Νέα μεγάλη απάτη: Πώς με μια κλήση κλέβουν 1.000 ευρώ

Απάτη: Ένα νέο σχέδιο απάτης έχουν πλέον στην… φαρέτρα τους οι επιτήδειοι καθώς με μια μόλις κλήση μπορούν να μας κλέψουν 1.000 ευρώ ενώ με μια άλλη 100 ευρώ!

Σε… μάστιγα έχουν εξελιχθεί οι τηλεφωνικές απάτες που πραγματοποιούν διάφοροι επιτήδειοι σε βάρος ηλικιωμένων -και όχι μόνο ανθρώπων- οι οποίοι χρησιμοποιώντας ως δικαιολογία τροχαίο ατύχημα του γιου η της κόρης του θύματος καταφέρνουν να αποσπάσουν μεγάλο χρηματικό ποσό.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες είναι προετοιμασμένοι, και προσαρμόζουν το «σενάριο», ανάλογα με τις απαντήσεις που δίνουν τα θύματα, με αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να καταφέρνουν να τους πείσουν να τους δώσουν ποσά που ξεπερνούν τα 100-150 ευρώ, αλλά σε μερικές περιπτώσεις αγγίζουν και τα 1.000 ευρώ.

Οι δράστες πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις και προσπαθούν να κάνουν έναν συμβιβασμό για υποτιθέμενο τρακάρισμα χωρίς να εμπλέξουν τις ασφαλιστικές εταιρείες, ή για να βοηθήσουν συγγενικό πρόσωπο που δήθεν νοσηλεύεται σε κάποιο νοσοκομείο μετά από ατύχημα.

Με αφορμή περιστατικά εξαπάτησης πολιτών, σε διάφορες περιοχές της χώρας, από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας και με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα τους αποσπούν χρηματικά ποσά, η Ελληνική Αστυνομία με βίντεο που ανήρτησε στο Twitter, εφιστά την προσοχή στους πολίτες να μην πείθονται εύκολα από άτομα, τα οποία μας «πλησιάζουν» ως γνωστοί συγγενικών – φιλικών προσώπων.

Απάτη: Αυτός ο αριθμός θα σας χρεώσει 100 ευρώ!

Καινούριους τρόπους για να βάλουν το χέρι στην τσέπη ανυποψίαστων σκαρφίζονται επιτήδειοι! Ποιος είναι ο νέος αριθμός απάτη που δεν πρέπει να απαντάτε;

Στη συγκεκριμένη τηλεφωνική απάτη έχουν βρει ένα τρόπο να χρεώνουν τους λογαριασμούς ακόμα και μέσω αναπάντητης κλήσης, ή από κλήσεις κατά τις οποίες καλούν και είτε μιλούν αγγλικά, είτε δεν μιλούν καθόλου και σας χρεώνουν πάνω από 100 ευρώ!

Ο αριθμός που χρησιμοποιούν για να πραγματοποιήσουν αυτές τις κλήσεις (ή τουλάχιστον ο αριθμός που φαίνεται στις οθόνες των τηλεφώνων) είναι ο 2311807050.

Συνήθως καλούν, δεν μιλούν και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ακούγεται η λέξη «goodbye» και η γραμμή κλείνει, ενώ σύμφωνα με κάποιους χρήστες δέχονται κλήσεις αργά το βράδυ και γενικά ακατάλληλες ώρες, στις οποίες και πάλι δεν μιλά κανείς για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να κλείσει η γραμμή.

Όσοι, δε έκαναν το λάθος να πάρουν πίσω το συγκεκριμένο αριθμό για να διαπιστώσουν από πού προέρχεται η κλήση, ακούνε μόνο μουσική.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι πολλοί είναι οι καταναλωτές που δέχτηκαν τηλεφώνημα από το συγκεκριμένο αριθμό και είδαν αδικαιολόγητα «φουσκωμένο» το λογαριασμό του τηλεφώνου τους. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν το σήκωσαν καν.

Προσοχή λοιπόν, μην απαντάτε αν δείτε το συγκεκριμένο αριθμό στην οθόνη του τηλεφώνου σας και γενικά, αποφεύγετε να απαντάτε σε κλήσεις από αριθμούς που δεν γνωρίζετε. Πόσω μάλλον αν σας φαίνονται «ύποπτοι» καθώς μπορεί να δεχτείτε υπέρογκες χρεώσεις στο λογαριασμό σας

Μην ξεχνάτε άλλωστε πως όλα τα σύγχρονα τηλέφωνα και smartphones έχουν ρύθμιση που μπλοκάρει επιλεγμένους αριθμούς…

Απάτη: Τα… δήθεν τροχαία που ξαφρίζουν πολίτες

Τρομάζουν οι πρακτικές μιας σπείρας που κατάφερνε να αποσπά χιλιάδες ευρώ εξαπατώντας κυρίως ηλικιωμένους. Ποιον τρόπο χρησιμοποιούσαν για να εξαπατήσουν τα θύματά τους. Τι συμβουλεύει η Αστυνομία. Δείτε στο xristika.gr τι πρέπει να προσέξετε.

Ηλικιωμένοι ήταν οι στόχοι σπείρας που έκανε τηλεφωνικές απάτες στις Σέρρες και η οποία είχε καταφέρει να αρπάξει 50.000 ευρώ από τα θύματά της.

Η αστυνομία εξιχνίασε συνολικά 51 περιπτώσεις απάτης, πέντε εκ των οποίων είχαν ολοκληρωθεί, με πρόσχημα την υποτιθέμενη εμπλοκή συγγενικών προσώπων των ηλικιωμένων σε τροχαία ατυχήματα.

Όλες οι περιπτώσεις είχαν καταγγελθεί το τελευταίο δίμηνο στην πόλη των Σερρών και σε χωριά του νομού.

Οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν από τα ανυποψίαστα θύματά τους μετρητά, κοσμήματα και χρυσές λίρες, συνολικής αξίας άνω των 50.000 ευρώ, ενώ από τις περιπτώσεις σε απόπειρα προσδοκούσαν να αποκομίσουν χρήματα και κοσμήματα, αξίας 1,2 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Σερρών συνέλαβαν την περασμένη Κυριακή μία 52χρονη, με καταγωγή από τη Βουλγαρία, η οποία προηγουμένως με την συγκεκριμένη μεθοδολογία είχε παραλάβει από 84χρονη το ποσό των 10.000 ευρώ.

Η παθούσα αντιλήφθηκε όμως ότι επρόκειτο για απάτη και ενημέρωσε άμεσα την αστυνομία για να ακολουθήσει η επ’ αυτοφώρω σύλληψη της γυναίκας.

Τα χρήματα βρέθηκαν μέσα στο αυτοκίνητο που οδηγούσε και συγκεκριμένα κάτω από το πατάκι στη θέση του οδηγού, ενώ αποδόθηκαν στην παθούσα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, η συλληφθείσα φέρεται να είναι μέλος εγκληματικής ομάδας που το τελευταίο διάστημα δρούσε στις Σέρρες.

Η ίδια φέρεται να είχε ρόλο «εισπράκτορα» , μετέβαινε δηλαδή στα σπίτια των υποψήφιων θυμάτων εισπράττοντας τα χρήματα. Οι συνεργοί της παραμένουν άγνωστοι και πιθανότατα κάποιοι εξ αυτών να βρίσκονται εκτός Ελλάδος.

Απάτη: Τι συμβουλεύει η ΕΛ.ΑΣ.

Με αφορμή την υπόθεση των Σερρών αλλά και γενικότερα περιστατικά εξαπάτησης από επιτήδειους που προσεγγίζουν κυρίως άτομα τρίτης ηλικίας με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας συνιστά:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να σας πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο) ή με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό σας πρόσωπο, το οποίο είχε ως συνέπεια το θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό ανήλικου συνήθως παιδιού. Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά

Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους Εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίστανται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών

Σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού σας προσώπου, να επιδιώκετε πάντα οι ίδιοι να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το γνωστό-συγγενικό σας πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται

Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, με δικό σας τηλέφωνο και κατόπιν δικής σας πρωτοβουλίας και να μην δέχεστε να μιλάτε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι ή σας έδωσαν οι δράστες να μιλήσετε

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού

Να μην πείθεστε από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχετε εσείς προηγουμένως καλέσει

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.)

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας

Ενημερώστε φίλους, συγγενείς και κυρίως τους ηλικιωμένους, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης.