Κορονοϊός – νέα μέτρα: Όλοι αναμένουν το νέο κύμα κορονοϊού το φθινόπωρο και μαζί με αυτό δεν αποκλείεται να δούμε ξανά τα πρόστιμα και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού!
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης δήλωσε ότι για το φθινόπωρο δεν υπάρχει πρόθεση να υπάρξουν μέτρα με τη μορφή υποχρεωτικότητας που υπήρξαν, όπως πιστοποιητικά εμβολιασμού και πρόστιμα.
«Είναι δεύτερη εβδομάδα που έχουμε μείωση στα κρούσματα covid-19, οι διασωληνωμένοι έχουν μείνει σε ένα σταθερό επίπεδο, πολύ κάτω από το νούμερο το οποίο πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», είπε ο κ. Πλεύρης μιλώντας στον ΑΝΤ1.
«Οι σκληροί δείκτες στο κομμάτι των διασωληνώσεων δεν αυξάνονται, είμαστε στις 140 περίπου διασωληνώσεις», ανέφερε.
Μάλιστα άφησε αιχμές για πολλούς «ειδικούς που έβγαιναν, που δεν ήταν όμως στην ομάδα του υπουργείου, μιλούσαν για 400 διασωληνωμένους στο τέλος Ιουλίου» και «τώρα ξαναβγαίνουν και δημιουργούν μία εικόνα ότι θα έχουμε αύξηση».
Για τους αυξημένους θανάτους ο υπουργός ανέφερε ότι «έχουμε πολλές απλές νοσηλείες».
Σχετικά με τους θανάτους, οι οποίοι είναι αυξημένοι, εξήγησε ότι «κάποιος που προσέρχεται με έμφραγμα ή με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο και συγχρόνως βγαίνει θετικός, το σύστημα που έχει η χώρα μας είναι ότι άπαξ και βγεις θετικός μπαίνεις σε μονάδα covid και από οποιονδήποτε λόγο κι αν πεθάνεις θα χαρακτηριστείς θάνατος covid. Δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θάνατοι covid, το ξεκαθαρίζω να μην παρεξηγηθούμε.
Οι θάνατοι συνδέονται κυρίως με κόσμο μεγάλης ηλικίας ή με κόσμο που είναι και με covid. Δηλαδή όπως ακριβώς είπατε νοσεί από κάτι άλλο και συγχρόνως παθαίνει και covid».
Ο κ. Πλεύρης είπε ότι το φθινόπωρο αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν και «όπλα. Έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε τα αντιιικά, 500 αιτήσεις περίπου εξυπηρετούνται την ημέρα, που απευθύνονται σε πληθυσμό που θα ήταν ευάλωτος και έχουμε και πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη πια του πληθυσμού».
Για το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων ανέφερε ότι η αρχική πρόθεση είναι να μην υπάρξουν μέτρα με τη μορφή υποχρεωτικότητας που υπήρξαν. Σημείωσε ότι η μάσκα υπάρχει ως μέτρο, αλλά υπάρχει ως μέτρο σε συγκεκριμένους χώρους υποχρεωτικά που πολλές φορές δεν τηρείται, όπως στα πλοία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υπάρχει η σύσταση για χρήση μάσκας, όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Αναφορικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια είπε ότι έχουμε δύο στάδια:
«Το πρώτο είναι ότι οι εταιρείες βρίσκονται κοντά στο εμβόλιο που συνδέεται με την Omicron και βρίσκονται λίγο πιο μακριά από το εμβόλιο το οποίο συνδυάζεται με τη μετάλλαξη τη συγκεκριμένη που έχουμε τώρα, 4 και 5. Αυτό το οποίο λέμε κι είναι ξεκάθαρο είναι ότι επειδή το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόηση και τα υπάρχοντα εμβόλια, οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν».
«Δεν θέλουμε να μπούμε στη λογική ούτε των πιστοποιητικών που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ούτε των προστίμων», ανέφερε ο υπουργός.
«Η λογική μας είναι πλέον να μπούμε σε μια άλλη φάση που συνδέεται με συγκεκριμένες συστάσεις, να απευθυνόμαστε κυρίως στον ευάλωτο πληθυσμό. Ευελπιστούμε ότι δε θα χρειαστεί, δεν είναι κάτι που το αποκλείουμε, το ξεκαθαρίζω, αλλά ευελπιστούμε ότι πλέον έχει δημιουργηθεί μία τέτοια κουλτούρα».
Επανέλαβε ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα βρίσκονται σε αναστολή, καθώς ισχύει η υποχρεωτικότητα, αναφέροντας ότι «δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επανεξετάσει αλλαγή του μέτρου πριν τις 31/12».
Κορονοϊός – νέα μέτρα: Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα της μετάλλαξης «Κένταυρος»
Συνεχίζει να σαρώνει τον πλανήτη ο κορονοϊός με την μετάλλαξη «Κένταυρος» να προκαλεί προβληματισμό.
Η τελευταία υποπαραλλαγή της Όμικρον2 με το παρατσούκλι «Κένταυρος» και επιστημονική ονομασία BA.2.75 που πρωτοεντοπίστηκε στην Ινδία τον περασμένο Μάιο και πλέον κρούσματά της καταγράφονται σε τουλάχιστον 10 επιπλέον χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ιαπωνία και ο Καναδάς, προκαλεί ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα.
Η νέα υποπαραλλαγή έχει μπει στο «ραντάρ» του Π.Ο.Υ. αλλά τα όποια συμπεράσματα θα ήταν ακόμα βιαστικά. Έως τώρα φαίνεται να είναι πιο μεταδοτική από τις ήδη υπάρχουσες αλλά όχι το ίδιο θανατηφόρα όπως η Άλφα και η Δέλτα, ενώ προσομοιάζει προς την Όμικρον.
Αυτό που ανησυχεί ωστόσο τους ειδικούς είναι πως ξεφεύγει των εμβολίων και της φυσικής νόσησης, αν και οι ίδιοι επιμένουν ότι ο υπάρχον εμβολιασμός καλύπτει απο βαριά νόσηση και θάνατο.
Το τοπίο είναι ακόμη θολό σχετικά με την υποπαραλλαγή «Κένταυρος», δεδομένης της πρόσφατης διασποράς της στον πληθυσμό και τα ελλιπή ακόμα στοιχεία.
Όπως και για τη μεταδοτικότητα και νοσηρότητά της, έτσι και για τα συμπτώματα που συνοδεύουν τη λοίμωξη με το συγκεκριμένο στέλεχος οι επιστήμονες βασίζονται σε πρώιμες παρατηρήσεις. Σύμφωνα με αυτές, τα συμπτώματα είναι παρόμοια με των άλλων υποπαραλλαγών της Oμικρον και περιλαμβάνουν:
βήχα
πυρετό
κόπωση ή αδυναμία
πονοκέφαλο
ρινική συμφόρηση και/ή καταρροή
άλλες εκδηλώσεις από το αναπνευστικό που παραπέμπουν σε κρυολόγημα ή γρίπη.
Πονόλαιμος κυρίως και έπειτα διάρροια, δύσπνοια, έμετος και μυικοί πόνοι είναι κάποια δευτερεύοντα συμπτώματα που έχουν σχετιστεί με τη νόσηση από την παραλλαγή Oμικρον και υποπαραλλαγές της, ενώ μικρές πιθανότητες υπάρχουν για ανοσμία και αγευσία, κατεξοχήν συμπτώματα της νόσησης με COVID-19 στα πρώτα κύματα της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι λόγω της μικρότερης περιόδου επώασης που χαρακτηρίζει την Oμικρον και τις υποπαραλλαγές της, εκτιμάται ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται ταχύτερα μετά τη μόλυνση.
Ενώ οι μεταλλάξεις που παρατηρούνται στο στέλεχος του «Κενταύρου» (BA.2.75) υποδηλώνουν ότι μπορεί να έχει αναπτυξιακό πλεονέκτημα έναντι άλλων στελεχών, ο Μαρκ Τζόνσον, καθηγητής μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στην ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου του Μιζούρι, είπε στο MedPage Today ότι «δεν γνωρίζουμε πραγματικά αν το BA.2.75 είναι πιο μεταδοτικό ή πιο σοβαρό σε αυτό το σημείο».
Ο Τζόνσον είπε ότι τα εμβόλια για τον COVID-19 θα παρέχουν «ακόμη λιγότερη» προστασία έναντι της τελευταίας έκδοσης του ιού, αν και ο πλήρης εμβολιασμός και η ενίσχυση συνεχίζει να προστατεύει από σοβαρές περιπτώσεις που οδηγούν σε νοσηλεία, ακόμη και θάνατο.
«Θα έπρεπε να ανησυχούμε, ναι, αλλά δεν πρέπει να φρικάρουμε», είπε ο Τζόνσον.
«Αυτή η μετάλλαξη μπορεί να αυξήσει τις μολύνσεις και να καταστεί κυρίαρχη, αλλά δεν είναι πιθανό να προκαλέσει ένα σαρωτικό κύμα όπως έκανε η Όμικρον».