Νερό: Μετά το ρεύμα ήρθε η ώρα και για το νερό να πάρει την ανηφόρα!
Όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ύδρευσης καταθέτουν πλέον αιτήματα στη ΡΑΑΕΥ για αυξήσεις στα τιμολόγια, την ώρα που αυτή – παρά τις εξαγγελίες – παραμένει υποστελεχωμένη αδυνατώντας πρακτικά να τα αξιολογήσει και να δώσει τις σχετικές εγκρίσεις.
Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση προχώρησε πριν περίπου ένα χρόνο στην ίδρυση Ρυθμιστικής Αρχής Υδάτων με σκοπό την ορθολογική ρύθμιση της παροχής υπηρεσιών ύδρευσης και επεξεργασίας αστικών αποβλήτων, ιδίως ως προς την οργάνωση, τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος και την τιμολόγησή τους.
Το εν λόγω νομοσχέδιο υποσχόταν και εθνική στρατηγική για τα ύδατα. Παρότι αυτή για την ώρα… αγνοείται, οι αυξήσεις «χτυπούν» ήδη την πόρτα των καταναλωτών.
Χαρακτηριστική είναι η πρόταση που κατατέθηκε από την ΕΥΑΘ για αυξήσεις έως και 8% για τα οικιακά τιμολόγια και 10% για τα επαγγελματικά – με το πάγιο από τα 8 να φτάνει τα 10 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, οι αυξήσεις σε λογαριασμούς νοικοκυριών της Θεσσαλονίκης προτάθηκε να ξεκινούν από 4,3% για καταναλώσεις έως 10 κ.μ., να αγγίζουν το 6,1% για καταναλώσεις από 11 έως 40 κ.μ. και το 8% για έως και 60 κ.μ. νερό.
Σημειώνεται πως η αρχή έχει ήδη γίνει σε μικρότερες πόλεις, όπως για παράδειγμα το Αγρίνιο.
«Δεν είμαι σε ευχάριστη θέση να προτείνω αύξηση στο νερό αλλά είναι αναγκαίο», ανέφερε τον περασμένο μήνας ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου, Θύμιος Γρίβας ο οποίος εισηγήθηκε την αύξηση στο δημοτικό συμβούλιο της πόλη.
Για «θηριώδεις αυξήσεις» έκανε λόγο από την πρώτη στιγμή η αντιπολίτευση, σημειώνοντας ενδεικτικά πως στον τέως δήμο Θεστιέων οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν αυξήσεις της τάξης του 266%, η Δ.Ε. Στράτου +72%, Μακρυνείας +121% κοκ.
«Ο νόμος έστρωσε τον δρόμο για ιδιωτικοποίηση του νερού»
Σημειώνεται πως πριν δέκα ημέρες σχετική ερώτηση προς το ΥΠΕΝ κατέθεσε η Πέτη Πάρκα από τη Νέα Αριστερά. Όπως διαβάζουμε:
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια νερού για τους καταναλωτές έρχεται ως λογική συνέπεια της πολιτικής επιλογής της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να ορίσει Ρυθμιστική Αρχή για τη διαχείριση του νερού και των αποβλήτων με τον νόμο 5037 του 2023. Συγκεκριμένα με το άρθρο 6 του εν λόγω νόμου η έως τότε Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) μετονομάστηκε σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ).
Είναι σαφές ότι ο νόμος 5037 έστρωσε το δρόμο σε αυξήσεις των τιμολογίων νερού, καθώς και μακροπρόθεσμα στην ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του αγαθού του νερού πιθανότατα μέσω Σύμπραξης Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα. Άλλωστε, δεν έχει νόημα η θέσπιση μίας ρυθμιστικής αρχής σε έναν μονοπωλιακό κλάδο παρά μόνο, αν ο τελικός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση του συγκεκριμένου αγαθού, σε αυτήν την περίπτωση του νερού.
Επιπλέον, σύμφωνα με όσα διαβάζουμε, η κυβέρνηση είναι σε τέτοιο βαθμό αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυξήσεις των τιμολογίων της ΕΥΑΘ που πριν ενεργοποιήσει την αρμόδια ρυθμιστική αρχή σχεδιάζει ήδη να την παρακάμψει.
Αν και οι όποιες αυξήσεις τελούν υπό την έγκριση της ΡΑΑΕΥ, δημοσιεύματα αναφέρουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να εκδώσει Κοινή Υπουργική Απόφαση, για ορισμένο ύψος αυξήσεων. Η δικαιολογία της για την παράκαμψη της ΡΑΑΕΥ είναι ότι ο Κλάδος Υδάτων της Ρυθμιστικής Αρχής δεν διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό, και άρα θα υπάρξουν καθυστερήσεις στην έγκριση των αυξήσεων.
Νερό: Ανακοίνωση – προειδοποίηση ΕΥΔΑΠ
Προσοχή σε όσους καταναλώνουν νερό απευθύνει Δήμαρχος.
Η έκτακτη ενημέρωση για το νερό αφορά τους κατοίκους της Σαμοθράκης, καθώς μετά από ελέγχους που έγιναν κρίθηκε ακατάλληλο προς πόση. Το εργαστήριο, το οποίο ανέλυσε το νερό βρήκε επιβαρύνσεις μικροβιολογικές. Έτσι αποφασίστηκε πως πολλές περιοχές του νησιού δεν θα καταναλώνουν το νερό που τρέχει από τη βρύση.
Γι’ αυτό τον λόγο δόθηκαν παλέτες με νερά από την περιφέρεια.
Δείτε την ανακοίνωση του Δημάρχου Σαμοθράκης:
«Σήμερα στις 14:30 λάβαμε από το εργαστήριο τα αποτελέσματα ανάλυσης πόσιμου νερού. Όπως ήδη έχουμε ενημερώσει, στην Καμαριώτισσα στον Προφήτη Ηλία και στην Παλαιόπολη βρέθηκαν μικροβιολογικές επιβαρύνσεις πέραν των ορίων και το καθιστούν ακατάλληλο για πόση μέχρι την αποκατάστασή των κρίσιμων παραμέτρων.
Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους Αντιδημάρχους και του συνόλου της τεχνικής υπηρεσίας για άμεσες ενέργειες.
Με καθοδήγηση ειδικού πραγματοποιήθηκε έκτακτη χλωρίωση.
Έγινε επικοινωνία με συνεργαζόμενη εταιρεία προκειμένου να γίνει άμεση ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμός όλων των συστημάτων χλωρίωσης που είχαν εγκατασταθεί πριν από 7 χρόνια.
Έγινε σε πρώτη φάση διανομή νερού κατ’ οίκον στον Προφ. Ηλία και Παλαιάπολη επειδή στους οικισμούς αυτούς δεν υπάρχει η δυνατότητα προσωπικής προμήθειας.
Κατόπιν συνεννόησης με τον Περιφερειάρχη και τον Περιφερειακό Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας και άμεση ανταπόκρισή του Περιφερειάρχη μας αποστέλλονται 14 παλέτες εμφιαλωμένου νερού το οποίο από την στιγμή της παραλαβής του θα διανέμεται με προτεραιότητα αύριο στην Καμαριώτισσα.
Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει ενημέρωση».
Νερό: SOS για περιοχές της Ελλάδας – Είναι μολυσμένο
Καμπανάκι για τις ασθένειες που ενδέχεται να προκληθούν από τις πλημμύρες στις πληγείσες περιοχές εκπέμπουν ειδικοί. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών Ανάργυρος Μαριόλης υπενθύμισε στους κατοίκους των περιοχών πού «χτύπησε» η κακοκαιρία να πίνουν εμφιαλωμένο νερό.
«Όχι πόσιμο νερό μέχρι να ελεγχθεί η ποιότητά του», τόνισε ο κ. Μαριόλης για να προσθέσει τα εξής: «Το νερό είναι μολυσμένο.
Μπορεί να προκαλέσει οξύ διαρροϊκό σύνδρομο, να κάνει οξείες ηπατίτιδες κυρίως την Α’ σε ακραίες ηλικιακές ομάδες και την Ε΄ στις έγκυες.
Μπορεί να έχουμε λεπτοσπείρωση που το βλέπουμε αυτό και μπορεί να πάρει διαστάσεις ενδημίας, ειδικά μετά από πλημμύρες γιατί αυξάνονται τα τρωκτικά. Δεν ανοίγουμε τη βρύση για πόσιμο νερό».
«Θα έχουμε και τεράστιο πρόβλημα με την αύξηση των κουνουπιών, παράδειγμα είναι ο ιός του Δυτικού Νείλου. Θα πρέπει να αποφύγουμε εκείνες τις λοιμώξεις από το γαστρεντερικό, το αναπνευστικό, την επιμόλυνση τραυμάτων, τις δερματοπάθειες φυσικά» συμπλήρωσε.
Νερό: «Είναι το τέλος μας αυτό»
Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές που αφήνει πίσω της η θεομηνία, η οποία πλήττει από τις αρχές της εβδομάδας την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.
Σε ένα σκληρό και σοκαριστικό βίντεο, ένας κτηνοτρόφος βρίσκεται στον χώρο φύλαξης των προβάτων του για να εκτιμήσει τη ζημιά, και έρχεται αντιμέτωπος με τη σκληρή πραγματικότητα: δεκάδες από αυτά έχουν πνιγεί και κείτονται στο έδαφος, ενώ μόλις δέκα κατάφεραν να μείνουν ζωντανά και να διασωθούν.
«Αυτή είναι η περιουσία μας… Απεγκλωβίσαμε 10 ζωντανά που απέμειναν… Κοιτάχτε πώς έγιναν… Είναι το τέλος μας αυτό, με πόση δύναμη να ξανασηκωθείς… κοιτάξτε πού είναι το νερό ακόμα….» ακούγεται να λέει με σπασμένη φωνή ο κτηνοτρόφος, την ώρα που περνά ένα σκαπτικό μηχάνημα, μεταφέροντας απεγκλωβισμένους κατοίκους.
Νερό: Μεγάλη ανησυχία για την Ελλάδα – Φόβοι πως θα ξεμείνουμε
Είκοσι πέντε χώρες, που φιλοξενούν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού, αντιμετωπίζουν ακραίο υδατικό στρες, σύμφωνα με έρευνα.
Στοιχεία από το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόρων (WRI) δείχνουν ότι αυτές οι χώρες χρησιμοποιούν τακτικά το 80% των αποθεμάτων νερού τους κάθε χρόνο.
Ο χάρτης κινδύνου του υδραγωγείου του WRI αποκαλύπτει ότι η ζήτηση για νερό αυξάνεται σε όλο τον κόσμο και έχει υπερδιπλασιαστεί από το 1960, σύμφωνα με τον Guardian.
Ενώ η ζήτηση για νερό έχει εκτοξευτεί στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αυξάνεται στα ύψη στην Αφρική. Μέχρι το 2050, η ζήτηση νερού σε όλο τον κόσμο προβλέπεται να αυξηθεί μεταξύ 20% και 25%.
Οι 25 χώρες που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο υδατικό στρες περιλαμβάνουν τη Σαουδική Αραβία, τη Χιλή, τον Άγιο Μαρίνο, το Βέλγιο και την Ελλάδα.
Οι πέντε που αντιμετωπίζουν το υψηλότερο υδατικό στρες είναι το Μπαχρέιν, η Κύπρος, το Κουβέιτ, ο Λίβανος και το Ομάν.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 4 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ή ο μισός πληθυσμός της γης, εκτίθενται σε εξαιρετικά υψηλό υδατικό στρες τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο, σύμφωνα με την ανάλυση του Aqueduct.
«Η διαβίωση με αυτό το επίπεδο υδατικού στρες θέτει σε κίνδυνο τις ζωές, τις θέσεις εργασίας, τα τρόφιμα και την ενεργειακή ασφάλεια των ανθρώπων. Το νερό είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των καλλιεργειών και την εκτροφή ζώων, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τη διατήρηση της ανθρώπινης υγείας, την ενίσχυση των δίκαιων κοινωνιών και την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων. Χωρίς καλύτερη διαχείριση του νερού, η αύξηση του πληθυσμού, η οικονομική ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή είναι έτοιμη να επιδεινώσουν το στρες του νερού», λένε οι συντάκτες της έκθεσης.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Aqueduct, το 31% του παγκόσμιου ΑΕΠ – αξίας 70 τρις δολάρια – θα εκτεθεί σε υψηλό υδατικό στρες έως το 2050, από 24% (15 τρις δολάρια) το 2010.
Τέσσερις χώρες – Ινδία, Μεξικό, Αίγυπτος και Τουρκία – θα αντιπροσωπεύουν για περισσότερο από το μισό του εκτεθειμένου ΑΕΠ το 2050.
Η έρευνα κινδύνου για το νερό λέει ότι το αυξημένο υδατικό στρες απειλεί την οικονομική ανάπτυξη των χωρών. Επηρεάζει επίσης την παραγωγή τροφίμων.