Νέο πακέτο στήριξης: Πόσα θα πάρουμε μέχρι το καλοκαίρι – Ποιοι θα λάβουν έως και 1.600 ευρώ

Νέο πακέτο στήριξης: Πότε «ανοίγουν» οι ρυθμίσεις έως 120 δόσεις και το επίδομα συνταξιούχων. Πώς θα επανενταχθούν όσοι έχασαν τη ρύθμιση έως την 1η Φεβρουαρίου 2023. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μάρτιο πληρώνεται το επίδομα σε όσους δεν έχουν δει αυξήσεις στις συντάξεις τους, ενώ όσοι χρωστούν στο δημόσιο θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε παλιές και νέες ρυθμίσεις για να κλείσουν τις εκκρεμότητες τους με εφορία, ΕΦΚΑ και δήμους.

Με εμβόλιμη πληρωμή, μέχρι τα τέλη Μαρτίου και χωρίς την ανάγκη υποβολής αίτησης, περισσότεροι από 1 εκατ. συνταξιούχοι είτε με προσωπική διαφορά και άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.600 ευρώ το μήνα είτε συνταξιούχοι που δεν είδαν καθόλου αύξηση τον προηγούμενο μήνα είτε έλαβαν ποσοστό λιγότερο από 7,75%, θα λάβουν ενίσχυση από 200 έως 300 ευρώ.

Η ενίσχυση ξεκινά από:

  • 200 ευρώ για συνταξιούχους που είδαν αύξηση τον προηγούμενο μήνα αλλά σε ποσοστό λιγότερο του 7%. Ανεβαίνει στα
  • 250 ευρώ για συνταξιούχους που είτε είδαν μικρή αύξηση (λιγότερη από 3,5%) και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ τον μήνα, είτε είδαν μικρή ωφέλεια από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα. Το μέγιστο ποσό ανέρχεται σε
  • 300 ευρώ και αφορά κυρίως χαμηλοσυνταξιούχους που είτε δεν είδαν καμία αύξηση των εισοδημάτων τους το προηγούμενο διάστημα, είτε είδαν πολύ μικρή ενίσχυση μέσα από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και παράλληλα έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων κάτω των 1.100 ευρώ τον μήνα, είτε είναι χαμηλοσυνταξιούχοι με προσωπική διαφορά οι οποίοι ενισχύονται εκ νέου μετά την ενίσχυση των 250 ευρώ που έλαβαν τα Χριστούγεννα.

Η έκτακτη ενίσχυση είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη.

Δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τέλος, εισφορά ή άλλη κράτηση υπέρ του Δημοσίου.

Για παράδειγμα: Χαμηλοσυνταξιούχος χηρείας με προσωπική διαφορά και με συντάξιμες αποδοχές τον μήνα της τάξεως των 650 ευρώ, έλαβε τα Χριστούγεννα του 2022 έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ και επιπλέον 250 ευρώ πέρυσι το Πάσχα. Με την έκτακτη ενίσχυση που ανακοινώθηκε θα λάβει μέχρι τις 31 Μαρτίου επιπλέον 300 ευρώ.

Νέο πακέτο στήριξης: Παλιές και νέες ρυθμίσεις οφειλών

Μέσα στο προσεχές διάστημα θα κατατεθεί η νομοθετική ρύθμιση για την αναβίωση των ρυθμίσεων των 72 ή 120 δόσεων που άφορα οφειλές σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία καθώς και η νέα ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων για τους φορολογούμενους που ήταν συνεπείς πριν την ενεργειακή κρίση.

Εκτιμάται οτι περί τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων.

Όσοι έχασαν τις ρυθμίσεις έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 έχουν τη δυνατότητα να επανενταχθούν έως το τέλος Ιουλίου 2023, εφόσον καταβάλουν δύο μηνιαίες δόσεις.

Με αυτό τον τρόπο θα αναβιώσουν κι όλα τα ευεργετήματα των ρυθμίσεων, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών της ρύθμισης των 120 δόσεων.

Προσοχή όμως, όσοι επανενταχθούν στη ρύθμιση θα πρέπει να μην έχουν νέα χρέη.

Στην περίπτωση όμως που έχουν αφήσει απλήρωτους φόρους, για να μπορέσουν να κερδίσουν τις παλαιές ρυθμίσεις θα πρέπει υποχρεωτικά εντός μηνός από την αναβίωση να εντάξουν τις αρρύθμιστες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

Παράλληλα, δημιουργείται νέα ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων για όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις.

Πρόκειται ουσιαστικά για οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021.

Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και το επιτόκιο στο 4 με 5,5%.

Παράλληλα, φορολογούμενοι οι οποίοι από την 1/11/2021 έως 1/2/2023 δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις έχουν εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν, επίσης, τη δυνατότητα να τις μεταφέρουν και αυτές στη νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.

Νέο πακέτο στήριξης: Επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο

Μεταξύ των κερδισμένων και οι αγρότες καθώς έως το τέλος καλοκαιριού θα λάβουν την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο.

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά περίπου 320.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Ο υπολογισμός του ποσού που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος θα πραγματοποιηθεί, κατά πάσα πιθανότητα, με βάση τα στρέμματα που καλλιεργούνται και τα ζώα που εκτρέφουν οι κτηνοτρόφοι.

Παράλληλα, επισπεύδεται η διαδικασία για την καταβολή των εκκρεμών αγροτικών αποζημιώσεων, τόσο μέσω του ΕΛΓΑ και του μηχανισμού ενισχύσεων ήσσονος σημασίας όσο και μέσω του ουκρανικού πλαισίου στήριξης.

Νέο πακέτο στήριξης: Επίδομα 1.000 ευρώ – Αιτήσεις στο voucher.gov.gr

Συνεχίζονται και τον Φεβρουάριο οι αιτήσεις για το επίδομα ανέργων έως 1.000 ευρώ μέσω voucher κατάρτισης σε πράσινες και ψηφιακές δεξιότητες από τη ΔΥΠΑ. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ανοικτή για τις επόμενες ημέρες είναι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις για το έκτακτο επίδομα έως 1.000 ευρώ μέσω κατάρτισης (voucher) στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες που χρηματοδοτείται από το ταμείο ανάκαμψης και σταθερότητας και πραγματοποιείται από το Υπ. Εργασίας και τη ΔΥΠΑ στο πλαίσιο του ΕΛΛΑΔΑ 2.0.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη Χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU και του Ταμείου ανάκαμψης και σταθερότητας.

Οι υποψήφιοι που ολοκληρώνουν σε κατάρτιση 200 ωρών και πραγματοποιούν και την πιστοποίηση λαμβάνουν 1.000 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα κατάρτισης).

Νέο πακέτο στήριξης: Πώς μπορείς να τα διπλασιάσεις

Μέχρι το τέλος του μήνα ενδέχεται να δημοσιευθεί ο οδηγός του προγράμματος Smart Readiness για την παροχή επιδότησης συνολικού ύψους 148,4 εκατ. ευρώ ώστε να αναβαθμιστεί η τεχνολογική υποδομή 120.000 κτιρίων σε όλη τη χώρα.

Βασικός πυλώνας του συγκεκριμένου προγράμματος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η εγκατάσταση της απαιτούμενης καλωδίωσης για την τοποθέτηση οπτικής ίνας με στόχο την περαιτέρω διαθεσιμότητα και διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων.

Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για τη χρηματοδότηση, εάν όχι του συνόλου, του μεγαλύτερου μέρους των εργασιών που αφορούν την οπτική ίνα είναι αυτές να συνδυαστούν με τη δημιουργία υποδομής που θα επιτρέψει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Η μέση δαπάνη για την αναβάθμιση σε έξυπνη, για παράδειγμα, μιας τετραώροφης πολυκατοικίας τοποθετείται σε 1.000 ευρώ.

Ο διαχειριστής ή ο ιδιοκτήτης ενός κτιρίου θα προχωράει στην επιλογή της τεχνικής εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίηση των σχετικών εργασιών, μέσω του μητρώου εγκαταστατών. Οι τελευταίοι, για λογαριασμό των δικαιούχων, θα προχωρούν στην υποβολή της αίτησης για την εξασφάλιση του κουπονιού, η οποία θα εγκρίνεται εφόσον πληρούνται τα κριτήρια.

Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα δηλώνουν τα σημεία κάλυψης, όπου δηλαδή αναπτύσσεται ήδη ή πρόκειται να αναπτυχθεί η οπτική ίνα έως το 2026, ώστε να ενημερώνεται το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος.

Εφόσον δηλαδή σε μια συνοικία υπάρχει ή πρόκειται να τοποθετηθεί οπτική ίνα, είναι δυνατή η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Smart Readiness των εργασιών που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα κτίριο (ή μονοκατοικία) για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, ώστε να εξασφαλίζεται η παροχή ιδιαίτερα γρήγορου Ιντερνετ σε όλα τα διαμερίσματα.

Στην επιδότηση με μορφή voucher (Smart Readiness Voucher) εντάσσεται και η δημιουργία υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, όπως και για τη μελλοντική διασύνδεση του λεβητοστασίου της κεντρικής θέρμανσης (βρίσκεται συνήθως στο υπόγειο) και του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα (βρίσκεται συνήθως στο ίδιο επίπεδο με την ταράτσα) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.

Προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδότησης είναι να πραγματοποιηθούν εργασίες με διττό αντικείμενο, δηλαδή τοποθέτηση οπτικής ίνας και των απαιτούμενων σωληνώσεων για τη σύνδεση έξυπνων μετρητών.

Οσον αφορά το ύψος της επιδότησης, διαμορφώνεται σε 200 ευρώ για τη δημιουργία σημείου εισόδου – BEP (συνδέεται το κτίριο με την οπτική ίνα που διέρχεται εξωτερικά αυτού).

Και ανέρχεται σε 60 ευρώ για κάθε κατανεμητή ορόφου (Floor box) που συνδέεται με το BEP διαμορφώνοντας την κατακόρυφη καλωδίωση οπτικής ίνας του κτιρίου.

Να σημειωθεί ότι στη σωλήνωση για τη σύνδεση του χώρου φιλοξενίας μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου το καλώδιο τοποθετείται εντός αυτής μεταγενέστερα από τον ΔΕΔΔΗΕ ή τον πάροχο φυσικού αερίου κ.τ.λ.

Ο τρόπος απόκτησης του voucher είναι αρκετά απλός. Αρχικά οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών ή οι διαχειριστές πολυκατοικιών επιλέγουν μέσα από το ψηφιακό μητρώο της δράσης τον επαγγελματία εγκαταστάτη που θα αναλάβει τις εργασίες.

Ακολούθως, ο εγκαταστάτης, αφού αποκτήσει εικόνα για το κτίριο και τις επιθυμητές εργασίες, θα υποβάλει προς τους ιδιοκτήτες την οικονομική του προσφορά.

Εφόσον αυτή γίνει δεκτή, θα υποβάλει ψηφιακά την αίτηση για την απόκτηση του voucher.

Για περιπτώσεις πολυκατοικιών, όλες οι ενέργειες θα γίνονται με τον κοινό ΑΦΜ της πολυκατοικίας, ο οποίος εκδίδεται με ενέργειες του διαχειριστή.