Νέες ώρες κοινής ησυχίας σε λίγα 24ωρα: Η ποινή σε πολυκατοικία – Δείτε αναλυτικά

Ώρες κοινής ησυχίας: Άλλο ωράριο ισχύει χειμώνα και άλλο το καλοκαίρι. Το ωράριο αλλάζει σε λίγες μέρες. Ποια ποινή επιβάλλετε αν τις ξεπεράσετε. Όσα πρέπει να ξέρετε στο xristika.gr

Διαφορετικές ώρες κοινής ησυχίας ισχύουν για το φθινόπωρο και τον χειμώνα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και σε λίγα 24ωρα, το ωράριο αλλάζει από θερινό σε χειμερινό. Μάλιστα, προβλέπονται ποινές για τους παραβάτες που δεν θα τηρούν το νέο χειμερινό ωράριο.

Όσοι λοιπόν δεν τηρούν τους κανόνες, ειδικά όσοι μένουν σε πολυκατοικία, θα διώκονται σε βαθμό πταίσματος. Για αυτό, θα ήταν καλό να τις τηρείται κατά γράμμα.

Ποιες είναι οι ώρες κοινής ησυχίας τον χειμώνα

Από την 1η Οκτωβρίου 2023 μέχρι τις 31 Μαρτίου 2024 ισχύει το παρακάτω ωράριο:

  • από τις 15:30 έως τις 17:30 και
  • από τις 22:00 έως τις 07:30

Από την Άνοιξη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου ισχύει θερινό ωράριο που διαμορφώνεται ως εξής:

  • από 15:00 έως 17:30
  • από 23:00 έως 07:00

Τι απαγορεύεται να κάνετε τις ώρες κοινής ησυχίας

  • Οι εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του Διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
  • Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου, ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου, τηλεόρασης σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί, και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικίες, ή σε άλλους ιδιωτικούς χώρους.
  • Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, στις πλατείες και στους δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
  • Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενεία, σφαιριστήρια, ή σε άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και οι συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
  • Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΧΙ, κ.λ.π.) η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε, ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου οχήματος, το οποίο είναι σε στάση.
  • Η χρήση σειρήνων, ή άλλων ηχητικών οργάνων, ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών.

Αλλαγή ώρας τον Οκτώβριο – Πότε περνάμε στη χειμερινή

Η αλλαγή της ώρας ισχύει και φέτος, ενώ η κατάργηση του μέτρου που είχε συζητηθεί στην Ευρώπη παλαιότερα δεν εφαρμόστηκε ακόμη. Έτσι, λοιπόν, στα τέλη Οκτώβρη και συγκεκριμένα την Κυριακή 29/10 θα πρέπει να αλλάξουμε τους δείκτες των ρολογιών κατά μία ώρα πίσω.

Η συζήτηση για την κατάργηση του μέτρου αλλαγής της ώρας είχε ξεκινήσει το 2018, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλλει σχετική πρόταση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλ

Η πρώτη αλλαγή ώρας στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η θερινή ώρα εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, δοκιμαστικά, το 1932, στη συνέχεια όμως εγκαταλείφθηκε.

Κατά τη δεκαετία του ‘70, μετά την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη το 1973, αποφασίστηκε η υιοθέτηση της θερινής ώρας από μεγάλο μέρος των κρατών της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία το εφάρμοσε πια το 1975.

Στην Ευρώπη, η πρώτη φορά που εφαρμόστηκε η αλλαγή ώρας ήταν το καλοκαίρι του 1916, εν μέσω πολέμου, στη Γερμανία, προκειμένου το ανθρώπινο δυναμικό να μπορεί να παράγει καλύτερα πολεμικό υλικό χωρίς να καταναλώνει ηλεκτρικό ρεύμα.

Από το 1996, ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη, συνηθίζεται να γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά. Αυτό συμβαίνει έτσι ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μια ώρα επιπλέον, ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Ωστόσο, η Ισλανδία δεν έχει υιοθετήσει το μέτρο.

Η Λευκορωσία σταμάτησε την εναλλαγή ώρας μετά το 2011 και υιοθέτησε μόνιμα τη θερινή ώρα για να συμβαδίσει με την αλλαγή που είχε κάνει αρχικά η Ρωσία. Από τις 27 Απριλίου 2011 και με διάταγμα του Ρώσου (τότε) προέδρου Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθιερώθηκε η θερινή ώρα Μόσχας καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Γιατί αλλάζει η ώρα

Αν και αλλάζουμε τα ρολόγια μας 2 φορές μέσα στο χρόνο, στην πραγματικότητα η «σωστή» ώρα (αυτή που ορίζεται με βάση τον ήλιο, δηλαδή) είναι μία: η χειμερινή.

Με λίγα λόγια, κατά τη θερινή ώρα προσθέτουμε μία πλασματική ώρα στο ρολόι μας την οποία την αφαιρούμε το χειμώνα και επιστρέφουμε στο κανονικό ωράριο.

Η θερινή ώρα είναι ένας τρόπος που σκέφτηκε ο άνθρωπος με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Την εξοικονόμηση αυτή την πετυχαίνουμε, επειδή με βάση το νέο ωράριο, ο ήλιος θα δύει μια ώρα αργότερα.

Εάν υποθέσουμε ότι κάποιος συνηθίζει να πηγαίνει για ύπνο στις 11 το βράδυ, τότε όταν αλλάξει η ώρα, ο άνθρωπος αυτός θα πηγαίνει για ύπνο μία ώρα νωρίτερα (στις 10 δηλαδή), με βάση την ηλιακή ώρα. Αυτό σημαίνει ότι θα ελαττωθεί το διάστημα ανάμεσα στην δύση του ηλίου και της ώρας που πάμε για ύπνο. Με αυτό τον τρόπο, θα εκμεταλλευόμαστε καλύτερα το ηλιακό φως και έτσι θα καταναλώνουμε λιγότερο ρεύμα.

Στην Ελλάδα, η αλλαγή της ώρας σε θερινή καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1975, κατά τη διάρκεια μιας ενεργειακής κρίσης που έπληττε εκείνη την περίοδο την Ευρώπη.

Αλλαγή ώρας: Επιπτώσεις στην υγεία

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες άρχισαν να προειδοποιούν ότι τα οφέλη της αλλαγής ώρας είναι μικρότερα από τις επιπτώσεις τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία.

Διάφορες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τις πρώτες εβδομάδες μετά την αλλαγή της ώρας, υπάρχει μεγαλύτερος υψηλότερος κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού και εμφράγματος, κάτι που αποδίδεται κυρίως στην αλλαγή του προγράμματος ύπνου.

Όσον αφορά την ψυχική υγεία, το «UTSW Medical Center» τονίζει ότι η αλλαγή ώρας μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση της Εποχικής Συναισθηματικής Διαταραχής ένα είδος κατάθλιψης που σχετίζεται με την έλλειψη φυσικού φωτός. Παράλληλα, στην Αυστραλία έχει παρατηρηθεί αύξηση στις αυτοκτονίες των ανδρών εντός μερικών εβδομάδων από την αλλαγή ώρας.

Τέλος, παρατηρούνται και περισσότερα τροχαία μετά την αλλαγή της ώρας, λόγω της αποδιοργάνωσης του ύπνου, όπως εξήγησε ο δρ. Στιβ Καλαντρίλλο, καθηγητής πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, μιλώντας στην «The Washington Post».

Αλλαγή ώρας: Τι γίνεται με την κατάργηση

Για τους παραπάνω λόγους, μια συζήτηση έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια, σχετικά με το εάν θα έπρεπε να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας.

Το 2019, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε ψηφίσει υπέρ της κατάργησης στην Ε.Ε, απόφαση η οποία θα εφαρμοζόταν από το 2021 και θα επέβαλε στις κυβερνήσεις να ξεκαθαρίσουν εάν θέλουν μόνιμα θερινή ή χειμερινή ώρα.

Ωστόσο, η πανδημία του κορονοϊού καθυστέρησε τη συζήτηση της Κομισιόν. Ακολούθησε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση και το ζήτημα μπήκε στον «πάγο» επ’ αόριστον, όπως όλα δείχνουν.