Ολική Θυρεοειδεκτομή – Η ασφαλέστερη θεραπεία θυρεοειδικών παθήσεων χωρίς επιπλοκές

Τα τελευταία χρόνια, η επέμβαση εκλογής για όλες τις παθήσεις του θυρεοειδούς, που έχει τεθεί η ένδειξη της χειρουργικής επέμβασης, είναι η ολική θυρεοειδεκτομή. Αφορά τη ριζική εξαίρεση ολόκληρου του θυρεοειδούς αδένα με ή χωρίς το συνοδό λεμφαδενικό καθαρισμό όλων των λεμφαδένων, που αποχετεύουν τη λέμφο από το όργανο που πάσχει.

Τις προηγούμενες δεκαετίες, η ολική θυρεοειδεκτομή ήταν μία πάθηση που όλη η ιατρική κοινότητα φοβόταν αρκετά, επειδή είχε αρκετές επιπλοκές, όπως μεγάλες νοσηλείες και αρκετή νοσηρότητα. Αυτές οι επιπλοκές, με την καλή πρακτική και με τη χρήση της τεχνολογίας, έχουν καταστήσει πλέον την ολική θυρεοειδεκτομή μία απόλυτα ασφαλή χειρουργική επέμβαση με ελάχιστες επιπλοκές και με μηδενική νοσηρότητα.

Ολική Θυρεοειδεκτομή: Διάρκεια Επέμβασης

Ο μέσος χρόνος μιας ολικής θυρεοειδεκτομής είναι 40-70 λεπτά. Αυτός ο χρόνος αυξάνεται όταν, εκτός της ολικής θυρεοειδεκτομής, έχουμε να κάνουμε και συνοδό λεμφαδενικό καθαρισμό. Η ολική θυρεοειδεκτομή διενεργείται πάντοτε υπό γενική αναισθησία.

Ολική Θυρεοειδεκτομή: Διάρκεια Νοσηλείας & Σίτιση Ασθενούς

  • Η νοσηλεία για μία ολική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς συνοδό κεντρικό η πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό διαρκεί λιγότερο από 24 ώρες και δεν χρειάζεται μετάγγιση αίματος.
  • Η σίτιση ενός ασθενούς, ο οποίος έχει υποβληθεί σε ολική θυρεοειδεκτομή με ή χωρίς συνοδό κεντρικό ή πλάγιο λεμφαδενικό καθαρισμό, ξεκινάει περίπου 3 με 4 ώρες μετά την αφύπνισή του και μετά την επάνοδό του στο δωμάτιό του.
  • Η σίτιση φυσικά δεν αφορά ιδιαίτερα σκληρές τροφές, διότι υπάρχει ένας μικρός ερεθισμός του λαιμού. Επομένως, όλοι οι ασθενείς, οι οποίοι ξυπνάνε μετά από μία ολική θυρεοειδεκτομή τις πρώτες ώρες σιτίζονται είτε με υγρά, είτε με μαλακές τροφές.

Ολική Θυρεοειδεκτομή: Αισθάνεται πόνο ο ασθενής μετά το πέρας της επέμβασης;

Ο μύθος του πόνου μετά την ολική θυρεοειδεκτομή έχει να κάνει μόνο με μία υπερευαισθησία: αμυγδαλίτιδα στο λαιμό των ασθενών. Είναι πραγματικότητα το ότι η τομή της ολικής θυρεοειδεκτομής δεν πονάει καθόλου. Όμως, όλοι οι ασθενείς παραπονιούνται ιδιαίτερα την πρώτη και δεύτερη μέρα. Έχουν μία ήπια αίσθηση δυσκαταποσίας, η οποία περνάει πάρα πολύ γρήγορα με τα κοινά παυσίπονα. Αυτή η αίσθηση της δυσκαταποσίας τους κάνει λίγο ανασφαλείς στο να σιτιστούν με σκληρές τροφές. Βέβαια, κάποιοι ασθενείς δεν έχουν αυτό το αίσθημα.

Ολική Θυρεοειδεκτομή: Μένει ουλή μετά την επέμβαση; Είναι εμφανής; Πότε εξαφανίζεται;

Ο αισθητικός μύθος της μετεγχειρητικής ουλής μετά από μία ολική θυρεοειδεκτομή έχει εκπέσει. Ο κύριος λόγος είναι ότι σε όλους τους ασθενείς γίνεται πλαστική ραφή, η λεγόμενη ενδοδερμική ραφή με ράμματα, τα οποία απορροφούνται και δεν βγαίνουν. Δηλαδή, ο ασθενής δεν χρειάζεται να έρθει στο χειρουργό και να βγάλει τα ράμματα κάποιες μέρες μετά το χειρουργείο. Ούτως ή άλλως, σε όλους αυτούς τους ασθενείς θα χορηγηθούν αναπλαστικές καλλυντικές αλοιφές, οι οποίες βοηθούν την επούλωση.

Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο εδώ

Χειρουργός Θυρεοειδούς Αδένα 
Εμμανουήλ A. Τσίγκος