Ηλεκτρικό ρεύμα: Νέες αλλαγές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και δυστυχώς για ακόμη μια φορά σε βάρος της τσέπης των καταναλωτών. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr…
Όποιος επισκεφτεί την ηλεκτρονική σελίδα της ΔΕΗ, θα συνειδητοποιήσει ότι τα δύο βασικά προγράμματα σταθερής χρέωσης που ίσχυαν μέχρι τώρα -το πρόγραμμα My Home Enter και το My Home Enter Plus- έχουν εντελώς διαφορετική χρέωση σε σχέση με αυτήν που ίσχυε τους προηγούμενους μήνες.
Η συγκεκριμένη αλλαγή δημιουργεί νέα δεδομένα στην αγορά καθώς η συγκεκριμένη τιμολογιακή πολιτική που ακολούθησε τους τελευταίους μήνες η ΔΕΗ προκάλεσε μεγάλη κινητικότητα στην αγορά. Ήδη, και η Protergia ενημερώνει μέσω της ιστοσελίδας της ότι το πρόγραμμα σταθερού τιμολογίου που εφάρμοζε μέχρι τώρα (σ.σ με χρέωση 15 λεπτά η κιλοβατώρα) ίσχυε μέχρι και της 30 Νοεμβρίου.
Και φυσικά, από τη στιγμή που κάνουν αναπροσαρμογές οι δύο μεγαλύτεροι «παίκτες» της αγοράς είναι αναμενόμενο να ακολουθήσουν και άλλοι.
Ο πήχης της σταθερής χρέωσης από την ΔΕΗ ανεβαίνει αρκετά ψηλότερα.
Μέχρι και το τέλος Νοεμβρίου, η χρέωση διαμορφωνόταν στην περιοχή των 9,7-10,5 λεπτών ανά κιλοβατώρα με πάγιο στην περιοχή των 0,5-1,5 ευρώ. Τώρα, η τιμή φτάνει στα 17 και στα 18 λεπτά ανά κιλοβατώρα (πάντοτε για την ημερήσια χρέωση). Φυσικά, δεν επηρεάζονται όσοι πρόλαβαν να «κλειδώσουν» την τιμή με βάση τον προηγούμενο κατάλογο.
Ωστόσο, το δίλημμα πλέον σταθερό ή κυμαινόμενο τιμολόγιο στο ηλεκτρικό ρεύμα γίνεται πολύ μεγάλο. Άλλο να μπορείς να «κλειδώσεις» την τιμή στα 10 λεπτά και το πάγιο στο 1,5 ευρώ για δύο χρόνια και άλλο να «κλειδώσεις» στα 17 λεπτά. Αυτή τη στιγμή, ακόμη και η συγκεκριμένη τιμή είναι χαμηλότερη από το κυμαινόμενο τιμολόγιο καθώς η τιμή χονδρικής επιμένει πάνω από τα 220-230 ευρώ η μεγαβατώρα. Ωστόσο, ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί το φαινόμενο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Πλέον, όσοι ενδιαφερθούν για τα σταθερά τιμολόγια θα πρέπει να έχουν κατά νου τα εξής:
- Την διάρκεια ισχύος του σταθερού τιμολογίου. Μπορεί να δεσμευτείτε για έναν χρόνο ή για δύο χρόνια. Προσοχή λοιπόν να ξέρετε την ημερομηνία λήξης της σταθερής χρέωσης για να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων
- Το ύψος του παγίου. Οι διαφορές μεταξύ των διαφορετικών τιμολογίων που προτείνουν οι εταιρείες είναι χαοτικές. Υπάρχει εταιρεία που χρεώνει 1 ευρώ πάγιο τον μήνα. Και υπάρχει άλλη εταιρεία που χρεώνει 15 ευρώ πάγιο. Δηλαδή 15 ευρώ περισσότερα. Στα… ψιλά γράμματα θα δείτε και εταιρείες που ανεβάζουν το πάγιο ακόμη και στα 35 ευρώ τον μήνα. Είναι προφανές ότι αν έχετε πολύ μικρές καταναλώσεις (π.χ εξοχικό κλπ) δεν αξίζει να δεσμευτείτε να πληρώνετε τόσο πολύ μεγάλα ποσά παγίου.
- Την τιμή της ημερήσιας και της νυχτερινής χρέωσης αλλά και τις ημερομηνίες λήξης της κάθε προσφοράς. Επειδή είμαστε σε μεταβατική περίοδο, μια τιμή που προβάλλεται σήμερα σε έναν τιμοκατάλογο, μπορεί να μην ισχύει ύστερα από μερικές ημέρες.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτές είναι οι κρυφές χρεώσεις που δεν λέει κανείς
Παράλληλα, στις ρήτρες αναπροσαρμογής θα πρέπει να εστιάζουν οι καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος για να υπολογίσουν το πραγματικό κόστος που τους χρεώνουν οι προμηθευτές.
Αυτό βέβαια με τη σειρά του προϋποθέτει πολύ καλή γνώση μαθηματικών, για να αποκρυπτογραφήσουν τις πολύπλοκες εξισώσεις βάσει των οποίων ο κάθε προμηθευτής ενεργοποιεί τις ρήτρες, βασική παράμετρος των οποίων είναι η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, η οποία έχει πάρει την ανιούσα, καθώς ακολουθεί το ράλι των τιμών των CO2 και παράλληλα τη μικρότερης κλίμακας ανοδική τάση της τιμής του φυσικού αερίου.
Οι χρεώσεις αυτές, συμπεριλαμβανομένης και της εν λόγω ρήτρας Οριακής Τιμής Συστήματος αποτελούν μέρος της σύμβασης προμήθειας, του κάθε προμηθευτή, ενώ η εφαρμοζόμενη μεθοδολογία για τον υπολογισμό των εν λόγω χρεώσεων αναγράφεται μέσα σε αυτή.
Εφόσον λοιπόν η Σύμβαση Προμήθειας μεταξύ του Προμηθευτή και του Πελάτη (ρήτρες αναπροσαρμογής) , προβλέπει την επιβολή της ανωτέρω Ρήτρας, η τελευταία είναι νόμιμη, στο πλαίσιο της συμβατικής σχέσης για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.
H Αρχή στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της περί προστασίας των καταναλωτών και για τη διασφάλιση της ενημέρωσής τους βάσει των αρχών της διαφάνειας, της απλότητας και της σαφήνειας των τιμολογίων που προσφέρονται στους Μικρούς Καταναλωτές, λαμβάνοντας υπόψη και τον εντεινόμενο ανταγωνισμό στην αγορά ενέργειας, προχώρησε στην έκδοση της Απόφαση ««Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαφάνεια και την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ΧΤ» (ΦΕΚ B 1364/ 14.04.2020)», βάσει της οποίας πρότεινε την τυποποίηση και απλοποίηση του τρόπου υπολογισμού των ρητρών αναπροσαρμογής.
Ηλεκτρικό ρεύμα: Τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τους λογαριασμούς σας
Την ίδια ώρα, προσπάθειες για να γλυτώσουν οι καταναλωτές το… ηλεκτροσόκ από τις αυξήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος, καταβάλει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Δείτε στο xristika.gr τι αναφέρει…
Να «προλάβουν» τις συνέπειες των πιθανών αυξήσεων στα τιμολόγια ρεύματος έχουν τη δυνατότητα οι καταναλωτές, εφόσον ενημερωθούν και επιλέξουν τον προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας που ταιριάζει περισσότερο στο προφίλ τους και στις ανάγκες τους.
Οι ανατιμήσεις στη χονδρική αγορά της Ευρώπης έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους καταναλωτές, που αναμένουν τον επόμενο λογαριασμό για να ανακαλύψουν το μέγεθος αύξησης της τιμής.
Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην ιστοσελίδα www.energycost.gr παρέχει μέσω διαδικτυακού εργαλείου τη δυνατότητα σε οικιακούς αλλά και επαγγελματικούς καταναλωτές να συγκρίνουν το σύνολο των τιμολογίων που προσφέρονται από την αγορά εισάγοντας τα στοιχεία κατανάλωσής τους και τις επιμέρους προτιμήσεις τους, βρίσκοντας το πιο οικονομικό γι’ αυτούς πακέτο. Μάλιστα, η απόκλιση μεταξύ προμηθευτών και εξειδικευμένων αναγκών του κάθε καταναλωτή μπορεί να παρουσιάζουν απόκλιση από 40% έως και 100%.
Η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα οδηγεί στην αύξηση των τιμών και της ενέργειας, με την κατάλληλη επιλογή του προμηθευτή να αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία, ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από τους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος.
Παράλληλα με την αναζήτηση της καλύτερης προσφοράς από τον καταναλωτή, η κυβέρνηση επιχειρεί να ελαφρύνει τον καταναλωτή από επιπλέον επιβαρύνσεις.