Νέα κρούσματα σήμερα Ελλάδα (9/8): Περιοχές 9 Αυγούστου 2020 – Ανακοίνωση ΕΟΔΥ

Νέα κρούσματα σήμερα Ελλάδα (9/8): Μεγαλώνει η ανησυχία καθώς για πέμπτη ημέρα χθες ανακοινώθηκε τριψήφιος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού.

Η έκρηξη των κρουσμάτων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, έφερε νέα μέτρα για την μείωση της εξάπλωσης.

H ανακοίνωση του ΕΟΔΥ με τα νέα κρούσματα σήμερα.

Τις τελευταίες ώρες εντοπίστηκαν 203 νέα κρούσματα κορονοϊού, με τα συνολικά να είναι 5.623.

Κορονοϊός: Αναλυτικά όσα αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 09 Αυγούστου 2020 (ώρα 15:00).

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 203, εκ των οποίων τα 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 5623 (ημερήσια μεταβολή +3.7%), εκ των οποίων 54.8% άνδρες. 1

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 1, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 212 θάνατοι.

Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 22 (77.3% άνδρες).

Αναλυτικότερα:

– εισικοσιεννέα (29) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

– τέσσερα (4) εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

– τριανταοκτώ (38) κρούσματα στην την Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τα δέκα ανέφεραν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενώ τα τρία είχαν ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού σε περιοχές με θετικά κρούσματα.

– τριανταπέντε (35) στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης.

– πενήντα (50) στην Π.Ε Χαλκιδικής, συνδεόμενα με εργοστάσιο ελαιουργίας.

– δύο (2) στην Π.Ε. Αργολίδας,

– ένα (1) στην Π.Ε. Βοιωτίας,

– ένα (1) στην Π.Ε. Δράμας,

– τρία (3) στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,

– δύο (2) στην Π.Ε. Ηρακλείου,

– δύο (2) στην Π.Ε. Καβάλας,

– ένα (1) στην Π.Ε. Καστοριάς,

– επτά (7) στην Π.Ε. Κέρκυρας,

– δύο (2) στην Π.Ε. Κορινθίας,

– τρία (3) στην Π.Ε. Κυκλάδων,

– οκτώ (8) στην Π.Ε. Λάρισας,

– ένα (1) στην Π.Ε. Μαγνησίας,

– ένα (1) στην Π.Ε. Ξάνθης,

– ένα (1) στην Π.Ε. Πέλλας,

– δύο (2) στην Π.Ε. Πιερίας,

– πέντε (5) στην Π.Ε. Ροδόπης,

– τρία (3) στην Π.Ε. Σερρών,

– δύο (2) στην Π.Ε. Τρικάλων.

Χθες ανακοινώθηκαν 152 νέα κρούσματα κορωνοϊού με τα μεγάλα αστικά κέντρα, Θεσσαλονίκη και Αθήνα να κρατούν και πάλι τα πρωτεία, εντείνοντας την ανησυχία.

43 κρούσματα εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη και 26 στην Αττική.

Παράλληλα, το βράδυ του Σαββάτου έγινε γνωστό ότι μία ηλικιωμένη που νοσηλευόταν στην Αλεξανδρούπολη και ήταν θετική στον ιό, κατέληξε ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων σε 212.

4 κρούσματα έδωσε η Χαλκιδική, άλλα 4 η Ημαθία και 5 ο Εβρος.

Στις υπόλοιπες περιοχές στις οποίες εντοπίστηκαν χθες κρούσματα δεν ξεπερνούσαν τα ένα ή δύο.

Εντωμεταξύ, προβληματισμό προκάλεσε χθες το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες σε ένα εργοστάσιο στη Χαλκιδική εντοπίστηκαν 50 κρούσματα!

Πρόκειται για εργοστάσιο επεξεργασίας ελιάς στο οποίο ύστερα από τα αρχικά δύο κρούσματα που εντοπίστηκαν υποβλήθηκαν σε τεστ για τον κορωνοϊό και οι 300 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 50 βρέθηκαν θετικοί.

Ολοι τους είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό μαζί με τις οικογένειές τους, ενώ το εργοστάσιο έκλεισε προσωρινά.

Την ίδια ώρα σε ισχύ βρίσκονται τα μέτρα για τον κορωνοϊό στον Πόρο, ύστερα από τη συρροή κρουσμάτων που καταγράφθηκε.

Την Παρασκευή μόνο εντοπίστηκαν 24 νέα μόνο κρούσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο μικροσκόπιο των Αρχών για την εξάπλωση της επιδημίας στο νησί βρίσκονται μία φυσιοθεραπεύτρια και ένα pool party, το οποίο έγινε, το οποίο μάλιστα είχε το προκλητικό όνομα corona.

Την ίδια ώρα, εφιαλτικό είναι το σενάριο πρόβλεψης για τον κορωνοϊό από την ερευνητική ομάδα HERACLES και το ΑΠΘ, όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία.

Η έρευνα προτείνει προκειμένου να ανακοπή η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού: Κοινωνική απόσταση και μάσκα παντού, τηλεργασία άμεσα και τοπικό lockdown στην Κεντρική Μακεδονία «Αν δεν διακοπεί η πορεία εξάπλωσης του ιού τώρα θα ξεπεράσουμε τα 700 κρούσματα την ημέρα μέχρι το τέλος του 2020!», αναφέρει.

Τα μέτρα που προτείνει η ερευνητική ομάδα:

Τη μαζική εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε κλειστούς χώρους εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώρους γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλους κλειστούς και ανοιχτούς χώρους συνάθροισης κοινού) και σε μέσα μαζικής μεταφοράς (με περιορισμό στο 50% της πληρότητάς τους και ανάλογη αύξηση των δρομολογίων για την εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού), την τήρηση κανόνων κοινωνικής απόστασης και χρησιμοποίησης μέσων προστασίας σε χώρους θρησκευτικής λατρείας

Την αποφυγή άσκοπου συγχρωτισμού και μαζικών κοινωνικών εκδηλώσεων (θέτοντας όριο 10 ατόμων για ιδιωτικές ή δημόσιες συναθροίσεις)

Την υποχρεωτική χρήση μάσκας για τους εργαζόμενους σε όλους τους εργασιακούς χώρους και μάλιστα τη διαθεσιμότητα της μάσκας από τον ίδιο τον εργοδότη (με το κίνητρο των φορολογικών ελαφρύνσεων)

Την υποχρεωτική και ορθή χρήση μάσκας από όλους σε όλους τους εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους όπου κρίνεται αναγκαίο (εμπορικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, χώροι γραφείων (δημοσίων υπηρεσιών ή ιδιωτικών επιχειρήσεων) και άλλοι κλειστοί και ανοιχτοί χώροι συνάθροισης κοινού)

Την άμεση ένταξη του 75% των δημοσίων υπαλλήλων σε καθεστώς τηλεργασίας

Την απολύμανση του αέρα εσωτερικών χώρων (δημόσιες υπηρεσίες , ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιατρεία, χώροι θρησκευτικής λατρείας και συναθροίσεων)

Τη μείωση του ωραρίου λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης (προτείνεται έως τις 12 το βράδυ)

Και την αυστηρή εφαρμογή αυτών των μέτρων για δύο μήνες με αύξηση του ύψους των διοικητικών προστίμων για την μη τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης και της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προστασίας προτείνεται να ανέλθει στα 300€.

Την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλες τις πύλες εισόδου και στο εσωτερικό της χώρας και την ενεργοποίηση των πανεπιστημιακών εργαστηρίων για να αυξηθεί η ικανότητα ανίχνευσης του κορωνοϊού.

Την χρήση συστημάτων περιβαλλοντικής επιδημιολογίας σε αστικά ή ξενοδοχειακά λύματα και στον αέρα εσωτερικών χώρων για έγκαιρη ταυτοποίηση εστιών υπερμετάδοσης του SARS-CoV-2.

Αυτά είναι τα κυριότερα μέτρα που προτείνει η ερευνητική ομάδα HERACLES για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσθένη Σαρηγιάννη.

«Η ανάλυση της δυναμικής της πανδημίας στη χώρα έδειξε ότι η σημερινή κατάσταση οφείλεται στη χαλάρωση στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας, κοινωνικής απόστασης και προσωπικής υγιεινής από τον ελληνικό πληθυσμό σε συνδυασμό με τις αυξημένες ροές ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων λόγω του ανοίγματος των πυλών εισόδου της χώρας στη διάρκεια του Ιουλίου. Αν συνεχιστεί η παρατηρούμενη χαλάρωση και για το υπόλοιπο της θερινής περιόδου στο τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουμε γύρω στα 430 κρούσματα ημερησίως και συσσωρευτικά 22.000 κρούσματα από την αρχή της πανδημίας από τα 5420 που έχουμε σήμερα. Εάν δεν ανακοπεί η πορεία εξάπλωσης του ιού, ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων θα φτάσει τα 573 στο τέλος Οκτωβρίου και αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 ανά ημέρα μέχρι το τέλος του 2020 θέτοντας σε αφόρητη πίεση το εθνικό σύστημα υγείας.Με δεδομένη την αρνητική επιδημιολογική εικόνα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, αναλύουμε και την περίπτωση της εφαρμογής lockdown στην περιοχή της Θεσσαλονίκης μετά το Δεκαπενταύγουστο και μέχρι τις 31 Αυγούστου. Το μέτρο θα συνεισέφερε επιπλέον στη μείωση της διασποράς του ιού», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με το υπολογιστικό εργαλείο Αξιολόγησης του Υγειονομικού Κινδύνου από την Covid-19 (Covid-19 RiskEvaluation–CORE).Συγκεκριμένα αναλύθηκε μια σειρά από μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις με στόχο την ποσοτική αξιολόγηση των επιπτώσεών τους στη διαχείριση του υγειονομικού κινδύνου λαμβάνοντας υπόψη κοινωνικο-οικονομικούς περιορισμούς με στόχο την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα και μακρόχρονη ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας και την εύρυθμη λειτουργία των κοινωνικών δομών.Το δίλημμα «προστασία της δημόσιας υγείας ή οικονομική ανάπτυξη και αποφυγή οικονομικής καταστροφής» θα πρέπει να απαντηθεί με την αρχή «αποτελεσματική και αποφασιστική προστασία της δημόσιας υγείας με σύνεση για τη διασφάλιση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».

Νέα κρούσματα σήμερα Ελλάδα (9/8): Πότε είναι πιθανότερα τα περιστατικά υπερμετάδοσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν πρόκειται να μεταδώσουν σε πολλούς άλλους τον κορωνοϊό, αλλά οι λιγοστοί που βρίσκονται στο λάθος σημείο στη λάθος στιγμή της λοίμωξης, είναι αρκετοί για να κάνουν ευρύτερη «ζημιά», σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Όλες οι εκτιμήσεις από διάφορες χώρες συνηγορούν ότι μόνο το 10% έως 20% των κρουσμάτων ευθύνονται για το 80% περίπου των νέων λοιμώξεων.

Μια νέα μελέτη Αμερικανών επιστημόνων, με επικεφαλής τον ειδικό στη μαθηματική-επιδημιολογική μοντελοποίηση δρα Τζόσουα Σίφερ του Αντικαρκινικού Κέντρου Φρεντ Χάτσινσον του Σιάτλ, η οποία προδημοσιεύθηκε στο medRxiv, σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», αναφέρει ότι ένα περιστατικό υπερμετάδοσης πιθανότατα θα συμβεί όταν συνδυαστούν δύο πράγματα: ένας άνθρωπος που βρίσκεται σε τέτοια φάση κορύφωσης της λοίμωξης Covid-19, ώστε ο οργανισμός του διαθέτει μεγάλο ιικό φορτίο που διαχέει στο περιβάλλον, βρεθεί σε ένα χώρο όπου συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι, ιδίως χωρίς μάσκα.

Ο κορωνοϊός, ο οποίος εκχέεται από το στόμα και από τη μύτη του φορέα (από όπου επίσης εισδύει στους άλλους ανθρώπους), μπορεί να εκτοξευθεί σε αρκετά μέτρα απόσταση και επίσης να αιωρείται στον αέρα για ώρες. Ένας άνθρωπος μπορεί έτσι να κολλήσει δεκάδες -ή και εκατοντάδες- άλλους μέσα σε μερικές ώρες που θα περάσει σε ένα γάμο, ένα πάρτι, ένα πανηγύρι κ.α.

Οι μέρες κατά τις οποίες έχει παρατηρηθεί ότι γίνεται υπερμετάδοση κορωνοϊού

«Ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων φαίνεται πως μολύνουν πολλούς άλλους ανθρώπους», τόνισε ο δρ Σίφερ, σύμφωνα με το μοντέλο του οποίου το πιο επικίνδυνο «παράθυρο» για υπερμετάδοση είναι πολύ σύντομο χρονικά, μια περίοδος μίας έως δύο ημερών μέσα στην επόμενη εβδομάδα από την αρχική λοίμωξη ενός ατόμου, όταν δηλαδή η παρουσία του ιού SARS-CoV-2 βρεθεί στο «φόρτε» της μέσα στο σώμα του.

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί και πέρα από αυτό το χρονικό «παράθυρο», συνεπώς είναι αναγκαίο να τηρούνται σχολαστικά μέτρα όπως η τήρηση των φυσικών αποστάσεων και η χρήση μάσκας. Όσο περισσότερο πάντως παρατείνεται η διάρκεια της λοίμωξης Covid-19, τόσο μειώνεται η πιθανότητα ο ασθενής να κολλήσει άλλους γύρω του.

Η δυσκολία είναι να εντοπιστούν όσοι βρίσκονται στην πιο μολυσματική χρονική φάση τους, ώστε να απομονωθούν ή να αυτοαπομονωθούν, ιδίως από τη στιγμή που μερικοί άνθρωποι αργούν πολλές μέρες -ακόμη και εβδομάδες- να εκδηλώσουν συμπτώματα, ενώ πολύ περισσότεροι είναι οι ασυμπτωματικοί. Σύμφωνα με τον Σίφερ, είναι συχνό να κορυφώνεται το ιικό φορτίο σε έναν άνθρωπο και, παρόλα αυτά, αυτός να μην εμφανίζει ακόμη κανένα σύμπτωμα.

Αλλά και στους συμπτωματικούς, η περίοδος επώασης του ιού -από την αρχική λοίμωξη έως τα πρώτα συμπτώματα- διαφέρει αρκετά από άνθρωπο σε άνθρωπο, σε τέτοιο σημείο που μερικοί άνθρωποι αρρωσταίνουν πριν καν αρρωστήσει αυτός που τους μετέδωσε τον ιό. Αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια με την πιο προβλέψιμη γρίπη, η οποία σχεδόν πάντα προκαλεί συμπτώματα μέσα σε λίγες μέρες.

Πέρα από την κακή συγκυρία, ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται να έχουν -για άγνωστο λόγο- μεγαλύτερη βιολογική προδιάθεση να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, κάτι που «αποτελεί μυστήριο», κατά τον δρα Σίφερ. Όπως είπε, από τις τρεις παραμέτρους της υπερμετάδοσης (φάση κορύφωσης του ιικού φορτίου, συνωστισμός σε χώρους και βιολογική προδιάθεση), τελικά οι υγειονομικές αρχές μπορούν να επηρεάσουν περισσότερο τη δεύτερη παράμετρο, δηλαδή να μειώσουν την πιθανότητα συνωστισμού μέσω απαγορεύσεων και περιορισμών.