ΟΑΕΔ 2022: Έρχεται προκήρυξη… μαμούθ για 80.000 θέσεις εργασίας

ΟΑΕΔ 2022: Νέα προκήρυξη για 80.000 θέσεις εργασίας έρχεται σε λίγες ημέρες με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Σε λίγες ημέρες θα προκηρυχθεί το πρώτο πρόγραμμα κατάρτισης της ΔΥΠΑ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στο 5th Invest GR Forum με θέμα “A new Greece emerges”.

Πρόκειται για πρόγραμμα κατάρτισης σε δεξιότητες όπου οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη προσωπικού, όπως το ψηφιακό εμπόριο, τα logistics, το ψηφιακό marketing, αλλά και η ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και η πράσινη επιχειρηματικότητα, με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ για 80.000 ωφελούμενους.

Όπως ανέφερε, τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης εργαζομένων και ανέργων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με κονδύλια ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ αποσκοπούν μέχρι το τέλος του 2025 να έχουν λάβει πιστοποιητικό ολοκλήρωσης προγράμματος κατάρτισης 500.000 ωφελούμενοι.

«Παρά την οξύτητα των προβλημάτων η ανεργία συνεχίζει να πέφτει, οι επενδύσεις συνεχίζουν να αυξάνονται και οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας παραμένουν θετικότερες σε σχέση με τις εκτιμήσεις για όλες σχεδόν τις άλλες χώρες της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να συνεχίσουμε στον ίδιο φιλοεπενδυτικό, σύγχρονο και ευρωπαϊκό δρόμο για να έχουμε αποτελέσματα. Διαχειριστήκαμε μόνο κρίσεις την περασμένη τριετία. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι μπροστά μας έχουμε τουλάχιστον ένα ακόμα χρόνο που τα πράγματα θα είναι δύσκολα και εδώ και στις άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά είμαστε κυβέρνηση για τα δύσκολα» επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας.

Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι παρά τις δυσκολίες της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, την πανδημία, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση και τη διαρκή προκλητικότητα της Τουρκίας, το 2021 έκλεισε με ισχυρή ανάπτυξη 8,3%, η οποία συνεχίστηκε το 1ο τρίμηνο του 2022, φτάνοντας το 7% με κύριους μοχλούς την αναθέρμανση της κατανάλωσης των νοικοκυριών, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Ταυτόχρονα, επεσήμανε, η ανεργία μειώθηκε από το 17,3% που την παραλάβαμε το καλοκαίρι του 2019 στο 12,5% τον περασμένο Απρίλιο. Όλα αυτά, είπε, είναι αποτέλεσμα της συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης: «Της φορολογικής πολιτικής που μείωσε τους φόρους και έκανε την Ελλάδα ελκυστικό επενδυτικό προορισμό.

Της δημοσιονομικής πολιτικής που αποκατέστησε την διεθνή εμπιστοσύνη στη χώρα μας και μας οδηγεί σε έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Της αδειοδοτικής πολιτικής που έκανε πιο απλή υπόθεση το άνοιγμα μιας επιχείρησης στη χώρα μας συμβάλλοντας στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Των εκσυγχρονιστικών μεταρρυθμίσεων στο Περιβάλλον και την Παιδεία. Της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων. Του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του κράτους! Και, φυσικά, της εργασιακής και της ασφαλιστικής πολιτικής, που και αυτές από την πλευρά τους συνετέλεσαν στο μέχρι τώρα αποτέλεσμα».

«Η κυβέρνηση», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης, «είναι αποφασισμένη να συνεχίσει σε ένα δρόμο σύγχρονο και ευρωπαϊκό. Ένα δρόμο κοινής λογικής. Οι δυσκολίες για τις οποίες όλοι συζητάμε τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες, πρέπει να μας κάνουν περισσότερο πεισματάρηδες και περισσότερο αποτελεσματικούς!

Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη μάχη, όχι με μεγάλα λόγια και συνθήματα αλλά με σύστημα και μην ξεχνώντας ότι ο μόνος τρόπος να κρατηθεί η Ελλάδα σε σωστό δρόμο είναι οι επενδύσεις που ανοίγουν καινούργιες δουλειές, για να βρίσκουν εργασία ιδιαίτερα τα νέα παιδιά και να αποκτήσει με αυτόν τον τρόπο μια μόνιμη, σταθερή προοπτική η πατρίδα μας. Αυτό κάναμε αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε από εδώ και πέρα».

ΟΑΕΔ 2022: Νέα προγράμματα  με στόχο το 71,1% του πληθυσμού να εργάζεται, οι 4 άξονες

Στον σχεδιασμό νέων προγραμμάτων προχωράει η ΔΥΠΑ π. ΟΑΕΔ στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης.
Ειδικότερα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων έθεσε σήμερα σε ανοιχτή, δημόσια διαβούλευση από σήμερα, 13 Ιουλίου, την Εθνική Στρατηγική για τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης (ΕΠΑ), καλώντας κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετέχει, καταθέτοντας προτάσεις για την όποια βελτίωση των προβλέψεών της.

Η κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής για τις ΕΠΑ βασίζεται στην εφαρμογή των αρχών του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και της νέας Διακήρυξης του Πόρτο. Ενσωματώνει τους τρεις πρωταρχικούς στόχους για το 2030 που έχουν τεθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης για τον Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, και συμβάλλει στην επίτευξή τους.

Ειδικότερα:

Τουλάχιστον το 71,1 % του πληθυσμού ηλικίας 20 έως 64 ετών θα πρέπει να εργάζεται το 2030 (σε σχέση με 61,1% το 2020).
Τουλάχιστον το 35 % όλων των ενηλίκων θα πρέπει συμμετέχει σε προγράμματα εκπαίδευσης, κατάρτισης και μάθησης κάθε χρόνο το 2030 (σε σχέση με 16% το 2016)

Ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού θα πρέπει να μειωθεί έως το 2030 κατά τουλάχιστον 7,3% (από 29% το 2019 σε 21,7% το 2030).
Σκοπός της Εθνικής Στρατηγικής για τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης που αναρτήθηκε στον ιστότοπο opengov.gr (http://www.opengov.gr/minlab/?p=5710), είναι να αποτελεί ένα ολιστικό στρατηγικό πλαίσιο για την ανάπτυξη και υλοποίηση στην Ελλάδα ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης για την περίοδο 2022-2030, σε συνδυασμό με παθητικές πολιτικές αγοράς εργασίας.

Βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις αρχές του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων και της νέας Διακήρυξης του Πόρτο, καθώς και με τους πρωταρχικούς στόχους που έχουν τεθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το 2030 στους τομείς της απασχόλησης, των δεξιοτήτων και της κοινωνικής προστασίας, οι οποίοι συνδέονται και με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Στόχοι της Εθνικής Στρατηγικής είναι:

η ενίσχυση της απασχόλησης και η αντιμετώπιση της ανεργίας,
η ενίσχυση των προσόντων, των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας του εργατικού δυναμικού,
η ενίσχυση της ετοιμότητας και προσαρμοστικότητας της αγοράς εργασίας και του εργατικού δυναμικού για ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον, καθώς και
η ευρύτερη βελτίωση των δεδομένων στην αγορά εργασίας και την απασχόληση.

Η Εθνική Στρατηγική για τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης διαρθρώνεται σε 4 στρατηγικούς άξονες:

Στρατηγικός Άξονας 1: Ενίσχυση της απασχόλησης και αντιμετώπιση της ανεργίας και της μακροχρόνιας ανεργίας.
Στρατηγικός Άξονας 2: Ενίσχυση της νεανικής απασχόλησης και διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στην αγορά εργασίας.
Στρατηγικός Άξονας 3: Ανάπτυξη του εργατικού δυναμικού της χώρας και ενίσχυση της απασχολησιμότητάς του.
Στρατηγικός Άξονας 4: Αγορά Εργασίας χωρίς αποκλεισμούς.
Σημειώνεται ότι η Εθνική Στρατηγική αναπτύχθηκε υπό τον συντονισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ και με τη βοήθεια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα μέτρα και τα προγράμματα που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της Στρατηγικής χρηματοδοτούνται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», το ΕΣΠΑ 2021-2027 και οι εθνικοί πόροι.

Η Εθνική Στρατηγική για τις Ενεργητικές Πολιτικές Απασχόλησης θα παραμείνει αναρτημένη και ανοικτή έως τις 28 Ιουλίου 2022 και ώρα 12:00, προκειμένου κάθε δημόσιος φορέας, κοινωνικός εταίρος, φορέας σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και κάθε ενδιαφερόμενος να συμμετέχει, καταθέτοντας σχόλια και προτάσεις.