Νερό: Στα 60 λεπτά αναμένεται να αυξηθεί η τιμή του μικρού μπουκαλιού νερού από τον Ιούλιο, ενώ αυξήσεις της τάξης του 20% αναμένεται να δούμε και στις μπύρες, τους χυμούς και τα αναψυκτικά που πωλούνται σε γυάλινες, πλαστικές και αλουμινένιες συσκευασίες.
Ο λόγος είναι η εισαγωγή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (Deposit Return System – DRS) στην Ελλάδα από την 1η Ιουλίου που θα επιφέρει οικονομική επιβάρυνση στους καταναλωτές, ειδικά λόγω της αύξησης της τιμής των πλαστικών, αλουμινένιων και γυάλινων μπουκαλιών.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε προ διμήνου, η εφαρμογή του Συστήματος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (DRS) θα αφορά στις ακόλουθες συσκευασίες μιας χρήσης: αλουμίνιο έως 1 λίτρο, γυαλί έως 1,3 λίτρα, και πλαστικό έως 3 λίτρα. Οι συγκεκριμένες συσκευασίες χρησιμοποιούνται για προϊόντα όπως μπύρα, κρασί, νερό, αναψυκτικά, χυμούς, στιγμιαία ποτά και γάλα.
Οι αυξημένες τιμές υπολογίζεται ότι θα είναι κατά 10 με 15 λεπτά του ευρώ υψηλότερες από τις σημερινές.
Πιο αναλυτικά, το ύψος του εγγυοδοτικού αντιτίμου ορίζεται σε 0,10 ευρώ για κάθε συσκευασία ποτών συστήματος επιστροφής εγγύησης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό έως και 0,5 λίτρα και σε 0,15 ευρώ για κάθε συσκευασία ποτών συστήματος επιστροφής εγγύησης από αλουμίνιο, γυαλί και πλαστικό μεγαλύτερη από 0,5 λίτρα και έως το μέγιστο μέγεθος συσκευασίας που έχει ενταχθεί στο σύστημα.
Αυτό σημαίνει πως ένα μικρό μπουκαλάκι νερό που κοστίζει σήμερα 50 λεπτά θα κοστίζει από 1η Ιουλίου 60 λεπτά. Δηλαδή 20% περισσότερο.
Από τα παραπάνω καθίσταται εμφανές πως η απλή ανακύκλωση των πλαστικών μπουκαλιών μαζί με άλλες συσκευασίες δεν θα αρκεί.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να τα επιστρέφουν στα εν λόγω σημεία, αλλιώς θα επιβαρύνονται με το επιπλέον «καπέλο» του 20%. Το ποσό αυτό θα έχει πληρωθεί προκαταβολικά, δημιουργώντας έτσι μια επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.
Η ρύθμιση προβλέπει την επιστροφή των χρημάτων μέσω voucher. Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που θα επιστρέφουν τις άδειες συσκευασίες στο κατάστημα θα λαμβάνουν ένα «κουπόνι» ως ανταμοιβή.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, η υποχρέωση επιστροφής των συσκευασιών ισχύει ανεξάρτητα από το αν η συσκευασία πωλήθηκε από την ίδια επιχείρηση λιανικής πώλησης ή από άλλη.
Επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι το εγγυοδοτικό αντίτιμο πληρώνεται κατά την πώληση του προϊόντος και θα επιστρέφεται στο σημείο επιστροφής των συσκευασιών. Προσοχή: η συσκευασία πρέπει να φέρει την ειδική σήμανση που δείχνει ότι εντάσσεται στο σύστημα επιστροφής εγγύησης, είτε επί της ίδιας της συσκευασίας είτε στην ετικέτα.
Νερό: Ανακοίνωση – προειδοποίηση ΕΥΔΑΠ
Προσοχή σε όσους καταναλώνουν νερό απευθύνει Δήμαρχος.
Η έκτακτη ενημέρωση για το νερό αφορά τους κατοίκους της Σαμοθράκης, καθώς μετά από ελέγχους που έγιναν κρίθηκε ακατάλληλο προς πόση. Το εργαστήριο, το οποίο ανέλυσε το νερό βρήκε επιβαρύνσεις μικροβιολογικές. Έτσι αποφασίστηκε πως πολλές περιοχές του νησιού δεν θα καταναλώνουν το νερό που τρέχει από τη βρύση.
Γι’ αυτό τον λόγο δόθηκαν παλέτες με νερά από την περιφέρεια.
Δείτε την ανακοίνωση του Δημάρχου Σαμοθράκης:
«Σήμερα στις 14:30 λάβαμε από το εργαστήριο τα αποτελέσματα ανάλυσης πόσιμου νερού. Όπως ήδη έχουμε ενημερώσει, στην Καμαριώτισσα στον Προφήτη Ηλία και στην Παλαιόπολη βρέθηκαν μικροβιολογικές επιβαρύνσεις πέραν των ορίων και το καθιστούν ακατάλληλο για πόση μέχρι την αποκατάστασή των κρίσιμων παραμέτρων.
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους Αντιδημάρχους και του συνόλου της τεχνικής υπηρεσίας για άμεσες ενέργειες.
Με καθοδήγηση ειδικού πραγματοποιήθηκε έκτακτη χλωρίωση.
Έγινε επικοινωνία με συνεργαζόμενη εταιρεία προκειμένου να γίνει άμεση ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός όλων των συστημάτων χλωρίωσης που είχαν εγκατασταθεί πριν από 7 χρόνια.
Έγινε σε πρώτη φάση διανομή νερού κατ’ οίκον στον Προφ. Ηλία και Παλαιάπολη επειδή στους οικισμούς αυτούς δεν υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής προμήθειας.
Κατόπιν συνεννόησης με τον Περιφερειάρχη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας και άμεση ανταπόκρισή του Περιφερειάρχη μας αποστέλλονται 14 παλέτες εμφιαλωμένου νερού το οποίο από την στιγμή της παραλαβής του θα διανέμεται με προτεραιότητα αύριο στην Καμαριώτισσα.
Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει ενημέρωση».
Νερό: SOS για περιοχές της Ελλάδας – Είναι μολυσμένο
Καμπανάκι για τις ασθένειες που ενδέχεται να προκληθούν από τις πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές εκπέμπουν ειδικοί. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανάργυρος Μαριόλης υπενθύμισε στους κατοίκους των περιοχών πού «χτύπησε» η κακοκαιρία να πίνουν εμφιαλωμένο νερό.
«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του», τόνισε ο κ. Μαριόλης για να προσθέσει τα εξής: «Το νερό είναι μολυσμένο.
Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες.
Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό».
«Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών, παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες φυσικά» συμπλήρωσε.
Νερό: «Είναι το τέλος μας αυτό»
Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η θεομηνία, η οποία πλήττει από τις αρχές της εβδομάδας την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Σε ένα σκληρό και σοκαριστικό βίντεο, ένας κτηνοτρόφος βρίσκεται στον χώρο φύλαξης των προβάτων του για να εκτιμήσει τη ζημιά, και έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα: δεκάδες από αυτά έχουν πνιγεί και κείτονται στο έδαφος, ενώ μόλις δέκα κατάφεραν να μείνουν ζωντανά και να διασωθούν.
«Αυτή είναι η περιουσία μας… Απεγκλωβίσαμε 10 ζωντανά που απέμειναν… Κοιτάχτε πώς έγιναν… Είναι το τέλος μας αυτό, με πόση δύναμη να ξανασηκωθείς… κοιτάξτε πού είναι το νερό ακόμα….» ακούγεται να λέει με σπασμένη φωνή ο κτηνοτρόφος, την ώρα που περνά ένα σκαπτικό μηχάνημα, μεταφέροντας απεγκλωβισμένους κατοίκους.
Νερό: Μεγάλη ανησυχία για την Ελλάδα – Φόβοι πως θα ξεμείνουμε
Είκοσι πέντε χώρες, που φιλοξενούν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιμετωπίζουν ακραίο υδατικό στρες, σύμφωνα με έρευνα.
Στοιχεία από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (WRI) δείχνουν ότι αυτές οι χώρες χρησιμοποιούν τακτικά το 80% των αποθεμάτων νερού τους κάθε χρόνο.
Ο χάρτης κινδύνου του υδραγωγείου του WRI αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για νερό αυξάνεται σε όλο τον κόσμο και έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1960, σύμφωνα με τον Guardian.
Ενώ η ζήτηση για νερό έχει εκτοξευτεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αυξάνεται στα ύψη στην Αφρική. Μέχρι το 2050, η ζήτηση νερού σε όλο τον κόσμο προβλέπεται να αυξηθεί μεταξύ 20% και 25%.
Οι 25 χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο υδατικό στρες περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, τη Χιλή, τον Άγιο Μαρίνο, το Βέλγιο και την Ελλάδα.
Οι πέντε που αντιμετωπίζουν το υψηλότερο υδατικό στρες είναι το Μπαχρέιν, η Κύπρος, το Κουβέιτ, ο Λίβανος και το Ομάν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή ο μισός πληθυσμός της γης, εκτίθενται σε εξαιρετικά υψηλό υδατικό στρες τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο, σύμφωνα με την ανάλυση του Aqueduct.
«Η διαβίωση με αυτό το επίπεδο υδατικού στρες θέτει σε κίνδυνο τις ζωές, τις θέσεις εργασίας, τα τρόφιμα και την ενεργειακή ασφάλεια των ανθρώπων. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των καλλιεργειών και την εκτροφή ζώων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, την ενίσχυση των δίκαιων κοινωνιών και την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Χωρίς καλύτερη διαχείριση του νερού, η αύξηση του πληθυσμού, η οικονομική ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή είναι έτοιμη να επιδεινώσουν το στρες του νερού», λένε οι συντάκτες της έκθεσης.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Aqueduct, το 31% του παγκόσμιου ΑΕΠ – αξίας 70 τρις δολάρια – θα εκτεθεί σε υψηλό υδατικό στρες έως το 2050, από 24% (15 τρις δολάρια) το 2010.
Τέσσερις χώρες – Ινδία, Μεξικό, Αίγυπτος και Τουρκία – θα αντιπροσωπεύουν για περισσότερο από το μισό του εκτεθειμένου ΑΕΠ το 2050.
Η έρευνα κινδύνου για το νερό λέει ότι το αυξημένο υδατικό στρες απειλεί την οικονομική ανάπτυξη των χωρών. Επηρεάζει επίσης την παραγωγή τροφίμων.