Ο πόλεμος άρχισε: Τελείωσαν οι ντομάτες και η μπύρα

Ενεργειακή κρίση: Ξεμένουμε από ντομάτες. Αδυνατόν να παραχθεί με ευκολία η μπύρα. Από τα γερμανικά θερμοκήπια ντοματών έως τα σουηδικά αρτοποιεία, η μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου αρχίζει να πλήττει κλάδους πέρα από αυτόν της ηλεκτρικής ενέργειας. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Από τις βιομηχανίες λιπασμάτων έως τις ζυθοποιίες που δεν μπορούν να προμηθευθούν το αναγκαίο για την παραγωγή τους διοξείδιο του άνθρακα, η ενεργειακή κρίση πλήττει μία σειρά κλάδων στην Ευρώπη, με επίκεντρο τη μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου και την έκρηξη των τιμών του.

Η βελγική ζυθοποιία αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο διακοπής της παραγωγής της για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Από τα γερμανικά θερμοκήπια ντοματών έως τα σουηδικά αρτοποιεία, η μείωση των ροών ρωσικού φυσικού αερίου αρχίζει να πλήττει κλάδους πέρα από αυτόν της ηλεκτρικής ενέργειας και των ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Ο αντίκτυπος στην προσφορά τροφίμων και ποτών πιθανότατα θα ενταθεί καθώς οι θερμοκρασίες θα πέφτουν και τα νοικοκυριά θα χρειάζονται θέρμανση, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές σε δύσκολες αποφάσεις.

Ενεργειακή κρίση: Μειωμένη παραγωγή αμμωνίας και διοξειδίου του άνθρακα

Η ζυθοποιία Huyghe, που βρίσκεται στο βελγικό χωριό Melle, εξέτασε το ενδεχόμενο να διακόψει την παραγωγή λόγω του 13πλασιασμού της τιμής του υγρού διοξειδίου του άνθρακα, το οποίο χρησιμοποιεί για να κάνει τις μπύρες να αφρίζουν.

Ο Alain De Laet, ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης, δήλωσε ότι τα αποθέματά του διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να εξαντληθούν αυτή την εβδομάδα και να την αναγκάσουν σε διακοπή λειτουργίας για πρώτη φορά από το 1906, εκτός εάν υπάρξει προσφορά από έναν προσωρινό προμηθευτή.

Τα προβλήματα της βελγικής ζυθοποιίας προκλήθηκαν από μια αλυσίδα εξελίξεων που δείχνουν πόσο διασυνδεδεμένη είναι η οικονομία της Ευρώπης. Ο νορβηγικός γίγαντας λιπασμάτων, Yara International, σταμάτησε την παραγωγή αμμωνίας σε εργοστάσιό του στην Ολλανδία. Αυτό με τη σειρά του έπληξε την προμηθεύτρια της Huyghe, Nippon Gases, η οποία απαιτούσε 3.350 ευρώ για έναν τόνο CO2 αντί 250 ευρώ προηγουμένως.

Για τη γερμανική εταιρεία, Wittenberg Gemuse, η διακοπή της παραγωγής αμμωνίας είχε επίσης ως αποτέλεσμα την απώλεια της θέρμανσης και του ζεστού νερού που απαιτούνται για τη λειτουργία των θερμοκηπίων της.

Η Huyghe δεν είναι η μόνη ζυθοποιία με προβλήματα. Η Carlsberg δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί να «μειώσει σημαντικά» ή να σταματήσει την παραγωγή μπύρας στην Πολωνία λόγω έλλειψης υγρού CO2. Μια σειρά άλλων Βέλγων ζυθοποιών επηρεάζονται επίσης από το πρόβλημα αυτό και οι ανησυχίες για την εξάπλωσή του αυξάνονται.

«Πριν από μερικούς μήνες, η βιομηχανία λειτουργούσε σαν ελβετικό ρολόι», δήλωσε ο Krishan Maudgal, επικεφαλής της Βελγικής Ένωσης Ζυθοποιών. «Λόγω της νέας κατάστασης με τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, έχει καταρρεύσει στην αλυσίδα αξίας».

Ενεργειακή κρίση: Αδρανές το 50% της παραγωγικής δυναμικότητας του κλάδου αμμωνίας

Η αμμωνία, η οποία παράγεται με φυσικό αέριο, έχει πληγεί σκληρά από την αύξηση των τιμών που πυροδότησε η κίνηση της Ρωσίας να περικόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε αντίποινα για τις κυρώσεις που σχετίζονται με την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ένα κύμα διακοπών λειτουργίας έχει αφήσει τουλάχιστον το 50% της παραγωγικής ικανότητας του κλάδου ανενεργό, δημιουργώντας κρίση στα λιπάσματα αλλά και το διοξείδιο του άνθρακα που είναι παράπλευρο προϊόν της διαδικασίας.

Ενεργειακή κρίση: Τα γερμανικά θερμοκήπια

Για τη γερμανική εταιρεία, Wittenberg Gemuse, η διακοπή της παραγωγής αμμωνίας είχε επίσης ως αποτέλεσμα την απώλεια της θέρμανσης και του ζεστού νερού που απαιτούνται για τη λειτουργία των θερμοκηπίων της.

Η εταιρεία που καλλιεργεί ντομάτες, φράουλες και πιπεριές βασίζεται στην εταιρεία SKW Piesterit για θέρμανση και CO2, αλλά έμεινε ξεκρέμαστη όταν ο μεγαλύτερος παραγωγός αμμωνίας και ουρίας της Γερμανίας σταμάτησε την παραγωγή την περασμένη εβδομάδα.

«Χωρίς θέρμανση, τίποτα δεν λειτουργεί εδώ», δήλωσε ο Kevin van IJperen, διευθυντής της εγκατάστασης, «Ήμασταν ακόμα τυχεροί καθώς οι θερμοκρασίες ήταν ήπιες την τελευταία εβδομάδα. Αν αυτό είχε συμβεί αργότερα μέσα στη χρονιά, θα είχαμε τεράστιες απώλειες», πρόσθεσε.

Η διακοπή λειτουργίας της SKW, η οποία βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυβέρνηση για ένα διάσωσης, εγκυμονεί και άλλους κινδύνους για την οικονομία της Γερμανίας.

Η εταιρεία καλύπτει περίπου το 40% της ζήτησης της Γερμανίας για AdBlue, ένα πρόσθετο που χρησιμοποιείται για να κάνει την εξάτμιση των οχημάτων ντίζελ λιγότερο επιβλαβή. Μια έλλειψη θα μπορούσε να αναγκάσει τα φορτηγά φορτηγά να εγκαταλείψουν τους δρόμους.

Ενεργειακή κρίση: Πρόβλημα και με τα αρτοποιεία

Στη Σουηδία, το Pagen, ένα από τα μεγαλύτερα αρτοποιεία της χώρας, ενώθηκε με άλλους παραγωγούς τροφίμων για να προειδοποιήσει για τους κινδύνους για την προμήθεια τροφίμων από το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τους κινδύνους διακοπών ρεύματος.

Στο Βέλγιο, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο προειδοποίησε ότι η οικονομία της Ευρώπης κινδυνεύει από το φαινόμενο ντόμινο που προκαλεί η ενεργειακή κρίση.

«Γι’ αυτό πιστεύω ότι οι παρεμβάσεις στην αγορά φυσικού αερίου είναι το βασικό πράγμα», είπε σε συνέντευξή του. «Αν το κάνεις σωστά, πολλά από τα άλλα πράγματα είναι στην πραγματικότητα λιγότερο σημαντικά γιατί αυτό είναι το θέμα αιχμής», πρόσθεσε.

Ενεργειακή κρίση: Ετοιμαστείτε για χειμώνα ζωής και θανάτου

Ακρίβεια: «Βαρύς χειμώνας διαρκείας» για την ακρίβεια στην Ευρώπη. Μετά το 2025 θα αρχίσουν να πέφτουν οι τιμές στην Ενέργεια. Τι πρέπει να κάνουμε όλοι μας. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Ο υβριδικός πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας δεν θα είναι «100άρι», αλλά Μαραθώνιος, γεγονός που σημαίνει ότι όλα θα κριθούν στις αντοχές, όχι μόνο των κυβερνήσεων, αλλά και των λαών.

Αναλυτές που μίλησαν στον Bloomberg για το τι μέλλει γενέσθαι με την ακρίβεια στην Ευρώπη, επεσήμαναν ότι ο φετινός χειμώνας δεν θα είναι ο μοναδικός δύσκολος για τις τιμές στην ενέργεια, άρα και στο σύνολο της αγοράς και της εμπορικής δραστηριότητας, αλλά ότι το ράλι, η ανασφάλεια και το υψηλό κόστος θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι και το 2025, οπότε προβλέπεται η σταδιακή αποκλιμάκωση, εφόσον πάντα δεν προκύψει κάποια νέα κρίση ή επιδείνωση της παρούσας κατάστασης.

«Η Ευρώπη ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπη με ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα τον επόμενο χειμώνα. Τα κράτη ενδέχεται να μην μπορούν να γεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης το επόμενο καλοκαίρι στον βαθμό που κατάφεραν φέτος», δήλωσε στο Bloomberg ο Niek Den Hollander, εμπορικός διευθυντής της γερμανικής Uniper.

«Κάποια στιγμή μεταξύ 2025 και 2027 είναι που θα δούμε τις τιμές στην Ευρώπη να υποχωρούν στα επίπεδα των αρχών του 2021», προέβλεψε ο Ed Morse, επικεφαλής έρευνας προϊόντων στην Citigroup, προσθέτοντας ότι η δυνατότητα εξαγωγής LNG «δεν αυξάνεται μέσα σε μία νύχτα».

«Δεδομένης της εξάρτησης που ανέπτυξε τις τελευταίες δεκαετίες η Ευρώπη από τη ρωσική ενέργεια, θα προκληθεί καταστροφή στη ζήτηση. Ο κόσμος θα πρέπει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ζει.

Θα οδηγούμε το αυτοκίνητό μας σπανιότερα, θα ανοίγουμε τη θέρμανση πιο αραιά, θα ανοίγουμε τα φώτα πιο σπάνια και θα πρέπει να ζούμε με μία περιορισμένη βιομηχανική παραγωγή», δήλωσε ο Charif Souki, πρόεδρος και συνιδρυτής της Tellurian.

«Θα επιστρέψουμε σε μία πιο φυσιολογική κατάσταση, αλλά θα πάρει λίγο χρόνο. Οι διακυμάνσεις στις τιμές ήρθαν για να μείνουν για μεγαλύτερο διάστημα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Helge Haugane, αντιπρόεδρος της νορβηγικής Equinor.

Ενεργειακή κρίση: Η πρόταση της Κομισιόν

Πρόταση για την επιβολή πλαφόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα για παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου, επεξεργάζονται οι Βρυξέλλες, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στα κράτη μέλη να περιορίσουν την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας από παραγωγούς όπως αιολικά πάρκα, πυρηνικά πάρκα και εργοστάσια λιγνίτη, τα οποία επηρεάζονται από την υψηλή τιμή του φυσικού αερίου.

Συνεχίζοντας η Ούρσουλα φον ντερ Λάιν τόνισε ότι η χειραγώγηση των αγορών φυσικού αερίου έχει δευτερογενή επίδραση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με αστρονομικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και με τεράστια αστάθεια της αγοράς», είπε , παρουσιάζοντας μια σειρά «άμεσων μέτρων» που προτείνει η Επιτροπή για να προστατευθούν οι ευάλωτοι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις:

Πρώτον, η Επιτροπή προτείνει μια «έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας», δηλαδή «έναν υποχρεωτικό στόχο για τη μείωση της χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμής».

«Θα συνεργαστούμε στενά με τα κράτη μέλη για να το πετύχουμε αυτό», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Δεύτερον, η Επιτροπή προτείνει ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος.

Οι πηγές ενέργειας με χαμηλές εκπομπές άνθρακα αποφέρουν απροσδόκητα έσοδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής τους.

«Θα προτείνουμε την εκ νέου διοχέτευση αυτών των απροσδόκητων κερδών για να υποστηρίξουμε ευάλωτα άτομα και εταιρείες να προσαρμοστούν», τόνισε η Πρόεδρος της Επιτροπής.

Τρίτον, το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν επίσης τεράστια κέρδη.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα προτείνει συνεισφορά αλληλεγγύης για τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επενδύσουν αυτά τα έσοδα για να στηρίξουν τα ευάλωτα νοικοκυριά και να επενδύσουν σε καθαρές εγχώριες πηγές ενέργειας.

Τέταρτον, η Επιτροπή προτείνει τη διευκόλυνση της ρευστότητας από τα κράτη-μέλη για τις εταιρείες ενέργειας.

Οι ενεργειακές εταιρείες κοινής ωφέλειας πρέπει να υποστηριχθούν για να αντιμετωπίσουν την αστάθεια των αγορών.

Ζητείται επί του παρόντος να παράσχουν απροσδόκητα μεγάλα ποσά κεφαλαίων, τα οποία απειλούν την ικανότητά τους να συναλλάσσονται και τη σταθερότητα των μελλοντικών αγορών. Επιπλέον, η Επιτροπή θα παρατείνει το νομικό πλαίσιο που επιτρέπει την ταχεία χορήγηση κρατικών εγγυήσεων.

Πέμπτον, η Επιτροπή προτείνει ανώτατο όριο στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου. «Ο στόχος εδώ είναι πολύ σαφής.

Πρέπει να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρησιμοποιεί ο Πούτιν για να χρηματοδοτήσει αυτό τον φρικτό πόλεμο κατά της Ουκρανίας», τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι στην αρχή του πολέμου, οι εισαγωγές ρωσικού αερίου μέσω αγωγού από τη Ρωσία ήταν στο 40% του συνόλου του εισαγόμενου αερίου και σήμερα έχει μειωθεί στο 9%.

«Είναι δύσκολοι καιροί. Αλλά είμαι πεπεισμένη ότι οι Ευρωπαίοι έχουν την οικονομική δύναμη, την πολιτική βούληση και την ενότητα για να διατηρήσουν το πάνω χέρι», πρόσθεσε.

Ενεργειακή κρίση: Η έκτακτη ανακοίνωση για τα Χριστούγεννα

Χριστούγεννα 2022: Η ενεργειακή κρίση χτυπά και την Ελλάδα. Χριστούγεννα 2022 με λιγότερο φωτισμό φέτος στους δήμους. Το σχέδιο για εξοικονόμηση. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Λιγότερο φωτεινά αναμένεται να είναι τα Χριστούγεννα λόγω των στόχων για την εξοικονόμηση ενέργειας

Διαφορετικά θα είναι όπως όλα δείχνουν τα φετινά Χριστούγεννα, με την ενεργειακή κρίση να φέρνει λιγότερο στολισμό στους δήμους ώστε να υπάρξει εξοικονόμηση ενέργειας.

Τα φωτεινά λαμπάκια που κάθε χρόνο στολίζουν τους δήμους από άκρη σε άκρη, αναμένεται να σβήσουν και να περιοριστούν αρκετά (στην κάλυψη και την έντασή τους) καθώς στόχος στους δήμους, όπως επιτάσσουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, είναι να εξοικονομηθεί το 10% της ενέργειας.

Σημειώνεται, ότι κατά τους εορταστικούς μήνες, αυξάνεται κατακόρυφα η ενεργειακή κατανάλωση λόγω του έντονου στολισμού που γίνεται σε όλες τις συνοικίες της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας.

Τα αρμόδια υπουργεία συστήνουν στους ΟΤΑ να περιορίσουν το χριστουγεννιάτικο φωτισμό και τον δημόσιο φωτισμό εκεί που δεν χρειάζεται.

Επίσης, η οδηγία αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας από γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κτηριακές υποδομές.

Παράλληλα σε συνάντηση που θα έχουν αύριο ΚΕΔΕ με Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών θα ανακοινωθεί το ποσοστό επιπλέον επιχορήγησης των δήμων, ώστε να κρατήσουν ζεστά τον χειμώνα τα σχολεία είτε συνδέονται στο δίκτυο φυσικού αερίου, είτε χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Ενεργειακή κρίση: Έρχονται μπλακ άουτ! Αυτό είναι το σχέδιο

Σκηνικά βγαλμένα από άλλες εποχές θα ζήσουμε τον χειμώνα καθώς η ΡΑΕ έχει σχέδιο ακόμη και για μπλακ άουτ!

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΡΑΕ, σε περίπτωση που οι υπάρχουσες κατανεμόμενες μονάδες και οι εισαγωγές ενέργειας δεν μπορούν να καλύψουν το φορτίο Συστήματος, εφαρμόζονται (από τον ΑΔΜΗΕ) τα παρακάτω μέτρα:

-Προχωράει σε παύση λειτουργίας υδροαντλητικών μονάδων σε λειτουργία άντλησης εφόσον δεν μειώνεται η ικανότητα των μονάδων να λειτουργούν σε πλήρη φορτίο.

-Προβλέπει την ετοιμότητα όλων των διαθέσιμων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων και ανάλογα με τα διαθέσιμα αποθέματα (λιγνίτης, φυσικό αέριο, υδάτινα αποθέματα) κάθε ημέρας, διαχειρίζεται τη λειτουργία τους με βέλτιστο τρόπο για την ασφάλεια του Συστήματος.

-Αύξηση αποθεμάτων λιγνίτη

-Ενεργοποιεί μηχανισμό μείωσης κατανάλωσης κυρίως στις ώρες αιχμής.

-Ενεργοποιεί τις διαδικασίες που προβλέπονται στα διμερή σύμφωνα με γειτονικά κράτη για μηδενισμό εξαγωγικών προγραμμάτων ενέργειας και έκτακτες εισαγωγές ενέργειας από όμορους Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.

-Ενεργοποιεί μονάδες έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται σε κατάσταση ψυχρής εφεδρείας.

-Εάν τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν, σε επικοινωνία με το Διαχειριστή Δικτύου προχωράει σε κυλιόμενες περικοπές φορτίου.

Στις περιπτώσεις περιορισμένων εισαγωγών ΦΑ μέσω αγωγών στα βόρεια σύνορα της χώρας και επομένως προβλημάτων στην τροφοδοσία των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων με καύσιμο φυσικό αέριο, προβλέπονται επιπλέον τα παρακάτω μέτρα:

α. Αναβολή προγραμματισμένων συντηρήσεων μονάδων παραγωγής.

β. Αυξημένη λειτουργία λιγνιτικών μονάδων.

γ. Αυξημένη λειτουργία υδροηλεκτρικών μονάδων.

δ. Αίτηση για παροχή έκτακτης βοήθειας σε γειτονικούς Διαχειριστές που δεν αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας ισχύος.

ε. Ενημέρωση καταναλωτών για μειωμένη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας (κυρίως τις ώρες αιχμής).

Ορθολογική διαχείριση και συντήρηση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης

Εξοικονόμηση ενέργειας στον τομέα του φωτισμού

Εξοικονόμηση ενέργειας στα ύδρευσης – αποχέτευσης

στ. Ενεργοποίηση μονάδων με δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου δυνατότητα.

Δημιουργία μηχανισμού αποζημίωσης μονάδων κατά τη λειτουργία τους