Ολοταχώς για 950 ο κατώτατος μισθός: Πότε θα πάει στα 1.500 ο μέσος

Μισθοί: Πώς θα εξισωθεί ο κατώτατος σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Σενάρια για 14ο μισθό στο ν/σ για την αναδιάρθρωση του μισθολογίου. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Σε τροχιά «σύγκλισης» βάζει το νέο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, τον κατώτατο μισθό σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο της προωθούμενης αναδιάρθρωσης του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Αν και η μισθολογική αφετηρία είναι ουσιαστικά η ίδια (ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός των εργαζομένων υποχρεωτικής εκπαίδευσης στο δημόσιο τομέα είναι 780 ευρώ, επίπεδο στο οποίο διαμορφώθηκε από την 1η Απριλίου και ο κατώτατος μισθός στον ιδιωτικό τομέα), τη διαφορά κάνουν οι 14 μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, εν αντιθέσει με το δημόσιο όπου παραμένουν 12 από την εποχή του πρώτου μνημονίου στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες- σε μια προσπάθεια να συμβαδίσουν οι κατώτατες εισαγωγικές αποδοχές σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα- κερδίζει έδαφος το σενάριο αύξησης του κατώτατου μισθού στο δημόσιο κοντά στα 846 ευρώ το μήνα ώστε σε ετήσια βάση, να κλείσει η «ψαλίδα» στις κατώτατες ετήσιες αποδοχές των μισθωτών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Στο βαθμό που προχωρήσει το προαναφερθέν σενάριο, οι αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων θα φτάσουν ακόμα και το 8,5% ενώ σε μεσοσταθμικό επίπεδο αναμένεται να κυμανθούν στην περιοχή του 4%-5%.

Το κονδύλι το οποίο έχει εγγραφεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας ανέρχεται στα 500 εκατ. ευρώ και οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2024.

Παράλληλα θα τεθούν σε εφαρμογή αυξήσεις έως και 30% στα επιδόματα θέσης ευθύνης, θα αναπροσαρμοστούν τα εκτός έδρας ενώ σημαντικές αυξήσεις έχουν ήδη εξαγγελθεί στα οικογενειακά επιδόματα.

Το επίδομα τέκνων για δημόσιο υπάλληλο με ένα παιδί θα αυξηθεί από τα 50 στα 70 ευρώ, με δύο παιδιά από τα 70 στα 120 ευρώ και με τρία παιδιά από τα 120 στα 170 ευρώ.

Οι εισαγωγικοί μισθοί στο δημόσιο διαμορφώνονται σήμερα σε 780 ευρώ για τους υπαλλήλους υποχρεωτικής εκπαίδευσης, στα 858 ευρώ για τη δευτεροβάθμια, στα 1.037 ευρώ για υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης και στα 1.092 ευρώ για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Στον ιδιωτικό τομέα, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε σωρευτικά κατά 20% από το 2019. Από 650 ευρώ τον Φεβρουάριο του 2019, στα 663 ευρώ τον Ιανουάριο του 2022, στα 713 ευρώ τον Μάιο του 2022 και στα 780 ευρώ τον Απρίλιο του 2023 (συνολική αύξηση 130 ευρώ).

Οι διατάξεις για το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων θα περιληφθούν στο πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας με το οποίο, όπως έχει ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός, θα υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες της ΝΔ για το 2024.

Μισθοί: Άμεση αύξηση σε αυτούς τους εργαζόμενους – Θα ξεπεράσουν τα 1.100 ευρώ

Αυξάνονται από 4,5 έως 5,5% οι μισθοί των εργαζομένων σε εστίαση και τουρισμό. Ποιο είναι το πόσο που παίρνουν τώρα και πού θα φτάσει με την αύξηση. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Για όλους τους εργαζόμενους που απασχολούνται στα πάσης φύσεως τουριστικά και επισιτιστικά καταστήματα όλης της χώρας επεκτάθηκε και ισχύει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που υπογράφηκε στις 12 Ιουνίου, με αποτέλεσμα να αυξάνεται από 4,5 έως 5,5% ο μισθός από τον Ιούνιο.

Συγκεκριμένα, η Σύμβαση προβλέπει μισθούς ανώτερους από των εθνικό κατώτατο μισθό (από 815 έως 1.017 ευρώ μικτά), με αύξηση από 4,5 έως 5,5% από τον Ιούνιο σε σχέση με του μισθούς της προηγούμενης ΣΣΕ.

Ενώ από τον Ιούνιο του 2024 θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση 5% στους διαμορφωμένους βασικούς μισθούς, ενώ ορίζονται μια σειρά ποσοστιαίων επιδομάτων όπως γάμου, τουριστικής εκπαίδευσης, ενδεχόμενης ανθυγιεινής εργασίας κλπ.

Όπως και η προηγούμενη αντίστοιχη συλλογική σύμβαση, έτσι και η νέα ΣΣΕ που επεκτάθηκε άμεσα καθιερώνει το πενθήμερο σύστημα εργασίας και σημειώνεται ότι υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι σε περίπτωση που απασχοληθούν οι εργαζόμενοι πάνω από πέντε ημέρες την εβδομάδα θα πληρωθούν μία επιπλέον ημέρα για κάθε ημέρα εργασίας, με προσαύξηση 75% στην περίπτωση που αυτή είναι Κυριακή ή αργία.

Δείτε εδώ το σχετικό ΦΕΚ:

Κλαδικές συμβάσεις

Ειδικότητες

  • Περίπτωση Ι

Το προσωπικό εστιατορίων, ζυθεστιατορίων, ταβερνών, μπαρ, νυκτερινών κέντρων διασκέδασης, επιχειρήσεων τροφοδοσίας γευμάτων (catering), οβελιστηρίων, ψητοπωλείων και κάθε καταστήματος, στο οποίο λειτουργεί αμιγές τμήμα εστιατορίου.

  • Περίπτωση ΙΙ

Το προσωπικό των καφενείων, καφέ-σνακ μπαρ, ουζερί, αναψυκτηρίων, λεσχών, κυλικείων, εντευκτηρίων, καφεζαχαροπλαστίων, καφεζυθοζαχαροπλαστείων, γαλακτοπωλείων, φαστ φουντ, ντισκοτέκ, καφωδείων, μπουάτ, μπυραριών και καφετεριών, παμπς (Pubs), πιάνο μπαρ, καταστημάτων χορτοφαγίας, και ποικίλων εδεσμάτων και κάθε εν γένει καταστήματος, στο οποίο λειτουργεί τμήμα καφετέριας, πιτσαρίας, ζαχαροπλαστείου, και λοιπών μικτών ή συναφών τοιούτων, ανεξαρτήτως της αδείας λειτουργίας τους.

Αναλυτικά:

Οι βασικοί μηνιαίοι μισθοί των εργαζομένων των περιπτώσεων Ι και ΙΙ αυξάνονται από την 1η Ιουνίου 2023 και διαμορφώνονται ως εξής:

Κεφάλαιο Α’: Καταστήματα περίπτωσης Ι

Κεφάλαιο Β’: Καταστήματα περιπτώσεως ΙΙ

Επισημαίνεται πως σε οποιαδήποτε κατηγορία καταστήματος, για να υπάρξει θέση βοηθού μπάρμαν ή βοηθού σερβιτόρου πρέπει απαραίτητα να εργάζεται σε αυτό μπάρμαν ή σερβιτόρος διαφορετικά οι βοηθοί θα λαμβάνουν τον αντίστοιχο μισθό αυτών (μπάρμαν και σερβιτόρου).

Η ΣΣΕ καλύπτει τα εστιατόρια, τα καφέ καθώς και τους διανομείς που συνδέονται με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τα ανωτέρω καταστήματα, συνολικά δηλαδή αφορά -με βάση τα στοιχεία των περασμένων ετών που παρουσιάζουν μάλιστα αυξητική τάση- περί τους 430.000 εργαζομένους.

Κεφάλαιο Γ’: Διανομείς των καταστημάτων και των δύο περιπτώσεων Ι και ΙΙ

Οι βασικοί μισθοί των πλήρως απασχολούμενων διανομέων των υπαγόμενψων στην παρούσα καταστημάτων ορίζονται σε 822,00 ευρώ.

Οι έγγαμοι διανομείς δικαιούνται επίσης επίδομα γάμου 10% επί του βασικού μισθού και επίδομα τριετιών 10% επί του βασικού μισθού και μέχρι συμπληρώσεων τριών τριετιών.

Επίσης, καταβάλλεται επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών 10% επί του βασικού μισθού.

  • Δείτε με ένα κλικ εδώ αναλυτικά τι ισχύει για τις αμοιβές των σερβιτόρων και τα επιδόματα:

Η Κλαδική Σύμβαση

Διευκρινίζεται πως η διάρκεια της Σύμβασης είναι διετής και ισχύει αναδρομικά από την 1η Μαρτίου 2023 για τα μέλη των οργανώσεων που την υπέγραψαν, ενώ για τους υπόλοιπους από την ημέρα δημοσίευσης της Υπουργικής Απόφασης στο ΦΕΚ.

Μισθοί: Αυξήσεις σε δασκάλους, καθηγητές – Το είπε η Κεραμέως

«Η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης στο τραπέζι πέρα από αυτήν της Νέας Δημοκρατίας», είπε η υπουργός Παιδείας, προαναγγέλοντας αυξήσεις στους μισθούς δασκάλων και καθηγητών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η προσέγγιση των νέων μέσω TikTok, η σκληρή κόντρα για τις Πανελλαδικές με τον ΣΥΡΙΖΑ και το «λάθος» για το οποίο μετανιώνει.

Η υπουργός Παιδείας και υποψήφια στον Βόρειο Τομέα, Νίκη Κεραμέως, μιλάει στον «Ελεύθερο Τύπο» για την τετραετή θητεία της στο υπουργείο και σχολιάζει τα σενάρια συνεργασίας, την επομένη των εκλογών υπογραμμίζοντας: «Η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός. Δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης στο τραπέζι πέρα από αυτήν της Νέας Δημοκρατίας.

Τα σενάρια συνεργασιών πρωταγωνιστούν σε αυτήν την προεκλογική περίοδο. Θεωρείτε ότι υπάρχουν ευκαιρίες μέσα από τη σύμπραξη με κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης ή πιστεύετε ότι η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος;

Επί της αρχής, δεν είμαστε κατά των συνεργασιών, το αντίθετο. Ομως, στην παρούσα συγκυρία και με τις θέσεις των κομμάτων όπως αυτές έχουν διατυπωθεί, πολύ φοβάμαι ότι δεν διαφαίνονται περιθώρια σύγκλισης.

Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσει ξεκάθαρα ότι, σε περίπτωση συνεργασίας, δεν θα μπορεί να είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρωθυπουργός. Αυτό δεν ξέρω αν έχει προηγούμενο.

Ενα φερόμενο ως τρίτο κόμμα να επιβάλει ότι ο αρχηγός του φερόμενου πρώτου που θα έχει κερδίσει -υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει κερδίσει- δεν θα είναι πρωθυπουργός;

Δεν θυμάμαι τέτοιο προηγούμενο. Αυτό εκ των προτέρων βάζει μία βόμβα σε οποιαδήποτε συζήτηση για συνεργασία.

Εμείς ξεκάθαρα ζητάμε από τους πολίτες να δώσουν αυτοδυναμία στη Νέα Δημοκρατία. Αυτοδυναμία όχι ως αυτοσκοπό, αλλά ως μία ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης, η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει τη χώρα μπροστά. Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει αποκλειστικά στελέχη της Ν.Δ.

Το έχουμε αποδείξει και στο υπάρχον κυβερνητικό σχήμα. Υπάρχουν στελέχη που δεν ανήκουν στη Ν.Δ., στελέχη που επιτελούν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στο κυβερνητικό σχήμα.

Αρα είμαστε απολύτως ανοιχτοί και το έχουμε αποδείξει στην πράξη, να αγκαλιάσουμε στελέχη που δεν ανήκουν στη Ν.Δ.

Πώς βλέπετε τα σενάρια για μία κυβέρνηση «ηττημένων» ή ανοχής;

Το σενάριο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, με «Δήμητρες» αντί για ευρώ και τοπικά νομίσματα, νομίζω ότι ξυπνάει σε όλους μνήμες που θέλουμε να ξεχάσουμε, του 2015, που έχουν να κάνουν με το πώς οδηγήθηκαν οι πολίτες στο να στήνονται στην ουρά των ΑΤΜ για 60 ευρώ.

Καταστροφικά σενάρια, τα οποία δεν θα οδηγήσουν σε μία σταθερή κυβέρνηση εκ των πραγμάτων, αλλά και τελείως υποθετικά, καθώς ούτε μεταξύ τους φαίνεται να συμφωνούν σε βασικά σημεία. Δεν υπάρχει καμία ρεαλιστική πρόταση διακυβέρνησης στο τραπέζι πέρα από αυτήν της Νέας Δημοκρατίας.

Για πρώτη φορά οι 17χρονοι θα προσέλθουν στις κάλπες. Θεωρείτε ότι θα υπάρχει συμμετοχή και πόσο κοντά είναι το κόμμα της Ν.Δ. στους νέους;

Το καθήκον μας ως Νέα Δημοκρατία είναι να πάμε εμείς στους νέους. Είναι γεγονός ότι οι νέοι μας ενημερώνονται με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει εμείς να τους βρούμε, να τους προσεγγίσουμε, να τους ενημερώσουμε, γι’ αυτό κι έχετε δει ότι υπάρχει μια πιο ενεργή παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και στο Tik Tok, το οποίο ακολουθούν πάρα πολύ οι νέοι.

Στόχος της πολιτικής μας στο υπουργείο Παιδείας αλλά και ευρύτερα, είναι να δίνουμε στις νέες και στους νέους μας περισσότερα και καλύτερα εφόδια, η επόμενη γενιά να γίνει καλύτερη από την προηγούμενη.

Ποιο θεωρείτε το σημαντικότερο επίτευγμά σας κατά τη θητεία σας και τι θα αλλάζατε;

Αυτό για το οποίο εργαστήκαμε πάρα πολύ σκληρά είναι για τη συνολική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο και τη διά βίου μάθηση.

Καταλυτικός παράγοντας για την ολιστική αυτή μεταρρύθμιση ήταν η διάρκεια της θητείας στο υπουργείο Παιδείας, και είμαι πολύ ευγνώμων στον Κυριάκο Μητσοτάκη που είχα τη δυνατότητα να υπηρετήσω για πλήρη θητεία το υπουργείο αυτό.

Θεωρώ ότι η χώρα στη Μεταπολίτευση έχει υποφέρει από το γεγονός ότι ο εκάστοτε υπουργός Παιδείας, σε όποιο κόμμα κι αν ανήκει, δεν είχε συνήθως διάρκεια στη θητεία του. Εμείς επικεντρωθήκαμε στη συνολική μεταρρύθμιση της Παιδείας, από κάτω προς τα πάνω, κι αν ξεχώριζα κάτι, αυτό θα ήταν η αλλαγή νοοτροπίας.

Δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση στις δεξιότητες, στην αξιολόγηση, στη στενότερη σύνδεση της αγοράς εργασίας με την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, στην προώθηση της αριστείας μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα. Οριζόντια αλλαγή νοοτροπίας, λοιπόν, σε κάθε βαθμίδα εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αλλαγές στην εκπαίδευση θέλουν χρόνο, και κάθε χρονιά υλοποίησης μιας μεταρρύθμισης, η εφαρμογή είναι και καλύτερη. Τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά;

Το πρώτο για το οποίο μετανιώνω είναι ότι το πρώτο διάστημα στο υπουργείο απορροφήθηκα σε κάποιο βαθμό από την καθημερινότητά του και τη γραφειοκρατία της διοίκησης και δεν πήγαινα τόσες πολλές επισκέψεις σε εκπαιδευτικές δομές. Φρόντισα βέβαια μετά να αναπληρώσω το χαμένο έδαφος, καθώς επισκέφθηκα πάνω από 400 σχολεία σε όλη τη χώρα.

Για την επόμενη τετραετία θεωρώ μείζονος σημασίας την αύξηση των μισθών των εκπαιδευτικών. Εχουμε αυξήσει τις απαιτήσεις και οφείλουμε να αμείβουμε καλύτερα τους λειτουργούς της εκπαίδευσης.

Η Παιδεία βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, σχόλια για «ΙΕΚ Φούφουτος» και εναντίωση στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Πώς σχολιάζετε τις δηλώσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα;

Χυδαίος λαϊκισμός. Είμαι οχτώ χρόνια στην πολιτική και δεν θυμάμαι ποτέ κάτι παρόμοιο, λίγες ημέρες πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Τα παιδιά μας είναι στην τελική ευθεία της προσπάθειάς τους, και θεωρώ αδιανόητο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να παίζει με αυτόν τον τρόπο για ψηφοθηρικούς, καθαρά, λόγους με την αγωνία των παιδιών μας.

Ο κ. Τσίπρας θέλει να εισάγονται εκ νέου με 1 στα 20 στα πανεπιστήμια, αδιαφορώντας για το αν τα παιδιά αυτά θα μπορέσουν να φοιτήσουν και να αποφοιτήσουν. Ετσι εξασφαλίζει το μέλλον τους, τα όνειρά τους; Απλά τους τάζει λαγούς με πετραχήλια, τους χαϊδεύει τα αφτιά, προκειμένου να πάρει ψήφους.

Οσο για το «ΙΕΚ Φούφουτος», πρόκειται για αδιανόητη απαξίωση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης μέσα από μία τέτοια φράση. Είναι πραγματικά -κατά τη γνώμη μου- ντροπιαστικό. Σχετικά με την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων; Υποκρισία. Δεν μπορείς να έχεις επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας έναν αναπληρωτή καθηγητή ενός εκ των πιο γνωστών μη κρατικών πανεπιστημίων στον κόσμο, του Χάρβαρντ, και ταυτόχρονα να αρνείσαι για τη χώρα σου την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να κρατήσει την Ελλάδα σε μία θλιβερή απομόνωση.

Γιατί να σας ψηφίσουν, προσωπικά, στις εκλογές;

Θα έλεγα τρεις λόγους στους πολίτες του Βόρειου Τομέα. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί υπήρξα απολύτως συνεπής σε αυτά που υποσχέθηκα.

Μπορεί κάποιος να μη συμφωνεί με επί μέρους μεταρρυθμίσεις, όμως όλα όσα υποσχεθήκαμε το 2019 έγιναν.

Δεύτερον, δεν έκανα βήμα πίσω στην υλοποίηση όλων όσων είχα υποσχεθεί, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις, τόσο της αντιπολίτευσης όσο και συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Ο τρίτος λόγος είναι γιατί είμαι απολύτως αποφασισμένη να προχωρήσω μπροστά στις μεταρρυθμίσεις, τις οποίες έχει αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη χώρα την επόμενη τετραετία και να συμβάλω ώστε να γίνουν πράξη.