Νέα μέτρα για την ακρίβεια: Έκτακτες ανακοινώσεις – Νέα επιδότηση, κουπόνι βενζίνης

Ακρίβεια – Νέα μέτρα: Μειώνεται ο ΦΠΑ, νέα επιδότηση καυσίμων, κουπόνια για βενζίνη. Η κυβέρνηση σχεδιάζει ενισχύσεις σε τουρισμό και εστίαση, παράταση της επιδότησης καύσιμων, μείωση των φόρων σε βασικά προϊόντα διατροφής και επιπλέον κουπόνια για τη βενζίνη. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ανοίγει και άλλο η ομπρέλα των μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας! Με ένα νέο πακέτο μέτρων, που θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο μήνα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να δώσει περισσότερα σε ακόμα πιο πολλούς.

Η εκτίναξη του πληθωρισμού σε νέα επίπεδα-ρεκόρ και η απομάκρυνση -για την ώρα- του ενδεχομένου αποκλιμάκωσής του οδηγούν το οικονομικό επιτελείο στην απόφαση να ανοίξει ξανά τον κρατικό «κουμπαρά» για να ενισχύσει: τον τουρισμό και την εστίαση με επέκταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την εφοδιαστική αλυσίδα και εν γένει τους επαγγελματίες με παράταση της επιδότησης καύσιμων, τα νοικοκυριά με μείωση των φόρων σε βασικά προϊόντα διατροφής και επιπλέον κουπόνια για τη βενζίνη, τους εργαζομένους με συνέχιση του προγράμματος «Συν-Εργασία» και τους αγρότες με κάλυψη μέρους του κόστους παραγωγής.

Στο τραπέζι των εισηγήσεων υπάρχει και μια πρόταση-βόμβα που πρώτο αποκάλυψε την περασμένη Κυριακή το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: εάν και εφόσον το «κακό» σενάριο για την ενεργειακή κρίση εξελιχθεί σε βασικό (δηλαδή η πληθωριστική καταιγίδα δεν κοπάσει μέσα στο καλοκαίρι) η κυβέρνηση θα παρέμβει στην αγορά και θα επιδοτήσει πλήρως (ή κατά το μεγαλύτερο μέρος ενδεχομένως) το αυξημένο κόστος προμήθειας του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Με το μέτρο αυτό (το οποίο κοστολογείται στα 2,5-4 δισ. ευρώ χονδρικά σε ετήσια βάση) η κυβέρνηση θα μπορούσε να καλύψει προσωρινά, για λίγους μήνες, τη διαφορά της τιμής σε σχέση με τα συμβόλαια και τους λογαριασμούς που πλήρωναν πέρυσι οι καταναλωτές.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες εξετάζονται οι εξής προτάσεις για το νέο πακέτο μέτρων:

■ Επέκταση και για τους επόμενους μήνες (ή ενδεχομένως και αύξηση του ποσού) της επιδότησης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις, προκειμένου να αποσβεστεί μέρος της πληθωριστικής ζημιάς. Σκέψεις υπάρχουν ακόμα και για πλήρη κάλυψη των αυξήσεων στα τιμολόγια για ευάλωτα νοικοκυριά, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και για ορισμένο χρονικό διάστημα.

■ Συνέχιση της επιδότησης στο πετρέλαιο κίνησης και μετά τον Απρίλιο.

■ «Κουπόνια» βενζίνης και για τους επόμενους μήνες, που μπορεί να δοθούν και με πιο διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια.

■ Παράταση έως το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές με κόστος 250 εκατ. ευρώ, με στόχο τη στήριξη των συγκεκριμένων κλάδων. Σημειώνεται ότι με βάση το ισχύον πλαίσιο το ευνοϊκό καθεστώς λήγει στο τέλος Ιουνίου.

■ Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα είδη διατροφής, όπως δημητριακά και σπορέλαια, ενώ ένα άλλο σενάριο προβλέπει ακόμη και μηδενικό ΦΠΑ.

■ Πρόσθετες ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους σε λιπάσματα, ζωοτροφές κ.ά.

■ Συνέχιση των επιδομάτων «ακρίβειας» που έχουν ήδη ανακοινωθεί, όπως η έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 1,74 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους τους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του επιδόματος παιδιού.

■ Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» και για το επόμενο διάστημα.

Προτάσεις υπάρχουν και για κάλυψη μέρους του κόστους στέγασης των πολιτών, που έχει γίνει ιδιαιτέρα δυσβάσταχτο για τους ευάλωτους – και όχι μόνο.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση αναζητεί στοχευμένες και κοστολογημένες προτάσεις προκειμένου να στηρίξει κυρίως τα νέα ζευγάρια μέσω επιδότησης ενοικίου και χαμηλότοκων ή άτοκων δανείων.

Ακρίβεια – Νέα μέτρα: Επιδότηση φυσικού αερίου για όλους

Η πιο προωθημένη πρόταση που εξετάζει όμως η κυβέρνηση, όπως πρώτο αποκάλυψε το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, είναι το σχέδιο για την μεγαλύτερη –έως και πλήρη- επιδότηση του κόστους προμήθειας του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Καθώς το φυσικό αέριο αποτελεί μέχρι και το 1/3 του μείγματος (και του κόστους) παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα μας, η ωφέλεια από το συγκεκριμένο μέτρο θα απλώνεται σε όλο το φάσμα της αγοράς: από το χωράφι μέχρι τη μεταποίηση και τη βιομηχανία, δηλαδή σε ολόκληρη την παραγωγή και στα νοικοκυριά-καταναλωτές, για να μπορέσουν έτσι όλοι να συνεχίζουν να λειτουργούν απρόσκοπτα, με τους λιγότερους κραδασμούς και ανεξάρτητα από τα άλλα καύσιμα που χρησιμοποιεί επιμέρους ο καθένας.

Σε κάθε περίπτωση, τα νέα μέτρα είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση, καθώς οι καταναλωτές βομβαρδίζονται και από τον υψηλό πληθωρισμό, που κινείται χωρίς φρένα και εκτιμάται φέτος στο 6%, από 1% που ήταν η αρχική πρόβλεψη.

Το κόστος των πρόσθετων παρεμβάσεων απέναντι στην ακρίβεια καλύπτεται με τα επιπλέον 2 δισ. ευρώ που δέσμευσε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως αν χρειαστεί θα διατεθεί και άλλο 1 δισ. ευρώ με νέα αναθεώρηση του προϋπολογισμού.

Ακρίβεια – Νέα μέτρα: Ανοίγει η πλατφόρμα για το κουπόνι βενζίνης – Κάντε ΕΔΩ αίτηση μέσω του gov.gr

Η πλατφόρμα για τις αιτήσεις της επιδότησης καυσίμων ώστε οι πολίτες να επωφεληθούν της έκπτωσης στις τιμές αναμένεται να ενεργοποιηθεί μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα.

Η ανακοίνωση ήρθε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στους εκπροσώπους Τύπου το μεσημέρι της Δευτέρας.

Για να επωφεληθούμε του μέτρου, είναι απαραίτητο να κάνουμε την αίτηση στο gov.gr σε 3 βήματα.

1o βήμα: Υποβολή αίτησης

Oι πολίτες θα εισέρχονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα βρίσκεται στην ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου gov.gr, χρησιμοποιώντας μόνο τους κωδικούς τους στο TAXISnet και θα δηλώνουν το όχημα για το οποίο αιτούνται την επιδότηση.

Σημειώνεται ότι για το εν λόγω όχημα ο δικαιούχος θα πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing).

Επιπλέον, κάθε όχημα θα πρέπει να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο, ενώ ο δικαιούχος μπορεί να δηλώνει ένα μόνο όχημα, με την προϋπόθεση βέβαια το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και ασφαλισμένο.

Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει, σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr, το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.

Η επιδότηση θα δίδεται για ένα όχημα ανά οικογένεια. Έτσι, αν το νοικοκυριό έχει δύο αυτοκίνητα (ένα στο όνομα του συζύγου και ένα στο όνομα της συζύγου) θα εκδίδεται από μία κάρτα στο όνομα και των δύο (κάνοντας αίτηση με τους κωδικούς Taxis).

Μέσω της πλατφόρμας θα ελέγχεται αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το εισοδηματικό κριτήριο και αν υπάρχει ιδιοκτησία αυτοκινήτου.

Η πλατφόρμα αναμένεται να ενεργοποιηθεί αρχές Απριλίου.

2ο βήμα: Έκδοση freedom pass

Στη συνέχεια, οι πολίτες θα καταχωρίζουν και θα επιβεβαιώνουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου, τη διεύθυνση e-mail τους και το IBAN, και αφού γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους, θα λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Όπως συνέβη και στην πανδημία, οι δικαιούχοι της ενίσχυσης θα έχουν το δικαίωμα να εξαργυρώσουν το ποσό της επιδότησης στα πρατήρια οποιαδήποτε στιγμή το θελήσουν μέχρι τον Ιούνιο.

Το ποσό θα εμφανιστεί στην εφαρμογή του κινητού τηλεφώνου και η εξαργύρωση θα μπορεί να γίνει με οποιοδήποτε καύσιμο στο πρατήριο.

Άρα, λαμβάνουν χρήματα και αυτοί που χρησιμοποιούν πετρέλαιο και αυτοί που καταναλώνουν βενζίνη ή υγραέριο. Το ποσό που θα πιστώνεται στην κάρτα θα εξαρτάται από το όχημα και τον τόπο διαμονής:

  • 30 € ΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ
  • 35 € ΓΙΑ ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΕΣ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
  • 40 € ΓΙΑ ΙΧ
  • 50 € ΓΙΑ ΙΧ ΣΕ ΝΗΣΙΩΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

3ο βήμα: Κατάθεση των χρημάτων στον λογαριασμό

Όσοι δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή κινητού τηλεφώνου, θα μπορούν να ζητήσουν τα χρήματα να κατατεθούν στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Ακρίβεια – Νέα μέτρα: Δείτε πόσα θα πάρετε ανάλογα με το πού μένετε

Μικρή αλλά σημαντική η επιδότηση καυσίμων για τους πολίτες. Ποια στοιχεία χρειάζεται να προσκομίσουν οι δικαιούχοι ,ώστε να λάβουν την επιδότηση καυσίμων. Πότε και πώς θα μπουν τα χρήματα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η μέθοδος εφαρμογής της επιδότησης καυσίμων περιλαμβάνει τροπολογία που κατατέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων για τα μέτρα στήριξης.

Προβλέπεται ότι παρέχεται οικονομική διευκόλυνση σε κάθε φυσικό πρόσωπο, συμπεριλαμβανομένων και ελευθέρων επαγγελματιών, που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2020 έως 30.000 ευρώ, για την κάλυψη του κόστους κατανάλωσης καυσίμων κίνησης των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου 2022.

Η επιδότηση ανέρχεται σε:

  • 50 ευρώ για δικαιούχους-ιδιοκτήτες οχημάτων (πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων) με κύρια κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας,
  • 40 ευρώ για δικαιούχους-ιδιοκτήτες οχημάτων (πλην μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων) με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα,
  • 35 ευρώ για δικαιούχους-ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων με κατοικία στις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων, Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Νήσων της Περιφέρειας Αττικής και στην Περιφερειακή Ενότητα Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και
  • 30 ευρώ για δικαιούχους-ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών-μοτοποδηλάτων, με κύρια κατοικία στην υπόλοιπη Ελλάδα.