Νέα επιδόματα: Αυτά ανακοινώνει ο Μητσοτάκης τον Σεπτέμβριο

Νέα επιδόματα: Παροχές και νέα επιδόματα σχεδιάζει το κυβερνητικό επιτελείο ενόψει της ΔΕΘ 2024. Οι τρεις ομάδες πολιτών που θα ωφεληθούν – Τι εξετάζει η κυβέρνηση με αιχμή την αύξηση του επιδόματος παιδιού για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και στοχευμένες αυξομειώσεις σε άλλα επιδόματα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Αναμόρφωση εκ βάθρων μεγάλου αριθμού επιδομάτων εξετάζει η κυβέρνηση με αιχμή την αύξηση του επιδόματος παιδιού για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, αλλά και στοχευμένες αυξομειώσεις σε άλλα επιδόματα ώστε να βγει ο λογαριασμός.

Τα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας που θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ δεν έχουν οριστικοποιηθεί ακόμη καθώς αυτό το διάστημα τόσο το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας όσο και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, που έχει και τον πρώτο λόγο, αξιολογούν τα επιδόματα προκειμένου να γίνουν οι καλύτερες δυνατές παρεμβάσεις με βάση τα διαθέσιμα κονδύλια που έχουν ήδη εξασφαλιστεί από δύο πηγές:

α) από την απώλεια επιδομάτων των ελεύθερων επαγγελματιών λόγω της φορολόγησής τους με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, και

β) από την απώλεια του επιδόματος παιδιών λόγω της αύξησης των μισθών.

Οι ομάδες πολιτών που θα ωφεληθούν από την παροχή κινήτρων είναι τρεις:

1. Οι οικογένειες με ένα παιδί προκειμένου να λάβουν ώθηση να αποκτήσουν δεύτερο.
2. Οι οικογένειες με δύο παιδιά να στοχεύσουν στην απόκτηση τρίτου.
3. Οι οικογένειες με τρία παιδιά να έχουν κίνητρα για να αποκτήσουν τέταρτο.

Οι κατευθυντήριες γραμμές του κυβερνητικού σχεδιασμού δεν είναι τυχαίες. Πρόσφατη έρευνα της Metron Analysis για το δημογραφικό έδειξε ότι η δημιουργία οικογένειας βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των προτεραιοτήτων των νέων.

Από το σύνολο των 800 ερωτηθέντων το 51% δεν έχει παιδιά, με την πλειονότητα να έχει ένα παιδί.

Το 24% θα ήθελε να έχει δύο παιδιά και μόνο 5% τρία παιδιά.

Οι σκέψεις για την απόκτηση παιδιού έρχονται από την ηλικία των 29 και έπειτα.

Μόνο 4 στους 10 θεωρούν αρκετά πιθανή την απόκτηση παιδιού στο μέλλον, ενώ οι λόγοι που αποτρέπουν την απόκτηση είναι οικονομικοί, ανεπαρκείς παροχές από το κράτος και φόβος για τον κόσμο όπου θα μεγαλώσουν.

Αλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει ότι οι οικογένειες που έχουν ένα παιδί έχουν βιώσει ως γονείς ικανοποίηση αλλά και το συναίσθημα της ευθύνης και της οικονομικής επιβάρυνσης. Οπότε η ώθηση από την πλευρά της κυβέρνησης θα πρέπει να έχει τον χαρακτήρα ελάφρυνσης του οικογενειακού budget.

Τα κίνητρα που εξετάζονται είναι φορολογικά, κάλυψη ιατρικών εξετάσεων και παιδιάτρου για κάποιο διάστημα (π.χ. ένα έτος).

Τα εν λόγω μέτρα έρχονται να προστεθούν στην αύξηση του αφορολόγητου, στη μείωση του ΦΠΑ στα βρεφικά είδη, στην αύξηση των vouchers για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στο επίδομα γέννησης και μητρότητας, στο μειωμένο ωράριο για τους γονείς, στο ολοήμερο σχολείο, στα σχολικά γεύματα και το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Επιπλέον, για τους τρίτεκνους, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε 200.000 οικογένειες, εξετάζονται σενάρια φορολογικών ελαφρύνσεων και χορήγησης μέρους των προνομίων που απολαμβάνουν σήμερα οι πολύτεκνοι (π.χ. μειωμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ, προνόμια μοριοδότησης σε ό,τι αφορά τις πανελλαδικές εξετάσεις, τις μετεγγραφές φοιτητών και τους διορισμούς στο Δημόσιο, μειωμένα εισιτήρια, μειωμένο τεκμήριο για τους πολύτεκνους ελεύθερους επαγγελματίες κ.ά.).

Για το ενδεχόμενο εξομοίωσης των τριτέκνων με τους πολύτεκνους η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε ότι «την αύξηση των προνομίων για τις τρίτεκνες οικογένειες έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, απλώς μένει να αποφασίσει σε ποιο επίπεδο θα είναι αυτή, γιατί θέλει να ενισχυθούν ιδιαίτερα – και το αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε μία δημογραφική πτώση, άρα η τρίτεκνη είναι μια μεγάλη οικογένεια.

Να ξαναδούμε φυσικά και όλα τα προνόμια των πολυτέκνων ως προς την ενίσχυσή τους.

Τα τελευταία χρόνια οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι εντάσσονται σε πολλές πολιτικές, όπως στο στεγαστικό μας πρόγραμμα “Σπίτι Μου” που είχαν μηδενικό επιτόκιο, και σε άλλα προνόμια γιατί οι ανάγκες είναι αυξανόμενες».

Σίγουρη πάντως θεωρείται η αύξηση του επιδόματος παιδιού όσον αφορά το ποσό αλλά και τη διεύρυνση των δικαιούχων.

Ενα σενάριο που επίσης εξετάζεται είναι να αλλάξει ο βηματισμός του λεγόμενου «οικογενειακού ισοδύναμου» (προκύπτει από τον αριθμό των μελών της οικογένειας σε συνάρτηση με το οικογενειακό εισόδημα) ώστε να πριμοδοτηθούν οι οικογένειες με δύο και τρία παιδιά. Σήμερα το επίδομα παιδιού ανέρχεται ανάλογα με το εισόδημα: για το πρώτο και το δεύτερο παιδί στα 70 ευρώ, 42 ευρώ και 28 ευρώ, ενώ για το τρίτο και κάθε επόμενο παιδί στα 140 ευρώ, 84 ευρώ και 56 ευρώ. Το επίδομα παιδιού παρέχεται σε πάνω από 900.000 οικογένειες και αφορά πάνω από 1,5 εκατομμύριο παιδιά, με την ετήσια δαπάνη να ανέρχεται σε περίπου 1,05 δισ. ευρώ. Καταβάλλεται σε έξι διμηνιαίες δόσεις με βάση τα στοιχεία της τελευταίας εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης.

Προς το παρόν είναι γνωστό ότι τα χρήματα για την αύξηση των επιδομάτων παιδιού θα αντληθούν από δύο πηγές.

Με την αύξηση των μισθών πολλοί γονείς έχασαν το επίδομα παιδιού καθώς υπερέβαιναν τα εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, η μείωση των δικαιούχων έφερε και μείωση της δαπάνης για επιδόματα παιδιού κατά 156.172.114 ευρώ.

Το ποσό αυτό ισοδυναμεί με μείωση της δαπάνης κατά 15,8% και θα μπορούσε να διατεθεί για την αύξηση είτε των επιδομάτων είτε για την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων ώστε να μη χάσουν το επίδομα όσοι είχαν αύξηση εισοδήματος.

Αλλαγές σε άλλα δύο νέα επιδόματα

Στην πρόσφατη έκθεσή του για τη νομισματική πολιτική ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε ότι «σε οικονομίες όπως η ελληνική στις οποίες υπάρχει εκτεταμένη απόκρυψη εισοδημάτων η στόχευση τω κοινωνικών δαπανών θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη κριτήρια πέραν των φορολογικών δηλώσεων».

Σε αυτή την κατεύθυνση μελετώνται αυξομειώσεις για το επίδομα στέγασης, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και άλλα επιδόματα, ενώ καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στα αναπηρικά επιδόματα.

Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των κριτηρίων, θα μπορούσε, για παράδειγμα, να επεκταθεί ένα κριτήριο που εφαρμόζεται στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που παίρνουν οι ευάλωτες οικογένειες και προβλέπει ότι η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας του ωφελούμενου νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος, και έως 150.000 ευρώ.

Αντίθετα, ευνοϊκότερα κριτήρια για τη λήψη του επιδόματος στέγασης εξετάζονται για τους νέους 18-25 ετών που μπαίνουν στην αγορά εργασίας προκειμένου να μη χάνουν το επίδομα, αν οι απολαβές τους υπερβαίνουν το εισοδηματικό όριο.

Νέα επιδόματα: Πάνω από 10.000 ευρώ για τη νέα εργαζόμενη μητέρα

«Η πολιτική μας επιδιώκει τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή ώστε να βοηθήσουμε τα νέα ζευγάρια να έχουν τον αριθμό παιδιών που επιθυμούν», τόνισε ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε συνέντευξή του. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

O Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου μίλησε στα Παραπολιτικά FM 90.1 και στην εκπομπή “Στον αέρα” με τη Νίκη Λυμπεράκη για το επίδομα μητρότητας, τα όρια συνταξιοδότησης , για το ΤΕΚΑ αλλά και την εξαήμερη εργασία.

Νέα επιδόματα: Για το επίδομα μητρότητας

Όπως τόνισε ο κος Τσακλόγλου, το συνολικό ποσό των επιδομάτων, γέννας, κυοφορίας και λοχείας και, κυρίως, μητρότητας, ξεπερνά τις 10.000 ευρώ. Η πολιτική μας επιδιώκει τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή ώστε να βοηθήσουμε τα νέα ζευγάρια να έχουν τον αριθμό παιδιών που επιθυμούν αλλά και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να συμμετέχουν στην αγορά εργασίας.

Σε αυτό το πλαίσιο την προηγούμενη τετραετία αυξήσαμε τη χρονική διάρκεια της παροχής του επιδόματος μητρότητας στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα από έξι σε εννέα μήνες. Στους μήνες αυτούς παρέχεται σε κάθε γυναίκα αυτής της κατηγορίας ο κατώτατος μισθός.  Τώρα επεκτείναμε την παροχή του επιδόματος σε ελεύθερες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες.

Νέα επιδόματα: Καμία περικοπή στις συντάξεις σε μητέρες με ανήλικα

Σε ερώτηση ακροατή γιατί κόπηκαν οι συντάξεις στις μητέρες με ανήλικα ο Υφυπουργός ήταν κατηγορηματικά αρνητικός διαψεύδοντας τέτοιες περικοπές.

Καμία τέτοια περικοπή δεν έχει γίνει. Αν μιλάμε για προηγούμενα χρόνια και πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε γυναίκες με ανήλικα, σε αυτό τον τομέα η Ελλάδα ήταν μάλλον η εξαίρεση σε όλο τον κόσμο και το μέτρο ουσιαστικά κάθε άλλο παρά βοηθούσε στην εξέλιξη των γυναικών σε υψηλές επαγγελματικές βαθμίδες.

Σε τι στάδιο βρίσκεται σήμερα το ΤΕΚΑ και γιατί τέθηκε ηλιακό όριο εγγραφής;

Αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των ασφαλισμένων του ΤΕΚΑ, των εργοδοτών και των κεφαλαίων τα οποία βρίσκονται υπό διαχείριση. Παράλληλα τρέχει αυτή τη στιγμή η καμπάνια του Ταμείου για άτομα τα οποία ήταν κάτω από 35 ετών όταν ιδρύθηκε το ΤΕΚΑ και τα οποία είναι τώρα στον ΕΦΚΑ και επιθυμούν να μεταφερθούν σε αυτό.

Ο λόγος που τέθηκε το ηλικιακό όριο είναι ο εξής. Οι αποδόσεις των κεφαλοποιητικών συνταξιοδοτικών συστημάτων είναι πολύ καλύτερες από αυτές των διανεμητικών αλλά έχουν και μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Αυτό που δεν θέλαμε ήταν να θέσουμε το ηλικιακό όριο σε τέτοιο ύψος που σειρά οικονομικών κρίσεων να οδηγούσε σε χαμηλές αποδόσεις και το δημόσιο να οδηγούνταν στην καταβολή της προβλεπόμενης εγγύησης.

Υπάρχει περίπτωση γενίκευσης του μέτρου της εξαήμερης εργασίας;

Κατηγορητικά δεν τίθεται θέμα επέκτασης ή γενίκευσης του μέτρου της εξαήμερης εργασίας. Αφορά ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως συνεχούς ροής, οι οποίες σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να έχουν σε συγκεκριμένες περιόδους μεγαλύτερη ανάγκη για απασχόληση και μιας έκτης ημέρας την εβδομάδα και φυσικά θα ελέγχεται αυστηρά η εφαρμογή του μέτρου.

Θα αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης;

Όπως τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, σύμφωνα με τη νομοθεσία μας, ανά τριετία εξετάζεται που βρίσκεται το προσδόκιμο της επιβίωσης στην ηλικία των 65 ετών και αναλόγως γίνονται οι όποιες προσαρμογές στα όρια συνταξιοδότησης. Η αντίστοιχη εξέταση έγινε πέρυσι και διαπιστώσαμε ότι στην αντίστοιχη περίοδο αναφοράς δεν υπήρξε καμία αύξηση, οπότε μέχρι το 2027 κατηγορηματικά δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή στα όρια συνταξιοδότησης.

Τι θα γίνει με τους ανθρώπους που θα μείνουν χωρίς δουλειά λόγω τεχνητής νοημοσύνης;

Πάρα πολλά από τα προγράμματα τα οποία έχει αυτή τη στιγμή η ΔΥΠΑ καθώς και πόροι τους οποίους διαθέτουμε μέσω ΕΣΠΑ ή Ταμείου Ανάκαμψης που κατευθύνονται προληπτικά στα αντίστοιχα πεδία, δηλαδή στην κατάρτιση ή επανακατάρτιση εργαζομένων οι οποίοι μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους ακριβώς λόγω της μεταβολής της τεχνολογίας.

Νέα επιδόματα: Ποια αυξάνονται – Ποιοι δικαιούχοι θα λάβουν και αναδρομικά

Όλες οι καταβολές έχουν προγραμματισθεί για μέσα στον Απρίλιο. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.

Αύξηση στις αποδοχές τους θα δουν δικαιούχοι συνολικά 21 επιδομάτων που χορηγούνται από e–ΕΦΚΑ, ΟΠΕΚΑ και ΔΥΠΑ.

Το γεγονός αυτό οφείλεται από τη μία στην αύξηση του κατώτατου μισθού και από την άλλη, σε μεμονωμένες αποφάσεις της κυβέρνησης για αυξήσεις.

Μάλιστα, τα ποσά των αναπροσαρμογών που προκύπτουν, προσεγγίζουν ακόμη και τα 50 ευρώ, ενώ σε άλλες περιπτώσεις θα δοθούν αναδρομικά. Όλες οι καταβολές έχουν προγραμματισθεί για μέσα στον Απρίλιο.

«Αυτόματα» θα χορηγηθούν αναδρομικά ποσά έως και 1.500 ευρώ εντός του τρέχοντος μήνα σε χιλιάδες γυναίκες που απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου του 2023 και ύστερα. Θα λάβουν τα χρήματα όσες μητέρες υπέβαλαν αίτηση μέσα σε αυτό το διάστημα για το επίδομα γέννας.

Το επιπλέον ποσό που προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης καταβάλλεται στους δικαιούχους χωρίς αυτοί να υποβάλλουν νέα αίτηση ή να προβούν σε οιαδήποτε άλλη ενέργεια, ως εξής:

Στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν λάβει το πλήρες ποσό του επωριδόματος γέννησης, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται εφάπαξ τον Απρίλιο του 2024.

Στους δικαιούχους, των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται με την καταβολή της δεύτερης δόσης.

Αυξημένο θα χορηγηθεί και το επίδομα μητρότητας από τον Απρίλιο και έπειτα σε σύγκριση με τα ποσά που χορηγούνται σήμερα, ενώ, θα αποδοθεί και σε διευρυμένο αριθμό δικαιούχων.

Τα ποσά θα αυξηθούν μετά και από την αντίστοιχη αύξηση του κατώτατου μισθού, από τα 780 ευρώ στα 830 ευρώ.

Αναδρομικά ποσά που «αγγίζουν» ακόμη και τα 4.680 ευρώ και προκύπτουν από τις αλλαγές που έγιναν στο επίδομα μητρότητας, μπορούν να διεκδικήσουν και όσες γυναίκες έγιναν μητέρες μετά τον Σεπτέμβριο του 2023.

Πέραν όσων είχαν ήδη δικαίωμα στην ενίσχυση, μητέρες που είναι ελεύθερες επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενες, αλλά και αγρότισσες, εφόσον γέννησαν από τον Σεπτέμβριο του ’23 και έπειτα, θα έχουν δικαίωμα να λάβουν την ειδική παροχή μητρότητας.

Ποια επιδόματα αυξάνονται

– Ανεργίας: 509,7€ (από 479€)

– Εποχικό οικοδόμων: 961€ (από 902,4€)

– Μαθητείας ΟΑΕΔ: 664€ (από 624€)

– Εποχικό τουρισμού – επισιτισμού: 649,4€ (από 610€)

– Επίδομα εργασίας: 255€ (από 239,5€)

– Προγράμματα απασχόλησης: 50% – 90% κατώτ. μισθού

Παροχές:

* Προστασίας Μητρότητας: 830€ (από 780€)

* Επίδομα γονικής άδειας: 830€ (από 780€)