ΟΑΕΔ 2022: Νέα επιδόματα μπαίνουν στην… φαρέτρα του ΟΑΕΔ, σκορπώντας χαμόγελα σε χιλιάδες ανέργους! Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr…
Υψηλότερο επίδομα ανεργίας που θα είναι συνδεδεμένο με τον μισθό που λάμβανε ο άνεργος πριν απολυθεί θα λαμβάνουν στο άμεσο μέλλον περίπου 20.000 άνεργοι, ενώ αύξηση θα υπάρξει και στον αριθμό αλλά και στο ύψος του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας σε περίπου 10.500 δικαιούχους.
- Επίδομα που θα συνδέεται με το μισθό πριν την απόλυση
Οι αλλαγές προβλέπουν την κλιμακωτή χορήγηση του επιδόματος ανεργίας το οποίο θα συνδέεται με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου και όχι με τον κατώτατο μισθό όπως συμβαίνει σήμερα.
Συγκεκριμένα εξετάζεται τους πρώτους έξι μήνες το επίδομα να ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη, όπως έχει προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη.
Εν συνεχεία το επίδομα θα μειώνεται σταδιακά, χωρίς όμως να πέσει κάτω από το επίπεδο του σημερινού επιδόματος ανεργίας που ανέρχεται σε 407 ευρώ. Σε πρώτη φάση το νέο καθεστώς επιδότησης ανεργίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μικρή μερίδα ανέργων με «δυναμικά» χαρακτηριστικά και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα δύο πιλοτικά αυτά προγράμματα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης με 100 εκατ. ευρώ. Ηδη στο σχέδιο νόμου του υπ. Εργασίας για τον ΟΑΕΔ, που δόθηκε στη δημοσιότητα, καθορίζεται το πλαίσιο και ορίζεται η δυνατότητα της νέας Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης – ΔΥΠΑ (όπως θα μετονομαστεί ο Οργανισμός).
Ειδικότερα όπως προκύπτει από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευθεί προς την Ε.Ε. για την υλοποίηση των συγκεκριμένων προγραμμάτων, ενώ η πρόταση για αυξημένο επίδομα ανεργίας, που θα συνδέεται με τον τελευταίο μισθό του ανέργου και θα κλιμακώνεται, χωρίς να πέφτει κάτω από το σημερινό ύψος του επιδόματος, ήτοι 407 ευρώ, περιλαμβάνεται και στο κείμενο της Επιτροπής Πισσαρίδη.
Να σημειωθεί ότι, σήμερα, η συντριπτική πλειονότητα των ανέργων λαμβάνει το ίδιο σταθερό ποσό, το οποίο ορίζεται ως το 55% του νόμιμου κατώτατου μισθού (726 ευρώ), ανεξάρτητα από το πόσα εισέπρατταν και πόσο καιρό εργάζονταν πριν μείνουν άνεργοι. Αυτό το επίδομα των 407,25 ευρώ ή 73% του καθαρού κατώτατου μισθού δίνεται για το ίδιο χρονικό διάστημα (μέγιστο 12 μήνες).
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση που εφόσον οριστικοποιηθεί θα αποτελέσει τη βάση, προκειμένου, αφού αξιολογηθεί, να εφαρμοστεί και σε εθνικό επίπεδο, οι χαμηλόμισθοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το τρέχον σταθερό ποσό των 4007,25ευρώ, ενώ οι υψηλόμισθοι θα λαμβάνουν αρχικά υψηλότερο ποσό, ως ποσοστό των τελευταίων καθαρών μισθών τους, με ανώτατο όριο ένα σταθερό ποσό, ενδεικτικά 800 ευρώ. Το ποσό αυτό σταδιακά θα μειώνεται χωρίς να πέσει κάτω από τα 400 ευρώ. Παράλληλα, βέβαια, όλοι οι δικαιούχοι θα πρέπει να συμμετέχουν σε επιδοτούμενη κατάρτιση, ως προϋπόθεση για τη λήψη των παροχών. Επίσης, σε αντίθεση με το ισχύον καθεστώς, εκτιμάται ότι η σταδιακή μείωση του επιδόματος θα λειτουργήσει ως κίνητρο για επανένταξη στην αγορά εργασίας.
Για δύο χρόνια, το κόστος του προγράμματος εκτιμάται σε 58,6 εκατ. ευρώ για 20.000 δικαιούχους.
- Αύξηση και για τους μακροχρόνια ανέργους
Επίσης η πρόταση για τους μακροχρόνια ανέργους προβλέπει τη διεύρυνση των δικαιούχων του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας καθώς και την αύξησή του, από 200 ευρώ για 12 μήνες σε 325 ευρώ τους πρώτους τέσσερις μήνες, 275 ευρώ τους επόμενους τέσσερις και 200 ευρώ τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Και σε αυτή την περίπτωση θα προβλέπεται προϋπόθεση παράλληλης συμμετοχής σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης.
Ταυτόχρονα, βάσει πάντα της πρότασης που περιλαμβάνεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ο αριθμός των δικαιούχων θα διευρυνθεί, με τροποποίηση των κριτηρίων επιλεξιμότητας, πέραν του 4% για να καλύψει και κάποιους μετά το 12μηνο. Το κόστος αυτού του προγράμματος είναι 41,9 εκατ. για 5.000 υφιστάμενους μακροχρόνια ανέργους και 5.300 νέους δικαιούχους.
- Μπόνους σε όσους βρίσκουν δουλειά ενώ είναι άνεργοι
Ο νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη χορήγηση μπόνους στον άνεργο που βρίσκει δουλειά ενόσω λαμβάνει επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Ο οργανισμός που «γλιτώνει» την επιβάρυνση επιβραβεύει τον άνεργο που επανεντάσσεται στην αγορά εργασίας με χρηματικό ποσό.
Συγκεκριμένα όσοι άνεργοι βρουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το 50% του επιδόματος, δηλαδή ένα ποσό άνω των 200 ευρώ (αφού το επίδομα ανεργίας σήμερα είναι 407 ευρώ) για όσο διάστημα υπολείπεται μέχρι τη λήξη της περιόδου καταβολής του.
Παράλληλα εξετάζεται οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας να παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα κατάρτισης και να λαμβάνουν επίδομα κατάρτισης αντί για επίδομα ανεργίας.
Στόχος του νομοσχεδίου για την επαγγελματική κατάρτιση και τον ΟΑΕΔ που θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας είναι τα επιδόματα ανεργίας να έχουν καλύτερη στόχευση και καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους τους ανέργους προκειμένου να αμβλυνθεί το φαινόμενο της «ισόβιας ανεργίας».
ΟΑΕΔ 2022: Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας
Την ίδια ώρα, το επίδομα ανεργίας αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Δείτε στο xristika.gr όλες τις εξελίξεις…
Μεγάλες αλλαγές στο ύψος, τα κριτήρια αλλά και τη διαδικασία της παροχής επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας.
Στόχος του νομοσχεδίου για την επαγγελματική κατάρτιση και τον ΟΑΕΔ που θα προωθήσει το υπουργείο Εργασίας την Ανοιξη είναι τα επιδόματα ανεργίας να έχουν καλύτερη στόχευση και καλύτερα αποτελέσματα για τους ίδιους τους ανέργους.
Το σχέδιο κυβέρνησης και υπουργείου Εργασίας προβλέπει:
Α) Την αναπροσαρμογή του τυποποιημένου επιδόματος ανεργίας στο επίπεδο του τελευταίου μισθού. Άρα, η κλιμάκωση του επιδόματος θα συνδέεται με τον προηγούμενο μισθό του ανέργου, πριν από την απόλυση του.
Ουσιαστικά θα συνδέεται με τις προηγούμενες αμοιβές του ανέργου και όχι με τον κατώτατο μισθό όπως συμβαίνει σήμερα. Συγκεκριμένα εξετάζεται τους πρώτους έξι μήνες το επίδομα να ανέρχεται στο 55% του μέσου μηνιαίου μισθού του ανέργου στα προηγούμενα 3 έτη με ανώτατο όριο επιδόματος τα 1.200 ευρώ, όπως έχει προτείνει η επιτροπή Πισσαρίδη.
Εν συνεχεία το επίδομα θα μειώνεται σταδιακά, χωρίς όμως να πέσει κάτω από το επίπεδο του σημερινού επιδόματος ανεργίας που ανέρχεται σήμερα σε 407 ευρώ. Σε πρώτη φάση το νέο καθεστώς επιδότησης ανεργίας θα εφαρμοστεί πιλοτικά σε μικρή μερίδα ανέργων με «δυναμικά» χαρακτηριστικά και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Β) Την παροχή μπόνους σε όσους βρίσκουν δουλειά ενώ είναι άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΑΕΔ. Ο Οργανισμός που «γλιτώνει» την επιβάρυνση επιβραβεύει τον άνεργο που επανεντάσσεται στην αγορά εργασίας με συγκεκριμένο χρηματικό ποσό. Το ύψος του οποίου ωστόσο δεν είναι ακόμα γνωστό.
Γ) Παράλληλα εξετάζεται οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας να παρακολουθούν υποχρεωτικά προγράμματα κατάρτισης και να λαμβάνουν επίδομα κατάρτισης αντί για επίδομα ανεργίας.
Στην πράξη, αυτό θα σημαίνει ότι εφόσον ο άνεργος είναι εγγεγραμμένος στους καταλόγους του ΟΑΕΔ και λαμβάνει επίδομα, θα πρέπει να είναι και άμεσα διαθέσιμος για να συμμετάσχει σε προγράμματα κατάρτισης.
Στόχος είναι να συνδεθεί το επίδομα με την επαγγελματική κατάρτιση του ανέργου ώστε να ενταχθεί ταχύτερα και πάλι στην αγορά εργασίας και να αμβλυνθεί το φαινόμενο της «ισόβιας ανεργίας».
Δ) Τέλος εξετάζεται η διακοπή του επιδόματος εάν ο άνεργος αρνείται συνεχώς να προσληφθεί σε θέση εργασίας που θα του προτείνονται από τον ΟΑΕΔ.
ΟΑΕΔ 2022: Τα 16 προγράμματα για 87.700 θέσεις
Παράλληλα, ο ΟΑΕΔ φέρνει για ανέργους και επιχειρηματίες τα ακόλουθα προγράμματα:
Πρόγραμμα για μακροχρόνια ανέργους: Αφορά την πρόσληψη έως 10.000 μακροχρόνια ανέργων ηλικίας άνω των 45 ετών. Θα εστιάζεται σε περιοχές που θεωρούνται θύλακες υψηλής ανεργίας. Η πρόσληψη θα μπορεί να γίνει για χρονικό διάστημα 12 – 18 μηνών και η μηνιαία επιδότηση κυμαίνεται από 653 – 746 ευρώ. Η δαπάνη για το πρόγραμμα υπολογίζεται στα 119,7 εκατ. ευρώ.
Ένταξη και επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας: Το πρόγραμμα θα εστιάζεται σε ανέργους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα να ενταχθούν για πρώτη φορά, ή να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας. Στόχος είναι να προσληφθούν έως 10.000 άνεργοι τέτοιας κατηγορίας. Η διάρκεια της πρόσληψης θα είναι 12 – 24 μήνες και το ποσό της επιδότησης θα κυμαίνεται από 700 – 750 ευρώ. Η δαπάνη για το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 111 εκατ. ευρώ.
Απόκτηση εργασιακής εμπειρίας: Το πρόγραμμα θα εστιάζεται σε ανέργους ηλικίας 18 – 30 ετών, με στόχο να βρουν δουλειά έως 10.000 εξ αυτών. Θα προβλέπεται πρόσληψη διάρκειας 7 μηνών και θα επιδοτείται στο 100% η θέση απασχόλησης. Η δαπάνη για το πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 68,04 εκατ. ευρώ.
Πράσινη οικονομία: Το πρόγραμμα θα εστιάζει στην απασχόληση ανέργων στους τομείς της πράσινης οικονομίας και θα δίνεται έμφαση στις γυναίκες. Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν έως 5.000 τέτοιες προσλήψεις, διάρκειας 15 μηνών. Η επιδότηση θα ανέρχεται στα 700 ευρώ το μήνα και η συνολική δαπάνη του προγράμματος υπολογίζεται ότι θα φτάσει στα 49,88 εκατ. ευρώ.
Εργασιακή εμπειρία σε Αττική και Μακεδονία: Το πρόγραμμα θα εστιάζεται σε αυτές τις δύο περιφέρειες και θα στοχεύει στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για νέους ηλικίας 18 – 29 ετών. Θα προκύψουν 10.000 νέες θέσεις εργασίας, με προσλήψεις διάρκειας 7 μηνών και την επιδότηση να φτάνει στο 100%. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα ανέλθει στα 65 εκατ. ευρώ.
Πρόγραμμα στις περισσότερο αναπτυγμένες Περιφέρειες: Θα εστιάζει στην πρόσληψη ανέργων ηλικίας 30 ετών και άνω και θα δοθεί έμφαση στις γυναίκες. Στόχος είναι να πραγματοποιηθούν έως 4.000 προσλήψεις για 12 μήνες. Η επιδότηση που θα κυμαίνεται από 467 έως 700 ευρώ το μήνα και το πρόγραμμα κοστολογείται στα 26 εκατ. ευρώ.
Νέα Επιχειρηματικότητα: Το πρόγραμμα θα αφορά ανέργους που θέλουν να δοκιμάσουν μια επιχειρηματική ιδέα, στο πεδίο της Ψηφιακής Οικονομίας. Στοχεύει ώστε να προκύψουν έως 4.000 νέες θέσεις εργασίας για 12 μήνες. Θα παρέχεται επιδότηση που θα φτάνει στο σύνολό της, στα 14.800 ευρώ. Η δαπάνη για το πρόγραμμα υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 60 εκατ. ευρώ.
Απολιγνιτοποίηση 1: Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα που θα εστιάζει στη συμβουλευτική, στην κατάρτιση και στην απασχόληση, με στόχο να προκύψουν έως 3.400 νέες θέσεις εργασίας. Οι προσλήψεις θα μπορούν να γίνουν για χρονικό διάστημα 8 μηνών και η επιδότηση θα κυμαίνεται από 75 – 100%, με ανώτατο ποσό τα 933 ευρώ το μήνα. Η δαπάνη για το εν λόγω πρόγραμμα θα ανέλθει στα 22,8 εκατ. ευρώ.
Απολιγνιτοποίηση 2: Το πρόγραμμα θα επικεντρώνεται στο σκέλος της απασχόλησης ανέργων, με προοπτική εργασίας για 12 – 18 μήνες. Θα επιδοτήσει έως 3.400 νέες θέσεις εργασίας σε ποσοστό από 75 μέχρι 100% και ανώτατο ποσό τα 933 ευρώ το μήνα. Η συνολική δαπάνη του προγράμματος έχει υπολογιστεί στα 48 εκατ. ευρώ.
Απολιγνιτοποίηση 3: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που εστιάζει στην απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας νέων 18 – 29 ετών. Θα επικεντρωθεί σε Δυτική Μακεδονία και σε Πελοπόννησο και θα προσφέρει έως 2.000 νέες θέσεις εργασίας για 7 μήνες. Η επιδότηση θα είναι 100% και κοστολογείται στα 14 εκατ. ευρώ.
Απολιγνιτοποίηση 4: Το εν λόγω πρόγραμμα εστιάζεται στην εργασιακή μετεγκατάσταση με στόχο να δημιουργηθούν 200 θέσεις εργασίας. Η επιδότηση θα είναι στο 100% και η χρονική διάρκειά της θα ανέλθει στους 12 μήνες. Ο μέγιστος μισθός που θα μπορεί να δίνεται στους δικαιούχους είναι 933 ευρώ. Το πρόγραμμα θα κοστίσει 2,3 εκατ. ευρώ.
Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για απασχόληση ανέργων ηλικίας άνω των 30 ετών: Πρόκειται για τον Β’ κύκλο του εν λόγω προγράμματος, που δίνει έμφαση στις προσλήψεις γυναικών και εστιάζεται στις Περιφέρειες που βρίσκονται σε μετάβαση (Δυτ. Μακεδονία, Στερεά Ελλάδα, Ιόνια Νησιά, Πελοπόννησος, Βόρειο Αιγαίο και Κρήτη). Η επιδότηση μισθού και ασφαλιστικών εισφορών κυμαίνεται από 466,5 έως 699,75 ευρώ το μήνα. Στοχεύει στο να καλυφθούν έως 5.000 θέσεις εργασίας.
Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες: Το πρόγραμμα έχει ενεργοποιηθεί από τον Ιούνιο του 2021 και εστιάζεται σε εργοδότες του ιδιωτικού και του κοινωνικού τομέα. Ωφελούμενοι μπορούν να είναι Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), απεξαρτημένα άτομα από εξαρτησιογόνες ουσίες, αποφυλακισμένα, νεαρά άτομα που βρίσκονται σε κοινωνικό κίνδυνο, θύματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, διεμφυλικά πρόσωπα και θύματα εμπορίας ανθρώπων. Παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης για 12 + 12 μήνες. Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται στο 90% του μηνιαίου μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών για θέσεις πλήρους απασχόλησης, με ανώτατο ποσό τα 800 ευρώ το μήνα.
Δεύτερη επιχειρηματική ευκαιρία: Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Απρίλιο του 2020. Στοχεύει σε κάλυψη έως 3.000 ανέργων και επιδοτεί για τους πρώτους 12 μήνες με ένα ποσό που κυμαίνεται από 12.000 έως 24.000 ευρώ. Υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες και τότε η επιδότηση κυμαίνεται από 20.000 έως 36.000 ευρώ. Σε ένα ποσοστό 40% οι θέσεις εργασίας που θα προκύψουν πρέπει να καλυφθούν από γυναίκες.
Επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας: Το πρόγραμμα παραμένει ανοιχτό από τον Σεπτέμβριο του 2020 και στο μέγιστο βαθμό θα προσφέρει 9.200 νέες θέσεις εργασίας. Προσφέρει επιχορήγηση 80% στις επιχειρήσεις για ανώτατο μισθό έως 830 ευρώ.
Μακροχρόνια άνεργοι: Πρόκειται για πρόγραμμα που βρίσκεται σε ισχύ από τον Ιούλιο του 2020. Στοχεύει σε κάλυψη 8.500 θέσεων εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών. Οι προσλήψεις που θα προκύψουν θα έχουν διάρκεια 12 + 12 μήνες και αφορούν μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 55 – 67 ετών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους, με ανώτατο όριο τα 750 ευρώ.