Την ερχόμενη Τετάρτη ξεκινάει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis.
«Τίποτα δεν δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με σκευωρία, έχουμε όμως να κάνουμε με την εφαρμογή του Συντάγματος και με τις νομοθεσίες», τονίζει, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τέως υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος.
«Η κυβέρνηση διασύρει και ενοχοποιεί τους πολιτικούς της αντιπάλους», τονίζει, μιλώντας επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, του οποίου το όνομα αναφέρεται στη δικογραφία.
Novartis: 10 οι κάλπες;
Μετά τις έντονες διαφωνίες της ΝΔ για το ενδεχόμενο να στηθούν 10 κάλπες, μια για κάθε εμπλεκόμενο (μετά από εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής), δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί η ουσία επί της διαδικασίας.
Έτσι, η τελική απόφαση θα ληφθεί την Τετάρτη.
Η ΝΔ έχει καταθέσει πρόταση για μία μόνο κάλπη και ενιαίο ψηφοδέλτιο για το σύνολο των 10 πολιτικών προσώπων, κατά των οποίων στρέφεται η πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, σημειώνοντας ότι στην πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, δεν απαγγέλλονται συγκεκριμένες κατηγορίες, αλλά έχει ως μοναδικό ζητούμενο την αρμοδιότητά της ή μη να εξετάσει την ουσία της υπόθεσης ή αν θα πρέπει να επιστρέψει τη δικογραφία στη Δικαιοσύνη.
Τα ψηφοδέλτια θα αναφέρουν τα αδικήματα για τα οποία προτείνεται η συγκρότηση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, το όνομα του πολιτικού προσώπου που αναφέρεται στη δικογραφία και «ναι», «όχι», «παρών».
Στη συζήτηση, που αναμένεται να ξεκινήσει στις 9:00 – με αρχικό προγραμματισμό να ολοκληρωθεί έως τις 22:00 – θα μιλήσουν: 8 εισηγητές των κομμάτων, 16 ομιλητές – βουλευτές από όλα τα κόμματα, μεταξύ των οποίων και από τους ανεξάρτητους, 8 κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, 9 από τα 10 «αναφερόμενα» πολιτικά πρόσωπα, καθώς ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και θα στείλει υπόμνημα, 4 αρμόδιοι υπουργοί (Δικαιοσύνης και Υγείας), καθώς και οι 8 πολιτικοί αρχηγοί. Σύνολο, δηλαδή, 53 ομιλητές.
Μετά τις ομιλίες θα ακολουθήσει η μυστική ψηφοφορία με κάλπη και απόλυτη πλειοψηφία επί των ψηφισάντων βουλευτών για την παραπομπή στην Επιτροπή.
Είναι προφανές ότι στη ΝΔ επιθυμούν μια κάλπη για όλους για τον ίδιο λόγο που στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν το αντίθετο.
Διότι με τις 10 κάλπες μπορεί να προκύψουν «πολιτικά ατυχήματα» που ενδέχεται να οδηγήσουν σε… εσωκομματικά μαχαιρώματα στη γαλάζια παράταξη.