Όλα τα νέα προγράμματα ΟΑΕΔ 2022: Δίνουν μισθό άνω των 900 ευρώ

ΟΑΕΔ 2022:  Προγράμματα για πάνω από 55.000 εργαζόμενους προωθεί ο ΟΑΕΔ με μισθό 933 ευρώ, ενώ την ίδια ώρα προετοιμάζονται αλλά έντεκα προγράμματα που θα τρέξουν μέχρι τέλος του χρόνου.

Στόχος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης είναι και η μείωση της ανεργίας σε περιοχές, κλάδους και σε ομάδες ανέργων που πλήττονται περισσότερο Ανοιχτά για υποβολή αιτήσεων βρίσκονται οκτώ προγράμματα του ΟΑΕΔ, ενώ άλλα έντεκα πρόκειται να υλοποιηθούν εντός τριμήνου, είτε με συγχρηματοδότηση είτε μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.

ΟΑΕΔ 2022: Τα προγράμματα

  • Ειδικό πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 3.400 ανέργων, πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης στις Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου
  • Πρόγραμμα προεργασίας για 2.000 άνεργους νέους ηλικίας 18-29 ετών των περιοχών των Περιφερειών της Δυτικής Μακεδονίας και της Πελοποννήσου.Πρόγραμμα Δεύτερης Επιχειρηματικής Ευκαιρίας
  • Πρόγραμμα Επιταγής Επανένταξης στην Αγορά Εργασίας
  • Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρονίως Ανέργων 55-67 ετών
  • Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων για Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες
  • Πρόγραμμα Εργονομικής Διευθέτησης του χώρου εργασίας για ΑμεΑ
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις λιγότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΛΑΠ) της χώρας με έμφαση σε μακροχρόνια ανέργους και σε ανέργους μεγαλύτερων ηλικιών (Γ’ κύκλος)

ΟΑΕΔ 2022:  Προκηρύσσονται το επόμενο τρίμηνο

Τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που πρόκειται να προκηρυχθούν άμεσα εντός του επόμενου τριμήνου είναι τα ακόλουθα:

  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Περιφέρειες σε Μετάβαση (ΜΕΤ) της χώρας (Γ’ κύκλος)
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 4.000 ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω στις Περισσότερο Ανεπτυγμένες Περιφέρειες (ΠΑΠ) της χώρας (Β’ κύκλος)
  • Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Προγράμματα υπό σχεδιασμό και που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία για 1.000 ανέργους ηλικίας 30-45 ετών
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών με έμφαση στην ψηφιακή οικονομία για 2.000 ανέργους ηλικίας 18-29 ετών
  • Πρόγραμμα Απόκτησης Εργασιακής εμπειρίας για 3.900 άνεργους νέους ηλικίας έως 29 ετών
  • Υπό σχεδιασμό προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 10.000 μακροχρονίων ανέργων ηλικίας 45 ετών και άνω, σε περιοχές-θύλακες υψηλής ανεργίας
  • Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 5.000 ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας, με έμφαση στις γυναίκες
  • Πρόγραμμα προεργασίας για 10.000 άνεργους νέους ηλικίας 18 έως 30 ετών
  • Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων / επανειδίκευσης και βραχυπρόθεσμης απασχόλησης για ανέργους 25-45 ετών
  • Πιλοτικές δράσεις στο πλαίσιο κατάρτισης Ενεργητικών Πολιτικών Απασχόλησης ανοιχτού τύπου σε τρεις πόλεις.

ΟΑΕΔ 2022: Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας

Την ίδια ώρα, το επίδομα ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…

Μεγάλες αλλαγές στο ύψος, τα κριτήρια αλλά και τη διαδικασία της παροχής επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.

Στόχος του νομοσχεδίου για την επαγγελματική κατάρτιση και τον ΟΑΕΔ που θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας την Ανοιξη είναι τα επιδόματα ανεργίας να έχουν καλύτερη στόχευση και καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους τους ανέργους.

Το σχέδιο κυβέρνησης και υπουργείου Εργασίας προβλέπει:

Α) Την αναπροσαρμογή του τυποποιημένου επιδόματος ανεργίας στο επίπεδο του τελευταίου μισθού. Άρα, η κλιμάκωση του επιδόματος θα συνδέεται με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου, πριν από την απόλυση του.

Ουσιαστικά θα συνδέεται με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου και όχι με τον κατώτατο μισθό όπως συμβαίνει σήμερα. Συγκεκριμένα εξετάζεται τους πρώτους έξι μήνες το επίδομα να ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ, όπως έχει προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη.

Εν συνεχεία το επίδομα θα μειώνεται σταδιακά, χωρίς όμως να πέσει κάτω από το επίπεδο του σημερινού επιδόματος ανεργίας που ανέρχεται σήμερα σε 407 ευρώ. Σε πρώτη φάση το νέο καθεστώς επιδότησης ανεργίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μικρή μερίδα ανέργων με «δυναμικά» χαρακτηριστικά και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Β) Την παροχή μπόνους σε όσους βρίσκουν δουλειά ενώ είναι άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Ο Οργανισμός που «γλιτώνει» την επιβάρυνση επιβραβεύει τον άνεργο που επανεντάσσεται στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Το ύψος του οποίου ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό.

Γ) Παράλληλα εξετάζεται οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας να παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα κατάρτισης και να λαμβάνουν επίδομα κατάρτισης αντί για επίδομα ανεργίας.

Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει ότι εφόσον ο άνεργος είναι εγγεγραμμένος στους καταλόγους του ΟΑΕΔ και λαμβάνει επίδομα, θα πρέπει να είναι και άμεσα διαθέσιμος για να συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης.

Στόχος είναι να συνδεθεί το επίδομα με την επαγγελματική κατάρτιση του ανέργου ώστε να ενταχθεί ταχύτερα και πάλι στην αγορά εργασίας και να αμβλυνθεί το φαινόμενο της «ισόβιας ανεργίας».

Δ) Τέλος εξετάζεται η διακοπή του επιδόματος εάν ο άνεργος αρνείται συνεχώς να προσληφθεί σε θέση εργασίας που θα του προτείνονται από τον ΟΑΕΔ.

ΟΑΕΔ 2022: Τέλος η κάρτα ανεργίας

Ο νέος ΟΑΕΔ χάνει το όνομά του αλλά στην ουσία δεν αλλάζει κάτι για τους ανέργους που πραγματικά έχουν θέληση για εργασία.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για την κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ αλλά και δίνεται έξτρα επίδομα για όσους βρίσκουν δουλειά ή είναι μακροχρόνια άνεργοι.

Πλέον ένας άνεργος για να παραμείνει στις λίστες του ΟΑΕΔ θα πρέπει να κάνει τα εξής βήματα:

  1. Ο άνεργος πρέπει να κάνει Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Ειδικότερα προβλέπεται κατάρτιση ψηφιακού ατομικού σχεδίου δράσης από τον αναζητούντα εργασία σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), νυν ΟΑΕΔ. Θα περιλαμβάνει τις γνώσεις, ικανότητες, δεξιότητες, την προηγούμενη απασχόλησή του καθώς και τις ανάγκες κατάρτισης του αναζητούντος εργασία ή άλλες ενέργειες που θα διευκολύνουν την εύρεση εργασίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.
  2. Αξίζει να αναφερθεί οτι είναι υποχρεωτικό απο το 2017 για τους νέους ανέργους να καταρτίζεται το Ατομικό Σχέδιο Δράσης. Η κατάρτιση των ψηφιακών ατομικών σχεδίων δράσης θα ξεκινήσει από τους μακροχρόνια ανέργους πάνω από 5 χρόνια. Στη συνέχεια θα βγαίνει η ψηφιακή κάρτα ανεργίας που διευκολύνει τον αναζητούντα εργασία στις συναλλαγές του, βεβαιώνοντας αυτόματα την ιδιότητά του και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή.
  3. Ακολουθεί η κατάρτιση του ψηφιακού μητρώου της ΔΥΠΑ που θα περιλαμβάνει τους αναζητούντες εργασία και τα στοιχεία τους, τυχόν προτάσεις για απασχόληση, την ύπαρξη ή μη ατομικού σχεδίου δράσης κ.α. Η εγγραφή και παραμονή στο μητρώο θα αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου ο αναζητών εργασία να είναι δικαιούχος των επιδομάτων, βοηθημάτων και παροχών που προβλέπονται κατά περίπτωση.
  4. Ο άνεργος για να παραμείνει στη λίστα των ανέργων θα πρέπει να είναι ενεργός και να ανταποκρίνονται στις προτάσεις της ΔΥΠΑ (τουλάχιστον 3 δυνατότητες για απόρριψη). Μετά την τρίτη άρνηση ο άνεργος θα βγαίνει από τις λίστες ανεργίας. Με αποτέλεσμα να χάνει τις παροχές του νυν ΟΑΕΔ. Ως κατάλληλη ορίζεται η θέση που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αναζητούντος εργασία. Επίσης προβλέπεται διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.
  5. Ο άνεργος θα χάνει τα προνόμια των παρόχων του ΟΑΕΔ εφόσον δεν πληροί τα εισοδηματικά κριτήρια. Ειδικότερα μετά το πρώτο 12μηνο στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και κατά συνέπεια την διατήρηση των βοηθημάτων, παροχών κλπ. εφόσον δεν πληρούνται τα εισοδηματικά κριτήρια θα βγαίνει εκτός λίστας. Αυτό σημαίνει οτι θα χάνουν την κάρτα ανεργίας και κατ’ επέκταση και τα προνόμιά της. Τα κριτήρια που εισάγονται είναι αυτά που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης (διευκρινίζεται ότι θα εφαρμόζονται μόνο τα εισοδηματικά και όχι τα περιουσιακά κριτήρια που προβλέπονται για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης).

Ειδικότερα τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τη λήψη του επιδόματος θέρμανσης είναι 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Προσοχή: από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους για τα οποία παραμένουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Επίσης, τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν την χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, την έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης, για τα οποία θα συνεχιστεί το μέχρι σήμερα καθεστώς που τα διέπει.