Εμβόλια: Ο κορονοϊός συνεχίζει να μας δοκιμάζει, ενώ νέα μελέτη αποκαλύπτει τι ισχύει με τον χρόνο προστασίας των Pfizer, Moderna, AstraZaneca.
Νέα ευρήματα για τα εμβόλια και την προστασία τους έρχονται στο φως με μια καινούργια πολυσέλιδη μελέτη από τη Σουηδία. Για ποιο λόγο καθίσταται αναγκαία η τρίτη δόση.
Μέχρι και 4 μήνες διαρκεί η καλή προστασία από τη νόσηση με κορονοϊό μετά τον πλήρη εμβολιασμό, ενώ έως 7 περίπου μήνες διαρκεί η καλή προστασία από το θάνατο.
Αυτό είναι το εύρημα νέας μελέτης Σουηδών επιστημόνων που εστίασαν στα εμβόλια της Pfizer, της Moderna και της AstraZaneca.
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της συμπτωματικής λοίμωξης COVID-19 μειώνεται προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου σε όλες τις ομάδες, αλλά με διαφορετικό ρυθμό ανάλογα με τον τύπου εμβολίου, ταχύτερα για τους άνδρες και τα ηλικιωμένα αδύναμα άτομα.
Για την εκπόνηση της 34σέλιδης μελέτης συλλέχθηκαν στοιχεία από τα μητρώα της Σουηδίας από τις 12 Ιανουαρίου έως τις 4 Οκτωβρίου 2021, ενώ η μελέτη της αναμένεται να δημοσιευτεί άμεσα στο βρετανικό Lancet.
Σύμφωνα με τα ευρήματα η αποτελεσματικότητα του εμβολίου BNT162b2 (σ.σ εμβόλιο BioNTech, Pfizer) κατά της μόλυνσης μειώθηκε προοδευτικά από το 92% που είχε έως τη 30η ημέρα (μετά τον εμβολιασμό με δύο δόσεις), στο 47% από το διάστημα 121-180 ημερών μετά τον εμβολιασμό.
Από τη 211η ημέρα και μετά δεν μπορούσε να ανιχνευθεί αποτελεσματικότητα, σύμφωνα με τη μελέτη.
Η αποτελεσματικότητα μειώθηκε ελαφρώς πιο αργά για το mRNA-1273 (σ.σ εμβόλιο Moderna), που υπολογίζεται σε 59% από τη 181 ημέρα και έπειτα.
Αντίθετα, η αποτελεσματικότητα του ChAdOx1 nCoV-19 (σ.σ Εμβόλιο Οξφόρδης, AstraZeneca), σύμφωνα με την ίδια μελέτη ήταν γενικά χαμηλότερη και εξασθενούσε πιο γρήγορα, χωρίς να ανιχνεύεται αποτελεσματικότητα από τη 121 ημέρα και μετά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη μελέτη έρχεται σε αντίθεση με πιο αισιόδοξα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων από μελέτες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εμβόλια: Αυτός είναι ο συνδυασμός τρίτης δόσης που δίνει μεγαλύτερη ανοσία
Επίσημα θα πρέπει να γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού στη χώρα μας, ωστόσο όλοι αναζητούν τον… ιδανικό συνδυασμό! Δείτε στο xristika.gr ποιος δίνει τα περισσότερα αντισώματα.
Οι ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων Covid-19 παρέχουν σημαντική αύξηση της ανοσιακής προστασίας στους πλήρως εμβολιασμένους έναντι του κινδύνου βαριάς νόσου, νοσηλείας και θανάτου, κάτι που ισχύει ιδιαίτερα για τις αναμνηστικές δόσεις με mRNA εμβόλια (Pfizer/BioNTech και Moderna). Αυτό επιβεβαιώνει μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική έρευνα, η πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα σχετικά με την επίδραση της τρίτης δόσης επτά εμβολίων (εξετάστηκαν επίσης τα εμβόλια AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax, Valneva και Curevac ως ενισχυτικές δόσεις).
Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι η μαζική χορήγηση τρίτων δόσεων, χάρη στη μεγάλη αύξηση των αντισωμάτων που επιφέρει, θα βάλει φραγμό και στη νέα παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού, κάτι που όμως μένει να φανεί. Η τυχαιοποιημένη μελέτη COV-Boost, με επικεφαλής τον καθηγητή ανοσολογίας Σολ Φάουστ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, η οποία έγινε σε διάφορους συνδυασμούς εμβολίων σε 2.878 εθελοντές άνω των 30 ετών και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», βρήκε ότι οι αναμνηστικές δόσεις έξι εκ των εμβολίων βελτίωσαν σημαντικά την ανοσία στα άτομα που είχαν αρχικά εμβολιαστεί με Pfizer/BioNTech, ενώ και τα επτά αύξησαν την ανοσία σε όσους είχαν αρχικά κάνει δύο δόσεις AstraZeneca.
Από όλα τα διαθέσιμα εμβόλια κατά του κορονοϊού, τα mRNA εμβόλια είναι αυτά που παράγουν την μεγαλύτερη αύξηση των αντισωμάτων, όταν χορηγούνται 10-12 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση. Μια τρίτη δόση Pfizer/BioNTech ή Moderna επιφέρει πολύ αποτελεσματική ενίσχυση τόσο των επιπέδων αντισωμάτων όσο και της ανοσίας σε επίπεδο Τ-κυττάρων (μεταξύ άλλων κατά της παραλλαγής Δέλτα), τα οποία παράγουν μια δεύτερη γραμμή άμυνας μετά τα αντισώματα, άσχετα με το αν κάποιος είχε προηγουμένως εμβολιαστεί με mRNA εμβόλιο ή με AstraZeneca.
Όσοι έκαναν εμβόλιο Pfizer μετά από δύο δόσεις AstraZeneca (κάτι που αφορά πολλούς ανθρώπους και στην Ελλάδα), ένα μήνα μετά είχαν επίπεδα αντισωμάτων περίπου 25 φορές υψηλότερα. Όσοι έκαναν ξανά Pfizer μετά από δύο δόσεις Pfizer, είχαν αύξηση αντισωμάτων κατά τουλάχιστον οκτώ φορές.
Η πιο ισχυρή ενισχυτική πλήρης δόση ήταν με εμβόλιο Moderna: όταν αυτό έγινε μετά από δύο δόσεις AstraZeneca, αύξησε τα αντισώματα κατά 32 φορές, ενώ όταν έγινε μετά από δύο δόσεις Pfizer, αύξησε τα αντισώματα κατά 11 φορές (σε μερικές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η ενισχυτική δόση Moderna είναι μισή).
Όταν η ενισχυτική δόση γίνεται με AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax ή Curevac, τα επίπεδα αντισωμάτων αυξάνονται αλλά σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με τα mRNA εμβόλια. Η τρίτη δόση με Valneva αυξάνει τα αντισώματα σε όσους είχαν αρχικά εμβολιαστεί με AstraZeneca, αλλά όχι σε εκείνους που είχαν κάνει εμβόλιο Pfizer.
Η μελέτη, που έγινε πριν την εμφάνιση της νέας παραλλαγής Όμικρον, δεν βρήκε ζητήματα ασφάλειας από την τρίτη δόση, ενώ οι όποιες παρενέργειες ήταν συνήθως ήπιες (κόπωση, πόνος στο κεφάλι ή στο σημείο της ένεσης, συχνότερα στους νεότερους). Τα ευρήματα της νέας μελέτης συνηγορούν υπέρ της σμίκρυνσης του διαστήματος ανάμεσα στη δεύτερη και στην τρίτη.
Επίσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ενισχυτική δόση με Pfizer θα μπορούσε να είναι ακόμη και μισή, αφού διαπιστώθηκε ότι η μισή τρίτη δόση Pfizer αυξάνει τα επίπεδα αντισωμάτων κατά σχεδόν 17 φορές σε όσους είχαν πλήρως εμβολιαστεί με AstraZeneca και κατά έξι τουλάχιστον φορές σε όσους είχαν πριν κάνει δύο δόσεις επίσης Pfizer.
Εμβόλια: Αυτά είναι τα συμπτώματα της μετάλλαξης Όμικρον
Την ίδια ώρα, πολύ διαφορετικά συμπτώματα εμφανίζουν οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον, από αυτούς που έχουν κολλήσει τη μετάλλαξη Δέλτα, σύμφωνα με τη γιατρό που ειδοποίησε τους επιστήμονες της Νότιας Αφρικής για την πιθανότητα νέας παραλλαγής.
Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ασθενείς που προσβλήθηκαν από το στέλεχος Όμικρον παραπονιούνται για κόπωση, πόνους στο κεφάλι και στο σώμα, περιστασιακό πονόλαιμο και βήχα, δήλωσε η Angeligue Coetzee, η οποία είναι πρόεδρος της Νοτιοαφρικανικής Ιατρικής Ενωσης.
Οι μολύνσεις που προκλήθηκαν από τη Δέλτα προκάλεσαν αυξημένους παλμούς, που είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλό επίπεδο οξυγόνου, καθώς και απώλεια γεύσης και όσφρησης, πρόσθεσε.
Μετά από εβδομάδες χωρίς σχεδόν κανέναν ασθενή Covid στο ιατρείο της στην Πρετόρια, την πρωτεύουσα και το επίκεντρο της τρέχουσας έξαρσης της Νότιας Αφρικής, η Coetzee είπε ότι άρχισε ξαφνικά να βλέπει ασθενείς να παραπονιούνται για τα συμπτώματα στις 18 Νοεμβρίου. Ενημέρωσε αμέσως το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο και τα εργαστήρια την επόμενη εβδομάδα εντόπισαν μια νέα παραλλαγή, είπε.
«Είπα ότι αυτά τα διαφορετικά συμπτώματα δεν μπορεί να είναι Δέλτα, είναι πολύ παρόμοια με τη Βήτα ή πρέπει να είναι ένα νέο στέλεχος», είπε σε συνέντευξή της.
Επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής είπαν σε συνέντευξη Τύπου ότι ενώ η Όμικρον φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική, τα συμπτώματα φαίνονται πολύ ήπια.