Με στόχο την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και την προστασία των ανηλίκων, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού και αλκοόλ – Τροποποιήσεις νόμων 3730/2008 και 4419/2016 – Ρυθμίσεις για μη καπνικά προϊόντα – Ψηφιακό μητρώο ελέγχου προϊόντων καπνού, αλκοόλ και λοιπών μη καπνικών προϊόντων και άλλες διατάξεις».
Τι προβλέπει ο νέος νόμος για αλκοόλ και τσιγάρα
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, με τον νέο νόμο επιδιώκεται:
- η προστασία της υγείας των ανηλίκων από τις σοβαρές επιπτώσεις της χρήσης και κατανάλωσης προϊόντων καπνού και αλκοόλ στη σωματική και ψυχική τους υγεία
- η πρόληψη και η αποφυγή της έκθεσης των ανηλίκων στα προϊόντα καπνού και αλκοόλ, μέσω του περιορισμού της διαθεσιμότητας και της προσβασιμότητας των εν λόγω προϊόντων, καθώς και μέσω της ελεγχόμενης πρόσβασης στους χώρους πώλησης, διάθεσης και κατανάλωσής τους (θέσπιση της υποχρέωσης ταυτοποίησης της ενηλικότητας και αναζήτησης στοιχείων ταυτότητας εκ μέρους του πωλητή σε όλα τα σημεία πώλησης)
- η θωράκιση της δημόσιας υγείας και η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών, μέσω της διαρκούς, στοχευμένης και αποτελεσματικής εποπτείας της αγοράς των προϊόντων καπνού, των νέων προϊόντων καπνού, των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των περιεκτών επαναπλήρωσης, καθώς και των φυτικών προϊόντων για κάπνισμα
- η περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας της δημόσιας υγείας και ιδίως των ανηλίκων, έναντι των νεοεμφανιζόμενων μη καπνικών προϊόντων, με ή χωρίς νικοτίνη, που προορίζονται για εισπνοή μέσω της διαδικασίας θέρμανσης, καθώς και προϊόντων νικοτίνης, τα οποία καταναλώνονται με οποιονδήποτε τρόπο (ενδεικτικά σακουλάκια νικοτίνης) και δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4419/2016 (Α΄174),
- η ενίσχυση του μηχανισμού ελέγχου της αγοράς των προϊόντων καπνού, αλκοόλ και λοιπών μη καπνικών προϊόντων, με την αξιοποίηση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων, για τη διασφάλιση της υγείας των πολιτών.
«Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος διότι ο νέος νόμος εισάγει ενισχυμένα εργαλεία ελέγχου και προβλέπει αυστηρότερες κυρώσεις για τους παραβάτες, με στόχο να περιοριστεί δραστικά η διαθεσιμότητα και η πρόσβαση των ανηλίκων σε αλκοόλ και καπνικά προϊόντα. Πλέον οι πωλητές είναι υποχρεωμένοι να ελέγχουν την ηλικία του επίδοξου αγοραστή, είτε με την επίδειξη ταυτότητας είτε μέσω της εφαρμογής Kids Wallet. Εμείς ως κράτος θα κάνουμε ό,τι πρέπει, αλλά όλοι οι ευσυνείδητοι επαγγελματίες θα πρέπει να μας βοηθήσουν, ζητώντας ταυτοποίηση για να προστατεύσουμε τη νέα γενιά από αυτή τη μάστιγα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος δήλωσε: «Με το νόμο για την προστασία των ανηλίκων από προϊόντα καπνού, αλκοόλ καπνού, αλκοόλ και νέου τύπου μη καπνικά προϊόντα, κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα για την υπεράσπιση της υγείας των παιδιών και των εφήβων μας. Θέτουμε σαφείς κανόνες που αποτρέπουν την πρόσβαση των ανηλίκων σε προϊόντα καπνού και αλκοόλ, με στόχο μια κοινωνία που επενδύει στην πρόληψη και στην ευημερία των επόμενων γενεών. Η προστασία των πιο ευάλωτων δεν είναι απλώς προτεραιότητα — είναι ευθύνη όλων μας».
Προσοχή! Βγαίνει νέος ΑΦΜ για όλους
Μια μεγάλη τομή στη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας ετοιμάζεται στην Ελλάδα. Κάθε ακίνητο – κατοικία, οικόπεδο ή επαγγελματικός χώρος – θα αποκτήσει σύντομα τον δικό του μοναδικό αριθμό ταυτότητας, έναν σταθερό κωδικό που θα το ακολουθεί σε κάθε φορολογική ή τεχνική διαδικασία, όπως ο ΑΦΜ για τους πολίτες.
► Καταργούνται τα IBAN μας: Τι θα γίνει τώρα με τις τράπεζες
Ο νέος αριθμός θα αντικαταστήσει τους δεκάδες κωδικούς που χρησιμοποιούνται σήμερα, όπως το ΚΑΕΚ του Κτηματολογίου, το ΑΤΑΚ του Ε9, τον αριθμό ρολογιού ρεύματος ή τα στοιχεία ασφαλιστηρίου. Το σχέδιο εντάσσεται στη δημιουργία του Ενιαίου Μητρώου Ακινήτων, που θα λειτουργεί πλήρως από το 2026 μέσω της νέας ψηφιακής πλατφόρμας E-Registries, η οποία χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Με το νέο σύστημα, όλα τα στοιχεία ενός ακινήτου – τετραγωνικά, ιδιοκτησιακή κατάσταση, πολεοδομικά δεδομένα, ενεργειακές συνδέσεις, ακόμα και εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις – θα συγκεντρώνονται σε έναν ψηφιακό φάκελο, που θα ενημερώνεται αυτόματα.
Ο ιδιοκτήτης δεν θα χρειάζεται να υποβάλλει αιτήσεις ή να κάνει δηλώσεις. Για παράδειγμα, αν καταχωρηθεί ένα συμβόλαιο στο myPROPERTY, το νέο σύστημα θα ενημερώνει αυτόματα τον Δήμο, τη ΔΕΗ, την ΕΥΔΑΠ και κάθε άλλη υπηρεσία.
Η σχετική μελέτη έχει ήδη ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία, η οποία θα χαρτογραφήσει τους υφιστάμενους αριθμούς και διαδικασίες. Το έργο περιλαμβάνει δεδομένα από υποθηκοφυλακεία, δικαστήρια, το Τεχνικό Επιμελητήριο και κάθε άλλη σχετική βάση.
Το πιο σημαντικό; Με τη νέα ψηφιακή ταυτότητα:
- Οι αποκλίσεις στα τετραγωνικά θα διορθώνονται αυτόματα
- Η ιδιοκτησία και χρήση του ακινήτου θα φαίνονται ξεκάθαρα
- Θα μειωθούν τα λάθη, η ταλαιπωρία και η γραφειοκρατία
- Θα προστατεύονται οι ιδιοκτήτες με επίσημες, διασταυρωμένες πληροφορίες
Βόμβα: Οι τράπεζες δεν σε αφήνουν να αγγίξεις τα χρήματά σου – Άδειασαν λογαριασμοί
Ανατροπή στις καθημερινές τραπεζικές συναλλαγές φέρνει το αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου που εφαρμόζεται πλέον από όλες τις ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με έγγραφο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, πλέον δεν επιτρέπεται καμία συναλλαγή, εάν δεν έχει προηγηθεί επαλήθευση της ταυτότητας του πελάτη, βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου.
► Τράπεζα – έκπληξη «ανοίγει» στην Ελλάδα αθόρυβα: Δείτε ποια είναι
Τι αλλάζει και γιατί
Οι αλλαγές βασίζονται στον Νόμο 4557/2018, καθώς και στη σχετική απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος. Στόχος είναι η πρόληψη του ξεπλύματος χρήματος και η καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Οι τράπεζες είναι πλέον υποχρεωμένες:
-
Να ζητούν την ταυτότητα του πελάτη (ή άλλου νομιμοποιητικού εγγράφου)
-
Να συλλέγουν και να τηρούν στοιχεία για όλες τις συναλλαγές
-
Να αρνούνται την εκτέλεση συναλλαγών αν δεν υπάρχουν τα απαραίτητα έγγραφα
Ποια δικαιολογητικά μπορεί να ζητηθούν
Ανάλογα με τη φύση της συναλλαγής, ο πελάτης καλείται να προσκομίσει:
-
Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο
-
Εκκαθαριστικό φορολογίας εισοδήματος
-
Δήλωση Ε1 ή Ε3
-
Δικαιολογητικά που εξηγούν την προέλευση ή τον σκοπό των χρημάτων
-
Νομιμοποιητικά έγγραφα για νομικά πρόσωπα και τους εκπροσώπους τους
Τι σημαίνει αυτό για τον απλό πολίτη
Πλέον, δεν μπορείς να πας στην τράπεζα “με άδεια χέρια” για καμία σοβαρή συναλλαγή. Ακόμα και αν είσαι παλιός πελάτης, οι υπάλληλοι είναι υποχρεωμένοι να ελέγξουν εκ νέου την ταυτότητα και τα στοιχεία σου – διαφορετικά η συναλλαγή δεν προχωρά.
Αυτό έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλούς πολίτες, που βλέπουν τον τραπεζικό έλεγχο να εντείνεται και μιλούν ακόμη και για “μπλοκάρισμα” στους λογαριασμούς, όταν δεν προσκομίζονται τα κατάλληλα χαρτιά.
Γιατί το κάνουν αυτό οι τράπεζες
Η αλλαγή δεν είναι αυθαίρετη. Επιβάλλεται από ευρωπαϊκές οδηγίες και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας. Στόχος είναι:
-
Η διασφάλιση της νομιμότητας των συναλλαγών
-
Η προστασία του τραπεζικού συστήματος
-
Η αποτροπή ύποπτων κινήσεων και η ιχνηλάτηση χρημάτων