Νέα μέτρα: Στόχος η εστίαση! Τι ώρα θα κλείνουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια

Νέα μέτρα: Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει πιο κοντά το ενδεχόμενο νέων μέτρων. Επέκταση υποχρεωτικού εμβολιασμού και κλείσιμο της εστίασης πριν τις 12.00 τα μεσάνυχτα. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Με βασικό όπλο τα self test θα γίνουν τα ρεβεγιόν σε μία προσπάθεια περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού το διάστημα μέχρι και την Πρωτοχρονιά.

Τις ανακοινώσεις έκανε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσιάζοντας και το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση τις πρώτες κρίσιμες εβδομάδες του 2022 όταν, δηλαδή, και αναμένεται – σύμφωνα με τους ειδικούς – το πρώτο χτύπημα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα, το οποίο ήδη βιώνουν άλλες χώρες του πλανήτη.

Τις επόμενες ημέρες θα διατεθούν από τα φαρμακεία, 2 επιπλέον self test για όλους. Με στόχο την καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση, οι πολίτες καλούνται να κάνουν το πρώτο self test πριν από το εορταστικό τραπέζι ή τη βραδινή έξοδο και το δεύτερο μετά την αλλαγή του χρόνου.

Νέα μέτρα: «Παράθυρο» για ανακοινώσεις από τη νέα χρονιά

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα που σχεδιάζει να κάνει η κυβέρνηση το πρώτο διάστημα του 2022 κάνοντας λόγο για μια «δεύτερη φάση άμυνας».

Όπως εξήγησε, δηλαδή, στις επιλογές της κυβέρνησης υπάρχει η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου προβλέπουν περιορισμό στο ωράριο των καταστημάτων εστίασης και των κέντρων διασκέδασης με κλείσιμο τα μεσάνυχτα.

Παράλληλα, συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στις ηλικίες 50-60 ετών, μέτρο που θα κριθεί από την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης.

Τέλος, εξετάζεται η διεύρυνση της τηλεργασίας σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα σε ποσοστό έως 60%.

Νέα μέτρα: Τι θα ισχύσει για εστίαση και καταστήματα

Η πορεία του επιδημιολογικού φορτίου στις γιορτές των Χριστουγέννων και κυρίως η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αυτή που θα κρίνει τα νέα μέτρα από την καινούργια χρονιά.

Τα μηνύματα από το μέτωπο των εμβολιασμών είναι θετικά, ωστόσο το γεγονός πως οι σκληροί δείκτες της πανδημίας κορονοϊού επιμένουν δημιουργεί έντονο προβληματισμό για την επόμενη του …ρεβεγιόν ημέρα.

Το χαλαρό κλίμα των εορτών μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων και σε μια τέτοια περίπτωση ο κλοιός θα σφίξει περαιτέρω για τους ανεμβολίαστους.

Η κυβέρνηση δεν κάνει καμία συζήτηση για επαναφορά του lockdown, ενώ σε αυτή τη χρονική στιγμή βγάζει από το τραπέζι το ενδεχόμενο νέων μέτρων. «Στη φάση, που βρισκόμαστε τώρα δεν μελετούμε νέα μέτρα, είτε αυτά αφορούν στην υποχρεωτικότητα, είτε αφορούν άλλου τύπου περιορισμούς» ήταν το μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Ωστόσο, η στρατηγική θα επανεξεταστεί τη νέα χρόνια, καθώς θα υπάρχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα αν τα εορταστικά τραπέζια με συγγενείς και φίλους οδήγησαν σε διασπορά του ιού.

Σε περίπτωση που συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας – ήδη ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι σταθερά πάνω από τους 700-τότε εκ των πραγμάτων θα συζητηθούν δυο κινήσεις εστιασμένες στους ανεμβολίαστους:

H επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε νέες ομάδες. Ήδη έχει ανακοινωθεί πως από τις 16 Ιανουαρίου όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν έχουν κάνει το βήμα προς την «επιχείρηση Ελευθερία» θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα.

Σε περίπτωση που υπάρξει επιδείνωση του επιδημιολογικού φορτίου, ανάλογα μέτρα θα εφαρμοστούν και στους πενηντάρηδες. Παραμένει στο τραπέζι αλλά με λιγότερες πιθανότητες η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας σε συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες (καθώς προς το παρόν λαμβάνονται υπόψη ηλικιακά κριτήρια).

Η επιβολή νέων περιορισμών για τους ανεμβολίαστους. Μάλιστα οι όποιες ρυθμίσεις θα επεκταθούν σε όσους πολίτες άνω των 60 ετών μετά τη δεύτερη δόση δεν έκαναν εντός επταμήνου την αναμνηστική αλλά και σε όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης άνω των τριών μηνών και δεν εμβολιάζονται.

Ένα από τα βασικά μέτρα που είναι στο τραπέζι είναι η αύξηση των απαιτούμενων τεστ (μοριακών ή rapid) για την προσέλευση στην εργασία (να πάνε από δύο σε τρία τεστ την εβδομάδα).

Παράλληλα εξετάζονται εναλλακτικά μέτρα όπως να απαιτείται τεστ 24 ωρών (αντί για 48 ωρών) για την είσοδο στα καταστήματα ή η απαγόρευση εισόδου και στους ανοιχτούς χώρους της εστίασης (ήδη απαγορεύεται η είσοδος στους κλειστούς χώρους).

Ωστόσο, πρόκειται για θέματα που θα εξεταστούν όταν κάνει «ποδαρικό» το 2022 και μέχρι τότε προέχει η αύξηση των εμβολιαστικών ρυθμών και η τήρηση και επιτήρηση των μέτρων, που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Από εκεί και πέρα μέτρα όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους ανοιχτούς χώρους είναι εύκολο να εφαρμοστούν ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο μέτρα όπως η δραστική επέκταση της τηλεργασίας είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν, καθώς είναι δεδομένο πως θα έχουν αντίκτυπο στην οικονομία.

Στο μεταξύ στόχος είναι να υπάρξει ένα ευρύ μέτωπο για την ενίσχυση της εμβολιαστική κάλυψης. Είναι χαρακτηριστικό πως χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρέστη και μίλησε στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Νέα μέτρα: Την ανηφόρα τραβούν οι εμβολιασμοί

Ξεκινούν αύριο οι εμβολιασμοί των παιδιών από 5 έως 11 ετών και ήδη περισσότερα από 29.000 ραντεβού έχουν κλειστεί. Μάλιστα έχουν ήδη φτάσει οι πρώτες 60.000 δόσεις εμβολίων για τα παιδιά.

Όσον αφορά στους πολίτες άνω των 60 ετών το 86.4% έχει ήδη εμβολιαστεί ή έκλεισε το σχετικό ραντεβού (πριν την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας το ποσοστό ανερχόταν στο 82,2%). Να σημειωθεί πως το «ρεκόρ» έχει η ηλικιακή ομάδα 75 με 79, όπου ξεπεράστηκε το φράγμα του 90% των εμβολιασμένων

Σχετικά με την αναμνηστική δόση σε σύνολο- αυτή τη στιγμή – 5.763.670 δικαιούχων, το 40% έχει ήδη εμβολιαστεί και το 26,8% έχει προγραμματισμένο ραντεβού. Μάλιστα στους άνω των 60 ετών έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 85% (ενώ στις νεότερες ηλικίες το ποσοστό αυτό είναι 53,6%).