Ανακοινώθηκε νέο πρόγραμμα από την ΔΥΠΑ που αφορά σε εκατοντάδες δικαιούχους και το οποίο προβλέπει επίδομα 200 ευρώ.

Η διαφορά είναι πως δεν χρειάζεται αίτηση στο gov.gr, αλλά θα πρέπει να στείλετε αίτηση σε ένα συγκεκριμένο mail.

Ποιο είναι το νέο πρόγραμμα για επίδομα 200 ευρώ

Η ΔΥΠΑ συνεχίζει να στηρίζει τους εργαζόμενους και τους ανέργους, προσφέροντας επίδομα 200 ευρώ μέσω νέου προγράμματος κατάρτισης.

Οι αιτήσεις τρέχουν ήδη και οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση έως την Τετάρτη 26 Μαρτίου στις 23:59, αξιοποιώντας μια μοναδική ευκαιρία για επαγγελματική ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα αφορά άνεργους ή εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα, ηλικίας 18-60 ετών, οι οποίοι είναι κάτοικοι του Δήμου Άρτας ή των όμορων Δήμων του νομού Άρτας.

Το επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης έχει συνολική διάρκεια 80 ωρών με επίκεντρο της εκπαίδευσης, το κλάδεμα εσπεριδοειδών, ελιάς, ακτινιδίων και αμπελιών.

Στόχος του είναι η απόκτηση εξειδικευμένων γνώσεων στις τεχνικές κλαδέματος από τους συμμετέχοντες, στη χρήση εργαλείων και μηχανολογικού εξοπλισμού, καθώς και στη σωστή διαμόρφωση των δενδρωδών καλλιεργειών

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι συμμετέχοντες λαμβάνουν εκπαιδευτικό επίδομα 2,50 ευρώ καθαρά ανά ώρα κατάρτισης, ενώ υπάρχει κάλυψη και με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πού θα κάνετε αίτηση για το επίδομα των 200 ευρώ

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων είναι απλή και προσφέρει ευκολία στους ενδιαφερόμενους.

Δείτε πως:

  • Υποβολή μέσω email: Στείλτε την αίτησή σας στο kdvm.ioannina@dypa.gov.gr.
  • Υποβολή με συστημένη επιστολή ή ταχυμεταφορά στη διεύθυνση: ΚΔΒΜ ΔΥΠΑ Ιωαννίνων, 3ο χλμ. Ιωαννίνων – Αθηνών, Ιωάννινα, ΤΚ: 45500 Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2651048063

Μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας, θα υπάρξει αξιολόγηση των αιτήσεων και όσοι επιλεγούν, θα ενημερωθούν μέσω email για την οριστική τους συμμετοχή και τις διαδικασίες εγγραφής.

Το κόλπο για να μην πληρώσεις ΕΝΦΙΑ το 2025

Νέες αποφάσεις της ΑΑΔΕ φέρνουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ 2025 και στις περιπτώσεις μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον φόρο ακινήτων.

Μόλις δύο μέρες μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, δημοσιοποιήθηκε η απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, η οποία ξεκαθαρίζει το τοπίο για εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Πόσοι και πόσο πληρώνουν φέτος τον ΕΝΦΙΑ

Συνολικά 6.146.976 ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,3 δισ. ευρώ για τα ακίνητά τους. Εκδόθηκαν συνολικά 7.154.900 εκκαθαριστικά, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες δεν θα πληρώσουν φόρο, καθώς απαλλάσσονται πλήρως, ενώ σε 359.494 περιπτώσεις χορηγήθηκε έκπτωση λόγω ασφάλισης των κατοικιών.

Ποιο εισόδημα υπολογίζεται για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Σύμφωνα με την απόφαση Πιτσιλή, ως συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα θεωρείται το άθροισμα των εισοδημάτων του συζύγου, της συζύγου ή συμβιούντος και των εξαρτώμενων τέκνων. Στις περιπτώσεις που τα εισοδήματα των τέκνων συναθροίζονται με αυτά των γονέων, καθώς και όταν τα τέκνα έχουν υποβάλει ατομική δήλωση φορολογίας εισοδήματος, το σύνολο αυτό υπολογίζεται συνολικά.

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων και οι σχέσεις συζύγου ή συμβιούντος λαμβάνονται από την εμπρόθεσμη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του τελευταίου φορολογικού έτους. Σε περιπτώσεις χωριστών δηλώσεων από συζύγους ή συμβιούντες, λαμβάνεται υπόψη ο μεγαλύτερος αριθμός τέκνων που δηλώθηκε σε μία από τις δηλώσεις.

Ποιες είναι οι μειώσεις και οι απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ

Μείωση 50% στον ΕΝΦΙΑ

Μειωμένο κατά 50% φόρο ακινήτων δικαιούνται οι ιδιοκτήτες που πληρούν τα εξής κριτήρια:

  • Συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα τελευταίου φορολογικού έτους έως 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Συνολική επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τ.μ.
  • Συνολική αξία ακίνητης περιουσίας έως 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για έγγαμο ή μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και 200.000 ευρώ για έγγαμο ή μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ

Ολική απαλλαγή από τον φόρο δικαιούνται:

  • Νοικοκυριά με τρία ή περισσότερα εξαρτώμενα τέκνα.
  • Όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Προϋποθέσεις:

  • Συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
  • Συνολική επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τ.μ.

Επιπλέον απαλλαγές

Απαλλάσσονται επίσης από τον ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται σε περιοχές:

  • Πληγείσες από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές.
  • Υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση.
  • Πολεοδομικά ανενεργές.
  • Μεταφερόμενους οικισμούς και κοινότητες.
  • Διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

Οι παραπάνω απαλλαγές και μειώσεις ανακουφίζουν σημαντικά χιλιάδες νοικοκυριά από την επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ, καθώς πλέον ξεκαθαρίζονται οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις για μείωση ή πλήρη απαλλαγή από τον φόρο.

Οι τράπεζες «έδωσαν» όλα τα τραπεζικά στοιχεία στην Εφορία

Μία αποκάλυψη που καταργεί το μαύρο χρήμα. Η εφορία πλέον ξέρει όλες τις κινήσεις σου στην τράπεζα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έχει πλέον πρόσβαση σε όλα τα στοιχεία των τραπεζικών καταθέσεων, των εμβασμάτων, των κινήσεων πιστωτικών καρτών, των μερισμάτων και των επιταγών, καθώς οι τράπεζες διαβίβασαν τα σχετικά δεδομένα.

Με βάση τις πληροφορίες που παρέλαβε η ΑΑΔΕ την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου, τα ποσά θα προσυμπληρωθούν στους αντίστοιχους κωδικούς του εντύπου Ε1. Παράλληλα, τα δεδομένα αυτά θα αξιοποιηθούν για διασταυρώσεις και ελέγχους με στόχο τον εντοπισμό αδήλωτων εισοδημάτων, ερευνώντας τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών.

Η διαδικασία προσυμπλήρωσης ξεκινά άμεσα και θα ολοκληρωθεί έως τις 16 Μαρτίου, ώστε στις 17 Μαρτίου να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 15 Ιουλίου.

Τι έστειλαν οι τράπεζες στην ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, όλα τα πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, οι φορείς εκκαθάρισης συναλλαγών με κάρτες, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), το Ελληνικό Κεντρικό Αποθετήριο Τίτλων (ΕΛ.Κ.Α.Τ.) και οι εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών έχουν υποχρέωση να διαβιβάζουν στοιχεία που αφορούν:

  • Πιστωτικούς και χρεωστικούς τόκους από καταθέσεις, repos, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα
  • Τίτλους αλλοδαπής προέλευσης και εταιρικά ομόλογα εισηγμένα σε χρηματιστήρια
  • Στοιχεία για κατοίκους Ελλάδας και εξωτερικού για το 2024, μαζί με τα ποσά των φόρων που παρακρατήθηκαν

Καταθέσεις 100.000 – 200.000 ευρώ

Για όσους έχουν συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης ή πίστωσης πάνω από 100.000 ευρώ, διαβιβάζονται:

  • Ονοματεπώνυμο και ΑΦΜ δικαιούχων
  • Αριθμός λογαριασμού και ποσά συνολικών χρεώσεων-πιστώσεων
  • Υπόλοιπα λογαριασμού στις 31/12 για το 2024 και το 2023
  • Ποσό της μεγαλύτερης συναλλαγής
  • Κωδικός νομίσματος

Για όσους διαθέτουν καταθέσεις ή κινητές αξίες άνω των 200.000 ευρώ, αποστέλλονται επιπλέον στοιχεία όπως ο αριθμός λογαριασμού στο Σύστημα Άυλων Τίτλων και η αποτίμηση χαρτοφυλακίου.

Και τα μερίσματα στο στόχαστρο

Τα μερίσματα που διανεμήθηκαν από εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών καταγράφονται λεπτομερώς, με αναφορά:

  • Στα στοιχεία του δικαιούχου και της εταιρείας που διένειμε το μέρισμα
  • Στο ποσό του μερίσματος και του φόρου που παρακρατήθηκε
  • Στα ποσά μερισμάτων από αλλοδαπές εταιρείες

Δάνεια και πιστωτικές κάρτες υπό έλεγχο

Οι τράπεζες διαβίβασαν επίσης στοιχεία για την αποπληρωμή δανείων, περιλαμβανομένων στεγαστικών, καταναλωτικών και επιχειρηματικών δανείων, με αναφορά στο συνολικό εκταμιευμένο ποσό, τις δόσεις που καταβλήθηκαν και τα στοιχεία των οφειλετών.

Όσον αφορά τις συναλλαγές με πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες, διαβιβάστηκαν δεδομένα για τις συναλλαγές που έγιναν μέσω ελληνικών και αλλοδαπών τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών ανάληψης από ATM.

Εμβάσματα και επιταγές: Κάθε κίνηση καταγράφεται

Τέλος, η ΑΑΔΕ έλαβε στοιχεία για:

  • Εμβάσματα και μεταφορές κεφαλαίων στο εξωτερικό
  • Συναλλαγές επιχειρήσεων μέσω πιστωτικών καρτών
  • Χρήση τραπεζικών επιταγών για μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό

Με την εφορία να έχει πλέον πλήρη εικόνα των οικονομικών κινήσεων, ο φορολογικός έλεγχος γίνεται αυστηρότερος από ποτέ!