Ο καιρός τρελάθηκε: Μετά τις βροχές και τα κρύα, έρχεται «θερμή εισβολή»

Καιρός: Μπορεί να έχουμε μπει στην τελική ευθεία του 2022 ωστόσο ο καιρός έχει… παλαβώσει!

Από την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, 13-14 Δεκέμβρη, και για περίπου μια εβδομάδα αναμένεται να «χτυπήσει» την χώρα νεά «θερμή εισβολή»

«Η αναλογική μηνιαία πειραματική εκτίμηση για τον μήνα Δεκέμβρη 2022, όχι μόνο καλά κρατεί, δείχνει τώρα να επιβεβαιώνεται και για το διάστημα 14-21 Δεκεμβρίου, όπου το σύνολο των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων συμφωνούν πλέον ότι αυτή τη φορά βαδίζουμε σε μια “θερμή εισβολή”», σημειώνει σε ανάρτησή του ο Σάκης Αρναούτογλου.

Ο ίδιος, μάλιστα, στην ανάρτησή του αφήνει υπονοούμενα και… για χιόνια στο τρίτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη, δηλαδή μια βδομάδα μετά τη θερμή εισβολή!

Η ανάρτηση του Σάκη Αρναούτογλου:

«Η αναλογική μηνιαία πειραματική εκτίμηση για τον μήνα Δεκέμβρη 2022, όχι μόνο καλά κρατεί (καθώς εκτός από κατά τόπους αισθητή πτώση της θερμοκρασίας στις 13-14 Δεκεμβρίου), δείχνει τώρα να επιβεβαιώνεται και για το διάστημα 14-21 Δεκεμβρίου, όπου το σύνολο των παγκόσμιων προγνωστικών μοντέλων συμφωνούν πλέον ότι αυτή τη φορά βαδίζουμε σε μια “θερμή εισβολή” (πορτοκαλί χρώματα πάνω από την περιοχή μας) για το παραπάνω χρονικό διάστημα!

Το σημαντικότερο είναι ότι η αναλογική ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ εκτίμηση όλα τα παραπάνω τα “εντόπισε” από τις 30 Νοέμβρη, δείχνοντας την εξέλιξη για 17 ΗΜΕΡΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ!!!!

Για να δούμε αν θα επαληθευθεί και στη συνέχεια και δώσει χαρά στους… χιονόφιλους της μετεοπαρέας μας το τρίτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη! Όπως κι εσείς έτσι κι εγώ έχω μεγάλη αγωνία!

Με εκτίμηση

Σάκης Αρναούτογλου»

Καιρός: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα Χριστούγεννα – Με τι καιρό θα κάνουμε γιορτές

Μπορεί να βρισκόμαστε στις αρχές του Δεκέμβρη, ωστόσο όλοι αγωνιούμε από τώρα για τον καιρό των Χριστουγέννων.

Μια πρώτη πρόβλεψη – τάση για τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά έκαναν οι μετεωρολόγοι Κλέαρχος Μαρουσάκης και Σάκης Αρναούτογλου για τον καιρό.

Μια πρώτη πρόβλεψη για τα Χριστούγεννα -αν και ακόμα δεν υπάρχουν σταθερά στοιχεία- έκανε ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Όπως είπε ο καιρός αναμένεται να είναι ήπιος, χωρίς ακραία φαινόμενα. «Την Πρωτοχρονιά ίσως είναι πιο ψυχρά τα πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μία πρώτη τάση έδωσε και ο προγνώστης καιρού, Σάκης Αρναούτογλου με ανάρτησή του στο Facebook.

Όπως εξηγεί, και στηριζόμενος στις πρώτες εκτιμήσεις που υπάρχουν, κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαήμερου του Δεκεμβρίου φαίνεται «μια σχετικά μικρής διάρκειας αλλά αρκετά εντυπωσιακή αλλαγή του καιρού και κυρίως, ένα ιδιαίτερα έντονο θερμοκρασιακό σκαμπανέβασμα».

Συγκεκριμένα, ο Σάκης Αρναούτογλου έγραψε:

«Φίλες και φίλοι σας ευχαριστώ για το μεγάλο ενδιαφέρον σας και για την αναλογική εκτίμηση του Δεκεμβρίου 2022.

Από τα μηνύματα που μου στέλνετε είναι πολύ λογικό να θέλετε διευκρινήσεις για την εκτίμηση του αναλογικού κυρίως κατά τη διάρκεια του τρίτου δεκαήμερου του Δεκεμβρίου όπου σύμφωνα μ’ αυτό φαίνεται μια σχετικά μικρής διάρκειας αλλά αρκετά εντυπωσιακή αλλαγή του καιρού και κυρίως ένα ιδιαίτερα έντονο θερμοκρασιακό σκαμπανέβασμα.

Όπως σας έγραψα όμως, δεν προχωρώ σε περαιτέρω επεξηγήσεις μόνο και μόνο για να αποφευχθεί κάθε προσπάθεια παραπληροφόρησης από κάποια sites στα γραφόμενά μου, γιορτινές μέρες που έρχονται!

Μόλις θα πλησιάσουν όμως, οι παραπάνω ημερομηνίες θα επανέλθω για να δούμε αν και τι ποσοστό επαλήθευσης θα έχει αυτή η πειραματικη προσπάθεια καθώς θα μιλάμε για μια εκτίμηση που έγινε στις 30 Νοεμβρίου!

Μέχρι τότε βασιζόμαστε σε ό,τι νεότερο μας δίνουν τα καθημερινά, τελευταία προγνωστικά στοιχεία».

Καιρός: Ανησυχία για το φαινόμενο «La Niña»

Ανατροπή φαίνεται ότι θα έχουμε τελικά στις προβλέψεις για τον καιρό του φετινού χειμώνα.

Και αυτό διότι αναμένεται νωρίτερα φέτος το κρύο στην Ευρώπη και με μεγαλύτερη διάρκεια!

Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται η μετεωρολογική υπηρεσία της ΕΕ προειδοποιώντας μάλιστα πως το καιρικό φαινόμενο ”La Niña”, καθιστά το κρύο, την άπνοια και την ξηρασία, ως πιο πιθανά σενάρια.

Ειδικότερα, μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι ο χειμώνας θα έρθει κάπως… νωρίτερα και πιο κρύος

Αυτό αν συμβεί επιβάρυνε το κόστος ζωής, εντείνοντας τις ανησυχίες γύρω από τη θέρμανση και τα αποθέματα αερίου.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, ένα κρύο και ξηρό κύμα το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, είναι πιο πιθανό, εξαιτίας της φετινής La Niña – ενός ισχυρού καιρικού μοντέλου που επηρεάζεται από τις ψυχρότερες θερμοκρασίες στον Ειρηνικό.

Το μόνο θετικό σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο πάντως είναι ότι ένα τυπικό έτος La Niña φέρνει αρχικά πολύ κρύες περιόδους αλλά στην συνέχεια φέρνει θερμότερους δυτικούς ανέμους που ίσως ανεβάσουν τις θερμοκρασίες στην Ευρώπη.

Καιρός: «Αυτό είναι πολύ ύποπτο» – Ανησυχία Σάκη Αρναούτογλου για τον χειμώνα

Πως μπορεί ένα ηφαίστειο στην Τόνγκα να επηρεάσει τον καιρό του φετινού χειμώνα;

“Θα μπορούσε η έκρηξη του ηφαιστείου Hunga Tonga να αλλάξει τον καιρό του επερχόμενου χειμώνα;”, αναρωτιέται αρχικά σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου.

Ειδικότερα, στην ανάρτησή του με πηγή το wetteronline.de, αναφέρει:

«Στις 15 Ιανουαρίου του 2022, η ισχυρότερη ηφαιστειακή έκρηξη στην πρόσφατη ιστορία, αυτη του ηφαιστείου Hunga Tonga, εκτόξευσε τεράστιες ποσότητες υδρατμών μέχρι τη στρατόσφαιρα.

Ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε ακόμη και να διαταράξει τα ρεύματα ανέμου που κατευθύνουν τον καιρό εδώ τον ερχόμενο χειμώνα.

Μια ομάδα ερευνητών του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια (ΗΠΑ) έδειξαν ότι η μεγα-έκρηξη του Ιανουαρίου θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει και το κλίμα της Γης. Δεδομένου ότι κατά τη διάρκεια της έκρηξης απελευθερώθηκε ελάχιστο διοξείδιο του θείου, υπέθεσαν ότι η συνήθης ψυκτική επίδραση των μεγάλων ηφαιστειακών εκρήξεων δεν θα μπορούσε σχεδόν καθόλου να λειτουργήσει.

Αντίθετα, οι ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες εκπεμπόμενων υδρατμών θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υδρατμοί είναι ένα πολύ ισχυρό αέριο του θερμοκηπίου, η αύξηση του οποίου σε οποιοδήποτε σημαντικό μέγεθος θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε αύξηση της θερμοκρασίας των κατώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων μεσοπρόθεσμα.

Πάνω από αυτό, ωστόσο, στην ανώτερη, ξηρή στρατόσφαιρα, αναμένεται μετρήσιμη ψύξη. Και αυτό ακριβώς κατάφεραν να αποδείξουν οι ερευνητές, την έναρξη μιας μεγάλης κλίμακας ψύξης της ανώτερης στρατόσφαιρας πάνω από το νότιο ημισφαίριο της Γης.

Αυτή η ψύξη της στρατόσφαιρας έχει εν τω μεταξύ λάβει ένα πρωτοφανές μέγεθος και αναμένεται ότι το φαινόμενο αυτό θα επεκταθεί και στο βόρειο ημισφαίριο της Γης κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών.

Ένας μετεωρολόγος από τη σελίδα Severe Weather Europe διερεύνησε τώρα το ερώτημα για το ποιες επιπτώσεις θα μπορούσαν να έχουν αυτές οι διαδικασίες στη θερμοκρασία και τις διατάξεις ροής των κύριων ανεμολογικών σχημάτων που καθορίζουν τον καιρό στο βόρειο ημισφαίριο της Γης.

Βασιζόμενος σε μια εξαιρετικά πολύπλοκη αλυσίδα στοιχείων, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αναμενόμενες θερμικές ανωμαλίες θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τη συμπεριφορά της λεγόμενης Βορειοατλαντικής Ταλάντωσης (NAO) και να ενισχύσουν την τάση προς το σχηματισμό ενός αρνητικού δείκτη NAO.

Αυτό σημαίνει ότι η διαφορά πίεσης μεταξύ του χαμηλού της Ισλανδίας και του υψηλού των Αζορών θα εξασθενήσει, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ευνοικότερες συνθήκες για ψυχρές εισβολές από τον βόρειο πόλο σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης!

Δεδομένου ότι η υποθαλάσσια ηφαιστειακή έκρηξη της Hunga Tonga είναι ένα φαινόμενο με πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που δεν έχει παρατηρηθεί σε αυτή την κλίμακα στο παρελθόν, τα όποια συμπεράσματα εξάγονται από το γεγονός αυτό πρέπει να αξιολογούνται με μεγάλη προσοχή!!!

Για παράδειγμα, ένα σύστημα υψηλών πιέσεων (Αντικυκλώνας) που μπλοκάρει τα συστήματα από τον Ατλαντικό θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε πολύ ήπιο χειμερινό καιρό σε μεγάλο τμήμα της Ευρώπης αν αγκυροβολούσε πάνω από τη νοτιοανατολική Ευρώπη αντί για τις Βρετανικές Νήσους.

Επιπλέον, οι αναμενόμενες επιδράσεις στον ΝΑΟ θα μπορούσαν να απουσιάζουν ή να καθυστερήσουν μέχρι την άνοιξη, έτσι ώστε ο χειμώνας να είναι περισσότερο “ατλαντικού τύπου”, δηλαδή ήπιος και υγρός.

Εν ολίγοις: η έρευνα για τις εποχικές προβλέψεις είναι σημαντική και καλή.

Ωστόσο, η έρευνα αυτή βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα και δεν μπορεί να παράσχει παρά μόνο πρόχειρες ενδείξεις.

Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να συγχέεται με τις πραγματικά εφικτές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες, οι οποίες χάρη στην πρόοδο της σύγχρονης μετεωρολογίας θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ασφαλείς.

Έτσι, ακόμη και με βάση τα ακόμη πολύ αραιά ευρήματα από την έκρηξη της Τόνγκα, το ζήτημα του επερχόμενου χειμώνα παραμένει ακόμη ανοιχτό.

Όπως πάντα, θα ξέρουμε ακριβώς μόνο στο τέλος του χειμώνα, δηλαδή τον Μάρτιο».