ΟΑΕΔ 2022: Διαγράφει άνεργους – Ποιοι και πότε θα σβηστούν από τα μητρώα

ΟΑΕΔ 2022: Νέες αλλαγές στα μητρώα του ΟΑΕΔ καθώς προχωρά σε διαγραφές ανέργων. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr

Τη διαγραφή από τα μητρώα ΔΥΠΑ (τ. ΟΑΕΔ) για όσους αρνούνται να αποδεχθούν τρεις προτάσεις για την κάλυψη θέσεων εργασίας ή έχουν εγγραφεί και παραμένουν στο μητρώο ενώ δουλεύουν ή δεν συμμετέχουν σε δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης προβλέπει απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και αφορά την εξειδίκευση των υποχρεώσεων της ΔΥΠΑ προς τους ανέργους, αλλά και όσων αναζητούν εργασία προς τη ΔΥΠΑ.

Σε κάποιες περιπτώσεις προβλέπονται ακόμη πιο αυστηρές ποινές, που μπορεί να φτάσουν μέχρι τη διακοπή των μηνιαίων επιδομάτων ή και την επιβολή προστίμων.

Σύμφωνα με την απόφαση, για την εγγραφή και την παραμονή του στο ψηφιακό μητρώο ΔΥΠΑ, αυτός που ψάχνει δουλειά υποχρεούται να αναζητεί ενεργά εργασία, δηλαδή να αποδέχεται προσφερόμενη θέση εργασίας εφόσον είναι σύμφωνη με το ψηφιακό ΑΣΔ, να συμμετέχει σε προγράμματα και δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης που υποδεικνύονται από τη ΔΥΠΑ, αλλά και να συνεργάζεται με τον εργασιακό σύμβουλο, ιδίως κατά την κατάρτιση ή την αναθεώρηση του ψηφιακού ΑΣΔ (Ατομικό Σχέδιο Δράσης).

Επίσης, μεταξύ άλλων, οφείλει να έχει συνεργασία με τη ΔΥΠΑ ή άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό γραφείο, να αποστέλλει την αίτηση πρόσληψης ή και βιογραφικών απευθείας σε εργοδότες, να διερευνά προοπτικές εργασίας κ.ά.

Παράλληλα, με την παρέλευση 18 μηνών οφείλει να αποδέχεται θέση που προτείνεται από τον εργασιακό σύμβουλο εφόσον είναι κατάλληλη, αλλά και να ενημερώνει τον εργασιακό σύμβουλο ή άλλο υπάλληλο της ΔΥΠΑ σχετικά με το εάν συμμετέχει σε συνεντεύξεις, αναλαμβάνει εργασία έστω και προσωρινή κ.ά.

Επίσης, έχει το δικαίωμα να απορρίψει το πολύ έως 2 προτάσεις για κατάλληλη θέση εργασίας χωρίς αιτιολόγηση.

Σειρά ποινών επισύρουν για τους ανέργους πράξεις ή παραλείψεις σχετικά με τις υποχρεώσεις τους προς τη ΔΥΠΑ. Ενδεικτικά, σε περίπτωση άρνησης αποδοχής 3 προτάσεων θέσεων εργασίας οι οποίες είναι σύμφωνες με το ψηφιακό ΑΣΔ, προβλέπεται διακοπή της καταβολής των παροχών και διαγραφή από το ψηφιακό μητρώο ΔΥΠΑ για 2 έτη.

Eπίσης, εάν δεν συμμετάσχει σε δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, τότε προβλέπεται, μεταξύ άλλων, διαγραφή από το ψηφιακό μητρώο ΔΥΠΑ για 6 μήνες. Διαγραφή από το ψηφιακό μητρώο ΔΥΠΑ και στέρηση δικαιώματος επανεγγραφής για χρονικό διάστημα 6 μηνών προβλέπεται και στην περίπτωση ταυτόχρονης εγγραφής και παραμονής στο ψηφιακό μητρώο ενώ απασχολείται με σύμβαση ή σχέση εργασίας ή ως αυτοαπασχολούμενος, καθώς και αν, ενώ είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο, αρχίσει να απασχολείται και δεν δηλώσει την απασχόλησή του αμέσως στη ΔΥΠΑ.

Μάλιστα σε περίπτωση δεύτερης παράβασης εντός 12 μηνών χάνει το δικαίωμα επανεγγραφής στο ψηφιακό μητρώο ΔΥΠΑ για δύο έτη.

Επιδόματα αλλά και χρηματικές παροχές που έχουν καταβληθεί, σε μια τέτοια περίπτωση αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθέντα και με πράξη του διοικητή της ΔΥΠΑ επιβάλλεται πρόστιμο από 500 έως 10.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό υπαιτιότητας, τη σοβαρότητα της παράβασης και την τυχόν επανάληψή της.

Τέλος, προσωρινή διαγραφή προβλέπεται σε περίπτωση σκόπιμης παραπλάνησης των υπηρεσιών της ΔΥΠΑ. Από την πλευρά της η ΔΥΠΑ οφείλει να καταβάλλει τα επιδόματα και τις ενισχύσεις προς τους ανέργους, εποχικό βοήθημα κ.ά., να αναζητάει και να προτείνει θέσεις εργασίας αλλά και προγράμματα και δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης κ.λπ.

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης απάντησε στις αιτιάσεις περί «αστυνομίας ανέργων», υποστηρίζοντας πως «στον άνεργο ο οποίος δηλώνει ούτως ή άλλως στη ΔΥΠΑ τα στοιχεία του προφίλ του, θα προσφέρονται δουλειές αντίστοιχες με τις σπουδές του και τη διαδρομή του και κοντά στον τόπο κατοικίας του. Οχι όποια δουλειά βρεθεί στα αρχεία της ΔΥΠΑ! Οχι χωρίς κριτήρια».

ΟΑΕΔ 2022: Όλες οι παροχές που εξασφαλίζει η κάρτα ανεργίας

Δείτε στο xristika.gr όλες τις παροχές που εξασφαλίζει η Κάρτα Ανεργίας.

Το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας ανέρχεται στα 399,25 ευρώ για διάστημα από 80 έως 300 μέρες, συν τις ενισχύσεις εορτών.

Για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας προσαυξάνεται κατά 10%.

Δικαιούχοι είναι οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο μητρώο του ΟΑΕΔ που είτε 1) έχουν απολυθεί, 2) έχουν λήξει οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ή 3) βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, και πληρούν τις προϋποθέσεις των ημερών ασφάλισης. Επιδοτούμενοι άνεργοι της ΕΕ μπορούν να μεταφέρουν στην Ελλάδα το επίδομα τους για διάστημα έως 3 μήνες.

Επίδομα Μακροχρόνιας Ανεργίας

Όσοι έχουν εξαντλήσει το 12μηνο επίδομα ανεργίας, δικαιούνται για άλλους 12 μήνες το μηνιαίο επίδομα μακροχρόνια ανέργων που ανέρχεται στα 200 ευρώ. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Βοήθημα Ανεργίας Ελεύθερων Επαγγελματιών Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ (τ.ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τ. ΕΤΑΑ)

Το βοήθημα είναι 360 ευρώ τον μήνα, για 3 έως 9μήνες ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικό Εποχικό Βοήθημα

Το ύψος του ειδικού εποχικού βοηθήματος κυμαίνεται από508 έως 1.016 ευρώ και καταβάλλεται εφάπαξ στο τρίμηνο Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου κάθε έτους. Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ που ασκούν ένα από τα 23 επαγγέλματα που συμπεριλαμβάνονται στη σχετική λίστα (βλ. πληροφορίες στον ιστότοπο oaed.gr).

Ειδικό Βοήθημα Τρίμηνης Παραμονής στο Μητρώο Ανέργων, Επίσχεσης Εργασίας, και Αποφυλακισμένων

Όσοι συμπληρώσουν 3 μήνες εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και έχουν δουλέψει τουλάχιστον 60 μέρες το προηγούμενο έτος δικαιούνται 239,55 ευρώ. Δικαιούχοι είναι επίσης όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας και το βοήθημα ανέρχεται σε 319,40 ευρώ. Για αυτές τις δυο κατηγορίες δικαιούχων το βοήθημα δίνεται 3 φορές στο ίδιο ημερολογιακό έτος ανά τρίμηνο. Οι αποφυλακισμένοι δικαιούνται βοήθημα έως 239,55 ευρώ, αλλά δίνεται 3 φορές στο ίδιο ημερολογιακό έτος ανά μήνα. Για όλους τους παραπάνω δικαιούχους, το βοήθημα προσαυξάνεται κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια.

Ειδικό Βοήθημα μετά τη Λήξη του Επιδόματος Ανεργίας

Εάν για ένα μήνα μετά τη λήξη του επιδόματος ανεργίας ο δικαιούχος παραμένει εγγεγραμμένος άνεργος, λαμβάνει εφάπαξ 207,61 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε προστατευόμενο μέλος της οικογένειας. Ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια. Εξαιρούνται όσοι δικαιούνται το ειδικό εποχικό βοήθημα.

Παροχή λόγω Αφερεγγυότητας Εργοδότη

Όσοι εργάζονται σε επιχείρηση που πτωχεύει, λαμβάνουν εφάπαξ παροχή που αντιστοιχεί σε ανεξόφλητες αποδοχές έως 3μήνες και ασφαλίζονται σε όλους τους κλάδους.

Ειδική Παροχή Προστασίας Μητρότητας

Οι εργαζόμενες του ιδιωτικού τομέα μετά τη λήξη της λοχείας δικαιούνται ειδική παροχή για 6 μήνες ίση με το κατώτατο μισθό και ασφαλίζονται στους κλάδους κύριας και επικουρικής ασφάλισης και ασθένειας.

Συμπληρωματική Παροχή Μητρότητας

Οι εργαζόμενες με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου κατά τη διάρκεια της κυοφορίας και λοχείας δικαιούνται συμπληρωματική παροχή για διάστημα έως 4 μήνες που καλύπτει την διαφορά μεταξύ των αποδοχών που θα λάμβαναν και του επιδόματος μητρότητας του ΕΦΚΑ που λαμβάνουν, και επίσης ασφαλίζονται στον κλάδο κύριας ασφάλισης.

Προαιρετική Ασφάλιση Μακροχρόνια Ανέργων για Θεμελίωση Συνταξιοδοτικού Δικαιώματος

Δικαιούχοι είναι οι μακροχρόνια άνεργοι (εγγεγραμμένοι πάνω από 12μήνες) που τους υπολείπονται έως 1.500 μέρες ασφάλισης για την συμπλήρωση της ελάχιστης προϋπόθεσης θεμελίωσης πλήρους σύνταξης στον ΕΦΚΑ. Ο ΟΑΕΔ καταβάλει τις εισφορές κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Επίδομα Διαμονής σε Τουριστικά Καταλύματα (κοινωνικός τουρισμός)

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι, επιδοτούμενοι άνεργοι, και εργαζόμενες που λαμβάνουν την παροχή προστασίας μητρότητας, με τουλάχιστον 50 μέρες εργασίας, επιδόματος, ή παροχής αντίστοιχα κατά το προηγούμενο έτος. Επίσης, εγγεγραμμένοι άνεργοι ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω είναι δικαιούχοι χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Η διάρκεια διαμονής είναι έως 5 μέρες, και διπλασιάζεται στην Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Ισχύουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Ωφελούμενοι είναι και τα προστατευόμενα μέλη των δικαιούχων.

Επίδομα Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις

Δικαιούχοι είναι τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών των εργαζόμενων, των επιδοτουμένων ανέργων, και εργαζόμενες που λαμβάνουν την παροχή προστασίας μητρότητας, με τουλάχιστον 50 μέρες εργασίας, επιδόματος, ή παροχής αντίστοιχα κατά το προηγούμενο έτος. Επίσης, οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι για διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών στο μητρώο του ΟΑΕΔ είναι δικαιούχοι. Το επίδομα δίνεται για διαμονή κατά την περίοδο 15/6-10/9 και για διάστημα έως 15 μέρες. Ισχύουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.

Επιταγή Αγοράς Βιβλίων

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι, επιδοτούμενοι άνεργοι, και εργαζόμενες που λαμβάνουν την παροχή προστασίας μητρότητας, με τουλάχιστον 50μέρες εργασίας, επιδόματος, ή παροχής αντίστοιχα κατά το προηγούμενο έτος. Επίσης, οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι για διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών στο μητρώο του ΟΑΕΔ είναι δικαιούχοι. Η επιταγή είναι αξίας 20 ευρώ και εξαιρούνται τα σχολικά βιβλία. Ισχύουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Ωφελούμενοι είναι και τα προστατευόμενα μέλη των δικαιούχων.

Επιταγή Θεάματος

Δικαιούχοι είναι εργαζόμενοι, επιδοτούμενοι άνεργοι, και εργαζόμενες που λαμβάνουν την παροχή προστασίας μητρότητας, με τουλάχιστον 50μέρες εργασίας, επιδόματος, ή παροχής αντίστοιχα κατά το προηγούμενο έτος. Επίσης, οι άνεργοι που είναι εγγεγραμμένοι για διάστημα τουλάχιστον 4 μηνών στο μητρώο του ΟΑΕΔ είναι δικαιούχοι. Η επιταγή είναι αξίας 15 ευρώ για θεση πλατείας για την παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και παιδικής σκηνής κατά την χειμερινή θεατρική περίοδο (Οκτώβριος-Μάιος). Ισχύουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Ωφελούμενοι είναι και τα προστατευόμενα μέλη των δικαιούχων.

Δωρεάν Φιλοξενία Βρεφών και Νηπίων

Δικαιούχοι είναι τα βρέφη από οκτώ μηνών έως 2,5 ετών και νήπια από 2,5 ετών έως την εγγραφή τους στο νηπιαγωγείο των εργαζόμενων, επιδοτουμένων ανέργων, και εργαζόμενων που λαμβάνουν την παροχή προστασίας μητρότητας, με τουλάχιστον 50 μέρες εργασίας, επιδόματος, ή παροχής αντίστοιχα κατά το προηγούμενο έτος. Η φιλοξενία ισχύει στους 25 Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ. Ισχύουν εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια.