Καλά νέα για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που βλέπουν το επίδομα αδείας να αυξάνεται.

Από την 1η Απριλίου 2025, τέθηκε σε ισχύ ο νέος κατώτατος μισθός των 880 ευρώ μεικτά, φέρνοντας μαζί του και αύξηση στο επίδομα αδείας, που πλέον φτάνει τα 440 ευρώ μεικτά – αντί για τα 415 που ίσχυαν μέχρι πρότινος.

Πρόκειται για μια σημαντική ενίσχυση ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, που ανακουφίζει χιλιάδες εργαζόμενους, ειδικά όσους αμείβονται με τον βασικό μισθό.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα;

  • Όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα με σύμβαση εργασίας
  • Όσοι πληρώνονται είτε με μισθό είτε με ημερομίσθιο

Απαραίτητη προϋπόθεση: να έχουν συμπληρώσει το απαραίτητο διάστημα υπηρεσίας

 Το ποσό υπολογίζεται ως εξής:

  • Μισθωτοί: μισό μηνιαίο μισθό

  • Ημερομίσθιοι: 15 ημερομίσθια

 Πότε καταβάλλεται;

  •  Το επίδομα μπορεί να καταβληθεί ολόκληρο με την έναρξη της άδειας ή τμηματικά μαζί με τις αποδοχές αδείας.
  • Ο εργοδότης οφείλει να δώσει την άδεια μέσα σε 2 μήνες από την αίτηση του εργαζόμενου.
  • Το 50% των εργαζομένων πρέπει να λάβει άδεια ανάμεσα σε Μάιο και Σεπτέμβριο.

Αν κάποιος δεν πάρει την άδειά του μέχρι το τέλος του έτους, τότε ο εργοδότης πληρώνει τις αποδοχές άδειας με προσαύξηση 100%!

Ποιοι εξαιρούνται;

Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι βρίσκονται σε καθεστώς ανεργίας και λαμβάνουν επίδομα από τη ΔΥΠΑ.

Χωρίς χαρτονομίσματα το νέο ευρωπαϊκό νόμισμα: Αποκάλυψη

Μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο που κινούνται τα χρήματα στην Ευρώπη σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την πρόεδρό της, Κριστίν Λαγκάρντ, να μιλάει ανοιχτά για μια «πορεία προς την ανεξαρτησία».

Το όραμα της ΕΚΤ περιλαμβάνει την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών και τον «εξευρωπαϊσμό» των υποδομών πληρωμών – από τις κάρτες μέχρι τα ψηφιακά πορτοφόλια.

Σε συνέντευξή της στο ιρλανδικό ραδιόφωνο, η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι τα εσωτερικά εμπόδια στις ευρωπαϊκές αγορές λειτουργούν σαν «αόρατοι δασμοί», αντίστοιχοι με 110% στις υπηρεσίες και 40% στα αγαθά. Αν αυτά καταργηθούν, ο πλούτος της Ευρώπης θα μπορούσε να αυξηθεί θεαματικά.

Τέλος στην εξάρτηση από Visa, Mastercard και… Κίνα

Σήμερα, σχεδόν κάθε πληρωμή με κάρτα στην Ευρώπη περνάει μέσα από τις δύο αμερικανικές κολοσσούς: τη Visa και τη Mastercard. Μόνο το 2023, οι δύο εταιρείες διαχειρίστηκαν πληρωμές αξίας 4,7 τρισ. δολαρίων στην ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, οι πληρωμές με κάρτα αντιπροσωπεύουν περίπου το 45% των συναλλαγών στα σημεία πώλησης.

Για να αντιμετωπιστεί αυτή η εξάρτηση, έχουν ήδη ξεκινήσει σοβαρές πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της δημιουργίας ευρωπαϊκών συστημάτων άμεσων πληρωμών. Στην Ελλάδα λειτουργεί ήδη το IRIS της ΔΙΑΣ, ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναπτύσσεται το WERO της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Πληρωμών (EPI), το οποίο χρησιμοποιείται ήδη σε Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο και Γερμανία – με στόχο την επέκταση και σε άλλες χώρες.

Κομβικής σημασίας για την επιτυχία αυτών των συστημάτων είναι η ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης στην ΕΕ.

Το μεγάλο στοίχημα: το ψηφιακό ευρώ

Το πιο φιλόδοξο σχέδιο της ΕΚΤ, όμως, είναι η δημιουργία του ψηφιακού ευρώ – ενός νέου νομίσματος που θα λειτουργεί ως ψηφιακό πορτοφόλι, με μηδενικά κόστη προμήθειας για συναλλαγές, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επαγγελματίες.

Η προετοιμασία του ψηφιακού ευρώ έχει ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβριο του 2023. Τον Ιούλιο του 2025 αναμένεται η πρώτη έκθεση προόδου, ενώ τον Οκτώβριο θα ληφθεί η απόφαση για το αν και πώς θα συνεχιστεί το εγχείρημα.

Όμως, ο δρόμος προς ένα νέο ψηφιακό νόμισμα δεν είναι χωρίς εμπόδια. Οι επενδύσεις για τις υποδομές του θα κοστίσουν δισεκατομμύρια ευρώ και θα απαιτήσουν απόλυτη κυβερνοασφάλεια. Επιπλέον, θα πρέπει να υπάρξει συντονισμός μεταξύ όλων των χωρών της ευρωζώνης, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν αντιδράσεις από τις ίδιες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, που ενδέχεται να δουν τα συμφέροντά τους να πλήττονται.

Για όλους αυτούς τους λόγους, το ψηφιακό ευρώ –αν τελικά υλοποιηθεί– δεν αναμένεται πριν από το 2030.

«Δεν θα βγει ξανά χαρτονόμισμα των 50 ευρω»: Τι ισχύει στην Ελλάδα

Τις τελευταίες ώρες, το διαδίκτυο έχει γεμίσει με ανησυχητικούς ισχυρισμούς ότι η Ισπανία… αποσύρει το χαρτονόμισμα των 50 ευρώ! Πολλοί χρήστες –αλλά και συγκεκριμένα άρθρα– υποστηρίζουν πως το δημοφιλές χαρτονόμισμα θα σταματήσει να κυκλοφορεί μέσα στον Απρίλιο και πως η απόφαση είναι «οριστική».

Όμως, όπως διευκρινίστηκε τη Μ. Δευτέρα (14/4), η αλήθεια απέχει πολύ από την καταστροφολογία.

Τι λέει η Ισπανία;

Σύμφωνα με το Euronews, η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία απόφαση για απόσυρση οποιουδήποτε χαρτονομίσματος, ούτε φυσικά του 50ευρου. Όλα τα χαρτονομίσματα του ευρώ συνεχίζουν να κυκλοφορούν κανονικά και δεν χάνουν την αξία τους.

Η διευκρίνιση αυτή αφορά και την Ελλάδα, αφού και η χώρα μας είναι μέλος της Ευρωζώνης.

Από πού ξεκίνησε η σύγχυση;

Η Τράπεζα της Ισπανίας εξήγησε πως πιθανόν η παραπληροφόρηση ξεκίνησε λόγω της καθημερινής διαδικασίας που εφαρμόζει: Ελέγχει τα χαρτονομίσματα που επιστρέφονται από τις τράπεζες και όσα είναι φθαρμένα ή κατεστραμμένα, αποσύρονται και αντικαθίστανται με καινούργια.

Όσα, όμως, είναι σε καλή κατάσταση, παραμένουν σε κυκλοφορία. Αυτή η διαδικασία ισχύει για όλα τα χαρτονομίσματα του ευρώ, όχι μόνο για τα 50 ευρώ.

Η Τράπεζα τονίζει επίσης πως ακόμη και ένα κατεστραμμένο χαρτονόμισμα δεν χάνει την αξία του και μπορεί να ανταλλαγεί με νέο.

Παρέμβαση και από την ΕΚΤ – Τι ισχύει σε όλη την Ευρωζώνη

Οι ίδιες παραπλανητικές φήμες εμφανίστηκαν και στην Ιταλία, με ισχυρισμούς ότι δήθεν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να καταργήσει τα 50 ευρώ για να καταπολεμήσει το ξέπλυμα χρήματος και την τρομοκρατία.

Όμως, οι Ιταλοί fact-checkers τις διέψευσαν άμεσα. Η ίδια η ΕΚΤ τόνισε με σαφήνεια:

«Ούτε η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας ούτε οποιαδήποτε άλλη Κεντρική Τράπεζα της Ευρωζώνης έχει διατάξει την απόσυρση χαρτονομισμάτων. Όλα τα χαρτονομίσματα διατηρούν την αξία τους και παραμένουν σε κυκλοφορία».

Συμπέρασμα: Μην πανικοβάλλεστε – Το 50ευρω παραμένει στη ζωή μας

Οι φήμες περί κατάργησης του 50ευρου είναι εντελώς ψευδείς. Το χαρτονόμισμα συνεχίζει να κυκλοφορεί κανονικά και δεν υπάρχει καμία απόφαση για την απόσυρσή του. Η μόνη αλλαγή είναι ότι τα φθαρμένα χαρτονομίσματα αντικαθίστανται, όπως γίνεται ανέκαθεν.

Το άγνωστο… καλοκαιρινό επίδομα των 225 ευρώ: Οι δικαιούχοι

Πολλοί ασφαλισμένοι του συγκεκριμένου ταμείου δεν γνωρίζουν ότι δικαιούνται επίδομα έως 225 ευρώ για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Μια νέα οικονομική παροχή ύψους 225 ευρώ είναι πλέον διαθέσιμη για τους ασφαλισμένους του ΕΔΟΕΑΠ, με στόχο τη στήριξή τους σε θεραπείες που σχετίζονται με την υγεία και έχουν ήδη εγκριθεί από τους αρμόδιους γιατρούς

Το επίδομα καλύπτει έως και 15 συνεδρίες κατ’ έτος, με αποζημίωση 15 ευρώ ανά συνεδρία, και αφορά κυρίως περιπτώσεις που απαιτούν συνεχείς ή εξειδικευμένες θεραπείες, ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. Ισχύουν συγκεκριμένα ιατρικά και γεωγραφικά κριτήρια για την πλήρη καταβολή του ποσού.

Ιδιαίτερη πρόβλεψη για την περιοχή κατοικίας

Το ύψος της αποζημίωσης διαφοροποιείται ανάλογα με το γεωγραφικό κριτήριο. Εάν οι θεραπείες πραγματοποιηθούν εντός της περιφέρειας μόνιμης κατοικίας, το ποσό περιορίζεται στο 1/3 της επιδότησης. Η πλήρης αποζημίωση καταβάλλεται σε περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος μετακινείται εκτός της περιοχής διαμονής του.

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την καταβολή του επιδόματος

Για την έγκριση και καταβολή του επιδόματος απαιτούνται:

  • Ιατρική γνωμάτευση που αποδεικνύει την πάθηση και την ανάγκη για θεραπεία
  • Προέγκριση από γιατρό του ΕΔΟΕΑΠ
  • Αποδεικτικά παραστατικά για την είσοδο και πραγματοποίηση των συνεδριών (π.χ. αποδείξεις από λουτροθεραπευτικά κέντρα)

Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί ώστε να είναι απλή, γρήγορη και διαφανής, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη υποστήριξη των ασφαλισμένων.

Προθεσμίες και διάρκεια επιδότησης

Το επίδομα χορηγείται για θεραπείες που γίνονται από Ιούνιο έως Οκτώβριο, εντός περιόδου ενός μήνα. Οι συνεδρίες πρέπει να είναι συνεχόμενες ή κοντινές μεταξύ τους, ώστε να πληρούνται οι όροι επιλεξιμότητας. Με μέγιστο αριθμό τις 15 θεραπείες και έως 225€ συνολική αποζημίωση, πρόκειται για μια εποχική ενίσχυση. Έχει σημαντικό αντίκρισμα στην υγεία των ασφαλισμένων.