Απάτη: Πώς επιτήδειοι κατάφεραν να κλέψουν 10.000 ευρώ. Το λάθος που δεν πρέπει να κάνετε. Τι συμβουλεύει η Αστυνομία. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Η νέα περίπτωση που παρατηρήθηκε στην πόλη του Ηρακλείου σχετίζεται με υποτιθέμενο διανομέα φαγητό ο οποίος υποστηρίζει ότι βρίσκεται στην πόρτα του «θύματος» και δεν του ανοίγουν.
Στην ξαφνιασμένη προφανώς απάντηση του «θύματος» ο διανομέας ζητά πληροφορίες, κάρτα και όνομα, σε μια προσπάθεια να υφαρπάξει προσωπικά στοιχεία.
Σύμφωνα με το creta24, αντίστοιχες περιπτώσεις όμως παρατηρούνται και στην ενδοχώρα. Κοινή πρακτική είναι να καλεί «αντιδήμαρχος» ο οποίος ζητά μια μεγάλη προμήθεια συνήθως τροφίμων για Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου και στη συνέχεια καλεί ξανά λέγοντας πως έκανε το «κλασικό» πλέον λάθος του να βάλει 10.000€ επί παραδείγματι στο λογαριασμό του δικαιούχου αντί για 1.000€.
Μέχρι στιγμής πάντως τα «θύματα» μοιάζουν πλέον εξοικειωμένα με τα είδη της απάτης όποτε και δεν υποκύπτουν στα αιτήματα των επίδοξων απατεώνων.
Απάτη: Το λάθος που κόστισε 50.000 ευρώ
Τρομάζουν οι πρακτικές μιας σπείρας που κατάφερνε να αποσπά χιλιάδες ευρώ εξαπατώντας κυρίως ηλικιωμένους. Ποιον τρόπο χρησιμοποιούσαν για να εξαπατήσουν τα θύματά τους. Τι συμβουλεύει η Αστυνομία. Δείτε στο xristika.gr τι πρέπει να προσέξετε.
Ηλικιωμένοι ήταν οι στόχοι σπείρας που έκανε τηλεφωνικές απάτες στις Σέρρες και η οποία είχε καταφέρει να αρπάξει 50.000 ευρώ από τα θύματά της.
Η αστυνομία εξιχνίασε συνολικά 51 περιπτώσεις απάτης, πέντε εκ των οποίων είχαν ολοκληρωθεί, με πρόσχημα την υποτιθέμενη εμπλοκή συγγενικών προσώπων των ηλικιωμένων σε τροχαία ατυχήματα.
Όλες οι περιπτώσεις είχαν καταγγελθεί το τελευταίο δίμηνο στην πόλη των Σερρών και σε χωριά του νομού.
Οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν από τα ανυποψίαστα θύματά τους μετρητά, κοσμήματα και χρυσές λίρες, συνολικής αξίας άνω των 50.000 ευρώ, ενώ από τις περιπτώσεις σε απόπειρα προσδοκούσαν να αποκομίσουν χρήματα και κοσμήματα, αξίας 1,2 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών συνέλαβαν την περασμένη Κυριακή μία 52χρονη, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, η οποία προηγουμένως με την συγκεκριμένη μεθοδολογία είχε παραλάβει από 84χρονη το ποσό των 10.000 ευρώ.
Η παθούσα αντιλήφθηκε όμως ότι επρόκειτο για απάτη και ενημέρωσε άμεσα την αστυνομία για να ακολουθήσει η επ’ αυτοφώρω σύλληψη της γυναίκας.
Τα χρήματα βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο που οδηγούσε και συγκεκριμένα κάτω από το πατάκι στη θέση του οδηγού, ενώ αποδόθηκαν στην παθούσα.
Σύμφωνα με την αστυνομία, η συλληφθείσα φέρεται να είναι μέλος εγκληματικής ομάδας που το τελευταίο διάστημα δρούσε στις Σέρρες.
Η ίδια φέρεται να είχε ρόλο «εισπράκτορα» , μετέβαινε δηλαδή στα σπίτια των υποψήφιων θυμάτων εισπράττοντας τα χρήματα. Οι συνεργοί της παραμένουν άγνωστοι και πιθανότατα κάποιοι εξ αυτών να βρίσκονται εκτός Ελλάδος.
Απάτη: Έχουν γίνει μάστιγα
Η «κομπίνα» με τα δήθεν τροχαία ατυχήματα είναι από τις πιο συνηθισμένες μορφές απάτης έχοντας εξελιχθεί σε μάστιγα, παρά τις ενημερωτικές καμπάνιες που διεξάγει κατά καιρούς η ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία των πολιτών.
Όπως στην περίπτωση των Σερρών, επιτήδειοι καλούν σε ανυποψίαστους πολίτες, κυρίως ηλικιωμένους και υπέργηρους, στους οποίους συστήνονται ως αστυνομικοί ή γιατροί, και προφασιζόμενοι ότι συγγενικά τους πρόσωπα, συνήθως τα παιδιά τους, έχουν εμπλακεί σε τροχαίο ατύχημα και χρήζουν χειρουργικής επέμβασης ή ότι έχουν προκαλέσει θανατηφόρο τροχαίο με ανήλιο θύμα, αξιώνουν χρηματικά ποσά είτε για το χειρουργείο είτε για να αποφύγουν τις ποινικές συνέπειες.
Σε αυτές τις συνθήκες, όπως σημειώνουν αστυνομικές πηγές με γνώση της συγκεκριμένης μεθόδου απάτης, οι δράστες εκμεταλλεύονται τη σύγχυση και συναισθηματική φόρτιση που προκαλούν εκείνη την ώρα στα θύματά τους, καθιστώντας τους ευάλωτους στην επίτευξη του στόχου τους.
Απάτη: Τι συμβουλεύει η ΕΛ.ΑΣ.
Με αφορμή την υπόθεση των Σερρών αλλά και γενικότερα περιστατικά εξαπάτησης από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά:
Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά
Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών
Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται
Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε
Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού
Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει
Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.)
Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας
Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.
Απάτη: Αρπάζουν χρήματα μέσω web banking
Σαρώνουν τα πάντα οι επιτήδειοι στο Διαδίκτυο. Πώς κατάφεραν να αρπάξουν τεράστιο χρηματικό ποσό από άνδρα στην Κρήτη. Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η Αστυνομία. Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.
Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των δύο ημεδαπών
Υπόθεση απάτης ύψους 35.600 ευρώ εξιχνιάστηκε από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγίου Νικολάου, εις βάρος ενός άνδρα που είδε τα χρήματα από τους λογαριασμούς του να κάνουν «φτερά».
Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι δύο κατηγορούμενοι στις 11 Μαΐου αφού κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση στους κωδικούς του ηλεκτρονικού τραπεζικού συστήματος (e-banking) ενός άνδρα, προέβησαν σε μεταφορά του συνόλου του ποσού που είχε ο παθών στους δύο λογαριασμούς του.
Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος των δύο ημεδαπών, ενώ η προανάκριση συνεχίζεται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγίου Νικολάου.
Απάτη: Το επικίνδυνο SMS
Μία νέα απάτη φαίνεται πως εξελίσσεται, καθώς επιτήδειοι στέλνουν SMS δήθεν από την Εθνική Τράπεζα.
Το νέο SMS ενημερώνει τους πελάτες της τράπεζας πως η κάρτα τους έχει μπλοκαριστεί, ενώ δίνει και ένα link στο οποίο μπορούν να πατήσουν οι χρήστες ώστε να μπορέσουν δήθεν να λύσουν το πρόβλημά τους.
Στη συνέχεια, γίνεται ανακατεύθυνση σε μία σελίδα που μοιάζει με της Εθνικής Τράπεζας, όμως αν βάλετε τα στοιχεία σας τότε έχετε δώσει όλα σας τα στοιχεία στους επιτήδειους. Αν και δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως στο μήνυμα, η ιστοσελίδα αναγράφει “ngb” και όχι “nbg”, μία μικρή διαφορά που πολλοί μπορεί να μην παρατηρήσουν καν.
Μεγάλη προσοχή λοιπόν αυτές τις μέρες και αν σας έρθει κάποιο σχετικό μήνυμα επικοινωνήστε κατευθείαν με την Εθνική Τράπεζα στο τηλέφωνο 210 48 48 484 ή ηλεκτρονικά μέσω της φόρμας επικοινωνίας.
Ότι και να κάνετε μην ανοίξετε το link στο σχετικό SMS!