Νέα κουπόνια για ηλεκτρικές συσκευές – Βγήκε… σκάνδαλο το «Αλλάζω συσκευή»

Ηλεκτρικές συσκευές: Με επιδότηση και κουπόνια, η Ε.Ε. στήνει ένα νέο πρόγραμμα για να σώσει το περιβάλλον από τις οικιακές συσκευές. Πότε ξεκινά, τι θα ισχύει. Όλες οι πληροφορίες στο xristika.gr.

Μία νέα οδηγία θεσπίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα αφορά τις ηλεκτρικές συσκευές και θα δίνει νέα κίνητρα, αλλά όχι για αγορά. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή» που δόθηκε πέρσι για αντικατάσταση των ενεργοβόρων οικιακών συσκευών, αφού φαίνεται πως τελικά… κάνουν κακό στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τα νεότερα που έρχονται από τις Βρυξέλλες, η Επιτροπή είναι έτοιμη να δώσει νέα οδηγία που θα παρέχει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επισκευάζουν τις συσκευές τους που χαλάνε με πιο οικονομικό τρόπο, αντί να σπεύδουν και να την αλλάζουν.

Όπως γράφει η «Καθημερινή», και καλό αυτό θα κάνει στο περιβάλλον, αλλά και οι καταναλωτές θα ξοδεύουν πολύ λιγότερα χρήματα.

Πιο αναλυτικά, πριν από μερικές ημέρες, επετεύχθη συμφωνία  για τη σχετική οδηγία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, αλλά τώρα θα πρέπει να ψηφιστεί και επίσημα.

Πότε ξεκινάνε τα κουπόνια για τις ηλεκτρικές συσκευές

Με το που εκδοθεί επίσημα και η οδηγία, τότε θα αρχίσει να εφαρμόζεται το συγκεκριμένο μέτρο στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Κουπόνια επισκευής για ηλεκτρικές συσκευές – Τα κριτήρια

Θα μπορεί κανείς να λάβει φθηνότερη επισκευή με τις παρακάτω προϋποθέσεις:

 • Επέκταση της νόμιμης εγγύησης: Καταναλωτές που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις συσκευές τους μέσα στη νόμιμη εγγύηση θα έχουν δικαίωμα για επέκταση της εγγύησης κατά ένα έτος αν επιλέξουν την επισκευή του προϊόντος.
 • Διασφάλιση επισκευής μετά τη λήξη της εγγύησης: Μετά τη λήξη της εγγύησης, οι καταναλωτές θα μπορούν να ζητήσουν επισκευή των συσκευών τους με πιο εύκολο και φθηνότερο τρόπο, ειδικά για συσκευές τεχνικώς επισκευάσιμες (τάμπλετ, smartphones, πλυντήρια ρούχων, πλυντήρια πιάτων κ.ά).
 • Διαφάνεια και πρόσβαση σε ανταλλακτικά: Οι κατασκευαστές θα υποχρεούνται να δημοσιεύουν πληροφορίες σχετικά με τις εργασίες επισκευής και τις τιμές τους για τις πιο συνηθισμένες εργασίες.
 • Δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας επισκευών: Μια ενιαία πλατφόρμα θα διευκολύνει τους καταναλωτές να βρίσκουν επισκευαστές και υπηρεσίες επισκευής σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στο «περίμενε» οι πληρωμές για το «Αλλάζω Συσκευή»

Πάνω από 8 μήνες, δηλαδή, από το Μάιο του 2023 έχουν να δουν το «χρώμα του χρήματος» δεκάδες επιχειρήσεις που μετείχαν στο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», που, βέβαια, έχει κλείσει από πέρυσι το φθινόπωρο.

Μάλιστα, συνεταιριστικές αλυσίδες, όπως η Welcome Stores, φέρεται, να έχουν ήδη στείλει τα σχετικά «μηνύματα» στο ΥΠΕΝ.

Ανάλογα κινούνται και οι υπόλοιπες κι αυτό συμβαίνει  την ώρα που τα συλλογικά σχήματα, προβάλλονται από την κυβέρνηση ως λύση για την ενίσχυση των ΜΜΕ.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται,  υπονομεύονται από την μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών.

Όπως τονίζεται με έμφαση από παράγοντες του κλάδου το όλο πρόγραμμα έτρεξε «με ξένα κόλλυβα» τονίζοντας ότι «έβαλαν πλάτη χωρίς αντίκρισμα», καθώς έχουν ήδη δώσει συσκευές πολλών χιλιάδων ευρώ χωρίς να έχουν λάβει τα χρήματα από το υπουργείο.

Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι ένα άνοιγμα π.χ. 150.000 ευρώ, για μια μικρομεσαία επιχείρηση με σημαντική παρουσία σε αγορές, αποτελεί «βρόχο» όταν, δε, το κόστος του χρήματος έχει ανέβει και τα κεφάλαια κίνησης είναι περιορισμένα ή και μηδενικά από τις τράπεζες.

Ανακοινώθηκε «Αλλάζω συσκευή 2» για νέους δικαιούχους

Τεράστια εξέλιξη με το επιτυχημένο και πολυαναμενόμενο νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, που θα ανοίξει σύντομα και για περισσότερους δικαιούχους. Πλέον, ανοίγει το «Αλλάζω συσκευή» παίρνει δεύτερο κύκλο αλλά δεν θα είναι ίδιοι οι δικαιούχοι που θα μπορούν να κάνουν αίτηση.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα για επιδότηση κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη για τα νοικοκυριά έχει κλείσει εδώ και καιρό και μπόρεσαν να επιδοτηθούν πολλές χιλιάδες νοικοκυριά.

Έτσι, στις ράγες μπαίνει τώρα ένας νέος κύκλος του προγράμματος, που θα ανοίξει μέσα στον Φεβρουάριο του 2024 για αιτήσεις.

Αλλάζω συσκευή 2: Οι νέοι δικαιούχοι

Αυτή τη φορά το πρόγραμμα θα είναι μόνο για επιχειρήσεις, οι οποίες μπορούν τώρα θα επιδοτηθούν για αντικατάσταση συστημάτων θέρμανσης και ψύξης και εξοπλισμού.

Το νέο πρόγραμμα έχει ως στόχο (και είναι αναγκαία η τήρηση του) η μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (CO2) κατά μέσο όρο 30%.

Οι επιχειρήσεις επιδοτούνται για δαπάνες που αφορούν στην εγκατάσταση σε:

 • Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και Ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας).
 • Συστήματα ηλιακής θέρμανσης.
 • Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου).

Το Πρόγραμμα αναμένεται να εκκινήσει εντός Φεβρουαρίου με τη λειτουργία της πλατφόρμας για την υποβολή αιτήσεων. Η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή για περίπου έναν μήνα και εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις.

Αλλάζω συσκευή για επιχειρήσεις: Οι επιλέξιμες δαπάνες

Κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά στην επιδότηση:

Δαπάνης εξοπλισμού και πιο συγκεκριμένα:

 • της δαπάνης αγοράς ενός νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (έως 100% του συνολικού προϋπολογισμού),
 • της δαπάνης αγοράς ενός νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης (έως 50% του συνολικού προϋπολογισμού για υποστηρικτικό ηλιοθερμικό σύστημα αύξησης απόδοσης, π.χ. δοχείο αδράνειας – αποθήκευσης θερμότητας και έως 30% για εξοπλισμό ηλιακής θέρμανσης, π.χ. θερμοσίφωνας κλπ),
 • της δαπάνης αγοράς έξυπνών συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου – έως  20% του συνολικού προϋπολογισμού).

Δαπανών υπηρεσιών:

 • της δαπάνης εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του Νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής κλπ.) – έως 25% του συνολικού προϋπολογισμού),
 • της δαπάνης για την έκδοση δύο  Ενεργειακών Πιστοποιητικών, (Πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ)) για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση – έως 400 ευρώ ανά ΠΕΑ.