Ντροπή: Έτσι μας κλέβουν σε λαϊκές και σούπερ μάρκετ

Ακρίβεια: Αδιανόητη οποιαδήποτε αύξηση σε τιμές στα οπωροκηπευτικά. Η παραγωγή στο Θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα. Πού οφείλεται η απαράδεκτη ακρίβεια. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Οι ζημίες που υπέστη ο πρωτογενής τομέας στη Θεσσαλία από την καταστροφική καταιγίδα Daniel, δεν δικαιολογούν οποιαδήποτε αύξηση στις τιμές αγοράς των οπωροκηπευτικών, επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η παραγωγή στο Θεσσαλικό κάμπο εστιάζεται κυρίως στο βαμβάκι, στον αραβόσιτο, στα καπνά, στα σιτηρά, στα μήλα και στη βιομηχανική ντομάτα και όχι στα οπωροκηπευτικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τηρούνται στα πληροφοριακά συστήματα του ΕΛΓΑ, το σύνολο της παραγωγής οπωροκηπευτικών προϊόντων στη χώρα είναι 371.000 στρέμματα.

Τα καλλιεργούμενα οπωροκηπευτικά στη Θεσσαλία καλύπτουν 28.000 στρέμματα, που αποτελούν μόλις το 7,5% του συνόλου της παραγωγής της χώρας. Από τα προαναφερόμενα στρέμματα ελάχιστα έχουν πληγεί.

Όπως προκύπτει με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων στου συστήματος Copernicus, τα καλλιεργούμενα στρέμματα οπωροκηπευτικών που επλήγησαν στη Θεσσαλία, ανέρχονται μόνο σε 8.000 στρέμματα.

Μάλιστα υπάρχουν προϊόντα, όπως η βιομηχανική ντομάτα, η οποία καλλιεργείται σε 21.310 στρέμματα και είχε συγκομιστεί σε ποσοστό 70% και φυσικά δεν προορίζεται για επιτραπέζια χρήση.

Συνεπώς, δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία για αδυναμία τροφοδοσίας της αγοράς με οπωροκηπευτικά προϊόντα στην Ελλάδα και σε καμία περίπτωση δεν νοούνται οι αυθαίρετες αυξήσεις και η αδιανόητη κερδοσκοπία.

Κάθε αύξηση σε τιμές οπωροκηπευτικών, μόνο ως ξεκάθαρη αισχροκέρδεια σε βάρος των καταναλωτών, μπορεί να χαρακτηρισθεί. Και ως τέτοια θα αντιμετωπισθεί από την κυβέρνηση.

Ακρίβεια: Φωτιά στα ράφια – Αυτά τα προϊόντα ακριβαίνουν τις επόμενες μέρες

Το «κύμα» ακρίβειας «χτύπησε» ξανά, με τον λογαριασμό να έχει «ανέβει» για τουλάχιστον εξήντα είδη διατροφής και βασικών προϊόντων νοικοκυριού, τα οποία «εκτοξεύτηκαν» από τα 250€ του περασμένου Νοεμβρίου, στα 450€ σήμερα, σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών.

«Διαπιστώνουμε, λοιπόν, κάθε μέρα ότι οι αυξήσεις είτε στο “Καλάθι του Νοικοκυριού”, είτε εκτός αυτού δεν έχουν συγκρατηθεί. Αντιθέτως, έχουν πάρει την ανιούσα σε ποσοστό που –πολλές φορές– έχουν ξεπεράσει και το 100%. Μιλάμε για τα τρόφιμα και τα είδη πρώτη ανάγκης, όπως τα σαμπουάν, τρόφιμα και το χοιρινό κρέας», τόνισε ο Πρόεδρος Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος.

Ο χοιρινός λαιμός από 4,65€ το κιλό τον Φεβρουάριο, πωλείται πλέον στην ίδια αλυσίδα στα 6,77€ το κιλό. Αντίστοιχα, πάριζα ιδιωτικής ετικέτας από το 1,12€ είναι πλέον στο 1,52€, ενώ, φρυγανιές επώνυμης ετικέτας από 0,89€ ανά συσκευασία στις αρχές του χρόνου, έχει φθάσει τα 1,12€, σύμφωνα με την Ένωση.

Ακόμη, υπάρχει φόβος για τις τιμές των τροφίμων, καθώς το κόστος των σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα αυξάνεται, μετά την αδυναμία ανανέωσης της τετραμερούς συμφωνίας (μεταξύ Ηνωμένων Εθνών, Ρωσίας, Ουκρανίας και Τουρκίας). Ο αποκλεισμός της θαλάσσιας οδού αναμένεται να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση τιμών παραγωγού, έως και διπλασιασμό, σύμφωνα με εκτιμήσεις. Ωστόσο, πολλαπλάσιες ανατιμήσεις στις τιμές των σιτηρών αναμένονται κυρίως λόγω κερδοσκοπικών πιέσεων και όχι πραγματικών ελλείψεων στην πρώτη ύλη, όπως επεσήμανε ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Σπύρος Κίντζιος.

«Αναμένουμε ότι θα δούμε αυτό, με βάση τα ιστορικά δεδομένα. Όμως, δεν είναι κάτι λογικό. Άρα, αναμένουμε να δούμε πολλαπλάσια αύξηση των τιμών, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι αυτή είναι επιστημονικά ερμηνεύσιμη πέραν των κερδοσκοπικών πιέσεων», τόνισε. Πάντως, οι αρτοποιοί υποστήριξαν ότι οι ελληνικές αποθήκες είναι γεμάτες αυτή την περίοδο, ζητώντας επίσημη απογραφή των αποθεμάτων, ενώ, τόνισαν πως όταν είχαν υποχωρήσει τα κόστη των σιτηρών, συνέχισαν να ψωνίζουν αλεύρι σε υψηλές τιμές.

Η λίστα με τις ανατιμήσεις, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής προϊόντα:

– Παρθένο και εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έως 45%.

– Κονσέρβα ντολμαδάκια έως 19%.

– Αποσμητικά έως 15%.

– Τυροσαλάτα 12%

– Συσκευασμένο κρέας 11%

– Γαλακτοκομικά 10,5%.

– Ξυραφάκια ξυρίσματος έως 10%.

– Σοκολάτες έως 10%.

– Πατατάκια 10%.

– Τυριά έως 8%

– Σαλάμια και συσκευασμένα λουκάνικα έως 5,5%.

– Κάψουλες για καφέ 5%.

– Κατεψυγμένα λαχανικά 4%.

– Αλλαντικά 4%.

– Ηλιέλαιο 4%.

– Ελληνικός καφές 3%

– Γάλα 2%.

Ακρίβεια: Αδιανόητο αυτό που συμβαίνει με το ελαιόλαδο – Η τιμή του δεν θα πλησιάζεται

Καλπάζει η ακρίβεια και μαζί της συμπαρασύρει και βασικά αγαθά όπως είναι το ελαιόλαδο.

Τα 10 ευρώ, αναμένεται να ξεπεράσει το προσεχές διάστημα η τιμή του ελαιόλαδου στο ράφι του σουπερμάρκετ με τους καταναλωτές να βρίσκονται στα «κάγκελα», καθώς το πολυτιμότερο ελληνικό διατροφικό αγαθό τείνει να γίνει είδος πολυτελείας και «άπιαστο όνειρο» για τους Έλληνες.

Ορισμένοι προτείνουν στους καταναλωτές να φυλάξουν λάδι και για την επόμενη χρονιά επειδή τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

Το ελληνικό ελαιόλαδο θεωρείται ότι καλύτερο υπάρχει στον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο ότι οι αρχαίοι Έλληνες το χρησιμοποιούσαν από βρώση, μέχρι συντήρηση τροφίμων και καθαρισμό πληγών από πολεμικά τραύματα.

Παράλληλα, αναμένεται να επηρεαστούν και άλλα προϊόντα, που χρησιμοποιούν ως παράγωγο το ελαιόλαδο.

«Στη ζώνη της Μεσογείου τα τελευταία 10 χρόνια παρατηρείται μια πτώση της παραγωγής. Πέρυσι βρεθήκαμε σε μια φάση που από την παγκόσμια αγορά έλειπαν 1.500.000 τόνοι.

Η Ισπανία και Ιταλία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους εισήγαγαν σχεδόν όλες τις ποσότητες ελαιόλαδου από την ελληνική αγορά.

Όμως ήταν τόσο μεγάλη η ζήτηση που στις αγορές τους εκτόξευσαν την τιμή χονδρικής πάνω από τα 7 ευρώ», σημείωσε, αρχικά, ελαιοπαραγωγός, μιλώντας στο OPEN.

Ενώ η επόμενη συγκομιδή ελιάς αναμένεται να ξεκινήσει στην Ελλάδα σε δύο μήνες, οι παραγωγοί ελαιόλαδου σε όλη τη χώρα είναι απογοητευμένοι από τα προβλήματα που πλήττουν τους ελαιώνες τους.

«Υπάρχει μεγάλη αγωνία για το αποτέλεσμα της επερχόμενης σοδειάς», δήλωσε ο Ιωάννης Καμπούρης, παραγωγός με έδρα την περιοχή της Κορινθίας στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, στην Olive Oil Times.

«Η χαμηλή καρποφορία και η μύγα των καρπών θα είναι στην πρώτη γραμμή της συγκομιδής της ελιάς».

Σύμφωνα με την περιφερειακή κυβέρνηση, η καρπόδεση των ελαιόδεντρων είναι σημαντικά μειωμένη σε όλη τη χερσόνησο ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου 2023/24.

Όπως δήλωσε, από την πλευρά του, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου, Στάθης Αναστασόπουλος σε συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου στις αρχές του μήνα.

«Η περίπτωση της μειωμένης καρποφορίας αφορά τόσο τις επιτραπέζιες ελιές, όπου η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, όσο και τις ελιές που προορίζονται για την παραγωγή ελαιολάδου.Όλα αυτά τα προβλήματα είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, των αλλαγών που όλοι βλέπουμε καθημερινά».