Nicholas Winton: Ποιος ήταν και γιατί τον τιμά η Google με Doodle

Nicholas Winton: Τη μνήμη του Άγγλου ανθρωπιστή, Nicholas Winton, γνωστού και ως ο «Βρετανός Σίντλερ», ο οποίος διέσωσε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου 669 παιδιά από την Τσεχία και τη Σλοβακία, στην πλειονότητά τους εβραϊκής καταγωγής, τιμά η Google με το σημερινό της Doodle.

Ο Νίκολας Γουίντον (Nicholas Winton), κατά κόσμον Νίκολας Βερτχάιμ (Nicholas Wertheim), γεννήθηκε στις 19 Μαΐου 1909 στο Λονδίνο από γονείς γερμανοεβραϊκής καταγωγής.

Απόφοιτος νυχτερινού γυμνασίου, δούλεψε σε τραπεζικά ιδρύματα της Αγγλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Περί τα τέλη του 1938, νεαρός υπάλληλος του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, πήγε στην Πράγα προσκεκλημένος ενός φίλου του που εργαζόταν στη βρετανική πρεσβεία.

Αυτός του ζήτησε βοήθεια, καθώς ένα τμήμα της τότε Τσεχοσλοβακίας βρισκόταν κάτω από τη ναζιστική μπότα και η χώρα ήταν πια γεμάτη καταυλισμούς προσφύγων.

Ο Nicholas Winton, σύμφωνα με την ιστοσελίδα β, άνοιξε ένα «γραφείο» σ’ ένα ξενοδοχείο της Πράγας όπου υποδεχόταν εβραίους γονείς, που ήθελαν να βρουν ασφαλές καταφύγιο για τα παιδιά τους.

Αντιμετώπιζε ένα ιδιαίτερα δύσκολο καθήκον: για να εκδοθεί βίζα για τη Βρετανία έπρεπε να βρεθεί για κάθε παιδί μία ανάδοχη οικογένεια που θα το υιοθετούσε και να δοθεί εγγύηση.

Ο Nicholas Winton συγκέντρωνε και χειριζόταν, επίσης, τα χρήματα για τη μεταφορά των παιδιών με τρένο.

Από τον Μάρτιο ως τον Αύγουστο του 1939 ο Γουίντον συνέβαλε με αυτόν τον τρόπο να μεταβούν στην Αγγλία 669 παιδιά με οκτώ τρένα.

Ένας ένατος συρμός, που θα μετέφερε 250 παιδιά, την 3η Σεπτεμβρίου, εμποδίστηκε να αναχωρήσει, όταν η Βρετανία μπήκε στον πόλεμο.

Και τα 250 παιδιά εξαφανίστηκαν χωρίς κανένα ίχνος.

Μόλις η Αγγλία μπήκε στον πόλεμο, ο σοσιαλιστής Nicholas Winton δήλωσε αντιρρησίας συνείδησης και απασχολήθηκε στον Ερυθρό Σταυρό.

Αργότερα το μετάνοιωσε και ζήτησε να καταταγεί στο στρατό. Υπηρέτησε στην αεροπορία κι έφτασε μέχρι το βαθμό του υποσμηναγού.

Μετά τον πόλεμο εργάστηκε ως οικονομικό στέλεχος σε διάφορες επιχειρήσεις και πρόσφερε τις υπηρεσίες του σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Το 2002 η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ τον έχρισε «σερ» και το 2007 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Τσεχίας, από τα χέρια του προέδρου της χώρας Μίλος Ζέμαν.

Ο Nicholas Winton συνήθιζε να λέει ότι δεν έκανε κάτι το εξαιρετικό, παρότι ο Τύπος τον υμνούσε και του έδωσε το προσωνύμιο «ο Βρετανός Σίντλερ», παραπέμποντας στον γερμανό βιομήχανο Όσκαρ Σίντλερ, που έσωσε 1.200 Εβραίους επί των ημερών του Τρίτου Ράιχ.

Αυτή η σεμνότητα του επέτρεπε να κρύβει, ακόμη και από την ίδια του την οικογένεια, τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε για να επιβιώσουν αυτά τα παιδιά. Η γυναίκα του ανακάλυψε τυχαία, σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, μέσα σε μια παλιά τσάντα, τον κατάλογο των παιδιών και τα γράμματα των γονιών τους.

Ο Nicholas Winton πέθανε στο Λονδίνο την 1η Ιουλίου 2015, σε ηλικία 106 ετών.

Nicholas Winton: Η συγκλονιστική ιστορία του

Το 1988 ο Νίκολας Γουίντον ήταν καλεσμένος στην τσεχική πρεσβεία στο Λονδίνο. Την εκδήλωση κάλυπτε το τηλεοπτικό δίκτυο ΒΒC.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές στιγμές της βρετανικής τηλεόρασης.

Ο 79χρονος τότε Γουίντον καθόταν ανάμεσα στο κοινό μαζί με τη γυναίκα του. Δεν γνώριζε ποιοι καθόταν δίπλα του και απολάμβανε τη βραδιά.

Ξαφνικά η παρουσιάστρια ζήτησε από τους καλεσμένους να σηκωθούν όρθιοι σε περίπτωση που χρωστούσαν τη ζωή τους στον Γουίντον. Οι 200 άνθρωποι που κάθονταν στο αμφιθέατρο σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και ο Γουίντον ξέσπασε σε κλάματα.

Ήταν οι απόγονοι των εκατοντάδων παιδιών από την Τσεχοσλοβακία, τα οποία είχε σώσει ο Γουίντον πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέχρι τότε κανένας δεν γνώριζε τη δράση του.

Το 1988 η γυναίκα του ανακάλυψε τυχαία έναν χαρτοφύλακα στη σοφίτα του σπιτιού, στον οποίο είχε καταγράψει τα ονόματα δεκάδων παιδιών που είχε σώσει από τα χέρια των Ναζί.

Έγραφε τα ονόματα των παιδιών, των γονιών τους και των οικογενειών που τα υιοθέτησαν.

Ο βρετανικός Τύπος τον αποκάλεσε «Βρετανό Σίντλερ» και η ιστορία του έγινε ταινία με τίτλο «Nicky’s Family». «Tα παιδιά του Γουίντον»  Ο Γουίντον ήταν Γερμανοεβραίος και είχε μεγαλώσει στο Λονδίνο.

Μόλις τελείωσε το σχολείο, δούλεψε σε τράπεζες στο Αμβούργο, το Βερολίνο και στη Γαλλία και τη δεκαετία του ’30 επέστρεψε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως χρηματιστής.

Είχε αριστερές πεποιθήσεις και πήρε μέρος στο εργατικό κόμμα. Ήταν η εποχή που η Ευρώπη ανησυχούσε, καθώς οι Ναζί ανέβαιναν στην εξουσία και το ενδεχόμενο του πολέμου άρχισε να γίνεται ορατό. Ένας φίλος του, ο Μάρτιν Μπλέικ τον κάλεσε στην Πράγα για να τον βοηθήσει να σώσουν εβραιόπουλα από τους Ναζί οι οποίοι επρόκειτο να καταλάβουν τα εδάφη. Πριν να κλείσουν τα σύνορα των χωρών ο Γουίντον έδωσε μάχη με τον χρόνο και ανέλαβε να βρει ανάδοχες οικογένειες στο Λονδίνο για εβραιόπουλα κάτω των 17 ετών.

Οι διώξεις κατά των Εβραίων είχαν ήδη ξεκινήσει και τα παιδιά θα κατέληγαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Το σχέδιο είχε την κωδική ονομασία «Kindertransport», οργανώθηκε από τη βρετανική κυβέρνηση και έγινε υπό άκρα μυστικότητα.

Ο Γουίντον προσπάθησε να σώσει όσο περισσότερα εβραιόπουλα μπορούσε. Στις 14 Μαρτίου 1939 μετέφερε τα πρώτα παιδιά με αεροπλάνο στο Λονδίνο. Τα υπόλοιπα μεταφέρθηκαν με τρένο και στη συνέχεια με πλοίο μέσω της θάλασσας της Μάγχης, με τους θετούς γονείς να τα περιμένουν στον σιδηροδρομικό σταθμό του Λονδίνου.

Υπολογίζεται ότι έως τον Αύγουστο του 1939 είχε καταφέρει να διασώσει 669 παιδιά. Μόλις οι Γερμανοί εισέβαλαν στην Πολωνία η βρετανική κυβέρνηση σταμάτησε το σχέδιο διάσωσης.

Ο Γουίντον πολέμησε κατά των Γερμανών και μετά τον πόλεμο εργάστηκε σε έναν παγκόσμιο οργανισμό για πρόσφυγες, παντρεύτηκε και απέκτησε τρία παιδιά. Το τρίτο του παιδί έπασχε από σύνδρομο Down και πέθανε στα έξι του χρόνια από μηνιγγίτιδα.

Ο Νίκολας Γουίντον πέθανε σε ηλικία 105 ετών τον Ιούλιο του 2015. Πηγή φωτογραφίας Wikimedia Commons Μετά την εκπομπή  του ΒΒC έγινε γνωστός ο ηρωισμός του και η προσφορά του στην ανθρωπότητα και τιμήθηκε από τη βασιλική οικογένεια.

Άγαλμα του Γουίντον στήθηκε στον κεντρικό σταθμό της Πράγας, στο οποίο απεικονίζεται να κρατάει στην αγκαλιά του παιδιά. Σήμερα σε όλο τον κόσμο υπάρχουν περισσότερα από 6.000 απόγονοι των παιδιών που έσωσε ο βρετανός Σίντλερ.

Δείτε το βίντεο από την ιστορική εκπομπή του ΒΒC «Αυτή είναι η ζωή»:

Nicholas Winton: Τι είναι τα doodle;

Τα doodle είναι οι διασκεδαστικές, απρόσμενες και ορισμένες φορές αυθόρμητες αλλαγές που πραγματοποιούνται στο λογότυπο της Google για να γιορτάσουμε αργίες, επετείους και τον βίο διάσημων καλλιτεχνών, πρωτοπόρων και επιστημόνων.

Το 1998, όταν ακόμα η Google δεν είχε γίνει ανώνυμη εταιρεία, η ιδέα των doodle γεννήθηκε όταν οι ιδρυτές της εταιρείας, ο Larry και ο Sergey, πειραματίστηκαν με το εταιρικό λογότυπο για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ Burning Man στην έρημο της Νεβάδας.

Τοποθέτησαν ένα σκίτσο μιας ξύλινης φιγούρας πίσω από το δεύτερο “o” της λέξης Google. Το αναθεωρημένο λογότυπο προοριζόταν ως αστείο μήνυμα για τους χρήστες Google ότι οι ιδρυτές της Google βρίσκονταν “εκτός γραφείου”.

Αν και το πρώτο doodle ήταν σχετικά απλό, αποτέλεσε της γένεση της ιδέας της διακόσμησης του εταιρικού λογότυπου για τον εορτασμό αξιοσημείωτων γεγονότων.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2000, ο Larry και ο Sergey ζήτησαν από τον σημερινό webmaster Dennis Hwang, ο οποίος τότε ήταν εκπαιδευόμενος, να δημιουργήσει ένα doodle για την Ημέρα της Βαστίλης.

Οι χρήστες μας το αγάπησαν τόσο που ο Dennis διορίστηκε αρχισχεδιαστής doodle της Google και τα doodle άρχισαν να εμφανίζονται ολοένα και συχνότερα στην αρχική σελίδα Google.

Αρχικά, τα doodle συνόδευαν συνήθως τις μεγάλες, γνωστές γιορτές. Σήμερα, τιμούν μια μεγάλη ποικιλία από εκδηλώσεις και επετείους, από τα γενέθλια του John James Audubon μέχρι το Ice Cream Sundae (παγωτό με γαρνιτούρα).

Με την πάροδο του χρόνου, η ζήτηση για doodle αυξήθηκε τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς.

Η δημιουργία τους αποτελεί τώρα ευθύνη μιας ομάδας ταλαντούχων εικονογράφων (τους αποκαλούμε σκιτσογράφους) και μηχανικών.

Γι’ αυτούς, πρόκειται πλέον για μια ομαδική προσπάθεια να προσδώσουν ζωντάνια στην αρχική σελίδα του Google και να φέρουν χαμόγελα στα πρόσωπα των χρηστών

Nicholas Winton: Πόσα doodle έχει δημιουργήσει η Google όλα αυτά τα χρόνια;

  • Η ομάδα έχει δημιουργήσει πάνω από 2000 doodle για τις αρχικές σελίδες μας σε ολόκληρο τον κόσμο.
  • Μια ομάδα υπαλλήλων της Google συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ανταλλάσσουν ιδέες για τα γεγονότα που θα τιμηθούν με ένα doodle.
  • Οι ιδέες για τα doodle προέρχονται από πάμπολλες πηγές, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων της Google και των χρηστών Google.
  • Όταν επιλέγουμε ένα doodle, μας ενδιαφέρει κυρίως να τιμήσουμε συναρπαστικά γεγονότα και επετείους που αντανακλούν το χαρακτήρα και την αγάπη της Google για την καινοτομία.
  • Υπάρχει μια ολόκληρη ομάδα εικονογράφων (τους αποκαλούμε σκιτσογράφους) και μηχανικών πίσω από κάθε doodle που βλέπετε.
  • Η ομάδα doodle χαίρεται πάντα όταν οι χρήστες μοιράζονται τις ιδέες τους – μπορείτε να στέλνετε τις ιδέες σας για το επόμενο Google Doodle στη διεύθυνση proposals@google.com.