Νέο πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικού δανείου: Μικρότερη δόση με έναν όρο

Δάνειο: Επιδότηση για μικρότερη δόση του στεγαστικού δίνει η κυβέρνηση για συγκεκριμένους δανειολήπτες που πληρούν έναν και μοναδικό όρο.

Δάνεια αξίας από 6 έως 12 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να καλύψει το νέο πρόγραμμα για επιδότηση δανείου που έρχεται το αμέσως επόμενο διάστημα.

Ο στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι να «σβήσει» την αύξηση των επιτοκίων που ήδη η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προειδοποιήσει ότι θα αυξήσει τις μηνιαίες δόσεις.

Η επιδότηση αναμένεται να «τρέξει» στις αρχές του νέου έτους, οπότε και θα δημοσιευτούν περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτές θα προκύψουν μετά τη συνάντηση που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, με τους τραπεζίτες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο βασικός όρος για να μπορέσετε να ενταχθείτε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι τα δάνεια να είναι εξυπηρετούμενα (συμπεριλαμβανομένων και των δανείων που ρυθμίστηκαν στο παρελθόν και παραμένουν εξυπηρετούμενα) και να μην έχουν καθυστέρηση πληρωμής άνω των 90 ημερών.

Από εκεί και πέρα θα πρέπει να πληρούνται και τα εξής κριτήρια:

 • η αξία της κύριας κατοικίας έως 300.000 ευρώ
 • υπόλοιπο του δανείου 300.000 ευρώ ανά τράπεζα
 • οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τις 24.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 18.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος (έως 3 μέλη), ήτοι μέγιστο ποσό 57.000 ευρώ
 • οικογενειακές καταθέσεις έως 40.000 ευρώ
 • οικογενειακή ακίνητη περιουσία έως 600.000 ευρώ

Επιδότηση δανείου: Τι ξέρουμε μέχρι στιγμής

Οι προτάσεις που έχουν ξεκινήσει να συζητούνται αφορούν στεγαστικά δάνεια με προσημείωση πρώτης κατοικίας, αλλά και επιχειρηματικά δάνεια κατά τα πρότυπα του προγράμματος «Γέφυρα» 2. Θα είναι το κράτος που θα επιδοτήσει την επιβάρυνση από την αύξηση των επιτοκίων ενήμερων δανείων και πιθανόν μη ενήμερων υπό προϋποθέσεις (αφού γίνουν πρώτα ενήμερα).

Υπάρχει πιθανότητα για αξιοποίηση του κονδυλίου των 100 εκατ. ευρώ του ενδιάμεσου προγράμματος προστασίας των ευάλωτων -μέχρι τη δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων-, το οποίο είναι ουσιαστικά αναξιοποίητο. Ας σημειωθεί πως ο φορέας θα είναι έτοιμος το νωρίτερο το 3ο τρίμηνο του 2023.

Πιο συγκεκριμένα, σε μια δόση δανείου ύψους 600 ευρώ που αυτή έχει καταλήξει να γίνει 690, θα επιδοτούνται τα 90 ευρώ κλιμακωτά. Το σύνολο για το α’ τρίμηνο, το 75% για το β’ τρίμηνο, για τη συνέχεια το 50% και το 25% της αύξησης στο τελευταίο τρίμηνο του προγράμματος.

Ο οφειλέτης έτσι θα κινητροδοτείται για να συνεχίσει να πληρώνει τη δόση του και μετά τη λήξη του προγράμματος αφού θα υπάρχει συνακόλουθη επιτήρηση, ενώ και οι μη ενήμεροι δανειολήπτες για να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα πρέπει με νέες ρυθμίσεις να καταστούν ενήμεροι.

Το νέο πρόγραμμα εκτιμάται ότι θα καλύψει δάνεια αξίας από 6 έως 12 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αν κάποιος παραβιάσει τις δόσεις του, μετά τη λήξη του προγράμματος θα κληθεί να επιστρέψει την επιδότηση. Στο πρόγραμμα αυτό, όπως και στις προηγούμενες «γέφυρες» θα μπορούν να ενταχθούν και οι δανειολήπτες του «νόμου Κατσέλη».

Τα μεγέθη θα είναι ίδια με εκείνα που ίσχυσαν και στα προηγούμενα προγράμματα: Μέγιστο εισόδημα 5μελούς οικογένειας τα 57.000 ευρώ, αξία κατοικίας στα 300.000 ευρώ, καταθέσεις οικογένειας 40.000 ευρώ κοκ., κατ’ ανώτατο.

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλοι οι νέοι που έχουν γεννηθεί από 01/01/1984 έως και 31/12/2005, με οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Εξοικονομώ» και έως 20.000 ευρώ για την ένταξή τους στο «Ανακαινίζω».

Επιπλέον, οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι:

 • Ιδιοκτήτες του ακινήτου, με οποιοδήποτε εμπράγματο δικαίωμα και να το ιδιοκατοικούν, ή να είναι πλήρεις κύριοι, ή επικαρπωτές και το εκμισθώνουν, για να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ για Νέους».
 • Ιδιοκτήτες του ακινήτου κατά πλήρη κυριότητα και ποσοστού 100% για να ενταχθούν στο «Ανακαινίζω για Νέους».

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Τα εισοδηματικά κριτήρια

Υπάρχουν όμως και εισοδηματικά κριτήρια που διαμορφώνονται ως εξής:

 • Οικογενειακό εισόδημα έως 50.000 ευρώ (εξοικονόμηση)
 • Οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (ανακαίνιση)

Ο βασικός όρος για να ενταχθείτε στο νέο «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» είναι, εκτός από τα όρια ηλικίας, το σπίτι να είναι ιδιόκτητο και ιδιοκατοικούμενο ή ο νέος να έχει την επικαρπία και να κατατάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ’ ή χαμηλότερη.

Εξοικονομώ-Ανακαινίζω: Πόσα χρήματα δικαιούστε

 • Στο «Εξοικονομώ» κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 25.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις βελτίωσης στο ακίνητό του, με τα ποσοστά επιδότησης να κυμαίνονται από 50% έως και 90%
 • Στο «Ανακαινίζω» κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 10.000 ευρώ για παρεμβάσεις ανακαίνισης με ποσοστό επιδότησης 30% για όλους.

Εξοικονομώ – Ανακαινίζω: Τι μπορείτε να αλλάξετε στο σπίτι το 2023

Το πρόγραμμα για την ανακαίνιση του ακινήτου επιδοτεί την ανακαίνιση κατοικιών οι οποίες είναι κενές και δεν χρησιμοποιούνται, προκειμένου να διατεθούν σε μισθώσεις διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών και το ποσοστό επιδότησης των υλικών και εργασιών ανακαίνισης φθάνει έως 40%.

Πιο αναλυτικά, αφορά κατοικίες μέχρι 100 τ.μ. στις οποίες ο ωφελούμενος θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 50% της επικαρπίας ή της πλήρους κυριότητας, οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 300.000 ευρώ.

Οι ωφελούμενοι θα επιλέγονται με βαθμολογία που πριμοδοτεί όσους έχουν μικρότερη ακίνητη περιουσία και ζητούν μικρότερη ενίσχυση από τη μέγιστη (40%).

Ταυτόχρονα, για την κάλυψη της ίδιας συμμετοχής από τους νέους, στο «Εξοικονομώ» ο δανεισμός θα είναι άτοκος.

Όσον αφορά στις επιλέξιμες παρεμβάσεις, αυτές περιλαμβάνουν:

 • Αντικατάσταση κουφωμάτων
 • Εξωτερική θερμομόνωση
 • Συστήματα θέρμανσης – ψύξης
 • Συστήματα παροχής Ζεστού Νερού Χρήσης
 • Smart Home
 • Οικιακές ηλεκτρικές Συσκευές

Όσον αφορά στις παρεμβάσεις μη ενεργειακού χαρακτήρα, αυτές περιλαμβάνουν:

 • Ανακαίνιση χώρων κουζίνας, μπάνιου και ειδών υγιεινής
 • Αντικατάσταση πόρτας εισόδου
 • Αντικατάσταση και επισκευές υδραυλικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων
 • Αντικατάσταση επιφανειών πατωμάτων
 • Επιχρίσματα
 • Επισκευές δομικών στοιχείων

Σε κάθε περίπτωση διευκρινίστηκε πως το ακίνητο πρέπει να υφίσταται νόμιμα, να χρησιμοποιείται ήδη ή να πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, να είναι μονοκατοικία ή διαμέρισμα το οποίο εντάσσεται σε ενεργειακή κατηγορία Γ ή χαμηλότερη.