Δημόσιο: Η ώρα της… εκδίκησης φαίνεται πως έφτασε για εκατομμύρια Έλληνες καθώς σε λίγο καιρό θα μπορούν να αξιολογούν τις υπηρεσίες του Δημοσίου και των δημόσιων υπαλλήλων!
Και στην αξιολόγηση των πολιτών θα τεθούν οι υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Εκτός από το νέο σύστημα αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων, το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζει ένα ακόμη σύστημα αξιολόγησης, που θα δίνει το λόγο στους εξυπηρετούμενους πολίτες.
Σύμφωνα με όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός, Μάκης Βορίδης, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, το υπουργείο σκοπεύει να διαμορφώσει ένα ψηφιακό εργαλείο με το οποίο κάθε πολίτης που έρχεται σε επαφή με μια δημόσια υπηρεσία, θα έχει δυνατότητα να την αξιολογεί με βάση την εμπειρία εξυπηρέτησής του. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν θα έρθει μέσω νομοθετικής ρύθμισης εξήγησε ο υπουργός. Θα αποτελεί έναν ψηφιακό τρόπο αξιολόγησης των δημόσιων υπηρεσιών από τους ίδιους τους πολίτες, σε ένα πνεύμα κοινωνικής λογοδοσίας του δημοσίου.
Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, η σχετική πρωτοβουλία περιλαμβάνεται ήδη στο «σχέδιο δράσης» του υπουργείου Εσωτερικών για το 2022, κάτι που σημαίνει ότι το υπουργείο όχι μόνο επιθυμεί να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μέτρο, αλλά και να το εφαρμόσει εντός του έτους.
«Πρόκειται για ένα έργο που θα μας βοηθήσει να έχουμε μια πρόσληψη της εικόνας των πολιτών από την παροχή των υπηρεσιών του δημοσίου. Θα αποτελέσει βασικό εργαλείο προκειμένου να δούμε ο,τιδήποτε περαιτέρω», δήλωσε ο κ. Βορίδης, δείχνοντας και την αυξημένη σημασία με την οποία προσεγγίζει την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.
Δημόσιο: Έρχονται και νέα κίνητρα
Η χορήγηση μπόνους συνολικού ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, ως σύστημα ανταμοιβής σε υπαλλήλους που πετυχαίνουν τους στόχους που έχουν τεθεί στην υπηρεσία τους, θεσμοθετείται με το νομοσχέδιο που έχει αναρτήσει προς διαβούλευση ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης. Το νομοσχέδιο, όπως ανέφερε ο υπουργός σε σημερινή (18 Μαΐου) συνέντευξη Τύπου αναμένεται να προωθηθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής στις αρχές Ιουνίου, αλλά περαιτέρω διευκρινίσεις για το πώς θα εφαρμοστεί το σύστημα ανταμοιβής υπαλλήλων αναμένεται να δώσει νεότερη υπουργική απόφαση η οποία, σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, θα εκδοθεί εντός του καλοκαιριού, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση θα απαντά σε όλους τους αγνώστους «χ» που εμφανίζονται στις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου -για τις οποίες σας έχει ενημερώσει η aftodioikisi.gr σε προηγούμενη ανάλυσή της- όπως το πώς θα επιμερίζεται το μπόνους στους δικαιούχους. Όπως έχει γράψει η ιστοσελίδα μας, οι υπάλληλοι-υποψήφιοι για την απολαβή της ανταμοιβής θα ορίζονται από τον προϊστάμενό τους, αν και θεωρητικά η επίτευξη ενός ποσοτικού στόχου μπορεί να συνεπάγεται τη χορήγηση του «πριμ» σε μια ολόκληρη υπηρεσία ή τμήμα. Η ανταμοιβή κάθε υπαλλήλου δεν μπορεί να ξεπερνά ανά έτος το 15% των μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων (δηλαδή βασικό μισθό και τυχόν επίδομα θέσης ευθύνης) και υπόκειται σε κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών και πρόσθετων αποδοχών.
Ως πως το πότε θα καταβληθεί το μπόνους, ο υπουργός εκτίμησε ότι αναμένεται να δοθεί ανάμεσα στα τέλη του 2022 με τις αρχές του 2023, καθώς -πέρα από την έκδοση της προαναφερόμενης υπουργικής απόφασης- πρέπει να ολοκληρωθεί και η περίοδος για την οποία έχει δοθεί περιθώριο για την επίτευξη των τιθέμενων στόχων. Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, θα δοθεί προτεραιότητα στους υπαλλήλους που σχετίζονται με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, έργα κρίσιμα και για την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη κατηγορία υπαλλήλων υπολογίζεται σε περίπου 6.000 και η «δεξαμενή» των μπόνους που αναμένουν αθροίζεται σε 10 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου:
- Εως 20 εκατ. ευρώ κρατικών πόρων προορίζονται για την ανταμοιβή υπαλλήλων που επιτυγχάνουν στόχους που έχουν αποτυπωθεί στα ετήσια σχέδια δράσης των υπουργείων. Εφόσον το σύστημα ανταμοιβής εφαρμοστεί το τρέχον έτος, ουσιαστικά μιλάμε για στόχους που εμπεριέχονται στα ετήσια σχέδια δράσης που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο τον περασμένο Δεκέμβριο. Κάποιοι στόχοι έχουν χρονικό περιθώριο επίτευξης κάποιους μήνες ή και ένα έτος, οπότε αναλόγως ποικίλλει ο χρόνος στον οποίο θα «κλειδώσουν» το «πριμ» οι εμπλεκόμενοι υπάλληλοι (μπορεί εντός του 2022 ή στις αρχές του 2023).
- Εως 10 εκατ. ευρώ πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης προορίζονται για την ανταμοιβή υπαλλήλων φορέων που εμπλέκονται με την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης ή από άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το μπόνους θεωρείται ότι αφορά περί τους 6.000 υπαλλήλους.
- Εως 5 εκατ. ευρώ προορίζονται για την ανταμοιβή υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών που επιτυγχάνουν στόχους που συνοπτικά σχετίζονται με την άσκηση δημοσιονομικής πολιτικής.
Τα χρήματα, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, προβλέπονται στον φετινό προϋπολογισμό, κάτι που σημαίνει ότι εκτός από το ότι είναι διασφαλισμένα, αποτελεί και κυβερνητικό στόχο η χορήγησή τους εντός του 2022
Το σύστημα ανταμοιβής υπαλλήλων που πετυχαίνουν στόχους περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο με το νέο πλαίσιο αξιολόγησης στο δημόσιο. Υπενθυμίζεται ότι το προωθούμενο σύστημα δεν έχει «τιμωρητικό» πνεύμα απέναντι στους υπαλλήλους που δεν αξιολογούνται θετικά -άλλωστε η βαθμολογία έχει «βγει» από την κατώτερη μάζα υπαλλήλων κι έχει εστιαστεί μόνο στους προϊσταμένους- παρά μόνο προβλέπει την βελτίωση όσων κρίνεται ότι υστερούν, μέσω των σχεδίων ανάπτυξης.
Τι συμβαίνει όμως με όσους υπαλλήλους έχουν πολύ καλές αξιολογήσεις; Θα στερηθούν κάποιας μορφής επιβράβευση; Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή είναι υπό επεξεργασία στο υπουργείο Εσωτερικών νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων και για την διεκδίκηση των θέσεων στελεχών, θα λαμβάνεται υπόψη η αξιολογητική κρίση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη βαθμολογική εξέλιξη. Σε περίπτωση που κάποιος υπάλληλος καταλάβει θέση ευθύνης, αυτό συνεπάγεται και μισθολογική εξέλιξη.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον υπουργό μέχρι το τέλος του έτους θα έχει θεσμοθετηθεί και η πρόβλεψη για τηλεργασία ενός υπαλλήλου, ως μέσο επιβράβευσης, απόφαση για την οποία θα έχει και πάλι βασικό λόγο ο προϊστάμενός του.