Σε τροχιά κακοκαιρίας η Ελλάδα μέχρι την Κυριακή μετά από ένα παρατεταμένο κύμα ζέστης, με απίστευτα υψηλές θερμοκρασίες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Καταιγίδες θα σημειωθούν σχεδόν στο σύνολο της χώρας έως και το απόγευμα του Σαββάτου, με τις πλημμύρες να δημιουργούνται αιφνίδια.
Μία από τις περιοχές που θα δεχτεί αρκετό νερό είναι η Πελοπόννησος, ενώ και στην Αττική για δύο μέρες θα έχουμε καταιγίδες.
Όμως, αυτό το διάστημα είναι παροδικό, καθώς από τη Δευτέρα ο καιρός αλλάζει και πάλι.
Στη σημερινή του πρόγνωση ο μετεωρολόγος του Alpha, κ. Γιώργος Τσατραφύλλιας αναφέρει πως αναμένεται ξανά άνοδος της θερμοκρασίας πάνω από τα κανονικά.
Πάμε δηλαδή για έναν νέο… καύσωνα.
Δυστυχώς… Τα Μερομήνια 2025 βγήκαν για τον Χειμώνα 2025
Η αγαπημένη εμπερική πρόβλεψη για τον καιρό που θα κάνει τους υπόλοιπους μήνες ήρθε και φέτος, με τα Μερομήνια 2025 να δείχνουν προς έναν πιο σκληρό χειμώνα σε σύγκριση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, ο Θεοφάνης Χατζηγρίβας παρουσιάζει τον καιρό για το επτάμηνο από Σεπτέμβριο 2024 έως τον Μάρτιου 2025.
Ο φετινός χειμώνας ίσως συνοδεύεται και από περισσότερες βροχοπτώσεις, πράγμα που χρειαζόμαστε εξαιτίας των αυξανόμενων φαινομένων λειψυδρίας.
Ας δούμε τους επόμενους μήνες τι καιρό θα έχει με βάση τα Μερομήνια 2025.
Τα μερομήνια ανά μήνα
Σεπτέμβριος 2024: Σε φυσιολογικά επίπεδα θερμοκρασίας, αλλά με λιγότερες για την εποχή βροχές
Οκτώβριος 2024: Αξιόλογες βροχές και σε κάποιες περιπτώσεις πάνω από τα συνηθισμένα με κύριο χαρακτηριστικό τις χαμηλές θερμοκρασίες.
Νοέμβριος 2024: Χειμερινό σκηνικό από το 2ο μισό και αρκετές βροχές
Δεκέμβριος 2024:Βροχέρος καιρός, αλλά και χιόνια στα ορεινά, αλλα με ήπιες θερμοκρασίες για την εποχή.
Ιανουάριος 2025: Σχετικά ήπιος ο μήνας, με λιγότερες βροχές, αλά στις αρχές θα έχει πιο χειμωνιάτικα χαρακτηριστικά.
Φεβρουάριος 2025: Ψύχρα και χιόνια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καιρού
Μάρτιος 2025: Χωρισμένος στα δύο, με έντονα χειμερινές πινελιές στο 2ο μισό.
«Άδειασε η κλεψύδρα για μεγάλο σεισμό» – Προειδοποίηση σεισμολόγου
Σεισμός: Σε νέα τρομακτική προειδοποίηση προχώρησε σήμερα ο γνωστός Τούρκος καθηγητής Naci Görür μετά τον τελευταίο σεισμό 4,2 Ρίχτερ στη γειτονική μας χώρα.
Μάλιστα όπως είπε αυτή η σεισμική δόνηση ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι!
Ο ειδικός επί των σεισμών Naci Görür έκανε μια δήλωση σχετικά με τον σεισμό των 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Μους που ανακοίνωσε χθες το βράδυ το Παρατηρητήριο Kandilli. Τα λόγια του Görür προκάλεσαν φόβο. Το Παρατηρητήριο Kandilli ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν στο Alabalık-Varto/Muş και το μέγεθος 4,2 Ρίχτερ.
Ο Görür είπε σχετικά: «Έγινε σεισμός 4,2 βαθμών στο Alabalık-Varto/Muş. Ο σεισμός είναι ακριβώς στη διασταύρωση NAF (ρήγμα του Αιγαίου) και DAF (ρήγμα Ανατολίας). Αναμένεται σεισμός τόσο στο NAF όσο και στο DAF σε αυτήν την περιοχή. Επομένως, ανησυχούμε για τέτοιους σεισμούς. Αυτός ο σχετικά μικρός σεισμός θα είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι», είπε.
Τι ανέφερε ο ίδιος προ ημερών
Νέες ανησυχητικές δηλώσεις για τον ισχυρότατο σεισμό που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη έκανε προ ημερών ο καθηγητής Δρ. Naci Görür.
Με δεδομένο το γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή της θάλασσας του Μαρμαρά έχει από τα καλύτερα στον κόσμο ιστορικά αρχεία σεισμών, ο Τούρκος καθηγητής προκάλεσε σοβαρή ανησυχία με τις νέες δηλώσεις του.
Συγκεκριμένα ανέφερε:
«Μετά τον σεισμό στις 17 Αυγούστου 1999, ο επιστημονικός κόσμος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή του Μαρμαρά και είπε ότι η περιοχή γενικά και η Κωνσταντινούπολη ειδικότερα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για σεισμό. Έχουν περάσει 25 χρόνια, αλλά εξακολουθούμε να μιλάμε. Η Κωνσταντινούπολη δεν είναι έτοιμη για σεισμό. Αυτό που έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι ένα κλάσμα αυτού που πρέπει να γίνει.
Για να είναι η Κωνσταντινούπολη προετοιμασμένη για σεισμό, η κυβέρνηση, η τοπική αυτοδιοίκηση και ο λαός της Κωνταντινούπολης πρέπει να ενώσουν τα χέρια, να αλληλοβοηθηθούν και να συνεργαστούν. Η κυβέρνηση και η τοπική διοίκηση πρέπει να επιδείξουν αποφασιστική βούληση και ο λαός πρέπει να εκπληρώσει τα καθήκοντα ελέγχου και παρακολούθησης. Διαφορετικά, θα είμαστε πολύ λυπημένοι ως έθνος. Μην ξεχνάτε τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου»
Σεισμός: Εφιάλτης σε ελληνική μεγαλόπολη – Ρήγμα 11 χιλιομέτρων απειλεί με 6,2 Ρίχτερ
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας, ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Αθανάσιος Γκανάς για το ύψος των πολυκατοικιών στη Λάρισα με αφορμή την ύπαρξη ενός ρήγματος 11 χιλιομέτρων που διατρέχει την πόλη.
«Στη Λάρισα ξέρουμε ότι υπάρχει ένα ρήγμα που περνάει μέσα από την πόλη, το οποίο το έχουμε χαρτογραφήσει και έχει ένα μήκος τουλάχιστον 11 χιλιομέτρων, που σημαίνει ότι μπορεί να δώσει ένα σεισμό πάνω από 6 ρίχτερ, μπορεί και 6,2 ρίχτερ. Κοντά στη Λάρισα υπάρχουν κι άλλα ρήγματα που συνεχίζουν ανατολικά προς Πλατύκαμπο και βόρεια προς τη Γυρτώνη και βορειότερα προς τη Ροδιά, τα οποία θέλουν προσοχή», εξήγησε ο κ. Γκανάς, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά με το ρήγμα της Λάρισας, το οποίο έχει χαρτογραφηθεί μεν, αλλά θα πρέπει να βρεθούν δεδομένα για το πότε έχει γίνει ο τελευταίος σεισμός.
«Μπορεί να έχει γίνει πριν από 2.000 χρόνια που αυτό σημαίνει ότι το ρήγμα βρίσκεται στο τέλος του κύκλου και άρα είναι ώριμο ή μπορεί να έχει γίνει και νωρίτερα γιατί δεν υπάρχουν ιστορικά δεδομένα. Οπότε δεν έχουμε δεδομένα για να χαρακτηρίσουμε πόσο επικίνδυνο είναι το συγκεκριμένο ρήγμα. Το ίδιο πράγμα ισχύσει και για τα ρήγματα που είναι ανατολικότερα προς τον Πλατύκαμπο και βορειότερα, όπως στο Ασμάκι και στο Ελευθέριο. Χρειάζεται να γίνει περαιτέρω δουλειά στο πεδίο για να μπορέσουμε να τα χαρακτηρίσουμε για την επικινδυνότητα τους».
Ωστόσο ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να δίνονται άδειες από τις αρμόδιες αρχές για δεκαόροφες οικοδομές. «Το θεωρώ εγκληματικό όχι μόνο για τη Λάρισα, αλλά και για τον Βόλο και όλες τις Θεσσαλικές πόλεις. Οι δικές μας οι πόλεις, είναι χτισμένες πάνω σε ρήγματα ή κοντά σε αυτά και θα πρέπει να υπάρχουν σχέδια διαφυγής και εκκένωσης. Δεν μπορούν να στοιβάζονται πολυόροφες οικοδομές μέσα σε γειτονικά οικοδομικά τετράγωνα. Είναι μεγάλο λάθος αυτό και πρέπει να σταματήσει. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου».