Νέο επίδομα: Έρχονται ελαφρύνσεις στην εισφορά αλληλεγγύης και μόνιμο επίδομα σε όσους δεν θα δουν αυξήσεις. Όλες οι παρεμβάσεις, στο xristika.gr.
Tρεις ευνοϊκές παρεμβάσεις που αφορούν πάνω από 1 εκατομμύριο συνταξιούχους περιλαμβάνει το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας οι οποίες θα εφαρμοστούν από τον επόμενο χρόνο εφόσον δοθεί και πάλι η λαϊκή εντολή στην παρούσα κυβέρνηση.
Ειδικότερα, η πρώτη παρέμβαση αφορά τη μείωση των κρατήσεων για την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (υπέρ ΑΚΑΓΕ), που επιβάλλεται σε όσους έχουν σύνταξη ή άθροισμα κύριων συντάξεων άνω των 1.400 ευρώ.
Υπενθυμίζουμε ότι η παρακράτηση είναι 3% για συντάξεις από 1.400,01 έως 1.700 ευρώ,
6% για συντάξεις από 1.700,01 έως 2.000 ευρώ και
7% για συντάξεις από 2.000,01 έως 2.300 ευρώ,
9% για συντάξεις από 2.300,01 έως 2.600 ευρώ,
10% για συντάξεις από 2.600,01 – έως 2.900 ευρώ,
12% για συντάξεις από 2.900,01 έως 3.200 ευρώ ,
13% για συντάξεις από 3.200,01 έως 3.500 ευρώ και
14% για συντάξεις από 3.500,01 ευρώ και άνω.
Μάλιστα κατά την πρόσφατη χορήγηση της αύξησης στις συντάξεις εντοπίστηκαν περιπτώσεις δικαιούχων όλης της αύξησης 7,75%, που τελικά πήραν το 1/3 αυτής, χωρίς να έχουν καθόλου προσωπική διαφορά.
Για παράδειγμα, παλαιός συνταξιούχος ελάμβανε σύνταξη 1.391 ευρώ (εθνική + ανταποδοτική σύνταξη). Με την αύξηση 7,75% έλαβε επιπλέον 107,80 ευρώ (μικτά).
Το νέο ποσό της σύνταξής του είναι 1.498,80 ευρώ (μικτά) ενώ η καθαρή του αύξηση μόλις 47 ευρώ καθαρά!
Αιτία είναι αφενός η αυξημένη φορολόγηση, με συνέπεια να γίνει πρόσθετη παρακράτηση στην πηγή, αφετέρου η Εισφορά Αλληλεγγύης, που όσο ήταν κάτω από 1.400 ευρώ ήταν μηδενική.
Με την αύξηση, όμως, ανήλθε το ποσό του, πάνω από τα 1.400 ευρώ και έτσι επιβαρύνθηκε με 3% Εισφορά Αλληλεγγύης.
Ως αποτέλεσμα, έλαβε μόλις το 1/3 από τα ποσά που θα έπρεπε να εισπράξει ως αύξηση.
Βέβαια οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1400 ευρώ είναι η μειοψηφία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του συστήματος ΗΛΙΟΣ περίπου 240.000 συνταξιούχοι λαμβάνουν σύνταξη από 1500 έως 2.000 ευρώ, 50.000 από 2.000 έως 2.500 και μόλις 18.000 υψηλότερα ποσά.
Η υπέρμετρη επιβάρυνση οδήγησε την κυβέρνηση στην αναζήτηση λύσης ώστε να ελαφρυνθούν περίπου 300.000 συνταξιούχοι.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η κράτηση να μην αφορά στο εξής όλο το ποσό της σύνταξης αλλά την διαφορά από το πλαφόν των 1.400 ευρώ.
Για παράδειγμα, αν κάποιος συνταξιούχος εισπράττει σύνταξη 1.800 ευρώ, η κράτηση 6% να επιβάλλεται στο ποσό που υπερβαίνει τα 1.400 ευρώ, δηλαδή στα 400 ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο ο συνταξιούχος έχει απώλεια 24 ευρώ το μήνα αντί για 108 ευρώ.
Νέο επίδομα: Μόνιμο επίδομα
Το δεύτερο ευνοϊκό μέτρο είναι η στήριξη των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά να αποκτήσει μονιμότερο χαρακτήρα ώστε να μην χάνονται οι ετήσιες αυξήσεις όπως συνέβη φέτος σε 1,1 εκατομμύρια συνταξιούχους.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να επαναληφθεί η καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς (200-300 ευρώ) σε όσους χάσουν την αύξηση του 2024. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι «όσο υπάρχει δημοσιονομικός χώρος θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους συνταξιούχους εκείνους που βρίσκονται αντιμέτωποι με την προσωπική διαφορά και δεν θα βλέπουν αυξήσεις στις συντάξεις τους».
Νέο επίδομα: Άλλα τρία μέτρα
Η τρίτη παρέμβαση έχει να κάνει με την κατάργηση της συμμετοχής στα φάρμακα για όσους συνταξιούχους έπαιρναν ΕΚΑΣ έως το 2020.
Για το θέμα ο πρωθυπουργός ανέφερε σε πρόσφατες δηλώσεις του πως «δεν θα πληρώνουν φάρμακα όσοι χάσανε το ΕΚΑΣ.
Είναι δέσμευση μου για την επόμενη τετραετία. δεν θα πληρώνουν φάρμακα».
Παράλληλα εξετάζονται άλλα δύο ευνοϊκά μέτρα:
α) Η αναλογικότερη μείωση της σύνταξης των συνταξιούχων που εργάζονται ώστε αν απασχολούνται για παράδειγμα με μερική απασχόληση να μην στερούνται το 30% της σύνταξης και
β) να δοθούν τα αναδρομικά για το 11μηνο από κομμένα δώρα και επικουρικές συντάξεις. Υπενθυμίζουμε ότι είχε αποφασιστεί ότι τα αναδρομικά θα δοθούν μόνο σε όσους προσέφυγαν στα δικαστήρια έως 31/7/2020 όταν οι δίκες τελεσιδικήσουν.
Νέο επίδομα: Ποια αυξάνονται από 1η Μαΐου
Αυξάνονται κατά 8% από 1η Μαΐου δέκα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τρία επιδόματα του e-ΕΦΚΑ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την οποία αυξάνονται κατά 8% από την 1η Μαΐου, 13 συνολικά αναπηρικά επιδόματα, σύμφωνα μάλιστα και με την εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με τις ρυθμίσεις που εισάγονται:
Αυξάνονται κατά 8% από 1η Μαΐου δέκα αναπηρικά επιδόματα του ΟΠΕΚΑ και τρία επιδόματα του e-ΕΦΚΑ τα οποία έχουν ως εξής:
Α) Καταβαλλόμενα από τον e-ΕΦΚΑ
1) Επίδομα απολύτου αναπηρίας για συνταξιούχους του π. ΟΓΑ που λαμβάνουν μόνον τη βασική σύνταξη του π. ΟΓΑ, εφόσον έχουν εφ’ όρου ζωής ποσοστό αναπηρίας 100%, της παρ. 2 του άρθρου 4 του π.δ. 334/1988 (Α΄154).
2) Επίδομα νόσου και ανικανότητας των συνταξιούχων του δημοσίου, του άρθρου 54 του π.δ. 169/2007 (Α΄ 210).
3) Εξωιδρυματικό επίδομα του e-Ε.Φ.Κ.Α. του άρθρου 42 του ν. 1140/1981 (Α΄68).
Β) Καταβαλλόμενα από τον ΟΠΕΚΑ:
1) Επίδομα κίνησης
2) Διατροφικό επίδομα σε νεφροπαθείς, μεταμοσχευμένους καρδιάς, ήπατος κ.λπ.,
3) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά αναπηρία,
4) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με βαριά νοητική υστέρηση,
5) Οικονομική ενίσχυση παραπληγικών τετραπληγικών και ακρωτηριασμένων ανασφάλιστων και ασφαλισμένων του Δημοσίου,
6) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (AIDS),
7) Οικονομική ενίσχυση κωφών και βαρήκοων ατόμων,
8) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με αναπηρία όρασης,
9) Οικονομική ενίσχυση ατόμων με εγκεφαλική παράλυση,
10) Οικονομική ενίσχυση ασθενών και αποθεραπευμένων χανσενικών και μελών των οικογενειών τους.
Οι κυριότερες ρυθμίσεις της τροπολογίας προβλέπουν:
- Θεσμοθετείται και για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα η άδεια, που ήδη ισχύει για τον δημόσιο τομέα, για την πραγματοποίηση γυναικολογικού ελέγχου (μία ημέρα με αποδοχές ετησίως). Με τη ρύθμιση αυτή επιδιώκεται η στήριξη των εργαζόμενων γυναικών στον ιδιωτικό τομέα με τη διευκόλυνση της πραγματοποίησης απαραίτητων ιατρικών εξετάσεων ενώ εφαρμόζεται η αρχή της ίσης μεταχείρισης των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
- Διασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία δομών και υπηρεσιών για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την υποστήριξη των γυναικών θυμάτων έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων, με τη συνέχιση της μισθοδοσίας των εργαζομένων σε αυτές από το ΕΣΠΑ 2021-2027.
Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται ενδεικτικά η τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και οι Ξενώνες Λειτουργίας του Δικτύου της Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εργασίας, το Παρατηρητήριο για την ισότητα των φύλων της ΓΓΔΟΠΙΦ.
Πιο αναλυτικά:
Νέο επίδομα: Επίδομα κίνησης
Το επίδομα κίνησης χορηγείται σε ανασφάλιστους και ασφαλισμένους εφόσον κριθούν από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν:
- ακρωτηριασμό και των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
- ακρωτηριασμό και των δύο άνω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
- παράλυση των δύο κάτω άκρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σήμερα σε 165 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 178 ευρώ.
Νέο επίδομα: Διατροφικό επίδομα
Tο διατροφικό επίδομα χορηγείται σε:
- Νεφροπαθείς που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο νεφρικής ανεπάρκειας και υποβάλλονται σε διαδικασία αιμοκάθαρσης διά τεχνητού νεφρού ή σε περιτοναϊκή κάθαρση.
- Άτομα που έχουν υποβληθεί σε πολυσπλαχνική μεταμόσχευση, καθώς και σε όσα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση έστω ενός εκ των παρακάτω οργάνων: στομάχι, σπλήνα, πάγκρεας, νησίδια παγκρέατος, έντερο (παχύ ή λεπτό), ήπαρ, νεφρός, καρδιά, πνεύμονες και μυελός των οστών.
Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 362 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 391 ευρώ.
Νέο επίδομα: Άτομα με βαριά αναπηρία
Δικαιούχοι είναι τα άτομα τα οποία κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν:
- Σωματική, νοητική ή ψυχική ασθένεια ή αναπηρία με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω,
- Χρόνια νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου και ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, ανεξαρτήτως του διατροφικού επιδόματος,
- Διαβήτη τύπου 1 ινσουλινοεξαρτώμενοι με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 313 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 338 ευρώ.
Νέο επίδομα: Άτομα με βαριά νοητική υστέρηση
Δικαιούχοι είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν:
- Σοβαρή ή Βαριά Νοητική Υστέρηση, με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω (Π.Α. ≥ 80% και δείκτη νοημοσύνης 34 και κάτω (Δ.Ν. ≤ 34))
- Σύνδρομο Down ή άλλα γενετικά σύνδρομα του χρωμοσώματος, με συνοδό σοβαρή ή βαριά νοητική υστέρηση και με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω (Π.Α. ≥ 80%)
- Διαταραχή αυτιστικού φάσματος ή διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή ή αυτισμό ή σύνδρομο Asperger, με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω Π.Α. ≥ 80%).
Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 527 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 569 ευρώ.
Νέο επίδομα: Παραπληγικοί, τετραπληγικοί, ακρωτηριασμένοι
Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 771 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 832,6 ευρώ.
Στα άτομα με μονό ακρωτηριασμό το ποσό που καταβάλλεται ανέρχεται σε 330,40 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 356,8 ευρώ.
Οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης, καθώς και οι ακρωτηριασμένοι ανασφάλιστοι, εφόσον περιθάλπονται σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή κλινικές ή προνοιακές δομές ανοικτής φροντίδας, λαμβάνουν ολόκληρο το ποσό 832,6 ευρώ.
Σε περίπτωση που περιθάλπονται σε προνοιακές δομές κλειστής φροντίδας, λαμβάνουν το ήμισυ (416,3 ευρώ), ανεξάρτητα αν οι δομές είναι ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, Ιδιωτικοί φορείς κτλ.
Νέο επίδομα: Αιμολυτικά άτομα
Στο πρόγραμμα ενίσχυσης ατόμων με συγγενή αιμολυτική αναιμία (μεσογειακή – δρεπανοκυτταρική – μικροδρεπανοκυτταρική κ.λπ.) ή συγγενή αιμορραγική διάθεση (αιμορροφιλία κ.λπ.), ή Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσοανεπάρκειας (HIV) εντάσσονται όσοι έχουν διαγνωστεί με:
- Μεσογειακή αναιμία, θαλασσαιµία, αιµοσφαιρινοπάθεια, δρεπανοκυτταρική αναιµία – οµόζυγο δρεπανοκυτταρική αναιµία – µικροδρεπανοκυτταρική αναιµία με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω.
- Αιμορροφιλία Α, αιµορροφιλία Β, συγγενείς αιµορραγικές διαθέσεις με ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
- Σύνδροµο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (HIV) µε ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
- Πάσχοντες από πρωτοπαθή ανοσοανεπάρκεια αντισωμάτων που υποβάλλονται σε εγχύσεις ανοσοσφαιρίνης µε ποσοστό αναπηρίας από 50% και άνω.
Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία ανέρχεται σε 362 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 391 ευρώ.
Αντίστοιχα στους πάσχοντες από αιμορροφιλία – HIV το επίδομα ανέρχεται σε 697 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 752 ευρώ.
Νέο επίδομα: Κωφοί και βαρήκοοι
Δικαιούχοι είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι:
- Έχουν κώφωση – βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, είναι ηλικίας μέχρι και 18 ετών, καθώς και άνω των 65 ετών.
- Έχουν κώφωση – βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, είναι ηλικίας άνω των 18 ετών και έως 65 ετών, που πάσχουν ταυτόχρονα με την κώφωση – βαρηκοΐα και από άλλη χρόνια σωματική, πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη.
- Έχουν κώφωση – βαρηκοΐα με ποσοστό αναπηρίας από 67% και άνω, είναι 18 ετών έως και 25 ετών, που φοιτούν σε σχολεία, κατώτερες, μέσες ή ανώτερες τεχνικές ή επαγγελματικές σχολές ή σε σχολές του ΟΑΕΔ ή σε ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή σε μονάδες επαγγελματικής κατάρτισης κ.λ.π.
Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 362 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 391 ευρώ.
Νέο επίδομα: Αναπηρία όρασης
Δικαιούχοι είναι τα άτομα που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν οπτική αναπηρία – αναπηρία όρασης με ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.
Το μηνιαίο χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 362 ευρώ. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 391 ευρώ.
Σε ειδικές περιπτώσεις (Άνεργοι ανασφάλιστοι / άνεργοι άμεσα ασφαλισμένοι / έμμεσα ασφαλισμένοι / μη εργαζόμενοι φοιτητές επιστήμονες ΑΕΙ) το επίδομα ανέρχεται σε 697 ευρώ. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 752,7 ευρώ.
Νέο επίδομα: Εγκεφαλική παράλυση
Δικαιούχοι είναι τα άτομα ηλικίας 0-18 ετών, είτε είναι ασφαλισμένα είτε είναι ανασφάλιστα, που κρίνονται από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ότι έχουν εγκεφαλική παράλυση. Το χρηματικό ποσό που καταβάλλεται στους δικαιούχους ανέρχεται σε 697 ευρώ μηνιαίως. Μετά την αύξηση 8% το επίδομα θα διαμορφωθεί σε 752,7 ευρώ.
Νέο επίδομα: Χανσενικοί ασθενείς
Τα ποσά του επιδόματος διαμορφώνονται ως εξής:
- Χανσενικοί ασθενείς που περιθάλπονται ως εσωτερικοί στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων Αττικής (ΘΧΠΑ), 362 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 391 ευρώ.
- Χανσενικοί ασθενείς που νοσηλεύονται κατ’ οίκον και απέχουν λόγω της νόσου από την εργασία τους, 697 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 752,7 ευρώ.
- Αποθεραπευμένοι από τη νόσο του Χάνσεν, που εξήλθαν ή που εξέρχονται: με εξιτήριο από το ΘΧΠΑ ή από το πρώην δημόσιο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων Αθηνών (ΔΝΛΝΑ) ή το πρώην Κέντρο Κοινωνικής Αποκατάστασης Χανσενικών (ΚΚΑΧ) ανεξάρτητα από το χρόνο παραμονής τους σ’ αυτά, ή παραμένουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον, 697 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 752,7 ευρώ.
- Εξαρτημένα μέλη της οικογένειας του χανσενικού ασθενή (σύζυγος, γονείς, άγαμες αδελφές, ανήλικα αδέλφια ή εκείνα που δεν μπορούν να εργαστούν εξαιτίας αναπηρίας ή νόσου και συντηρούνται οικονομικά από αυτόν) και για όσο διάστημα αυτός νοσηλεύεται στο ΘΧΠΑ, 362 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 391 ευρώ.
- Ανήλικα παιδιά του χανσενικού ασθενή, 362 ευρώ μηνιαίως. Με την αύξηση 8% διαμορφώνεται σε 391 ευρώ.
Νέο επίδομα: Προσωπικός βοηθός για άτομα με αναπηρία
Το πρόγραμμα που βρίσκεται σε πιλοτική εφαρμογή προβλέπει παροχή Προσωπικής Βοήθειας σε καθεστώς συνοίκησης 1.450 ευρώ. Το ποσό θα αυξηθεί στα 1.566 ευρώ.