Νέα μέτρα: Επιστρέφει η μουσική στην εστίαση – Τι ώρα θα κλείνουν καφέ, μπαρ και εστιατόρια

Νέα μέτρα: Η σταδιακή βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων και η σταθερή αλλά όχι ανησυχητική πίεση στο ΕΣΥ, οδηγεί την κυβέρνηση στην απόφαση να προχωρήσει σε άρση των περιοριστικών μέτρων. Στο επίκεντρο η εστίαση και ο τρόπος λειτουργείας της. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή των ειδικών και παρά τα σενάρια που ήθελαν να παρατείνονται για μια εβδομάδα όλα τα μέτρα, νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι μάλλον θα υπάρξει μερική άρση.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες η επιτροπή των ειδικών θα εξετάσει και πιθανότατα θα εισηγηθεί άρση του ωραρίου στην εστίαση, επιστροφή της μουσικής αλλά μόνο για καθήμενους, δηλαδή παράταση της απαγόρευσης ορθίων και ενδεχομένως αύξηση της χωρητικότητας στις κερκίδες των γηπέδων στο 50%.

Πληροφορίες νωρίτερα ανέφεραν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η παράταση των μέτρων, λόγω των σκληρών δεικτών της πανδημίας, που επιμένουν.

Ωστόσο, φαίνεται ότι η τελευταία αξιολόγηση έδειξε ότι θα μπορούσε να γίνει μερική άρση των μέτρων και από ότι φαίνεται αυτό είναι το σενάριο που θα συζητήσουν οι ειδικοί στη συνεδρίασή τους το μεσημέρι.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν το μεσημέρι και θα γίνει η εισήγηση στην κυβέρνηση, ενώ ακολούθως αναμένεται και η σχετική επίσημη ενημέρωση, ίσως το απόγευμα.

Νωρίτερα, τόσο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, όσο και ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, όταν ρωτήθηκαν σχετικά, αρνήθηκαν να απαντήσουν λέγοντας ότι η απόφαση είναι των ειδικών οι οποίοι και εκτιμώντας τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας, θα λάβουν τις αποφάσεις τους.

Οσον αφορά τον αριθμό σοκ των θανάτων που ανακοινώθηκαν χθες ο Θάνος Πλεύρης εξήγησε ότι είναι απότοκος της αυξημένης μεταδοτικότητας που υπήρξε στα τέλη του έτους και τις αρχές του 2022 όταν στην κοινότητα κυκλοφορούσαν τόσο η μετάλλαξη Ομικρον όσο και η Δέλτα σε ίδια ποσοστά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι άνθρωποι ευάλωτων ομάδων, ηλικίας άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Εξέφρασε επιπλέον την αισιόδοξη εκτίμηση ότι από την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει υποχώρηση των σκληρών δεικτών καθώς όπως και στην κοινότητα έτσι και στις εισαγωγές αποτυπώνεται η εικόνα του 80-20, δηλαδή το 80% που μπαίνουν στο νοσοκομείο νοσούν με Ομικρον που είναι πιο ήπια και προκαλεί λιγότερες σοβαρές νοσήσεις και θανάτους και το 20% με Δέλτα.

Νέα μέτρα: Γιατί προβληματίζει ενδεχόμενη επαναφορά της μουσικής στην εστίαση

Ένα μέτρο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί εντόνως στη σημερινή σύσκεψη των ειδικών και για το οποίο υπάρχουν πιέσεις, είναι το ζήτημα της επαναφοράς της μουσικής στην εστίαση.

Αν και το θέμα φαίνεται απλό, οι ειδικοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους, καθώς η επαναφορά της μουσικής μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα των μεγάλων κέντρων διασκέδασης, αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού.

Την ίδια στιγμή, τα υπόλοιπα μέτρα το πιθανότερο είναι να παραμείνουν ως έχουν και πιο συγκεκριμένα: ο περιορισμός για αυστηρά καθήμενους πελάτες στα καταστήματα εστίασης, ο περιορισμός στα 6 άτομα ανά τραπέζι, η χρήση της μάσκας και το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 12:00 τα μεσάνυχτα.

Νέα μέτρα: «Θα σταθμίσουμε τα μεγέθη της πανδημίας και θα αποφασίσουμε»

Σημειώνεται ότι στο θέμα των μέτρων αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τονίζοντας ότι τα μέτρα απέδωσαν και ότι αυτή τη στιγμή δεν εξετάζεται αυστηροποίησή τους, παρά το γεγονός ότι η πρόκληση της εμβολιαστικής κάλυψης είναι διαρκής.

Όσον αφορά στη χαλάρωση των μέτρων, ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι «θα συνεδριάσει η Επιτροπή, θα σταθμίσει τα μεγέθη της πανδημίας και τη γενικότερη επιρροή που μπορεί να έχουν αντανακλαστικά οι αποφάσεις της σε ό,τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που είμαστε τώρα στην πανδημία.

Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα δούμε αν θα πάμε σε μία περαιτέρω παράταση ή σε κάποια χαλάρωση των μέτρων. Θα ακούσουμε τους ειδικούς και θα πούμε κι εμείς τη γνώμη μας».

Τέλος, σχολίασε ότι η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να υπάρχει, γιατί παρά το γεγονός ότι η «Όμικρον» είναι η επικρατούσα μετάλλαξη παραμένει παράλληλα και η «Δέλτα», που οδηγεί σε βαριές νοσήσεις και διασωληνώσεις.

«Δυστυχώς, το 85% των ανθρώπων που φθάνουν εκεί είναι ανεμβολίαστοι και οδηγούμαστε στα αυξημένα νούμερα απωλειών. Προφανώς και μας ανησυχεί και είναι κάτι που οφείλει να το συμπεριλάβει κανείς στα κριτήρια με τα οποία θα λάβει τις όποιες αποφάσεις», κατέληξε.

Νέα μέτρα: Γι’ αυτό έχουμε τόσους νεκρούς

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μεταξύ άλλων, αναφορικά με τον αριθμό των θανάτων, έκανε λόγο για ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, τονίζοντας ότι μπορεί να οφείλεται στην εργασιακή εξουθένωση του προσωπικού των νοσοκομείων και στο ότι πολλοί ασθενείς δεν πάνε εγκαίρως στα νοσοκομεία γιατί φοβούνται.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ήδη διερευνάται και θα υπάρξει κάποια εξήγηση γιατί στην Ελλάδα είναι πιο πολύ από τις περισσότερες δυτικοευρωπαϊκές χώρες.

Νέα μέτρα: Επικίνδυνος ο κορωνοϊός ακόμα κι όταν εξελιχθεί σε ενδημική μορφή

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), από τη μεριά του, προειδοποίησε ότι το γεγονός και μόνον ότι η πανδημία θα εισέλθει κάποια στιγμή σε ενδημικό στάδιο δεν σημαίνει ότι ο ιός δεν θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος.

«Οι άνθρωποι μιλάνε για πανδημία ενάντια σε ενδημική νόσο, αλλά η ενδημική ελονοσία σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, ο HIV είναι ενδημικός, η ενδημική βία είναι μέσα στις πόλεις μας», είπε ο επικεφαλής αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, δρ. Μάικλ Ράιαν, κατά τη διάρκεια διαδικτυακού πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Ενδημικό από μόνο του δεν σημαίνει ότι είναι καλό. Ενδημικό απλώς σημαίνει ότι είναι εδώ για πάντα», είπε.