ΟΑΕΔ 2022: Ο νέος ΟΑΕΔ χάνει το όνομά του αλλά στην ουσία δεν αλλάζει κάτι για τους ανέργους που πραγματικά έχουν θέληση για εργασία.
Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια για την κάρτα ανεργίας ΟΑΕΔ αλλά και δίνεται έξτρα επίδομα για όσους βρίσκουν δουλειά ή είναι μακροχρόνια άνεργοι.
Πλέον ένας άνεργος για να παραμείνει στις λίστες του ΟΑΕΔ θα πρέπει να κάνει τα εξής βήματα:
Ειδικότερα τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για τη λήψη του επιδόματος θέρμανσης είναι 14.000 ευρώ για τον άγαμο, 20.000 ευρώ για έγγαμο το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.
Προσοχή: από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους για τα οποία παραμένουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία.
Επίσης, τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν την χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, την έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης, για τα οποία θα συνεχιστεί το μέχρι σήμερα καθεστώς που τα διέπει.
Επίδομα 300 ευρώ θα λάβουν οι μακροχρόνια άνεργοι του ΟΑΕΔ άνω των 5 ετών και επίδομα εργασίας για όσους επιδοτούμενους άνεργους βρουν δουλειά την περίοδο που παίρνουν το επίδομα ανεργίας ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.
Ειδικότερα προβλέπεται μπόνους για την κατάρτιση Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης από μακροχρόνια ανέργους, πάνω από 5 έτη για την άμεση ενεργοποίηση τους και την ένταξη τους στην αγορά εργασίας
Επίσης θα δοθεί επίδομα εργασίας για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά. Συγκεκριμένα θα λαμβάνουν το μισθό τους συν το 50% του επιδόματος ανεργίας, δηλαδή 203,5 ευρώ για όσο διάστημα υπολείπεται η καταβολή του επιδόματος ανεργίας. Δήλωναν κάποιος είναι να πάρει επίδομα ανεργίας για 12 μήνες και βρει δουλειά στους 3 μήνες θα λάβει για τους υπόλοιπους 9 τον μισθό και το 50% του επιδόματος ανεργίας.
Στόχος του υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ είναι η επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας και η πάταξη της αδήλωτης ή της υποδηλωμένης εργασίας.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη τρεις είναι οι στόχοι του σχεδίου νόμου:
1. Να στηριχθουν άνεργοι και μακροχρόνια άνεργοι του ΟΑΕΔ με ψηφιακά εργαλεία
2. Να αντιμετωπιστπύν φαινόμενα κατάχρησης.
3. Να διασφαλιστεί ορι τα χρήματα που καταβάλλονται θα πιάνουν τόπο.
Παράλληλα, νέα επιδόματα μπαίνουν στην… φαρέτρα του ΟΑΕΔ, σκορπώντας χαμόγελα σε χιλιάδες ανέργους! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr…
Υψηλότερο επίδομα ανεργίας που θα είναι συνδεδεμένο με τον μισθό που λάμβανε ο άνεργος πριν απολυθεί θα λαμβάνουν στο άμεσο μέλλον περίπου 20.000 άνεργοι, ενώ αύξηση θα υπάρξει και στον αριθμό αλλά και στο ύψος του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας σε περίπου 10.500 δικαιούχους.
Οι αλλαγές προβλέπουν την κλιμακωτή χορήγηση του επιδόματος ανεργίας το οποίο θα συνδέεται με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου και όχι με τον κατώτατο μισθό όπως συμβαίνει σήμερα.
Συγκεκριμένα εξετάζεται τους πρώτους έξι μήνες το επίδομα να ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη, όπως έχει προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη.
Εν συνεχεία το επίδομα θα μειώνεται σταδιακά, χωρίς όμως να πέσει κάτω από το επίπεδο του σημερινού επιδόματος ανεργίας που ανέρχεται σε 407 ευρώ. Σε πρώτη φάση το νέο καθεστώς επιδότησης ανεργίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μικρή μερίδα ανέργων με «δυναμικά» χαρακτηριστικά και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα δύο πιλοτικά αυτά προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης με 100 εκατ. ευρώ. Ηδη στο σχέδιο νόμου του υπ. Εργασίας για τον ΟΑΕΔ, που δόθηκε στη δημοσιότητα, καθορίζεται το πλαίσιο και ορίζεται η δυνατότητα της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης – ΔΥΠΑ (όπως θα μετονομαστεί ο Οργανισμός).
Ειδικότερα όπως προκύπτει από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προς την Ε.Ε. για την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, ενώ η πρόταση για αυξημένο επίδομα ανεργίας, που θα συνδέεται με τον τελευταίο μισθό του ανέργου και θα κλιμακώνεται, χωρίς να πέφτει κάτω από το σημερινό ύψος του επιδόματος, ήτοι 407 ευρώ, περιλαμβάνεται και στο κείμενο της Επιτροπής Πισσαρίδη.
Να σημειωθεί ότι, σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των ανέργων λαμβάνει το ίδιο σταθερό ποσό, το οποίο ορίζεται ως το 55% του νόμιμου κατώτατου μισθού (726 ευρώ), ανεξάρτητα από το πόσα εισέπρατταν και πόσο καιρό εργάζονταν πριν μείνουν άνεργοι. Αυτό το επίδομα των 407,25 ευρώ ή 73% του καθαρού κατώτατου μισθού δίνεται για το ίδιο χρονικό διάστημα (μέγιστο 12 μήνες).
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση που εφόσον οριστικοποιηθεί θα αποτελέσει τη βάση, προκειμένου, αφού αξιολογηθεί, να εφαρμοστεί και σε εθνικό επίπεδο, οι χαμηλόμισθοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το τρέχον σταθερό ποσό των 4007,25ευρώ, ενώ οι υψηλόμισθοι θα λαμβάνουν αρχικά υψηλότερο ποσό, ως ποσοστό των τελευταίων καθαρών μισθών τους, με ανώτατο όριο ένα σταθερό ποσό, ενδεικτικά 800 ευρώ. Το ποσό αυτό σταδιακά θα μειώνεται χωρίς να πέσει κάτω από τα 400 ευρώ. Παράλληλα, βέβαια, όλοι οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε επιδοτούμενη κατάρτιση, ως προϋπόθεση για τη λήψη των παροχών. Επίσης, σε αντίθεση με το ισχύον καθεστώς, εκτιμάται ότι η σταδιακή μείωση του επιδόματος θα λειτουργήσει ως κίνητρο για επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Για δύο χρόνια, το κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 58,6 εκατ. ευρώ για 20.000 δικαιούχους.
Επίσης η πρόταση για τους μακροχρόνια ανέργους προβλέπει τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας καθώς και την αύξησή του, από 200 ευρώ για 12 μήνες σε 325 ευρώ τους πρώτους τέσσερις μήνες, 275 ευρώ τους επόμενους τέσσερις και 200 ευρώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Και σε αυτή την περίπτωση θα προβλέπεται προϋπόθεση παράλληλης συμμετοχής σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης.
Ταυτόχρονα, βάσει πάντα της πρότασης που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο αριθμός των δικαιούχων θα διευρυνθεί, με τροποποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, πέραν του 4% για να καλύψει και κάποιους μετά το 12μηνο. Το κόστος αυτού του προγράμματος είναι 41,9 εκατ. για 5.000 υφιστάμενους μακροχρόνια ανέργους και 5.300 νέους δικαιούχους.
Ο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη χορήγηση μπόνους στον άνεργο που βρίσκει δουλειά ενόσω λαμβάνει επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Ο οργανισμός που «γλιτώνει» την επιβάρυνση επιβραβεύει τον άνεργο που επανεντάσσεται στην αγορά εργασίας με χρηματικό ποσό.
Συγκεκριμένα όσοι άνεργοι βρουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 50% του επιδόματος, δηλαδή ένα ποσό άνω των 200 ευρώ (αφού το επίδομα ανεργίας σήμερα είναι 407 ευρώ) για όσο διάστημα υπολείπεται μέχρι τη λήξη της περιόδου καταβολής του.
Παράλληλα εξετάζεται οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας να παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα κατάρτισης και να λαμβάνουν επίδομα κατάρτισης αντί για επίδομα ανεργίας.
Στόχος του νομοσχεδίου για την επαγγελματική κατάρτιση και τον ΟΑΕΔ που θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας είναι τα επιδόματα ανεργίας να έχουν καλύτερη στόχευση και καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους τους ανέργους προκειμένου να αμβλυνθεί το φαινόμενο της «ισόβιας ανεργίας».
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…