Νέο επίδομα 1.000 ευρώ: Επιδοτήσεις τεχνολογικής υποδομής για 120.000 «έξυπνα» σπίτια. Πώς μπορείτε να πάρετε άμεσα το νέο επίδομα 1.000 ευρώ. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Μέχρι το τέλος του μήνα ενδέχεται να δημοσιευθεί ο οδηγός του προγράμματος Smart Readiness για την παροχή επιδότησης συνολικού ύψους 148,4 εκατ. ευρώ ώστε να αναβαθμιστεί η τεχνολογική υποδομή 120.000 κτιρίων σε όλη τη χώρα.
Βασικός πυλώνας του συγκεκριμένου προγράμματος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι η εγκατάσταση της απαιτούμενης καλωδίωσης για την τοποθέτηση οπτικής ίνας με στόχο την περαιτέρω διαθεσιμότητα και διείσδυση των ευρυζωνικών δικτύων υπερυψηλών ταχυτήτων.
Απαραίτητη προϋπόθεση όμως για τη χρηματοδότηση, εάν όχι του συνόλου, του μεγαλύτερου μέρους των εργασιών που αφορούν την οπτική ίνα είναι αυτές να συνδυαστούν με τη δημιουργία υποδομής που θα επιτρέψει την εγκατάσταση έξυπνων μετρητών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.
Η μέση δαπάνη για την αναβάθμιση σε έξυπνη, για παράδειγμα, μιας τετραώροφης πολυκατοικίας τοποθετείται σε 1.000 ευρώ.
Ο διαχειριστής ή ο ιδιοκτήτης ενός κτιρίου θα προχωράει στην επιλογή της τεχνικής εταιρείας που θα αναλάβει την υλοποίηση των σχετικών εργασιών, μέσω του μητρώου εγκαταστατών. Οι τελευταίοι, για λογαριασμό των δικαιούχων, θα προχωρούν στην υποβολή της αίτησης για την εξασφάλιση του κουπονιού, η οποία θα εγκρίνεται εφόσον πληρούνται τα κριτήρια.
Οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα δηλώνουν τα σημεία κάλυψης, όπου δηλαδή αναπτύσσεται ήδη ή πρόκειται να αναπτυχθεί η οπτική ίνα έως το 2026, ώστε να ενημερώνεται το πληροφοριακό σύστημα του προγράμματος.
Εφόσον δηλαδή σε μια συνοικία υπάρχει ή πρόκειται να τοποθετηθεί οπτική ίνα, είναι δυνατή η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Smart Readiness των εργασιών που πραγματοποιούνται μέσα σε ένα κτίριο (ή μονοκατοικία) για την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών, ώστε να εξασφαλίζεται η παροχή ιδιαίτερα γρήγορου Ιντερνετ σε όλα τα διαμερίσματα.
Στην επιδότηση με μορφή voucher (Smart Readiness Voucher) εντάσσεται και η δημιουργία υποδομών για τη μελλοντική διασύνδεση των μετρητών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, όπως και για τη μελλοντική διασύνδεση του λεβητοστασίου της κεντρικής θέρμανσης (βρίσκεται συνήθως στο υπόγειο) και του μηχανοστασίου του ανελκυστήρα (βρίσκεται συνήθως στο ίδιο επίπεδο με την ταράτσα) με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου.
Προϋπόθεση για τη χορήγηση επιδότησης είναι να πραγματοποιηθούν εργασίες με διττό αντικείμενο, δηλαδή τοποθέτηση οπτικής ίνας και των απαιτούμενων σωληνώσεων για τη σύνδεση έξυπνων μετρητών.
Οσον αφορά το ύψος της επιδότησης, διαμορφώνεται σε 200 ευρώ για τη δημιουργία σημείου εισόδου – BEP (συνδέεται το κτίριο με την οπτική ίνα που διέρχεται εξωτερικά αυτού).
Και ανέρχεται σε 60 ευρώ για κάθε κατανεμητή ορόφου (Floor box) που συνδέεται με το BEP διαμορφώνοντας την κατακόρυφη καλωδίωση οπτικής ίνας του κτιρίου.
Να σημειωθεί ότι στη σωλήνωση για τη σύνδεση του χώρου φιλοξενίας μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος με το κεντρικό σημείο συγκέντρωσης των υποδομών ηλεκτρονικών επικοινωνιών του κτιρίου το καλώδιο τοποθετείται εντός αυτής μεταγενέστερα από τον ΔΕΔΔΗΕ ή τον πάροχο φυσικού αερίου κ.τ.λ.
Ο τρόπος απόκτησης του voucher είναι αρκετά απλός. Αρχικά οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών ή οι διαχειριστές πολυκατοικιών επιλέγουν μέσα από το ψηφιακό μητρώο της δράσης τον επαγγελματία εγκαταστάτη που θα αναλάβει τις εργασίες.
Ακολούθως, ο εγκαταστάτης, αφού αποκτήσει εικόνα για το κτίριο και τις επιθυμητές εργασίες, θα υποβάλει προς τους ιδιοκτήτες την οικονομική του προσφορά.
Εφόσον αυτή γίνει δεκτή, θα υποβάλει ψηφιακά την αίτηση για την απόκτηση του voucher.
Για περιπτώσεις πολυκατοικιών, όλες οι ενέργειες θα γίνονται με τον κοινό ΑΦΜ της πολυκατοικίας, ο οποίος εκδίδεται με ενέργειες του διαχειριστή.
Νέο επίδομα 1.000 ευρώ: Πώς θα πάρουν 400 ευρώ επιπλέον οι εργαζόμενοι
Μια νέα ευκαιρία για λίγα παραπάνω χρήματα δίνεται σε 150.000 εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων. Δείτε τις λεπτομέρειες και πώς θα γίνετε δικαιούχοι.
Ένα νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ δίνει τη δυνατότητα σε εργαζόμενους, να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα «Πάω Μπροστά» και να πάρουν επίδομα 400 ευρώ για να ενισχύσουν το εισόδημά τους σε δύσκολους καιρούς.
Τα χρήματα θα δοθούν μέσω voucher, αφού ωστόσο ολοκληρωθεί ένα σχετικά σύντομο πρόγραμμα κατάρτισης.
Πέραν όμως από τα χρήματα, δίνεται η ευκαιρία και στους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων να εμπλουτίσουν και να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους με το νέο πρόγραμμα.
Σημειώνεται πως φορέας υλοποίησης του προγράμματος είναι η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) και η χρηματοδότηση προέρχεται από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ύψους 154,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Νέο επίδομα 1.000 ευρώ: Εδώ η αίτηση για επίδομα 400 ευρώ σε εργαζόμενους
Από την Πέμπτη (22/12) οι ενδιαφερόμενοι, μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, μπορούν να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα μέσω της ιστοσελίδας (ΕΔΩ), πατώντας στον σύνδεσμο «Εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων Εργαζομένων για κατάρτιση» (ΕΔΩ).
Αφού οριστικοποιηθεί η πρώτη φάση του Μητρώου Ωφελούμενων, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων που θα εμφανίζεται στην προαναφερόμενη ιστοσελίδα.
Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.
Ο κάθε ωφελούμενος θα παρακολουθήσει ένα πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης συνολικής διάρκειας 80 ωρών (διά ζώσης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης).
Με την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επιτυχία της πιστοποίησης των γνώσεων ο καταρτιζόμενος θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης. Οι ωφελούμενοι που θα ολοκληρώσουν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης και με την επιτυχή εξέτασή τους θα λάβουν από τον φορέα πιστοποίησης που έχουν επιλέξει «Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων».
Συνεπώς, αν κάποιος ολοκληρώσει το πρόγραμμα 80 ωρών και πετύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, θα λάβει εκπαιδευτικό επίδομα ύψους 400 ευρώ.
Νέο επίδομα 1.000 ευρώ: Οι δικαιούχοι του εκπαιδευτικού επιδόματος 400 ευρώ
Αναλυτικά, ο οδηγός του προγράμματος «Πάω Μπροστά» για το εκαπιδευτικό επίδομα 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ:
Τα βασικά βήματα και οι προϋποθέσεις για την υποβολή αίτησης στο νέο πρόγραμμα:
1. Δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής για εγγραφή στο Μητρώο Ωφελουμένων Εργαζομένων για κατάρτιση μέσω των ΚΕΔιΒιΜ των Α.Ε.Ι. και των αδειοδοτημένων ΚΔΒΜ έχουν εργαζόμενοι οι οποίοι πληρούν τουλάχιστον τις εξής προϋποθέσεις:
- Είναι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.
- Έχουν ηλικία άνω των 18 ετών.
- Είναι απόφοιτοι τουλάχιστον υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
Κάθε ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να υποβάλει μία αίτηση συμμετοχής και να παρακολουθήσει ένα μόνο πρόγραμμα κατάρτισης.
2. Η υποβολή των αιτήσεων συμμετοχής των εργαζομένων στο έργο γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά. Ειδικότερα, κάθε ενδιαφερόμενος για να εγγραφεί στο Μητρώο Ωφελούμενων θα πρέπει:
- Να συμπληρώσει και να υποβάλει μέσω της σελίδας (πατήστε ΕΔΩ) εισερχόμενος, με κωδικούς TAXISnet, τη φόρμα «Αίτηση Συμμετοχής».
- Να επισυνάψει τα παρακάτω δικαιολογητικά για την τεκμηρίωση των στοιχείων που δήλωσε στην «Αίτηση Συμμετοχής» του και τα οποία ο ωφελούμενος θα πρέπει να προσκομίσει, μετά την επιλογή του προγράμματος, στον πάροχο κατάρτισης της επιλογής του.
Τα δικαιολογητικά είναι:
- Αντίγραφο Δελτίου Ταυτότητας/Διαβατηρίου σε ισχύ.
- Αντίγραφο απολυτηρίου, τουλάχιστον, Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης ή ανώτερου τίτλου σπουδών.
- Υπεύθυνη Δήλωση μέσω gov.gr, στην οποία θα δηλώνει ότι:
α. Δεν παρακολουθεί ή/και δεν έχει παρακολουθήσει άλλο πρόγραμμα κατάρτισης που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Next Generation EU, της δράσης 16913 Νέα στρατηγική για τη διά βίου μάθηση & το εθνικό σύστημα αναβάθμισης δεξιοτήτων.
β. Δεν έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα κατάρτισης στο ίδιο αντικείμενο κατά τα τελευταία δύο (2) έτη πριν από τη δημοσίευση της παρούσας πρόσκλησης.
- Κάθε πρόσθετο δικαιολογητικό (π.χ. πτυχίο γνώσης αγγλικής γλώσσας) που τυχόν απαιτεί το πρόγραμμα που θα επιλέξει σε δεύτερη φάση ο ωφελούμενος.
- Επιπλέον Υπεύθυνες Δηλώσεις όπως αναφέρονται στη σχετική Πρόσκληση.
Όλα τα παραπάνω δικαιολογητικά αναρτώνται στην ιστοσελίδα voucher.gov.gr από τον ωφελούμενο.
Να «διαφυλάξει» την αίτησή του σε ηλεκτρονικό μέσο, όπως επίσης και το αποδεικτικό της υποβολής της αίτησής του, το οποίο αναγράφει τον «Κωδικό Αριθμό Υποβολής Αίτησης Συμμετοχής» (ΚΑΥΑΣ), καθώς και την ακριβή ημερομηνία και ώρα υποβολής της. Ο κωδικός ΚΑΥΑΣ είναι αυστηρά προσωπικός και μοναδικός για κάθε αίτηση συμμετοχής, χορηγείται αυτόματα από το οικείο μηχανογραφικό σύστημα με την υποβολή της, αποτελεί το αποδεικτικό της υποβολής της και χρησιμοποιείται αντί για το ονοματεπώνυμο του αιτούντος σε όλα τα έγγραφα (Μητρώα, επιταγή κατάρτισης κ.ά.).
3. Μετά την υποβολή της αίτησης και εφόσον πληρούνται οι βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής, θα συγκροτηθεί, με απόφαση Διοικητή της ΔΥΠΑ, το Μητρώο Ωφελουμένων, το οποίο θα δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα voucher.gov.gr.
4. Στη συνέχεια οι ωφελούμενοι επιλέγουν το πρόγραμμα κατάρτισης που επιθυμούν να παρακολουθήσουν, από τη λίστα των προσφερόμενων προγραμμάτων κατάρτισης που έχουν αξιολογηθεί και εμφανίζονται στο voucher.gov.gr. Τα προγράμματα κατάρτισης εμφανίζονται στον ωφελούμενο σύμφωνα με το εκπαιδευτικό επίπεδο (απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας, τριτοβάθμιας κ.λπ.), καθώς και τα λοιπά ακαδημαϊκά προσόντα τα οποία ο ίδιος έχει δηλώσει στην αίτησή του.
5. Οι πάροχοι κατάρτισης επαληθεύουν τα δικαιολογητικά των ωφελουμένων και, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις επιλεξιμότητας, προχωρούν στην ενεργοποίηση της επιταγής κατάρτισης (Training Voucher), μέσω της σύναψης της διμερούς σύμβασης μεταξύ παρόχου και ωφελουμένου.
6. Η επιλογή των ωφελουμένων θα γίνεται κατά σειρά προτεραιότητας υποβολής της αίτησης, εφόσον πληρούνται οι επιμέρους προϋποθέσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα κατάρτισης που θα επιλέξουν (όπως εκπαιδευτικό επίπεδο, γνώση ξένης γλώσσας, όπου απαιτείται κ.λπ.) και μέχρι εξαντλήσεως των προσφερόμενων θέσεων.
7. Ο κάθε καταρτιζόμενος θα παρακολουθήσει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης που αφορά την ανάπτυξη ψηφιακών ή «πράσινων» γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων, συνολικής διάρκειας 80 ωρών.
Η υλοποίηση των προγραμμάτων θα πραγματοποιηθεί με 12 ώρες διά ζώσης εκπαίδευση και με τη μέθοδο της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (τηλεκατάρτιση), η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 48 ώρες σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση και έως 20 ώρες ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση.
Η ημερήσια διάρκεια της διά ζώσης εκπαίδευσης και της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ώρες. Το κάθε πρόγραμμα κατάρτισης, διάρκειας έως 80 ωρών, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο σε διάστημα 2 μηνών.
8. Οι ωφελούμενοι που ολοκλήρωσαν την κατάρτιση υποχρεούνται να συμμετάσχουν στις εξετάσεις πιστοποίησης. Σε κάθε ωφελούμενο που θα ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις χορηγείται από τον φορέα πιστοποίησης που έχει επιλέξει «Πιστοποιητικό γνώσεων και δεξιοτήτων». Σε περίπτωση αποτυχίας χορηγείται από το φορέα πιστοποίησης «Βεβαίωση συμμετοχής» του στις εξετάσεις πιστοποίησης.
9. Κάθε ωφελούμενος που ολοκλήρωσε το πρόγραμμα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης και Πιστοποίησης γνώσεων και δεξιοτήτων δικαιούται να λάβει εκπαιδευτικό επίδομα, που ανέρχεται σε 5 ευρώ/ώρα κατάρτισης, άρα για 80 ώρες κατάρτισης θα λάβει 400 ευρώ. Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης, προκειμένου να λάβει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος, αφαιρουμένων τυχόν απουσιών.
Ο ωφελούμενος απαιτείται να ολοκληρώσει την κατάρτιση και να επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης για να λάβει το σύνολο του επιδόματος.
Ειδικότερα, η καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους γίνεται ως εξής: Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της κατάρτισης και τη συμμετοχή του ωφελούμενου σε εξετάσεις πιστοποίησης (ανεξαρτήτως του αποτελέσματος), ο ωφελούμενος δικαιούται ποσό που αντιστοιχεί στο 70% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών. Εφόσον επιτύχει στις εξετάσεις πιστοποίησης δικαιούται το 100% του συνολικά δικαιούμενου ποσού για το σύνολο των ωρών κατάρτισης του προγράμματος, αφαιρουμένων των απουσιών.
10. Ο ωφελούμενος διαγράφεται από το Μητρώο Ωφελουμένων και η επιταγή κατάρτισης που δικαιούται ακυρώνεται αν το voucher δεν ενεργοποιηθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, αν ο ωφελούμενος υπερβεί το επιτρεπόμενο όριο απουσιών, αν δεν πληροί τα κριτήρια συμ