Νερό:
Είκοσι πέντε χώρες, που φιλοξενούν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιμετωπίζουν ακραίο υδατικό στρες, σύμφωνα με έρευνα.
Στοιχεία από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (WRI) δείχνουν ότι αυτές οι χώρες χρησιμοποιούν τακτικά το 80% των αποθεμάτων νερού τους κάθε χρόνο.
Ο χάρτης κινδύνου του υδραγωγείου του WRI αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για νερό αυξάνεται σε όλο τον κόσμο και έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1960, σύμφωνα με τον Guardian.
Ενώ η ζήτηση για νερό έχει εκτοξευτεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αυξάνεται στα ύψη στην Αφρική. Μέχρι το 2050, η ζήτηση νερού σε όλο τον κόσμο προβλέπεται να αυξηθεί μεταξύ 20% και 25%.
Οι 25 χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο υδατικό στρες περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, τη Χιλή, τον Άγιο Μαρίνο, το Βέλγιο και την Ελλάδα.
Οι πέντε που αντιμετωπίζουν το υψηλότερο υδατικό στρες είναι το Μπαχρέιν, η Κύπρος, το Κουβέιτ, ο Λίβανος και το Ομάν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή ο μισός πληθυσμός της γης, εκτίθενται σε εξαιρετικά υψηλό υδατικό στρες τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο, σύμφωνα με την ανάλυση του Aqueduct.
«Η διαβίωση με αυτό το επίπεδο υδατικού στρες θέτει σε κίνδυνο τις ζωές, τις θέσεις εργασίας, τα τρόφιμα και την ενεργειακή ασφάλεια των ανθρώπων. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των καλλιεργειών και την εκτροφή ζώων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, την ενίσχυση των δίκαιων κοινωνιών και την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Χωρίς καλύτερη διαχείριση του νερού, η αύξηση του πληθυσμού, η οικονομική ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή είναι έτοιμη να επιδεινώσουν το στρες του νερού», λένε οι συντάκτες της έκθεσης.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Aqueduct, το 31% του παγκόσμιου ΑΕΠ – αξίας 70 τρις δολάρια – θα εκτεθεί σε υψηλό υδατικό στρες έως το 2050, από 24% (15 τρις δολάρια) το 2010.
Τέσσερις χώρες – Ινδία, Μεξικό, Αίγυπτος και Τουρκία – θα αντιπροσωπεύουν για περισσότερο από το μισό του εκτεθειμένου ΑΕΠ το 2050.
Η έρευνα κινδύνου για το νερό λέει ότι το αυξημένο υδατικό στρες απειλεί την οικονομική ανάπτυξη των χωρών. Επηρεάζει επίσης την παραγωγή τροφίμων.
Η έρευνα λέει ότι το 60% της παγκόσμιας αρδευόμενης γεωργίας αντιμετωπίζει εξαιρετικά υψηλό υδατικό στρες, ιδιαίτερα το ζαχαροκάλαμο, το σιτάρι, το ρύζι και το καλαμπόκι.
Μέχρι το 2050 ο κόσμος θα χρειαστεί να παράγει 56% περισσότερες θερμίδες από ό,τι το 2010 για να θρέψει 10 δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Στην Ινδία, η έλλειψη νερού για την ψύξη των θερμοηλεκτρικών σταθμών μεταξύ 2017 και 2021 είχε ως αποτέλεσμα 8,2 τεραβατώρες σε απώλεια ενέργειας – αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να τροφοδοτήσει 1,5 εκατομμύρια ινδικά νοικοκυριά για πέντε χρόνια.
Η έκθεση αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις μπορούν να σταματήσουν την καταπόνηση του νερού που οδηγεί σε υδατικές κρίσεις. Η Σιγκαπούρη και το Λας Βέγκας μπόρεσαν να ευδοκιμήσουν ακόμη και κάτω από τις πιο λειψυδρία συνθήκες, σημειώνει η έκθεση.
Οι αρχές εκεί εξοικονόμησαν νερό χρησιμοποιώντας αφαλάτωση και άλλες τεχνικές, όπως επεξεργασία και επαναχρησιμοποίηση λυμάτων.
Απαιτείται πολιτική βούληση για να εισαχθεί η αποδοτικότητα του νερού και να μειωθεί το στρες στο νερό, υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Οι 25 χώρες με το μεγαλύτερο στρες στο νερό είναι: Μπαχρέιν, Κύπρος, Κουβέιτ, Λίβανος, Ομάν, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Ισραήλ, Αίγυπτος, Λιβύη, Υεμένη, Μποτσουάνα, Ιράν, Ιορδανία, Χιλή, Σαν Μαρίνο, Βέλγιο, Ελλάδα , Τυνησία, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Ιράκ, Ινδία και Συρία.
Νερό: Θρίλερ στην Ελλάδα – Αυτές οι περιοχές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σταγόνα άμεσα
Σοκ για αρκετές περιοχές στην Ελλάδα, καθώς μέσα στο επόμενο διάστημα κινδυνεύουν άμεσα να μείνουν χωρίς νερό!
Η πρωτοφανής ξηρασία που επικράτησε το 2022 στην Ευρώπη ήταν μόνο η αρχή, με το Eurasia Group να προειδοποιεί πως η λειψυδρία θα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία το 2023.
Το πρόβλημα δεν είναι καινούριο στην χώρα μας: Προβλέψεις για έλλειψη νερού στην Ελλάδα είχαν διατυπωθεί εδώ και χρόνια.
Η Επιτροπή Μελέτης Επιπτώσεων Κλιματικής Αλλαγής της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2011 ανέφερε πως το 40% της ελληνικής επικράτειας – ιδίως στα ανατολικά και νότια – κινδυνεύει έως το 2100 να ερημοποιηθεί λόγω μειωμένων βροχοπτώσεων και αυξημένων θερμοκρασιών.
Όπως σημειώνεται στα «Νέα», το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται φέτος στη Θεσσαλία.
Στα τέλη Ιανουαρίου η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα ήταν κατά 1,80 μέτρα χαμηλότερη από πέρυσι, ενώ από τότε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου δεν έβρεξε καθόλου.
Οι περιορισμένες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου δεν ήταν ικανές να αλλάξουν την εικόνα.
Η κατάσταση έχει εντείνει την αγωνία των παραγωγών, οι οποίοι επισημαίνουν πως οι καλλιέργειες αντιμετωπίζουν ήδη προβλήματα.
Η ανησυχία είναι ακόμη μεγαλύτερη στους καλλιεργητές σιταριού και κριθαριού καθώς τα φυτά έχουν ήδη μεγαλώσει, λόγω του ήπιου χειμώνα, και έχουν ανάγκη από νερό.
Σοβαρή ανομβρία, όμως, βιώνουν ακόμη η Μακεδονία και η Θράκη ενώ συνολικά στη Βόρεια Ελλάδα από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός ημερών με θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό για την εποχή.
Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί και στην Ανατολική Κρήτη, καθώς η ανομβρία έχει μειώσει σημαντικά τα αποθέματα νερού στα φράγματά της.
Ιδιαίτερα δύσκολη, όμως, διαγράφεται η φετινή χρονιά και στη Χίο, όπου λαμβάνονται μέτρα υπό τον φόβο ανεπάρκειας πόσιμου νερού το καλοκαίρι.
Στις περιοχές που αντιμετωπίζουν λειψυδρία, μάλιστα, οι αρμόδιοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επιβολής περιορισμού στην κατανάλωση!
Μία από αυτές τις περιπτώσεις είναι η Χίος, με τα πιο ανησυχητικά δεδομένα να καταγράφονται στη Νότια Χίο και στα βορειοδυτικά, στη Βολισσό.
«Για πρώτη χρονιά ύστερα από πολλά χρόνια έχουμε 30 πόντους νερού, όταν τις άλλες χρονιές είχαμε κατά μέσο όρο 60-80 πόντους. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει βρέξει καθόλου και πως όσα επιφανειακά νερά είχαμε για να γεμίσουν οι λιμνοδεξαμενές και οι πηγές, δεν έχουν τρέξει. Ετσι είμαστε στο μηδέν. Και έχουμε μπροστά μας το καλοκαίρι που οι ανάγκες αυξάνονται λόγω τουρισμού», λέει στα «Νέα» ο Βασίλης Μυριαγκός, πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Χίου.
Νερό: Η κίνηση… ματ από τον Βαρδινογιάννη
Η πράσινη ενέργεια, η κυκλική οικονομία, το υδρογόνο είναι το μέλλον και ο Βαρδινογιάννης πρωτοπορεί. Επενδύσεις 8 δισ. από Motor Oil και Helleniq Energy με το βλέμμα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Με προτεραιότητα την ενεργειακή τους μετάβαση Motor Oil και Helleniq δρομολογούν επενδύσεις 8 δις. ως το 2030, αλλάζοντας το επιχειρηματικό τους μοντέλο από εταιρείες πετρελαίου σε ολοκληρωμένους ενεργειακούς ομίλους.
Ταυτόχρονα αλλάζουν τις αποτιμήσεις και την αξία τους ενώ με τα σημαντικά τους επενδυτικά προγράμματα συμβάλλουν στην αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στη χώρα.
Η πράσινη ενέργεια, η κυκλική οικονομία, το υδρογόνο είναι το μέλλον και εξασφαλίζουν σημαντικά πλεονεκτήματα στην οικονομία και το περιβάλλον ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η επιχειρησιακή αξία όποιας εταιρείας πραγματοποιεί αυτή τη μετάβαση.
Η τάση αυτή είναι διεθνής και σε όλο τον κόσμο οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου μετατρέπονται σε βιώσιμους ενεργειακούς ομίλους.
Οι TotalEnergies και η BP συγκαταλέγονται μεταξύ των κορυφαίων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου που επενδύουν στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, η πρώτη σχεδιάζει να έχει ισχύ 35GW από ανανεώσιμες πηγές έως το 2025, αυξημένη στα 100GW έως το 2030, ενώ η BP στοχεύει σε 20GW έως το 2025 και 50GW έως το 2030.
Ειδικά στην υπεράκτια παραγωγή αιολικής ενέργειας, η νορβηγική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Equinor αναμένεται να ηγηθεί με σχέδια να κατασκευάσει 9,6 GW υπεράκτιας αιολικής ενέργειας έως το 2030.
Συμπεριλαμβανομένων των Eni και Respol, αυτές οι πέντε μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στοχεύουν σχεδόν 250 GW ανανεώσιμης ισχύος έως το 2030, έναντι 10,7 GW το 2022.
Νερό: Πόσο πρέπει να πίνεις την ημέρα
Απαντήσεις στο πόσο ακριβώς νερό πρέπει να πίνουμε καθημερινά, έδωσαν οι επιστήμονες.
Η σύσταση να πίνετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα είναι πιθανό να είναι υπερβολική για τους περισσότερους ανθρώπους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με τον Guardian, η πρόταση έχει γίνει αποδεκτή και εμφανίζεται συχνά στην καθοδήγηση για την υγεία.
Η πιο πρόσφατη εργασία, ωστόσο, η πιο αυστηρή μελέτη μέχρι σήμερα για τον κύκλο εργασιών νερού, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι έχουν ένα ευρύ φάσμα πρόσληψης νερού.
Πολλοί άνθρωποι χρειάζονται μόνο περίπου 1,5 έως 1,8 λίτρα την ημέρα, χαμηλότερα από τα δύο λίτρα που συνήθως συνιστώνται, προτείνει η έρευνα.
«Η τρέχουσα σύσταση δεν υποστηρίζεται καθόλου επιστημονικά», δήλωσε ο Yosuke Yamada του Εθνικού Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Καινοτομίας, Υγείας και Διατροφής στην Ιαπωνία και ένας από τους πρώτους συγγραφείς της εργασίας. «Οι περισσότεροι από τους επιστήμονες δεν είναι σίγουροι από πού προήλθε αυτή η σύσταση».
Ένα ζήτημα είναι ότι οι προηγούμενες εκτιμήσεις των απαιτήσεων σε νερό έτειναν να αγνοούν την περιεκτικότητα των τροφίμων σε νερό, κάτι που μπορεί να συμβάλει σε σημαντικό ποσοστό της συνολικής πρόσληψης.
«Αν τρώτε απλώς ψωμί, μπέικον και αυγά, δεν θα πάρετε πολύ νερό από το φαγητό, αλλά εάν τρώτε κρέας, λαχανικά, ψάρια, ζυμαρικά και ρύζι, μπορείτε να λάβετε περίπου το 50% των αναγκών σας σε νερό από τα τρόφιμα», είπε ο Yamada.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, αξιολόγησε την πρόσληψη νερού 5.604 ατόμων ηλικίας μεταξύ οκτώ ημερών και 96 ετών από 23 χώρες.
Η έρευνα περιελάμβανε άτομα που έπιναν ένα ποτήρι νερό στο οποίο ορισμένα από τα άτομα υδρογόνου αντικαταστάθηκαν από δευτέριο, ένα σταθερό ισότοπο υδρογόνου που βρίσκεται φυσικά στο ανθρώπινο σώμα και είναι αβλαβές.
Ο ρυθμός αποβολής του επιπλέον δευτερίου αποκαλύπτει πόσο γρήγορα ανατρέπεται το νερό στο σώμα και η μελέτη διαπίστωσε ότι το μέτρο ποικίλλει ευρέως ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τα επίπεδα δραστηριότητας και το περιβάλλον του ατόμου.
Όσοι ζούσαν σε ζεστά και υγρά κλίματα και σε μεγάλα υψόμετρα, καθώς και οι αθλητές και οι έγκυες και οι θηλάζουσες γυναίκες είχαν υψηλότερο κύκλο εργασιών, που σημαίνει ότι πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό.
Η ενεργειακή δαπάνη είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας στον κύκλο εργασιών του νερού, με τις υψηλότερες τιμές να παρατηρούνται στους άνδρες ηλικίας 20 έως 35 ετών, με μέσο όρο 4,2 λίτρα την ημέρα.
Αυτό μειώθηκε με την ηλικία, κατά μέσο όρο 2,5 λίτρα την ημέρα για τους άνδρες στα 90 τους.
Οι γυναίκες ηλικίας 20 έως 40 ετών είχαν μέσο κύκλο εργασιών 3,3 λίτρα, ο οποίος μειώθηκε στα 2,5 λίτρα στην ηλικία των 90 ετών. Οι αθλητές γυρίζουν περίπου ένα λίτρο περισσότερο από τους μη αθλητές.
Τα νεογέννητα μωρά αναποδογυρίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό, αντικαθιστώντας περίπου το 28% του νερού στο σώμα τους κάθε μέρα.
«Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η κοινή πρόταση ότι όλοι πρέπει να πίνουμε οκτώ ποτήρια νερό – ή περίπου δύο λίτρα την ημέρα – είναι πιθανώς πολύ υψηλή για τους περισσότερους ανθρώπους στις περισσότερες περιπτώσεις και μια «πολιτική που ταιριάζει σε όλους».
«Νομίζω ότι είναι μια σύσταση που πολλοί άνθρωποι απλώς αγνοούν και ακολουθούν αυτό που τους λέει το σώμα τους».
Αν και το να πίνετε περισσότερο νερό από αυτό που χρειάζεται το σώμα σας είναι απίθανο να είναι επιβλαβές για την υγεία, το καθαρό πόσιμο νερό δεν είναι ελεύθερο να παραχθεί, επισημαίνουν οι συγγραφείς.
«Υπάρχει κόστος για να πίνουμε περισσότερο από αυτό που χρειαζόμαστε, ακόμα κι αν δεν είναι κόστος για την υγεία», είπε ο Speakman.
«Αν 40 εκατομμύρια ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο ακολουθούσαν τις οδηγίες και έπιναν μισό λίτρο καθαρό νερό περισσότερο από ό,τι χρειάζονται κάθε μέρα, αυτό σημαίνει 20 εκατομμύρια λίτρα σπαταλημένου νερού κάθε μέρα».