Νέα μέτρα: Αυτό είναι το plan b – Τι ώρα θα κλείνουν Σούπερ μάρκετ, εστίαση, εμπορικά

Νέα μέτρα: Στην κυβέρνηση σχεδιάζουν μια σειρά από νέα μέτρα αν ξεφύγει η κατάσταση λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η μετάλλαξη Όμικρον και το ενδεχόμενο να πιεστεί το σύστημα υγείας είναι τα δύο στοιχεία που προβληματίζουν την κυβέρνηση η οποία αρχικά καλείται να διαχειριστεί τον γρίφο που ονομάζεται «άνοιγμα σχολείων».

Αν και για την ώρα δεν γίνεται ανοιχτά συζήτηση για νέα μέτρα, εντούτοις στο κυβερνητικό επιτελείο προετοιμάζονται επί χάρτου και για το ενδεχόμενο η κατάσταση να ξεφύγει οπότε θα πρέπει να εφαρμοστεί ένα plan B.

Αρχικά κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει lockdown όπως αυτό που εφαρμόστηκε στις πρώτες φάσεις της πανδημίας το 2020.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα που μπορεί να εφαρμοστούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον καθώς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης, «οι πρώτες εικόνες δειγματοληψίας από πέντε Περιφέρειες, Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη δείχνουν πως ο μέσος όρος κρουσμάτων από «Όμικρον» είναι κοντά στο 70%».

Όπως πρόσθεσε, μάλιστα, «τις τελευταίες μέρες το 70% των εισαγωγών σε νοσοκομεία της Αττικής είναι από τη μετάλλαξη Όμικρον».

Στη φαρέτρα των νέων μέτρων για το plan B κατά πληροφορίες περιλαμβάνονται νέες παρεμβάσεις στην εστίαση, νέοι περιορισμοί για μη εμβολιασμένους σε εξωτερικούς χώρους αλλά και η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα στην εστίαση αυτό που εξετάζεται είναι αν η κατάσταση ξεφύγει το ωράριο λειτουργίας να «κατέβει» ακόμα περισσότερο και τα καταστήματα να κλείνουν στις 11 το βράδυ ή ακόμα και στις 10 το βράδυ αντί για τα μεσάνυχτα που ισχύει σήμερα. Παράλληλα δεν αποκλείεται να υπάρξει παρέμβαση και για το θέμα της πληρότητας.

Όσον αφορά τους μη εμβολιασμένους η λογική θα είναι να περιοριστούν ακόμα περισσότερο όσον αφορά τους εξωτερικούς χώρους ενώ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να κατέβει στους πολίτες των 50 ετών ενώ υπάρχουν φωνές που μιλούν για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τους 40 ετών και άνω.

Νέα μέτρα: Συναγερμός στο Δημόσιο

Εντωμεταξύ συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Εσωτερικών για το ενδεχόμενο να υπάρξουν δυσλειτουργίες στη λειτουργία του Δημοσίου λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον και της καραντίνας που επιβάλλεται σε όσους νοσούν με τον υπουργό Μάκη Βορίδη να αφήνει, μάλιστα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μειωθεί ακόμα και κάτω από τις πέντε ημέρες το πρωτόκολλο της καραντίνας

Στο πλαίσιο αυτό τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου εστάλη «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο με το οποίο το υπουργείο Εσωτερικών ζητά από τις υπηρεσίες την «κατάρτιση έκτακτου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορωνοϊού».

Όπως αναφέρεται στο έγγραφο το «έκτακτο πλάνο» θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δομών, αλλά και των υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, όπως και τους εποπτευόμενους φορείς των Υπουργείων, υποδεικνύοντας, μάλιστα, «τις οργανικές μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση».

«Το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα που θα προσδιοριστεί ότι θα πρέπει να παρέχει εργασία στην περίπτωση αυτή της έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να έχει ενημερωθεί εκ των προτέρων ότι θα λειτουργεί για συγκεκριμένη περίοδο ως «προσωπικό ασφαλείας» και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η επαγγελματική τους επάρκεια αλλά και η δυνατότητα λειτουργίας της υπηρεσίας» αναφέρεται στο έγγραφο.

Ενδεικτικό του επείγοντος του χαρακτήρα του εγγράφου το γεγονός ότι ζητείται τα εφεδρικά πλάνα εργασιών να αποσταλούν το αργότερο έως αύριο, Τετάρτη, δύο ημέρες, δηλαδή, μετά την ενημέρωση των υπηρεσιών από το υπουργείο Εσωτερικών.

Νέα μέτρα: Κακά μαντάτα για τα εμβόλια και τη μετάλλαξη Όμικρον

Τον προβληματισμό επιτείνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία είπε τη Δευτέρα ότι «όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων με την εμφάνιση της παραλλαγής «Όμικρον» είναι μειωμένη σε σύγκριση με τις άλλες παραλλαγές».

«Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς την «Όμικρον» με δυο δόσεις εμβολίου είναι ανεπαρκής.

Η χορήγηση, όμως, της τρίτης δόσης προσφέρει άμεση προστασία, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστή η διάρκεια.

Τα ποσοστά αποτελεσματικότητας κυμαίνονται ανάλογα με τη μελέτη και η διακύμανση είναι ευρεία, από 33% από μελέτες της Νότιας Αφρικής μέχρι 55% ή και 80% από μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σκωτία. Σύμφωνα με μελέτη πρόσφατη από το Ηνωμένο Βασίλειο, σε 815 άτομα με επιβεβαιωμένη λοίμωξη «Όμικρον», η τρίτη δόση προφυλάσσει κατά 90% από την εισαγωγή στο νοσοκομείο» πρόσθεσε η κυρία Θεοδωρίδου.

Νέα μέτρα: Έτσι θα καταλάβετε πως νοσείτε με την μετάλλαξη Όμικρον

Ενδιαφέρον συγκεντρώνουν τα αρχικά στοιχεία που αφορούν στα συμπτώματα της μόλυνσης με την παραλλαγή Όμικρον κατά το πρώτο 48ωρο.

Όπως φαίνεται είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα τα οποία εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.

Πλέον τα συμπτώματα θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα.

Αναλυτικά:

  • Ρινική καταρροή
  • Ξηρό λαιμό
  • Πονοκέφαλο
  • Κόπωση
  • Φτέρνισμα

Όπως εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής, Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κορωνοϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό. Πρόσθεσε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να κάνει ένα μοριακό τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.

Στην πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα της παραλλαγής «Όμικρον» αναφέρθηκε ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρος Λύτρας, κρούοντας τον «κώδωνα του κινδύνου».

Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του, «η παραλλαγή “Δέλτα” χρειάστηκε ~6 εβδομάδες για να εκτοπίσει την “Αλφα”. Η “Ομικρον” φαίνεται πως χρειάζεται το μισό για να εκτοπίσει τη “Δέλτα”».

Σύμφωνα με τον κ. Λύτρα «ό,τι είναι να μας συμβεί, θα μας συμβεί πάρα πολύ γρήγορα».

Ο κ. Λύτρας κοινοποίησε και σχετικό πίνακα από τον Αμερικανό καθηγητή Ιατρικής Ερικ Τόπολ, ο οποίος δείχνει ότι η παραλλαγή «Όμικρον» έχει γίνει πλέον κυρίαρχη στις ΗΠΑ, καθώς στο τέλος τις περασμένης εβδομάδας αντιπροσώπευε το 73,2% των μολύνσεων.

Παράλληλα, ο επίκουρος καθηγητής Δημόσιας Υγείας αναδημοσίευσε πίνακες του Δρ. Τομ Φρίντεν, πρώην επικεφαλής του CDC, που δείχνουν την αυξημένη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής.

Σε ό,τι αφορά την επικινδυνότητα της «Όμικρον», ο κ. Λύτρας ανέφερε ότι «ακόμη και εξίσου ή λιγότερο επικίνδυνη να είναι, η αυξημένη μεταδοτικότητα δύναται να δημιουργήσει πολύ περισσότερες νοσηλείες και θανάτους, σε μικρό χρονικό διάστημα».

«Εμβολιασμός χωρίς καθυστέρηση. Τήρηση μέτρων (μάσκες, αποφυγή συνωστισμού, περιττών συγκεντρώσεων κλπ), ανεξάρτητα από το εμβολιαστικό status και ετοιμότητα για εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών, με το που δείξει η κατάσταση να ξεφεύγει», πρόσθεσε ο καθηγητής.