Επιχειρήσεις: Παγκόσμια ανησυχία στο χρηματοοικονομικό σύστημα του πλανήτη έχει προκαλέσει η διαφαινόμενη χρεοκοπία του μεσιτικού κολοσσού Evergrande, με τα χρέη του φτάνουν τα 302 δισ. ευρώ!
Οι κινεζικές αρχές ενημέρωσαν τις μεγάλες τράπεζες της χώρας ότι η Evergrande Group δεν θα είναι σε θέσει να πληρώσει τους τόκους δανείων που πρέπει στις 20 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, σε μια ακόμα ένδειξη του μεγάλου οικονομικού αντίκτυπου που έχει η κρίση χρέους που αντιμετωπίζει ο κινεζικός κολοσσός των ακινήτων.
Τα οικονομικά προβλήματα του δεύτερου μεγαλύτερου κατασκευαστή ακινήτων της Κίνας έχουν ήδη προκαλέσει την οργή επενδυτών αλλά και αγοραστών κατοικιών, ενώ έχουν αυξήσει τους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας.
Το υπουργείο Στέγασης και Αστικής-Αγροτικής Ανάπτυξης (MOHURD) της Κίνας πραγματοποίησε συνάντηση με τους τραπεζίτες αυτή την εβδομάδα, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος. Το δημοσίευμα αναφέρει ακόμη ότι η Evergrande συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις της με τις τράπεζες με στόχο τη δυνατότητα καθυστέρησης των πληρωμών και αναβολή ορισμένων δανείων.
Οι ρυθμιστικές αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι η υπόθεση της Evergrande ενέχει ευρύτερους κινδύνους για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας εάν δεν περιοριστούν οι υποχρεώσεις της εταιρείας που αγγίζουν το ποσό των 305 δισ. δολαρίων.
Η Evergrande ανακοίνωσε στο χρηματιστήριο ότι έχει προσλάβει δύο συμβούλους για να διερευνήσουν τις οικονομικές επιλογές της, ενώ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών εν μέσω της πτώσης που καταγράφουν οι πωλήσεις ακινήτων και λόγω της έλλειψης προόδου στην προσπάθεια εκποίησης λοιπόν περιουσιακών στοιχείων.
Εξέλιξη που σύμφωνα με αναλυτές προμηνύει την αναδιάρθρωση του χρέους της εταιρείας και την εξυγίανση της, με πολλούς εξ αυτών να προβλέπουν παρέμβαση των κινεζικών αρχών για αποφυγή της κατάρρευσης που θα είχε τεράστιο αντίκτυπο σε πολλούς κλάδους.
Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης S&P προχώρησε σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Evergrande σε “CC” από “CCC”, με αρνητικές προοπτικές, επικαλούμενος τη μειωμένη ρευστότητα της εταιρείας και τους κινδύνους αθέτησης πληρωμών, και λαμβάνοντας υπόψη την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του χρέους της.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που ενέχει μια χρεοκοπία του ομίλου Evergrande για πολλούς κλάδους επεσήμανε σε έκθεσή του αργά την Τρίτη και ο οίκος αξιολόγησης Fitch, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο συνολικός αντίκτυπος στον τραπεζικό τομέα θα ήταν διαχειρίσιμος.
Σημειώνεται ότι η Fitch υποβάθμισε την κινεζική Evergrande Group σε “CC” από “CCC+” στις 7 Σεπτεμβρίου, επισημαίνοντας τότε ότι θεωρεί πιθανή κάποιου είδους αθέτηση πληρωμών. Η Fitch ανέφερε ότι οι τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κατέχουν δάνεια της Evergrande ύψους 572 δισ. γουάν (88,8 δισ. δολάρια), προσθέτοντας ωστόσο ότι το τραπεζικό σύστημα μπορεί να έχει έμμεση έκθεση στους προμηθευτές του κατασκευαστή ακινήτων, οι οποίοι έχουν απαιτήσεις ύψους 667 δισ. γουάν.
Η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs προειδοποίησε, επίσης, σε σημείωμά της την Τετάρτη ότι η κρίση χρέους της Evergrande Group θα μπορούσε να εγκυμονεί κινδύνους διάχυσης της κρίσης στον ευρύτερο τομέα ακινήτων της Κίνας.
“Πιστεύουμε ότι περαιτέρω αναταράξεις στις δραστηριότητες ανάπτυξης ακινήτων της εταιρείας μπορεί να είναι πολύ αρνητικές για την ψυχολογία μεταξύ των εγχώριων αγοραστών ακινήτων και των επενδυτών, κλίμα που ενδεχομένως να επεκταθεί και στον ευρύτερο τομέα των ακινήτων”, αναφέρουν οι Kenneth Ho και Chakki Ting της Goldman Sachs.
Εάν η δραστηριότητα ανάπτυξης ακινήτων καταστεί δυνατόν να διατηρηθεί ως συνεχιζόμενη, αυτό θα μπορούσε να αμβλύνει τον κίνδυνο μετάδοσης, προσθέτουν οι αναλυτές της Goldman Sachs.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η JPMorgan, η οποία προειδοποίησε για τον κίνδυνο των επιπτώσεων στον κινεζικό κλάδο ακινήτων. “Η επιτάχυνση των πρόσφατων εξελίξεων πιστεύουμε ότι απαιτεί πρόσθετους ελιγμούς από την κυβέρνηση προκειμένου να αποτραπεί πιθανή μετάδοση”, αναφέρει η επενδυτική τράπεζα σε σημείωμά της, προσθέτοντας ότι πρέπει να συνεχιστούν οι δραστηριότητες της εταιρείας για την προστασία των συμφερόντων πελατών και προμηθευτών.
Επιχειρήσεις: Προσπάθειες αναδιάρθρωσης του χρέους.. μαμούθ!
Την ίδια ώρα, ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Hui Ka Yan πιθανότατα έχει ξεκινήσει ήδη την αναδιάρθρωση του υπέρογκου χρέους της Evergrande, το συνολικό ύψος του οποίου ανέρχεται στα 302 δισ. δολάρια, καθώς ο κινεζικός κολοσσός των ακινήτων έχει σημειώσει μηδαμινή πρόοδο στην προσπάθειά του να αποφύγει την εντεινόμενη κρίση χρέους που οδήγησε σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά του γραφεία.
Άλλωστε, όπως αναφέρει η εισηγμένη στην αγορά του Χονγκ Κονγκ Evergrande σε γνωστοποίηση που απέστειλε στο χρηματιστήριο την Τρίτη, έχει ήδη προσλάβει δύο συμβούλους -και συγκεκριμένα τις εταιρείες Houlihan Lokey και Admiralty Harbour Capital- προκειμένου να αξιολογήσουν της κεφαλαιακή δομή και να εκτιμήσουν τη συνολική ρευστότητα της εταιρείας.
Η Zhou Chuanyi, αναλύτρια πιστώσεων της Lucror Analytics με έδρα τη Σιγκαπούρη, επισημαίνει ότι αυτού του είδους οι ενέργειες συνήθως προαναγγέλλουν αναδιάρθρωση χρέους. Οι επενδυτές, από τη μεριά τους, επί του παρόντος, παρακολουθούν στενά τις πληρωμές τόκων και αναζητούν ενδείξεις για το εάν η διαδικασία πρόκειται να ξεκινήσει σύντομα. “Μια αναδιάρθρωση είναι πολύ πιθανή”, εκτιμά η Zhou.
Τα δολαριακά ομόλογα της Evegrande έχουν ήδη αποτιμηθεί με βάση τον κίνδυνο αναδιάρθρωσης. Οι ομολογίες της εταιρείας με επιτόκιο 8,25% και λήξη τον Μάρτιο του 2022 υποχώρησαν κατά 5,7 σεντς ανά δολάριο στα 26,8 σεντς στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, το μεσημέρι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Εν τω μεταξύ, η μετοχή της εταιρείας έχει χάσει σχεδόν το 83% της αξίας της κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους.
Η εταιρεία από τη Σεντζέν, η οποία στο παρελθόν βασίστηκε στη φθηνή χρηματοδότηση και τροφοδότησε με δανεισμό την επέκτασή της σε τομείς όπως το ποδόσφαιρο, τα ηλεκτρικά οχήματα και το φυσικό νερό, πλέον φαίνεται να ξεμένει από επιλογές που θα μπορούσαν να την απαλλάξουν από τους πιστωτές της. Το τοπικό οικονομικό περιοδικό Caixin ανέφερε ότι δεκάδες επενδυτές και εργαζόμενοι της Evergrande που είχαν αγοράσει τα προϊόντα διαχείρισης πλούτου της εταιρείας συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της στη Σεντζέν προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της.
Η Evergrande δεν ανταποκρίθηκε στα αιτήματα να σχολιάσει την κατάσταση. Ωστόσο, στην γνωστοποίηση που κατέθεσε στο χρηματιστήριο η εταιρεία προειδοποιεί τους επενδυτές της ότι οι ταμειακές ροές της βρίσκονται υπό “τρομερή” πίεση. Προσθέτει, δε, ότι οι συμβάσεις πωλήσεις ακινήτων της εταιρείας θα σημειώσουν “σημαντική πτώση” τον Σεπτέμβριο, καθώς αρνητικά δημοσιεύματα του Τύπου έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των αγοραστών ακινήτων.
Επιπλέον, σημειώνει ότι οι υπόλοιπες προσπάθειές της για άντληση κεφαλαίων -και συγκεκριμένα η πώληση συμμετοχών στις εισηγμένες εταιρείες της ηλεκτρικών οχημάτων και παροχής υπηρεσιών ακίνητης περιουσίας- δεν απέφεραν τα “αναμενόμενα αποτελέσματα”.
“Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσκολίες, τις προκλήσεις και την αβεβαιότητα όσον αφορά τη ρευστότητα, όπως προαναφέρθηκε, δεν διασφαλίζεται ότι ο όμιλος θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις του που προκύπτουν από τις σχετικές χρηματοδοτικές και άλλες συμβάσεις”, προσθέτει η Evergrande στην γνωστοποίησή της στο χρηματιστήριο.