευνηθούν για να διασφαλιστεί ότι αυτή η εκμετάλλευση δεν θα πραγματοποιηθεί», είπε ο Ντάρμπιν σε συνέντευξή του.