Νέο επίδομα 400 ευρώ: Αιτήσεις ΕΔΩ – Μην χάσετε την ευκαιρία

Νέο επίδομα 400 ευρώ: Πώς θα λάβουν το έκτακτο νέο επίδομα 400 ευρώ οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα. Τι πρέπει να προσέξετε στην αίτηση. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr

Ολοκληρώθηκε χτες τα μεσάνυχτα η Α΄ φάση του προγράμματος «Πάω Μπροστά» που υλοποιεί η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και προβλέπει την χορήγηση επιδόματος κατάρτισης, ύψους 400 ευρώ, σε 150.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του proson.gr, το ενδιαφέρον των εργαζομένων ξεπέρασε κάθε ρεκόρ, αφού υποβλήθηκαν περίπου 120.000 αιτήσεις συμμετοχής.

Το πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» της ΔΥΠΑ, περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση συνολικής διάρκειας 80 ωρών (διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης) και με την ολοκλήρωσή της, οι ωφελούμενοι θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα που διαμορφώνεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης. Συνολικά δηλαδή το επίδομα ανέρχεται στα 400 ευρώ!

Όσοι εργαζόμενοι έκαναν την αίτηση τους μέχρι χτες τα μεσάνυχτα θα ενταχθούν στο μητρώο ωφελουμένων της Α’ φάσης και θα κληθούν το αμέσως επόμενο διάστημα να επιλέξουν συγκεκριμένο προγράμματα κατάρτισης. Συγκεκριμένα όσοι προλάβουν να ενταχθούν στο Μητρώο της Α’ φάσης θα ξεκινήσουν άμεσα την επιλογή φορέα κατάρτισης (ΓΙΑ ΑΤΤΙΚΗ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΣΤΟΝ ΦΟΡΕΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ GOLEARN).

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου, άνοιξε η Β΄ φάση συμμετοχής και οι ενδιαφερόμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας voucher.gov.gr πατώντας στον σύνδεσμο «Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Εργαζομένων για κατάρτιση».

Δικαίωμα υποβολής Αίτησης Συμμετοχής έχουν εργαζόμενοι οι οποίοι πληρούν τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:

  • Είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα
  • Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών
  • Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει μια αίτηση συμμετοχής και να παρακολουθήσει ένα μόνο πρόγραμμα κατάρτισης

Στόχος της δράσης είναι οι εργαζόμενοι να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις των σύγχρονων τάσεων στους χώρους εργασίας, να αναβαθμίσουν τις προοπτικές τους και κατά συνέπεια να συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της ελληνικής οικονομίας. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -NextGenerationEU.

Νέο επίδομα 400 ευρώ: Πού και πώς θα κάνετε την αίτηση

Εάν δεν έχετε κάνει αίτηση για να μπείτε στο Μητρώο θα πρέπει άμεσα να προχωρήσετε 

ΒΗΜΑ 1ο – ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ: Εκδήλωση ενδιαφέροντος στο GoLearn ΕΔΩ

ΒΗΜΑ 2ο – Κάνετε αίτηση στο voucher.gov.gr για να μπείτε στο Μητρώο Ωφελουμένων 

ΒΗΜΑ 3ο – Μόλις συσταθεί το Μητρώο Ωφελουμένων, διαλέγετε GoLearn εφόσον είστε στην Αττική πάλι στο voucher.gov.gr

ΕΚΔΗΛΩΣΤΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΟ GOLEARN 

(Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να διαβάσετε εδώ)

Νέο επίδομα 400 ευρώ: Ρυθμίσεις… μόνο για συνεπείς

Εκτός από τους δικαιούχους που θα επιλεγούν με βάση τα στενά αυτά εισοδηματικά κριτήρια, άλλη μια κατηγορία ωφελουμένων αποτελούν και πολλές χιλιάδες άλλοι δανειολήπτες οι οποίοι, παρά τις δυσκολίες, «τα φέρνουν βόλτα» ακόμα και τώρα με τις πληρωμές των δόσεών τους.

Οι τράπεζες ανοίγουν παράθυρο και για επιμήκυνση χρέους με περισσότερες (έως 240) αλλά αισθητά χαμηλότερες μηνιαίες δόσεις -κοντά στο ισπανικό μοντέλο- ακόμα και σε όσους έχουν ήδη πετύχει άλλη ρύθμιση δανείου μέσω του Εξωδικαστικού, πριν αρχίσει το «ράλι» ανόδου στα επιτόκια.

Για πρώτη φορά έτσι οι τράπεζες προσφέρουν στήριξη και λύσεις σε δανειολήπτες που δεν έχουν αφήσει τα δάνειά τους να «κοκκινίσουν».

Απαράβατος κανόνας γι’ αυτά τα μέτρα στήριξης θα είναι να μην έχει καθυστερήσει καμία δόση πάνω από 90 ημέρες, το πολύ.

Το ίδιο θα ισχύσει και για ρυθμίσεις που οι τράπεζες θα αρχίσουν πλέον όλο και περισσότερες να προσφέρουν, σε δάνεια με ελβετικό φράγκο.

Νέο επίδομα 400 ευρώ: Μάχη για επιτόκια και χρεώσεις

Αν και αυτά ήταν μόνο τα άμεσα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, δυσκολότερα φαίνεται πως είναι τα πράγματα στα άλλα μέτωπα που άνοιξε η κυβέρνηση με τους τραπεζίτες.

Εκεί φαίνεται πως κρατούν πολύ μεγάλες αντιστάσεις, φτάνοντας μάλιστα κάποιοι στο σημείο, να πουν στον υπουργό (και όχι μόνο μία φορά μάλιστα) «καλύτερα να μας βάλετε έκτακτο φόρο στα κέρδη»!

Ειδικά για την αύξηση στα επιτόκια καταθέσεων και το «κούρεμα» στις προμήθειες επί των τραπεζικών συναλλαγών φαίνεται πως θα χρειαστεί δρόμος πολύς και θα περάσουν ακόμα και μήνες ίσως, για να φανεί κάποια αισθητή πρόοδος.

Το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο των νέων και παλιών καταθέσεων κινείται στο 1/20 του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό 9%-10% που «τρώει» το κεφάλαιο, τα επιτόκια απέχουν παρασάγγας από εκείνα που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες.

Και στις χρεώσεις όμως οι ελληνικές τράπεζες απέχουν πολύ από τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό. Ενδεικτικά, για μεταφορά 4.000 ευρώ σε ξένη τράπεζα, μια ελληνική χρεώνει 29 ευρώ. Αλλά για να επιστρέψει το ίδιο ποσό στην ελληνική, η ξένη τράπεζα δεν χρεώνει απολύτως τίποτα!

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κρατήσει μηδενικές προμήθειες για πληρωμές μέσω IRIS, ωστόσο συνολικά από τις υπόλοιπες προμήθειες βγάζουν μεσοσταθμικά 1,3 δισ. ευρώ κάθε χρόνο, κυρίως από τις χρεώσεις στα εμβάσματα.

Χρεώσεις ισχύουν, επίσης, και για συναλλαγές σε ΑΤΜ άλλης τράπεζας έως και 2,5 ευρώ, για πληρωμή λογαριασμών ενέργειας ή τηλεφωνίας έως 50 λεπτά ή και 1 ευρώ, για ανανέωση χρεωστικής κάρτας κάθε φορά που λήγει, ύψους 5 ή 6 ευρώ κ.λπ.