Νέα μέτρα: Ανακοινώσεις με το… καλημέρα! Δείτε τι μας περιμένει

Νέα μέτρα: Παράθυρο για μείωση φορολογικών συντελεστών με πάταξη φοροδιαφυγής. Τα πρώτα μέτρα που εξετάζονται. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής μπορεί να ανοίξει υπό προϋποθέσεις τον δρόμο για μείωση των φορολογικών συντελεστών και ελάφρυνση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων εντός της τετραετίας ήταν το μήνυμα που εξέπεμψαν χθες ο νέος «Τσάρος» της Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης αλλά και ο αρμόδιος υφυπουργός για την φορολογική πολιτική Χάρης Θεοχάρης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης παραλαβής, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω μείωση της φορολογίας εφόσον παταχθεί η φοροδιαφυγή.

«Πέρα από την κοινωνική δικαιοσύνη η οποία προωθείται με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, περαιτέρω πρόοδος σε αυτό τον τομέα, θα μας βοηθήσει, επίσης, να μειώσουμε παραπάνω τη φορολογία.

Η αντιμετώπιση της μαύρης οικονομίας είναι προς όφελος όλων των πολιτών και των επιχειρήσεων που σέβονται τους νομοθετημένους κανόνες» είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Αλλά και ο αρμόδιος υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης μιλώντας για τους βασικούς στόχους της θητείας του ανέφερε μεταξύ άλλων την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Νέα μέτρα: Κλειδί η φοροδιαφυγή

Βασικές προϋποθέσεις για τη μείωση των φορολογικών βαρών είναι να περιοριστούν οι δίοδοι προς την φοροδιαφυγή μέσα από την ανάπτυξη μιας σειράς εργαλείων, όπως είναι η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία.

Σε κάθε περίπτωση, όλα θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις αντοχές της οικονομίας αλλά και τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα επιβληθούν από τους Ευρωπαίους μετά το τέλος της ρήτρας διαφυγής, βάσει των οποίων η χώρα θα πρέπει να επιτυγχάνει κάθε χρόνο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας είχε δηλώσει ότι η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ ετησίως, υπογραμμίζοντας ότι τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια, ενώ η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια.

Σήμερα, τα φυσικά πρόσωπα με εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται με συντελεστές από 9% (για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος) έως και 44% (για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ), με ενδιάμεσους συντελεστές 22%, 28% και 36%, οι οποίοι επιβάλλονται κλιμακωτά για κάθε επιπλέον 10.000 ευρώ εισοδήματος (από 10.001 έως και 20.000, από 20.001 έως και 30.000 και από 30.001 έως και 40.000 ευρώ αντίστοιχα).

Νέα μέτρα: Επί τάπητος οι πρώτες παρεμβάσεις

Με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής να ανάγεται σε βασική προτεραιότητα, στο νέο οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι ήδη υπάρχουν σκέψεις για παρεμβάσεις.

Σε αυτές θα περιλαμβάνονται:

  • η επανεξέταση του μέτρου της φορολοταρίας,
  • διορθώσεις στο ΜyData,
  • αναμόρφωση κινήτρων φορολογικής συμμόρφωσης αλλά και
  • απλοποίηση διαδικασιών.

Παράλληλα, θα επανεξεταστούν και οι εκπτώσεις που παρέχονται από το φορολογητέο εισόδημα e-αποδείξεων από κλάδους με ροπή προς την φοροδιαφυγή.

Στον αντίποδα, φαίνεται να προχωρά η χρήση της εφαρμογής Appodixi με επιβράβευση για τους φορολογούμενους που καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.

Νέα μέτρα: Στο ΥΠΟΙΚ οι αναπτυξιακές αρμοδιότητες του υπ. Ανάπτυξης

Σχεδόν όλες οι αναπτυξιακές αρμοδιότητες από το υπουργείο Ανάπτυξης μεταφέρονται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. όπως προβλέπεται στο Προεδικό διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. γεγονός που αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην αξιοποίηση όλων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ενίσχυση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, πέρα από το ΕΣΠΑ και τα ΣΔΙΤ, μεταφέρεται και η εποπτεία οργανισμών όπως το ΚΕΠ, η ΜΟΔ, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Πιο αναλυτικά, όπως ορίζει το ΦΕΚ, από το Υπουργείο Ανάπτυξης μεταφέρονται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

  • η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Επενδύσεων και Εταιρικού Συμφώνου για το Πλαίσιο Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) του Υπουργείου Ανάπτυξης,
  • οι Ειδικές Υπηρεσίες που υπάγονται στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, στον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Αναπτύξεως και Ταμείου Συνοχής
  • η Μονάδα Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ)
  • το Τμήμα Διεθνών Χρηματοδοτικών Οργανισμών και Αναπτυξιακών Τραπεζών
  • η Ειδική Υπηρεσία Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης
  • η εποπτεία ή/και υποστήριξη, σύμφωνα με τις ειδικότερες κατά περίπτωση διατάξεις: των νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου (i) Kέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και (ii) Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου (ΚΔΕΟΔ) των ανωνύμων εταιρειών: (i) Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Α.Ε. (ΜΟΔ), (ii) Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Α.Ε. (iii) Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων Α.Ε

Το ΦΕΚ επίσης προβλέπει τη σύσταση νέων γραμματειών αλλά και την κατάργηση υφισταμένων. Προβλέπεται η σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, καθώς και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα, με αρμοδιότητες τις

(α) υπαγόμενες στην πρώην Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας υπηρεσίες,

(β) τη Διεύθυνση Εκκαθαρίσεων και Ειδικών Οικονομικών Θεμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών

(γ) τη Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων, Διαχείρισης Κινητών Αξιών και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού.

Ακόμα, συστήνεται Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχειρίσεως Ιδιωτικού Χρέους και αντίστοιχη θέση Γενικού Γραμματέα.

Η Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Οικονομικής Πολιτικής και Στρατηγικής, ενώ η Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Φορολογικής Πολιτικής.

Επίσης κατάργηση προβλέπεται για την Ειδική Γραμματεία Διαχειρίσεως Ιδιωτικού Χρέους και την Ειδική Γραμματεία Δημοσιονομικών Ελέγχων.

Νέα μέτρα: Παροχές, αυξήσεις σε μισθούς – συντάξεις και γενναία επιδόματα

«Παράθυρο» για νέες παροχές και αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, προνοιακά επιδόματα. Πρόγραμμα Μητσοτάκη 9 δισ. για την επόμενη μέρα. Πόσα, πότε και σε ποιους. «Λιγότεροι φόροι, καλύτερες αμοιβές», το θετικό αφήγημα Μητσοτάκη στον δρόμο προς τις κάλπες. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

«Ανάσα» πάνω από 10 δισ. ευρώ δίνει στα νοικοκυριά το νέο οικονομικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός για την προσεχή τετραετία.

· Το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων ξεκινά από 1 δισ. ευρώ ετησίως το 2024 και φτάνει τα 2 δισ. ευρώ στην πλήρη έκτασή τους το 2027 και συνολικά μέχρι το τέλος της τετραετίας ανέρχεται στα 6,5-7 δισ. ευρώ.

· Το ύψος των κρατικών παρεμβάσεων μαζί και με άλλα κονδύλια (από ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Ταμείο Ανάκαμψης) φτάνει στα 9 δισ. ευρώ συνολικά σε βάθος τετραετίας.

Στις παρεμβάσεις αυτές έρχονται να προστεθούν και οι «δια νόμου» αυξήσεις μισθών 25% στον ιδιωτικό τομέα, έως το 2027.

Αν και επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις, εν μέρει θα καλύπτονται από την ανάπτυξη με ρυθμούς 3% ετησίως που προέβλεψε ο πρωθυπουργός και οι οποίοι θα συμβάλουν να πέσει η ανεργία σε μονοψήφιο ποσοστό από το 2025 –και στο 8% μέχρι το 2027.

Το «πακέτο» όμως ήταν μάλλον φειδωλό, αφού δεν περιλαμβάνει νέες μειώσεις εμμέσων φόρων και ΦΠΑ, πέραν τουλάχιστον εκείνων που ήδη έχουν ψηφιστεί για να ισχύσουν και μετά τις εκλογές σε εστίαση, μεταφορές, θεάματα κλπ.

Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν πως η οικονομία κινείται ήδη καλύτερα από όσο προέβλεπε στον προϋπολογισμό η κυβέρνηση. Και για αυτό ο πρωθυπουργός υπονόησε ότι στην πορεία θα υπάρξουν και επιπλέον μέτρα στήριξης και παρεμβάσεις, πέραν όσων ανακοίνωσε ο ίδιος εχθές.

Νέα μέτρα: Παροχές

Με τα μέτρα αυτά, πάντως, ο πρωθυπουργός στέλνει και μήνυμα για επιστροφή στην ομαλότητα, αποκατάσταση μισθών, «ξεπάγωμα των τριετιών μετά το 2025, πτώση του τιμάριθμου στο 2%, μείωση των τεκμηρίων κατά 30% και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, κατά την επόμενη τετραετία.

Για πρώτη φορά «στο κάδρο» μπαίνουν και δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, το οποίο «ξεπαγώνει» και θα αυξάνεται πλέον κάθε χρόνο!

Με βάση και όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, η πρώτη αύξηση που θα δοθεί στο επίδομα, θα είναι της τάξεως του 8% – το ίδιο με εκείνη που ανακοινώθηκε ήδη για τα αναπηρικά επιδόματα. Αυτό σημαίνει ένα επιπλέον επίδομα ετησίως.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr οι αυξήσεις θα ξεκινήσουν να δίδονται από 1.1.2024 και φτάνουν στα 50 εκατ. ευρώ για τους δικαιούχους ΚΕΑ –έναντι 100 εκατ. ευρώ για αυξήσεις σε αναπηρικά επιδόματα.

Επιπλέον θα λάβουν:

1.  εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα: 500 εκατομμύρια ευρώ ως αύξηση μισθών και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.

2.  στον ιδιωτικό τομέα: 100-500 εκατομμύρια το χρόνο θα φτάσει το όφελος από τη μείωση κατά 1 μονάδα των ασφαλιστικών τους κρατήσεων.  Θα αρχίσει να φαίνεται από τις κρατήσεις μισθών Ιανουαρίου 2024 και θα αυξάνεται κάθε χρόνο.

Επιπλέον:

– όσοι αμείβονται με μισθούς 800 και 900 ευρώ: θα ωφεληθούν σταδιακά από την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 180 ευρώ ως τις αρχές του 2027 (από 770 σε 950 ευρώ μικτά τουλάχιστον ή πάνω από 23%).

– μισθωτοί των 1.000 ευρώ και άνω θα δουν αύξηση από την αυτόματη επαναφορά των τριετιών (αύξηση μισθού 10% ανά τριετία).  Αυτό προβλέπεται να ισχύσει αυτόματα μόλις η ανεργία στη χώρα πέσει κάτω από 10%. Για κάθε τριετία που θα συμπληρώνει εργαζόμενος, θα κερδίζει το 70%-80% ενός μηνιάτικου. Αυτό προβλέπεται να συμβεί μετά το 2025, καθώς η ανεργία θα πέφτει έτι περαιτέρω προς το 8% ως το 2027. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι «καθαρές» αυξήσεις περίπου δύο μισθών το χρόνο για τους δικαιούχους.

– εργαζόμενοι όλων των κλάδων θα δουν άμεσα αυξήσεις αποδοχών από την εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας, λόγω χρήσης της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις, που θα σημάνει τήρηση των υποχρεώσεων για υπερωρίες, δώρα, άδειες, επιδόματα κλπ.

3.  συνταξιούχοι:  νέα αύξηση 3%-4% από 1/1/2024. Αντιστοιχεί σε σχεδόν μισή σύνταξη επιπλέον κάθε χρόνο (μικτά).

4.  ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις:  σταδιακή μείωση κατά 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025 (με άμεσο όφελος 80-130 ευρώ) και κατά 30% το 2026, μέχρι την πλήρη κατάργησή του το 2027, με τελικό όφελος 400 ως 1.000 ευρώ ή  440 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

5.  για αγρότες: κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξησή τους κατά 60.000 έως το 2027.

Επιπλέον όφελος και έμμεση αύξηση αποδοχών θα έχουν εκατομμύρια νοικοκυριά από τις νέες μειώσεις φόρων τις οποίες εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, όπως οι εξής:

· αύξηση από 1/1/2024 του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες που έχουν παιδιά. Το όφελος φτάνει στα 90 ευρώ για 1 παιδί ή στα 220 για 2 ή περισσότερα παιδιά. Η ελάφρυνση φτάνει στα 80 εκατομμύρια το χρόνο και θα φανεί άμεσα από τη μείωση των κρατήσεων κατά 7,5 ευρώ  το μήνα για γονιό με ένα ανήλικο παιδί, ή 19 ευρώ για δύο παιδιά και άνω.

· μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025

· μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%.

· μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Νέα μέτρα: Τρέχει με υψηλό ρυθμό ο δείκτης των τροφίμων

Βέβαια η αποκλιμάκωση θα είναι αργή και πάντα με την προϋπόθεση ότι οι τιμές στο μίγμα της ενέργειας θα διατηρηθούν τουλάχιστον στα σημερινά επίπεδα και δεν να υπάρξουν εκ νέου δυσάρεστες ανατροπές, όπως συνέβη για παράδειγμα στο τέλος του περασμένου καλοκαιριού, όταν και είχαν φανεί τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης των τιμών.

Τότε, λοιπόν, υπήρξε μεγάλη ανατροπή που έφερε και σημαντικές αυξήσεις κυρίως στα τρόφιμα που μέχρι τότε άντεχαν.

Για παράδειγμα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στα υψηλότερα επίπεδα τον περασμένο Ιούνιο στο 12,1%, ενώ ο δείκτης των τροφίμων ήταν λίγο υψηλότερος στο 12,6%.

Σήμερα που ο ΔΤΚ είναι στο 7%, ο Δείκτης των τροφίμων είναι στο 15,4%. Είναι πασιφανές ότι όπως καθυστέρησε η άνοδος των τροφίμων σε σχέση με τον Δείκτη, έτσι και η αποκλιμάκωση θα έρθει με καθυστέρηση.

Νέα μέτρα: Σε κλοιό ακρίβειας τα νοικοκυριά – Για 18 ημέρες φτάνει το μηνιάτικο

Το χάσμα μεταξύ των καλύτερα αμειβομένων εργαζόμενων και των φτωχότερων ανοίγει, προχωράει η φτωχοποίηση, κι αυτό φαίνεται κι από την έρευνα του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ είπε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς.

Πάνω από ένας στους δύο πολίτες (51,9%) εκτιμούν ότι η οικονομική τους κατάσταση θα επιδεινωθεί το 2023.

  • Αυτό που ανησυχεί τους πολίτες είναι οι αυξήσεις τιμών στην ενέργεια και στα είδη διατροφής.
  • 6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι το «Καλάθι του νοικοκυριού» δεν συγκράτησε τις τιμές.
  • Το μηνιάτικο φτάνει για να καλύψει τα βασικά έξοδα μόλις  18 ημερών, ενώ πέρυσι έφτανε για 19 ημέρες, είπε.

Από την έρευνα φαίνεται ότι το 11,9% των νοικοκυριών διαβιεί σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Ως καταλληλότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας:

  • Το 51,1% των νοικοκυριών θεωρεί πως είναι η αύξηση μισθών και συντάξεων.
  • Το 28,6% θεωρεί πως είναι η μείωση φόρων και τελών στα καύσιμα.

Έχουμε κάνει δύο μελέτες/έρευνες: Η πρώτη που αφορά στο κομμάτι των καταναλωτών δείχνει ότι η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Αυτό που μας λένε είναι ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες κυρίως με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα.

Η δεύτερη έγινε σε στελέχη του λιανεμπορίου τροφίμων και της βιομηχανίας τροφίμων δείχνει ότι σε σχέση με τον Μάιο του 2022 έχει βελτιωθεί κάπως η οικονομική κατάσταση της χώρας, είπε στην ΕΡΤ ο Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) Λευτέρης Κιοσές.

  • Θεωρούν ότι και το 2023 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για τις επιχειρήσεις λιανεμπορίου τροφίμων, είπε.

Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, 9 στις 10, έχουν απορροφήσει έστω ένα μέρος από τις ανατιμήσεις που έχουν λάβει από τους προμηθευτές. Ειδικότερα:

  • το 27 % έχει απορροφήσει έως 10%
  • το 42% έχει απορροφήσει 10 – 25%
  • το 20% έχει απορροφήσει 25 – 50%
  • το 12 % έχει απορροφήσει πάνω από 50%.

Θα υπάρξει πληθωρισμός και το 2023 αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσει στα επίπεδα του 2022, εκτίμησε.