Κορονοϊός: Το νέο στέλεχος του κορονοϊού, XBB.1.5, το οποίο βάφτισαν «Κράκεν», ταξιδεύει με μεγάλη ταχύτητα σε όλο τον πλανήτη. Δείτε στο xristika.gr το εντυπωσιακό Time Lapse που βγήκε στη δημοσιότητα αποτυπώνει με εντυπωσιακό τρόπο την εκρηκτική εξάπλωσή του.
Η νέα απειλή του κορονοϊού, το «Κράκεν» ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά στις στις 22 του περασμένου Οκτώβρη στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ.
Μέχρι και την 1η Δεκεμβρίου η υποπαραλλαγή της Όμικρον έδειχνε να χτυπάει μόνο την Αμερική. Πέρασε όμως, τον Ατλαντικό και ήρθε και στην Μεγάλη Βρετανία και στην Ευρώπη και στις 29 Δεκεμβρίου έφτασε και σε σημεία της Ασίας και πήγε και ως την Αυστραλία.
Συνολικά έχει εξαπλωθεί σε 29 χώρες σε όλο τον πλανήτη, όπως φαίνεται από το Time Lapse που έφτιαξε ο Αυστραλός ειδικός οπτικοποίησης δεδομένων και ενσωμάτωσης δεδομένων, Μάικ Χάνι.
Στην Ελλάδα αυτή η υποπαραλλαγή του στελέχους Όμικρον του κορονοϊού, δεν έχει εμφανιστεί μέχρι τώρα. Οι ειδικοί θεωρούν όμως, ότι βάσει των δεδομένων, αργά ή γρήγορα θα… επισκεφθεί και τα μέρη μας.
Κορονοϊός: Το πιο μεταδοτικό στέλεχος ως τώρα
Όσο για την μεταδοτικότητά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι το νέο στέλεχος XBB.1.5 είναι το «πιο μεταδοτικό» μέχρι τώρα. Το XBB.1.5, όπως είναι η επιστημονική ονομασία του είναι μεν εξαιρετικά μολυσματικό, αλλά οι ειδικοί επιμένουν ότι δείχνει να έχει εξίσου ήπια συμπτώματα με τους… προγόνους του και δεν είναι τόσο θανατηφόρο, όσο τα αρχικά στελέχη του κορονοϊού.
Τα δεδομένα λένε ότι το νέο στέλεχος του κορονοϊού, είναι μια συγχώνευση των παραλλαγών BA.2.10.1 και BA.2.75 και αποτελεί ήδη το 75% των κρουσμάτων στις περιοχές των ΗΠΑ που έχουν πληγεί περισσότερο.
Στην Βρετανία έχουν καταγραφεί 28 κρούσματα ως τώρα. Οι ειδικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχουν πανικοβληθεί, αλλά λένε ότι αν η κατάσταση ξεφύγει ίσως να προτείνουν μέτρα ανάλογα με την περίοδο της καραντίνας, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας, η τηλεργασία κλπ.
Οι Γερμανοί επικεφαλής των αρχών υγείας της χώρας εξέφρασαν ανησυχία για το στέλεχος, το οποίο παρακολουθούν. Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί μόνο 1 κρούσμα στη χώρα.
Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Καρλ Λάουτερμπαχ ευχήθηκε για το νέο στέλεχος του κορονοϊού: «Ελπίζουμε να ξεπεράσουμε τον χειμώνα προτού εξαπλωθεί ανάμεσά μας μια τέτοια παραλλαγή».
Η επιδημιολόγος Δρ. Μαρία Φαν Κερκχόβε και μέλος του ΠΟΥ για τον κορονοϊό είπε: «Οι μεταλλάξεις που βρίσκονται σε αυτήν την υποπαραλλαγή του Όμικρον που επιτρέπουν στον ιό να προσκολληθεί στο κύτταρο και να αναπαραχθεί εύκολα».
Το XBB.1.5 απέκτησε 14 νέες μεταλλάξεις στις πρωτεΐνες ακίδας του ιού, σε σύγκριση με τα προγονικά του στελέχη.
Κορονοϊός: Οι φόβοι
Ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν από τη μεταδοτικότητά του «Κράκεν», καθώς ενώ προηγούμενες λοιμώξεις και εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας και θανάτου, νέα στελέχη μπορούν να τροφοδοτήσουν νέα κύματα λοιμώξεων, που αναπόφευκτα ασκούν πίεση στις υπηρεσίες υγείας.
Και οι ειδικοί του ΠΟΥ φοβούνται ότι το XBB.1.5 θα μπορούσε να είναι η πύλη για μια πιο τρομακτική παραλλαγή.
Όσο περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει ο ιός να μεταλλαχθεί και να εξελιχθεί.
Κορονοϊός: «Δεν ξέρουμε αν τα εμβόλια καλύπτουν τη νέα μετάλλαξη»
Για την μετάλλαξη «Κράκεν» και την πιθανότητα εμφάνισης στη χώρα μας, σημείωσε πως «με τις μετακινήσεις των πληθυσμών πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα», ανέφερε η καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου
Το νέο στέλεχος του κορονοϊού από τη Βόρεια Αμερική το XBB15 (υποστέλεχος της Όμικρον), υπολογίζεται ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη, ωστόσο δεν φαίνεται να οδηγεί σε σοβαρή νόσο, ενημέρωσε μιλώντας στην ΕΡΤ, η Ελένη Γιαμαρέλλου, Ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ.
«Ειδικά γι αυτό το XBB15 δεν είμαστε πολύ σίγουροι πόσο τα εμβόλια το καλύπτουν» επισήμανε ενώ για την μετάλλαξη «Κράκεν» και την πιθανότητα εμφάνισης στη χώρα μας, σημείωσε πως «με τις μετακινήσεις των πληθυσμών πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα».
Με το άνοιγμα των σχολείων εκτίμησε πως «εάν φανεί ότι απότομα αυξάνουν τα κρούσματα, σίγουρα θα πάρουμε μέτρα που θα θυμίζουν την εποχή της Covid» Όπως ενημέρωσε μικρή κάμψη παρουσιάζει η μετάδοση του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος δημιούργησε τρομερά προβλήματα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Η κα Γιαμαρέλλου χαιρέτησε τις αποφάσεις που ελήφθησαν παγκοσμίως για τους ταξιδιώτες από την Κίνα – τεστ Covid 48 ωρών και υποχρεωτική μάσκα μέσα στο αεροπλάνο – με στόχο τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού, και σημείωσε ως εξαιρετικά σημαντικό για τη λήψη έγκαιρα μέτρων με τον εντοπισμό νέων μεταλλάξεων, την ανάλυση στα λύματα του αεροπλάνου, όπως και γενικά στα λύματα.
Θεώρησε πιθανόν στην Κίνα να εμφανιστεί νέα παραλλαγή του ιού γιατί όπως σημείωσε «Πάντα υπάρχει τέτοια πιθανότητα, όταν είναι πολλά τα κρούσματα.
Γιατί ακόμα και αν δεν υπήρχε στην αρχή, όταν είναι πολλά τα κρούσματα, ο ιός τότε βρίσκει την ευκαιρία και κάνει μεταλλάξεις.
Όταν του δίνεται η ευκαιρία να πολλαπλασιάζεται συνέχεια και να κάνει λάθη. Άρα για την Κίνα το ένα είναι ότι δεν ξέρουμε με ακρίβεια πώς ξεκίνησε το νέο κύμα της επιδημίας και το δεύτερο είναι τα πάρα πολλά κρούσματα να κάνουν μεταλλάξεις».
Όπως σημείωσε «Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι σε συνεχή επαφή με τους ανθρώπους εκεί και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν»
Κορονοϊός: Για το νέο στέλεχος από τη Βόρεια Αμερική το XBB15
«Αυτό το καινούργιο στέλεχος στην Αμερική, στις Ηνωμένες Πολιτείες μαστίζει το 40% των προσβεβλημένων. Έχει την ικανότητα να μεταδίδεται 15-20 φορές πιο γρήγορα από τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον.
Από την άλλη μεριά, εκείνο που βλέπουμε είναι ότι φαίνεται να μην είναι πιο μολυσματικό, δηλαδή να κάνει πιο σοβαρή νόσο και να αυξάνει θανάτους και διασωλήνωσεις, τουλάχιστον από αυτά που μας ανακοινώνονται.
Παρ όλο ότι ειδικά γι αυτό το XBB15 δεν είμαστε πολύ σίγουροι πόσο τα εμβόλια το καλύπτουν.» υπογράμμισε η κα Γιαμαρέλλου σημειώνονται πως ήδη υπάρχει μετάδοση σε 30 άλλες χώρες.
Όπως διευκρίνισε με το επικαιροποιημένο εμβόλιο που καλύπτει την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5 απ΄όπου ξεκίνησε η XBB15, έχει εμβολιαστεί πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού συγκεκριμένα.
«Όπως δημοσιεύθηκε από τη θεραπευτική κλινική τον περασμένο Οκτώβρη σε 1.250 ανθρώπους, την επικαιροποιημένη δόση είχε κάνει μόνο το ένα τρίτο. Το άλλο ένα τρίτο έλεγε πως θα σκεφτεί τι θα κάνει και το άλλο ένα τρίτο έλεγε ότι δεν θα το κάνει.»
Όπως υπογράμμισε «το επικαιροποιημένο καλύπτει κυρίως την παραλλαγή Β5 που επικρατεί στη χώρα μας» Και σημείωσε πως πρέπει να εμβολιαστούμε με το επικαιροποιημένο εμβόλιο «για να προφυλαχτούμε και το κυριότερο να μην κάνει μεταλλάξεις ο ιός και δεν θα τελειώσει αυτός ο φαύλος κύκλος»
Όπως τόνισε «Εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να προφυλάξουμε τον τόπο μας από καινούργιες μεταλλάξεις, τόσο από τυχόν εισερχόμενα κρούσματα όσο και από την πιθανότητα να το έχω πάνω μου τον κορονοϊό, να πολλαπλασιαστεί και στον πολλαπλασιασμό πάνω να αλλάξει κάτι και να βρεθώ μπροστά σε νέο στέλεχος.»
Κορονοϊός: Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV)
Όπως ενημέρωσε «Τώρα από την άλλη μεριά ξέρετε ότι έχουμε και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)ο οποίος δημιούργησε τρομερά προβλήματα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Γιατί είναι χαρακτηριστικό ότι το 80 % των περιπτώσεων εμφανίζεται στα παιδάκια κάτω του έτους και το υπόλοιπο στο άνω του έτους.
Βέβαια φέτος είχαμε το παράξενο να το δούμε και στους ενήλικες αυτό το φαινόμενο και στις μεγάλες ηλικίες και μάλιστα το χαρακτηριστικό αυτού του ιού είναι ότι εκτός του προσβάλλει τον πνεύμονα και κάνει υψηλό πυρετό κάνει αυτό που λέγεται βρογχιολίτιδα, δηλαδή σπασμό στους μικρούς βρόγχους, με αποτέλεσμα ο ασθενής να μην μπορεί να πάρει οξυγόνο και να νιώθει ότι σκάει στην κυριολεξία πολύ έντονη δύσπνοια. Φαίνεται από χτεσινά δεδομένα σαν να εμφανίζεται μια μικρή κάμψη.»
Όπως σημείωσε «Δεν έχουμε εμβόλιο για τον (RSV) αλλά έχουμε για τη γρίπη αποτελεσματικό εμβόλιο, που πάλι μας προφυλάσσει από το να μπούμε στη μονάδα Εντατικής θεραπείας, να διασωληνωθούμε και να χάσουμε και τη ζωή μας.»