Νέα μέτρα: Την Πέμπτη «κληρώνει» για το νέο πακέτο στήριξης της οικονομίας. Σήμα από τους επιδημιολόγους περιμένει κυβέρνηση για να πάρει αποφάσεις. Ποια νέα μέτρα εξετάζονται. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Στη διεύρυνση των μέτρων στήριξης για τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τη μετάλλαξη «Όμικρον» αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο, αφού σχηματίσει μια πρώτη ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με τις πραγματικές επιπτώσεις της πανδημίας στον τζίρο των επιχειρήσεων.
Στα μέτρα που εξετάζονται περιλαμβάνεται η επέκταση του μέτρου των αναστολών και σε άλλους κλάδους (ΚΑΔ), πέραν εκείνων που «τρέχουν», όπως η εστίαση, ο αθλητισμός και τα κέντρα διασκέδασης, ενώ στο τραπέζι έχει τεθεί η μετάθεση των πληρωμών για οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία που λήγουν στο τέλος του Ιανουαρίου, αλλά και η επιδότηση ενοικίου.
Τα νέα μέτρα πρόκειται να ανακοινωθούν σε δύο φάσεις:
Χρονικά περιθώρια εκτιμάται ότι υπάρχουν τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη, καθώς μέχρι τότε έχει παραταθεί το περιθώριο για την εφάπαξ καταβολή του ποσού με το πρόσθετο κίνητρο της έκπτωσης του 15%, ενώ η έναρξη της διαδικασίας αποπληρωμής των δόσεων έχει μετατεθεί χρονικά για τον Ιούνιο.
Σημειώνεται ότι – με τα σημερινά δεδομένα – οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που ενισχύθηκαν με «ζεστό χρήμα» την περίοδο της πανδημίας και των lockdowns έχουν – υπό προϋποθέσεις – την δυνατότητα να «κουρέψουν» έως και κατά 78,75% το κρατικό δάνειο της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Τα ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν στο Δημόσιο είναι «κουρεμένα» έως και 75%.
Στο υπουργείο Οικονομικών δίνουν προτεραιότητα στην αναπλήρωση των απωλειών για τους εργαζομένους, ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας.
Ειδικότερα:
Ο βασικός κορμός περιέλαβε ήδη τη διεύρυνση των ΚΑΔ και η στήριξη αφορά τις αναστολές συμβάσεων εργασίας με χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Στο επίκεντρο βρίσκονται οι σχετιζόμενες δραστηριότητες με κλάδους που πλήττονται από τη νέα μετάλλαξη, όπως η εστίαση, η ψυχαγωγία και ο αθλητισμός, όχι όμως και το λιανεμπόριο, χωρίς να αποκλείεται να περιληφθεί στο πακέτο στήριξης, εφόσον η πανδημία λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και εφαρμοστούν πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα.
Αναστολή έως και τον Μάρτιο της πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, παλαιών και νέων, για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από το πέμπτο κύμα της πανδημίας.
Σε αυτές θα περιλαμβάνονται ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, που σε πρώτη φάση θα πρέπει να πληρωθούν στο τέλος Ιανουαρίου.
Εξετάζεται να δοθεί παράταση στην προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης για τα κορoνοχρέη, που κανονικά εκπνέει στις 31 Ιανουαρίου.
Η νέα προθεσμία για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα κορoνοχρέη λήγει στις 26 Ιανουαρίου. Συνεπώς, οι οφειλέτες έχουν πέντε ημέρες περιθώριο για την πρώτη δόση.
Εάν από τον έλεγχο των στοιχείων προκύψει ότι οι πληττόμενες επιχειρήσεις έχουν υποστεί μεγάλη μείωση τζίρου, θα ενεργοποιηθεί για μία ακόμη φορά το μέτρο της επιδότησης ενοικίου.
Οι επιχειρήσεις, πληττόμενες και μη, στη χαμηλή, στη μέση και στην υψηλή τάση θα επιδοτηθούν για να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια.
Όπως και στους οικιακούς καταναλωτές, έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η ελάφρυνση θα αφορά την επιχορήγηση ενός ποσοστού της κατανάλωσης.
Στη δεύτερη φάση των μέτρων εξετάζεται να δοθεί μεγαλύτερο «κούρεμα» της επιστρεπτέας προκαταβολής για τους κλάδους που θα πληγούν από το πέμπτο κύμα της πανδημίας.
Στο τραπέζι είναι και η εισήγηση να δοθεί παράταση και πέραν της 30ής Ιουνίου για τον συμψηφισμό των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων με τις πάγιες δαπάνες
Εξετάζεται η επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και πέρα από τον Μάρτιο, καθώς δίνει τη δυνατότητα συμπίεσης του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις με σημαντική μείωση τζίρου, μέσω της κάλυψης από το κράτος μέρους των ασφαλιστικών εισφορών και των αποδοχών των εργαζομένων.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών περιμένει σήμα από το Μαξίμου για να αξιολογήσει την κατάσταση ή καλύτερα να την κοστολόγηση και να καταλήξει σε ποιες παρεμβάσεις πρέπει να υιοθετηθούν.
Ακόμα και στην περίπτωση που κριθεί σκόπιμο να προστεθούν ΚΑΔ, η συνταγή θα είναι, πάντως, η ίδια, δηλαδή αναστολές συμβάσεων, αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα ενεργοποιηθεί εκ νέου το «εργαλείο» των μειωμένων μισθωμάτων επαγγελματικής στέγης.
Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον και το ενδεχόμενο να πιεστεί το σύστημα υγείας είναι τα δύο στοιχεία που προβληματίζουν την κυβέρνηση η οποία αρχικά καλείται να διαχειριστεί τον γρίφο που ονομάζεται «άνοιγμα σχολείων».
Αν και για την ώρα δεν γίνεται ανοιχτά συζήτηση για νέα μέτρα, εντούτοις στο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζονται επί χάρτου και για το ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει οπότε θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα plan B.
Αρχικά κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει lockdown όπως αυτό που εφαρμόστηκε στις πρώτες φάσεις της πανδημίας το 2020.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα που μπορεί να εφαρμοστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον καθώς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, «οι πρώτες εικόνες δειγματοληψίας από πέντε Περιφέρειες, Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη δείχνουν πως ο μέσος όρος κρουσμάτων από «Όμικρον» είναι κοντά στο 70%».
Όπως πρόσθεσε, μάλιστα, «τις τελευταίες μέρες το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομεία της Αττικής είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον».
Στη φαρέτρα των νέων μέτρων για το plan B κατά πληροφορίες περιλαμβάνονται νέες παρεμβάσεις στην εστίαση, νέοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους σε εξωτερικούς χώρους αλλά και η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Συγκεκριμένα στην εστίαση αυτό που εξετάζεται είναι αν η κατάσταση ξεφύγει το ωράριο λειτουργίας να «κατέβει» ακόμα περισσότερο και τα καταστήματα να κλείνουν στις 11 το βράδυ ή ακόμα και στις 10 το βράδυ αντί για τα μεσάνυχτα που ισχύει σήμερα. Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση και για το θέμα της πληρότητας.
Όσον αφορά τους μη εμβολιασμένους η λογική θα είναι να περιοριστούν ακόμα περισσότερο όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους ενώ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να κατέβει στους πολίτες των 50 ετών ενώ υπάρχουν φωνές που μιλούν για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τους 40 ετών και άνω.
Ο Παναθηναϊκός νίκησε 68-61 τον Ολυμπιακό και έκανε το 14/14 στη Stoiximan.gr Basket League. Τρία…
aade.gr - λοταρία αποδείξεων - TAXISnet: Πραγματοποιήθηκε η νέα λοταρία αποδείξεων από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή…
"Πρέπει να το δούμε ως την κατάλληλη στιγμή, το συζητάμε 25 χρόνια, όλοι ξέρουν ποια…
Θέση κατά της συμμετοχής της εκκλησίας στα συλλαλητήρια για το Σκοπιανό παίρνει ο μητροπολίτης Μεσσηνίας,…
Νεκρός βρέθηκε ο επιβάτης (περίπου 60 ετών) του Blue Star Naxos που πήδηξε στη θάλασσα…
Τις 600.000 πλησιάζουν τα ανασφάλιστα οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, με ό,τι μπορεί να…