Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Βόμβα» από τον ιατροδικαστή

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση. Πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα και οι περίεργες συμπτώσεις. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Μία σημαντική ανάρτηση έκανε ο πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας, Γρηγόρης Λέων για την υπόθεση με τα τρία νεκρά παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα.

Ο κ. Λέων, κοινοποίησε σε ανάρτησή του στο facebook ένα απόσπασμα από βιβλίο ιατροδικαστικής και συγκεκριμένα από το κεφάλαιο που αφορά στον ασφυκτικό θάνατο.

«Διαβάζω σε έκθεση: “Εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση ηπατικών κυττάρων», έγραψε ο Γρηγόρης Λέων και ανέβασε φωτογραφία από το βιβλίο, όπου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Αυτές οι μικροαιμορραγίες και εξαγγειώσεις παρατηρούνται κυρίως στα διάφορα όργανα που περιγράφηκαν και η έντασή τους εξαρτάται από την ένταση της ασφυξίας και της εργώδους αναπνοής. Στο μικροσκόπιο παρατηρούνται: Χαρακτηριστικά στοιχεία είναι η ανεύρεση κενοτοπιών πλησίον των πυρήνων των ηπατικών κυττάρων, κυρίως σε παρατεινόμενες ασφυξίες».

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Οι έρευνες και η νέα καταγγελία για επεισόδιο σε καφετέρια

«Οταν ολοκληρωθεί η εξέταση των φακέλων θανάτων των τριών παιδιών, σε συνδυασμό με τις εξετάσεις που αναμένονται, και αφού υπάρξει η απαραίτητη αξιολόγηση δεδομένων και φωτογραφικού υλικού, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκύψει η αιτία θανάτου για κάθε παιδί.

Αν πρόκειται δηλαδή για παθολογικά, γενετικά ή εξωγενή αίτια. Αυτές οι εκθέσεις θα διαβιβαστούν στις αστυνομικές Αρχές που έχουν αναλάβει τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτων των παιδιών», αναφέρουν ιατροδικαστικοί κύκλοι που εμπλέκονται με τη διερεύνηση των αιτιών θανάτου των τριών παιδιών.

Την ίδια ώρα τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων της Τζωρτζίνας αναμένεται να καθυστερήσουν για τουλάχιστον 10 ή περισσότερες ημέρες, έως ότου ολοκληρωθούν όλοι οι ποσοτικοί και ποιοτικοί έλεγχοι σε ουσίες που έχουν εντοπιστεί στις εργαστηριακές αναλύσεις.

Παράλληλα, όσον αφορά στο θάνατο της Μαλένας, συνεχίζεται η έρευνα της αρμόδιας επιτροπής των ιατροδικαστών, που εξετάζει τον ιατρικό φάκελο και κάποιες εργαστηριακές αναλύσεις που αφορούν στα ηπατικά ένζυμα, καθώς το μικρό κορίτσι φέρεται να έχει χάσει τη ζωή του λόγω ηπατικής ανεπάρκειας.

Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καρακούκης, διέψευσε δημοσίευμα εφημερίδας της Πελοποννήσου, που επικαλούμενο τον ίδιο, ανέφερε πως το πόρισμα για το θάνατο της Μαλένας βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης και «κατά 99% θα απορρίψει ότι η αιτία του θανάτου της ήταν η ηπατική ανεπάρκεια».

Ο κ. Καρακούκης δήλωσε σχετικά: «Δεν έχω κάνει καμία δήλωση στην εφημερίδα. Οσα αναφέρονται στο δημοσίευμα κατηγορηματικά δεν προέρχονται από την άτυπη επιτροπή των ιατροδικαστών, η οποία συνεχίζει την έρευνά της». Σημειώνεται πως ενδέχεται να διοριστούν δύο τουλάχιστον πραγματογνώμονες, προκειμένου να εξετάσουν όλους τους φακέλους θανάτων και να προβούν σε ενιαία έρευνα για να έχουν συνολική άποψη και για τους τρεις θανάτους των παιδιών.

Στο μεταξύ, ο ιατροδικαστής κ. Σωτήρης Μπουζιάνης, που είχε προβεί στη νεκροτομή της άτυχης Τζωρτζίνας, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των τοξικολογικών εξετάσεων, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εξετάζουμε την πιθανότητα ύπαρξης άλλων ουσιών σε υψηλά τοξικά επίπεδα ή όχι. Αν υπάρχουν, να δούμε αν δικαιολογούνται για θεραπευτικούς λόγους. Η αναζήτηση αφορά στο ενδεχόμενο ή στον αποκλεισμό ύπαρξης άλλων ουσιών που δεν εμπεριέχονταν στο ιατρικό πρωτόκολλο που είχε καθοριστεί για την ίαση του παιδιού. Η ανίχνευση στοχεύει στην πιθανότητα ύπαρξης ξένων ουσιών, “άσχετων” με αυτές που ενδεχομένως εμπεριέχονταν στα φάρμακα της ιατρικής αγωγής. Οι τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας προς το παρόν αναδεικνύουν τις ουσίες που εντάσσονται στην ιατροφαρμακευτική αγωγή που λάμβανε».

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Καταγγελία για νέο επεισόδιο σε καφετέρια με τη Ρούλα Πισπιρίγκου

Νέο επεισόδιο με τη Ρούλα Πισπιρίγκου, τη μητέρα των τριών κοριτσιών από την Πάτρα, καταγγέλλει η μάνα πρώην συντρόφου του Μάνου Δασκαλάκη.

Μετά τα τρία επεισόδια σε νεκροταφείο, γήπεδο και στον δρόμο, τα οποία κατήγγειλε η μάνα πρώην σχέσης του Μάνου και τα οποία διέψευσε η Ρούλα Πισπιρίγκου, η πρώτη αναφέρθηκε και σε ένα τέταρτο το οποίο έγινε το περασμένο Σάββατο σε καφετέρια.

Τι συνέβη

Η συγκεκριμένη καφετέρια, όπως αναφέρει η ίδια, είναι «στέκι» της και ήταν εκεί με τις φίλες της όταν δέχθηκε επίθεση από τη Ρούλα Πισπιρίγκου.

Η ίδια περιγράφει στην εφημερίδα «Πελοπόννησος» το περιστατικό: «Πέρασε η Ρούλα, στην αρχή δεν την γνώρισα, με κοιτάζει και περνώντας δίπλα μου, φωνάζει δυνατά… «να δώσουμε στην π… 500 ευρώ άμα της λείπουν».

Ξεροκαταπίνω, δεν δίνω σημασία γιατί ήμουν με την παρέα μου, αλλά μετά από μισή ώρα προσπαθώντας να φύγω και να μπω στο αυτοκίνητό μου, ξανά περνάει δίπλα μου και λέει… «μη σου γ… κα…». Πριν καν προλάβω να αντιδράσω είχε απομακρυνθεί. Οσοι ήταν στην παρέα μου έρχονται μάρτυρες για να πιστοποιήσουν το συμβάν».

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για τη μητέρα της 30χρονης που, σύμφωνα πάντα με την ίδια, στην ηλικία των 20 ετών, η κόρη της είχε μείνει έγκυος από τον Μάνο και η οικογένειά του τής πρόσφερε 500 ευρώ για να κάνει έκτρωση.

Το παραπάνω επεισόδιο φέρεται να επιβεβαίωσε και η ίδια η Ρούλα Πισπιρίγκου, χθες το πρωί, χωρίς να γνωρίζει πως ήδη η καταγγελία είχε φθάσει στα γραφεία της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

Η ίδια είπε: «Πριν δύο ημέρες, το Σάββατο, κατέβαινα τον δρόμο του σπιτιού μου για να παραλάβω ένα δέμα και περνώντας μπροστά από ένα καφενείο, καθόταν η μητέρα της κοπέλας.

Την άκουσα να λέει “αυτή είναι”. Γυρνώντας προς το σπίτι λίγα λεπτά μετά, μάς είδε, γιατί ήμουν μαζί με την αδελφή μου, μπήκε στο αυτοκίνητο της εταιρείας της, μαζί με μια άλλη γυναίκα, μας ακολούθησαν μέχρι το στενό του σπιτιού μου.

Βγήκαν από το αυτοκίνητο, μας πλησίασαν προσπαθώντας να μας προκαλέσουν. “Αυτή είναι η καταραμένη”, είπε για μένα απευθυνόμενη στη φίλη της. Εγώ δεν αντέδρασα, ούτε η αδελφή μου και μπήκαμε στο σπίτι μας».

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: Τι είπε στην τοπική ιστοσελίδα pelop.gr

Στην περίπτωση των Γλυκών Νερών, την οποία απ’ ό,τι είδα είχατε μελετήσει εξ αρχής, πότε καταλήξατε σε συμπέρασμα;

«Αμέσως μόλις μίλησε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος. Μόλις άνοιξε το στόμα του και μίλησε, και εγώ και οι υπόλοιποι αναλυτές λόγου που τον άκουσαν, ήμασταν βέβαιοι πως αυτός ήταν ο ένοχος.

Όχι από τη στάση του σώματος, αλλά απ’ αυτά που έλεγε. Αν η Αστυνομία αποδεχόταν να παίρνει την άποψή μας, θα είχε κλείσει πολύ πιο σύντομα την υπόθεση…».

Για τη «δική μας» υπόθεση, εδώ στην Πάτρα, με τα τρία νεκρά κοριτσάκια, έχετε βγάλει ετυμηγορία; Εχετε μια πρώτη εικόνα;

«Έχω πολλές ενδείξεις πως δεν τα λέει καλά η μητέρα… Είμαι επιφυλακτική, όμως, ακόμα. Δεν θα ‘θελα να προχωρήσω. Θα το κάνω, όταν θα έχω ολοκληρώσει τη μελέτη και ανάλυση των συνεντεύξεών, αρχές της εβδομάδας θα είμαι έτοιμη να πω περισσότερα, πιστεύω».

Όπως μου λέτε, πάντως, η πρώτη ένδειξη που έχετε είναι μάλλον ανησυχητική. Σωστά;

«Ακούστε: Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ότι μέχρι τώρα σε καμία απ’ τις συνεντεύξεις της δεν ακούω να λέει…«Δεν σκότωσα τα παιδιά μου. Δεν το έκανα εγώ». Δεν το λέει. Το πρώτο που κάνει ο αθώος άνθρωπος είναι η άρνηση της κατηγορίας ευθέως, ο αθώος άνθρωπος χτυπιέται. Σε μια ώρα συνεντεύξεων λέει «δεν υπάρχει τίποτα», δεν ακούω να λέει «δεν έκανα τίποτα». Κι αυτό είναι ανησυχητικό. Γενικά ακούω και βλέπω πολύ ανησυχητικά πράγματα…».

Εννοείτε ανησυχητικά προς την κατεύθυνση ενοχής;

«Οι ενδείξεις είναι ότι και οι δύο γονείς κρύβουν πράγματα. Κι εκεί που η μητέρα λέει για το μωρό, κρύβει πράγματα. Και ο πατέρας κρύβει πράγματα, έτσι καταλαβαίνω… Εκεί που μιλάει γιατί έφυγε από το Νοσοκομείο και πέθανε το παιδί. Αποφεύγουμε, όμως, αν δεν έχουμε όλα τα στοιχεία, να πούμε κάτι χειροπιαστό. Δεν είναι τελειωμένη η δουλειά μας. Στα συμπεράσματα λέω τι στοιχεία έχουμε ως τώρα. Και οι ενδείξεις είναι ανησυχητικές… Φαίνεται ότι κρύβουν πολλά πράγματα».

Αυτό σας μοιάζει πιο ύποπτο, υποθέτω;

«Είμαι πεπεισμένη, αναλύοντας όσα λένε, ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν μας λένε. Κι όποιος δεν λέει πράγματα, έχει λόγο που το κάνει. Η περισσότερη παραπλάνηση δεν γίνεται λέγοντας ψέματα, αλλά κρύβοντας πράγματα. Γιατί κρύβοντας πράγματα είναι πιο εύκολο, προκαλεί λιγότερο στρες απ’ το να λες απευθείας ψέματα. Πιο εύκολο είναι να κρύψεις κάτι, απ’ το να κατασκευάσεις ένα ψέμα…».

Δεν σας έχει καλέσει κάποιος από το Ανθρωποκτονιών ή από την ΕΛΑΣ γενικότερα;

«Όχι».

Περιμένετε ότι μπορεί να σας καλέσει;

«Δεν νομίζω. Στο ελληνικό κράτος το βλέπω μάλλον απίθανο κάτι τέτοιο… Συλλέγουν στοιχεία δικά τους, έχουν τους δικούς τους τρόπους και τις δικές τους μεθόδους. Εμείς εστιάζουμε αποκλειστικά στο λόγο. Για παράδειγμα, άκουγα το πρωί να λέει η μητέρα…«έτρεξα να φωνάξω τους γιατρούς». Αυτή η φράση δεν σημαίνει πως τους φώναξε κιόλας. Και σήμερα άκουσα πως ένας γιατρός είπε ότι δεν τους φώναξε. Μια νοσοκόμα πήγε…».

Νεκρά παιδιά στην Πάτρα: «Υπάρχει σοβαρή πιθανότητα παραπλάνησης»

Η ανάλυση της Ευγενίας Σαρρή, με βάση το α’ μέρος της συνέντευξης Ρούλας Πισπιρίγκου και Μάνου Δασκαλάκη
-Αυτό που είναι απροσδόκητο στην στάση της μητέρας είναι η παντελής έλλειψη συναισθήματος, σε όλο αυτό το τμήμα της συνέντευξης, που μιλάει για τα τραγικά περιστατικά των θανάτων των δύο παιδιών της, τόσο σύντομα μετά τον θάνατό τους. Η μητέρα φαίνεται να έχει διαχειριστεί τα τραγικά συμβάντα, κάτι που είναι απροσδόκητο.

Εξίσου απροσδόκητη είναι η χρήση του ρήματος «κατέληξε», όταν μιλάει για τον θάνατο των παιδιών της. Είναι επίσημη γλώσσα και δηλώνει απόσταση από το γεγονός, κάτι που είναι αναμενόμενο σε παρόμοιες καταστάσεις, αλλά όχι από μια μητέρα, στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Λείπει, παντελώς, ο σπαραγμός που είναι αναμενόμενος σε τέτοιες τραγικές καταστάσεις, που για πολλούς είναι αδύνατον να ξεπεραστούν.

-Η προτεραιότητα της μητέρας είναι να δηλώσει πως τα παιδιά ήταν υγιέστατα. Θα μπορούσε αυτό να χρησιμεύει, για να μεταθέσει την ευθύνη στους θεράποντες γιατρούς.

-Η έμφαση που δίνουν και οι δύο γονείς στην ομαλότητα της οικογενειακής τους ζωής και ο τρόπος, που τονίζει η μητέρα τις πράξεις της, τις συγκεκριμένες ημέρες των θανάτων, είναι ενδεικτικές πως μάλλον συνέβαινε το αντίθετο.

-Η ανάγκη να πείσουν: Και οι δύο γονείς έχουν την ανάγκη να πείσουν, εκτός από την ομαλότητα της ζωής τους, και για το αιφνίδιο των περιστατικών. Παρέχουν πολλές πληροφορίες ιατρικής φύσεως. Έχουμε ως δεδομένο πως αυτή η συνέντευξη δίνεται, για να απαντήσουν σε κατηγορίες και σε υπόνοιες, που υπάρχουν εναντίον τους. Μέχρι στιγμής δεν είναι προτεραιότητά τους στην συνέντευξη να αρνηθούν, με αξιόπιστο τρόπο, την κατηγορία.

-Σημεία μέγιστης ευαισθησίας: Υπάρχει αφθονία σημείων μέγιστης ευαισθησίας. Είναι ανησυχητικός ο αριθμός τους και αποτελούν ισχυρή ένδειξη πως έχουν παραλειφθεί και αποσιωπηθεί πληροφορίες, για τα γεγονότα που πραγματικά συνέβησαν εκείνες τις ώρες.

-Αλλαγές στην γλώσσα και στους χρόνους των ρημάτων: Όταν αυτός που μιλά είναι ειλικρινής, μιλά για παρελθοντικά γεγονότα σε αόριστο χρόνο, είναι συνεπής ως προς τα λεγόμενά του και δεν χρησιμοποιεί πολλούς επιρρηματικούς προσδιορισμούς.

Οι γονείς είναι απόλυτα ικανοί να χρησιμοποιήσουν τον αόριστο χρόνο, όταν διηγούνται περιττές λεπτομέρειες και ιατρικές διαδικασίες, μιλούν, όμως, σε ενεστώτα σε συγκεκριμένα ευαίσθητα σημεία.

Με βάση όλα τα προαναφερθέντα, αυτό το πρώτο τμήμα της συνέντευξης παρέχει πολλές ανησυχητικές ενδείξεις, σχετικά με την ειλικρίνεια των γονιών, και ιδιαίτερα της μητέρας.

Eχουν αποσιωπηθεί πολλά γεγονότα και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα παραπλάνησης. Βρίσκονται σε λειτουργία προσπάθειας επιβίωσης, αλλά δεν είναι ικανοί να εκφράσουν συναίσθημα προς τα παιδιά τους και να δηλώσουν αξιόπιστα, πως δεν προκάλεσαν τον θάνατό τους.