Νέα επιδότηση στον λογαριασμό της ΔΕΗ: Τη δικαιούνται όλοι

Λογαριασμοί ρεύματος: Το νέο μοντέλο επιδοτήσεων με πλαφόν και κίνητρα εξοικονόμησης. Το σενάριο που έχει βρεθεί στο τραπέζι προβλέπει συνδυασμό οριζόντιας επιδότησης με υψηλή απορρόφηση της αύξησης. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Νέο μοντέλο στην επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος έρχεται με επίκεντρο την εξοικονόμηση ενέργειας.

Η διαχείριση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες και μέσα στον δύσκολο χειμώνα είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος όχι μόνο της ελληνικής κυβέρνησης αλλά όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

Ο Έλληνας υπουργός ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, περιέγραψε χθες στην έκτακτη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ το πλαίσιο του νέου σχήματος επιδοτήσεων που μπαίνει σε εφαρμογή πιθανότατα κιόλας από τον Οκτώβριο.

Ο ίδιος έκανε λόγο χθες στην Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας για «μεγαλύτερες επιδοτήσεις στα νοικοκυριά που θα μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου».

Η σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ ξεκαθαρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από νοικοκυριά με τη χορήγηση υψηλότερων επιδοτήσεων, όταν επιτυγχάνεται εξοικονόμηση. Ανάλογα κίνητρα εξετάζεται να θεσπιστούν και για τις επιχειρήσεις.

Λογαριασμοί ρεύματος: Η φόρμουλα για τις νέες επιδοτήσεις

Πληροφορίες αναφέρουν πως τα σενάρια που έχουν βρεθεί στο τραπέζι προβλέπουν συνδυασμό:

  1. οριζόντιας επιδότησης με υψηλή απορρόφηση της αύξησης (όπως περίπου συμβαίνει σημέρα) μέχρι όμως ένα συγκεκριμένο πλαφόν κατανάλωσης ρεύματος και

2. κλιμακωτή επιδότηση για την κατανάλωση πάνω από αυτό το πλαφόν ανάλογα με την εξοικονόμηση που θα πετύχουν τα νοικοκυριά.

Λογαριασμοί ρεύματος: Πλαφόν και εξοικονόμηση

Όπως είχε γράψει η «Η», αυτό που έχει εξεταστεί είναι η επιβολή ενός πλαφόν στην κατανάλωση ρεύματος ώστε οι επιδοτήσεις να συνδεθούν με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Στόχος είναι τα νοικοκυριά που καταναλώνουν λιγότερο ρεύμα, να επιδοτούνται περισσότερο από το κράτος.

Το νέο μοντέλο αναμένεται να συνδυάζει την οριζόντια κατανάλωση με το κίνητρο της εξοικονόμησης.

Σύμφωνα με τις σχετικές εισηγήσεις και τα σενάρια που βρίσκονταν τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι, τα οποία ωστόσο ήταν ανοιχτά σε τροποποιήσεις ανάλογα με το δημοσιονομικό κόστος της εκάστοτε επιλογής:

Μέχρι ένα συγκεκριμένο όριο κατανάλωσης κιλοβατωρών η επιδότηση αναμένεται να είναι υψηλή και οριζόντια για όλους, ώστε να απορροφά τη μεγάλη πλειοψηφία της αύξησης.

Για παράδειγμα πέρσι το χειμώνα το πλαφόν της επιδότησης είχε οριστεί στις 300 kWH ωστόσο η επιπλέον κατανάλωση δεν επιδοτήθηκε. Φέτος αυτό αλλάζει

Για την υπόλοιπη κατανάλωση ρεύματος, πάνω από το πλαφόν που θα οριστεί, η επιδότηση αναμένεται να εξαρτάται από την εξοικονόμηση.

Για να κερδίσει το νοικοκυριό την ύψιστη επιδότηση και για την έξτρα κατανάλωση (πάνω από το πλαφόν) θα πρέπει να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας 15%.

Αν πετύχει μικρότερο ποσοστό εξοικονόμησης αντίστοιχα και κλιμακωτά θα μειώνεται και η επιδότηση για την έξτρα κατανάλωση.

Δηλαδή αν πετύχει εξοικονόμηση 5% θα έχει μικρότερη επιδότηση για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από το πλαφόν.

Λογαριασμοί ρεύματος: Ποιοι θα πάρουν την υψηλότερη επιδότηση

Συνεπώς, εφόσον εγκριθεί και προχωρήσει αυτό το σύστημα, τα νοικοκυριά που θα πετύχουν μείωση κατανάλωσης ρεύματος 15% θα εξασφαλίζουν υψηλή επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης τους.

Αντίθετα, τα νοικοκυριά που δεν θα εξοικονομήσουν 15% ηλεκτρική ενέργεια θα έχουν υψηλή επιδότηση για ένα τμήμα της κατανάλωσης τους (όπως οι υπόλοιποι) και μικρότερη επιδότηση για την υπόλοιπη κατανάλωση – Δηλαδή συνολικά χαμηλότερη επιδότηση.

Λογαριασμοί ρεύματος: Η σύγκριση

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σύγκριση που θα δείχνει το ποσοστό εξοικονόμησης και συνεπώς το ύψος της επιδότησης εξετάζεται να γίνεται με την κατανάλωση του ίδιου διαστήματος ή για πέρσι (2021 – 2022) όταν υπήρχε ενεργειακή κρίση και επιδοτήσεις ή πιθανότατα με την κατανάλωση του ίδιου διαστήματος πρόπερσι (2020-2021), όταν ακόμη δεν υπήρχε ενεργειακή κρίση και επιδοτήσεις (αλλά πανδημία).

Προφανώς οι συγκρίσεις θα γίνονται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς.

Λογαριασμοί ρεύματος: Γεωγραφικά κριτήρια;

Σε ένα από τα σενάρια και τις εισηγήσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι υπάρχουν και γεωγραφικά κριτήρια που επηρεάζουν το σχήμα της επιδότησης με την ίδια λογική που διαπερνά και το επίδομα θέρμανσης.

Για παράδειγμα θα μπορούσε σε συγκεκριμένες περιοχές με ειδικά χαρακτηριστικά, το πλαφόν της οριζόντιας επιδότησης να είναι υψηλότερο.

Μένει ωστόσο να φανεί ποια από τα στοιχεία της φόρμουλας θα συμπεριληφθούν στο τελικό μοντέλο.

Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα της εξοικονόμησης και από τους ίδιους τους πολίτες, θα τεθεί άμεσα στο προσκήνιο και η κυβέρνηση ετοιμάζει σχετική ενημερωτική καμπάνια που θα τρέξει μετά τη ΔΕΘ.

Αντίστοιχο σύστημα κινητροδότησης για την εξοικονόμηση ενέργειας θα υιοθετηθεί και για την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας των επιχειρήσεων.

Λογαριασμοί ρεύματος: Πρόβλεψη σοκ – «Θα δείτε λογαριασμούς που θα σας γονατίσουν»

Τα χειρότερα στο ηλεκτρικό ρεύμα φαίνεται πως δεν έχουν έρθει ακόμη, σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών.

Οι λογαριασμοί ενέργειας για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά δύο τρισ. ευρώ (!) στο αποκορύφωμα των τιμών, στις αρχές του έτους.

Σύμφωνα με αναλυτές της Goldman Sachs θα ζήσουμε χειρότερες καταστάσεις στην Ευρώπη απ’ ό,τι ζήσαμε στην πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του 1970.

Όπως τονίζουν οι αναλυτές, με επικεφαλής τον Alberto Gandolfi και τη Mafalda Pombeiro, σε σημείωμά τους, στο αποκορύφωμα των τιμών, οι λογαριασμοί ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ευρώπης.

«Κατά την άποψή μας, η αγορά συνεχίζει να υποτιμά το βάθος, το εύρος και τις δομικές επιπτώσεις της κρίσης. Πιστεύουμε ότι αυτά θα είναι ακόμη πιο έντονα από την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70» γράφουν οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την επίδραση των ρυθμιστικών προσπαθειών.

Οι αναλυτές, πάντως, σημειώνουν ότι ορισμένα από τα βήματα που εξετάζονται -συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων ορίων τιμών και του λεγόμενου δασμολογικού ελλείμματος- θα μπορούσαν να ισορροπήσουν τις τιμές, εξομαλύνοντας την αύξηση των δασμών, περιορίζοντας τη βραχυπρόθεσμη πτώση της βιομηχανικής παραγωγής και εκτονώνοντας σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμιστικό κίνδυνο.

Να σημειωθεί ότι οι υπουργοί Ενέργειας της Ε.Ε. θα συναντηθούν την Παρασκευή για να συζητήσουν μια σειρά μέτρων, όπως το πλαφόν στην τιμή αγοράς του ρωσικού αερίου, η αναστολή της διαπραγμάτευσης των ενεργειακών παραγώγων κ.ά. Γαλλία και Γερμανία, επιπρόσθετα, τάσσονται υπέρ της φορολόγησης των υψηλών ενεργειακών κερδών.

Λογαριασμοί ρεύματος: Θέλετε να αλλάξετε πάροχο; Έτσι δεν θα σας… κοροϊδέψουν

Με τα τιμολόγια ρεύματος να ανεβαίνουν, όλα τα νοικοκυριά (και οι επιχειρήσεις) θέλουν να βρουν εναλλακτικούς τρόπους να μειώσουν τα κόστη τους.

Η αλλαγή παρόχου ρεύματος έχει αναδειχθεί σε κορυφαία λύση, αφού δίνει περισσότερες επιλογές στον καταναλωτή. Αλλά κι αν θέλεις να αλλάξεις ρεύμα, σε ποιον να απευθυνθείς; Τι να προσέξεις;

Η αλλαγή παρόχου ρεύματος είναι -μέχρι στιγμής- ελεύθερη και αρκετοί στρέφονται στην αναζήτηση μήνα με τον μήνα ανταγωνιστικών τιμολογίων, ακόμη και αν έχουν χρέη στον προηγούμενο.

Εάν δεν αλλάξει κάτι, θα μπορούν, μέχρι τον Ιούλιο του 2023, να αλλάζουν χωρίς κανένα «πέναλτι» κάθε μήνα πάροχο επιλέγοντας αυτόν που συμφέρει περισσότερο.

Λογαριασμοί ρεύματος: Τα δικαιολογητικά για αλλαγή παρόχου ρεύματος

Τα χαρτιά που χρειάζονται για την αλλαγή παρόχου είναι τα εξής:

Αντίγραφο διαβατηρίου ή δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άδειας παραμονής /άδειας διαμονής.

Λογαριασμός ρεύματος του ακινήτου ή οποιοδήποτε έγγραφο (ΔΕΔΔΗΕ) που να εμφανίζει τον αριθμό παροχής του ακινήτου ή Αποδεικτικό σχέσης με το ακίνητο.

Ένδειξη του μετρητή (π.χ. φωτογραφία).

Γνωστοποίηση ΑΦΜ και Δ.Ο.Υ.

Εάν πρέπει η διαδικασία να γίνει από εξουσιοδοτημένο άτομο, τότε αυτό πρέπει να έχει μαζί του:

Επικυρωμένη εξουσιοδότηση (πρωτότυπη ή απλή φωτοτυπία) από ΚΕΠ ή την αρμόδια Προϊσταμένη Αρχή (Εκκλησία, Δημόσιο, Πρεσβεία κλπ.) ή Αστυνομική Αρχή.

Διαβατήριο ή άδεια παραμονής/διαμονής, Αστυνομική ταυτότητα.

Λογαριασμοί ρεύματος: 5 πράγματα που πρέπει να προσέξετε στον νέο πάροχο

Σύμφωνα με τη δικηγόρο Αριάδνη Δούκα η οποία μίλησε στο OPEN πριν από λίγες μέρες, ο καταναλωτής πρέπει να δίνει ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω:

Μηνιαία πάγια χρέωση 5 ευρώ: «Οι καταναλωτές πρέπει να προσέξουν στη σύμβαση αν τα πάγια των 5 ευρώ σε πρώτη φάση αναφέρονται σε κάποιους μήνες ή αναφέρονται για όλη τη διάρκεια της σύμβασης. Αυτό που πρέπει να αναφέρεται είναι πως τα 5 ευρώ ισχύουν για όλη τη διάρκεια της σύμβασης και σε κάθε περίπτωση με απώτερο χρονικό διάστημα τον Ιούλιο του 2023».

Εκπτώσεις παρόχων ρεύματος: «Οι τιμές που δίνουν οι πάροχοι πρέπει να είναι διακριτές από τις εκπτώσεις που δίνει η κρατική επιδότηση. Στην ουσία έχουμε μία έκπτωση που δίνει το κράτος. Αν δίνει κάποια έκπτωση ο πάροχος, τότε αυτή είναι επιπλέον. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αυτό, ιδιαίτερα στην τιμή χρέωσης. Να δώσω ένα παράδειγμα, όπως η έκπτωση συνέπειας. Αν πληρώνεις εμπρόθεσμα τους λογαριασμούς έχεις κάποια έκπτωση. Αυτή πρέπει να είναι διακριτή από την κρατική επιδότηση».

Όριο στις κιλοβατώρες: «Κάποιοι πάροχοι μπορεί να δίνουν μία ελκυστική τιμή για ένα χρονικό διάστημα για 500, 1.000 κιλοβατώρες και από εκεί και πέρα η τιμή να αυξάνεται και μάλιστα σε αρκετό ύψος. Προσοχή τι λέει μέσα στη σύμβαση. Δηλαδή αν ξεπεράσουμε αυτές τις 500 – 1.000 κιλοβατώρες η αυξημένη τιμή θα ισχύει και για αυτές τις 500 ή 1.000. Γιατί αν ξεπεραστεί το πλαφόν ας πούμε και κάποιος επιβάλει για όλη την κατανάλωση, ο λογαριασμός φεύγει στα ύψη».

Συμβάσεις με σταθερή τιμολόγηση: «Κάποιοι άνθρωποι έχουν συμβάσεις με σταθερή τιμολόγηση, π.χ. έκανε κάποιος συμβόλαιο τον Ιούνιο του 2022. Αυτό επ’ ουδενί δεν μπορεί να αλλάξει αν είναι ετήσιο το συμβόλαιο μέχρι τον Ιούνιο του 2023. Παρατηρήθηκε ότι κάποιοι πάροχοι πήγαν να αλλάξουν τα σταθερά τιμολόγια και να επιβάλουν τις νέες χρεώσεις. Αυτό δεν γίνεται. Είναι μη νόμιμο.»

Ρήτρα αποζημίωσης: «Εχει παρατηρηθεί σε συμβόλαια να προβλέπουν πως αν φεύγεις από εμένα και πας σε άλλο πάροχο πριν τη συμβατική διάρκεια, πληρώνεις. Αυτό είναι μη νόμιμο. Προσοχή αν το έχει μέσα η σύμβαση να ζητήσουν να εξαλειφθεί από το συμβατικό κείμενο».