Αλλάζω Συσκευή 2: Λύνονται τα προβλήματα, μένει ακόμα ανοιχτό το πρόγραμμα, μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού. Όλες οι πληροφορίες και η αίτηση στο xristika.gr.
Με τρεις κομβικές συνεχίζεται και παραμένει ανοιχτό το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή 2» που όμως δεν αφορά οικιακούς καταναλωτές αλλά επιχειρήσεις.
Μάλιστα, πριν λίγες εβδομάδες, τα δύο αρμόδια υπουργεία «άνοιξαν» τη βεντάλια σε επιπλέον δυνητικούς δικαιούχους, και έδωσαν λύση σε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ήδη επιλεγμένοι ενδιαφερόμενοι.
Τώρα, μια νέα απόφαση έρχεται να δώσει «ανάσα» και να λύσει ακόμα περισσότερο τα προβλήματα προκειμένου να ενταχθούν περισσότεροι επιχειρηματίες και αγρότες.
Συγκεκριμένα, η Κοινή Υπουργική απόφαση φέρνει απλοποίηση των διαδικασιών, επιπλέον ενίσχυση στις επιλέξιμες δαπάνες και επιπλέον δυνητικούς δικαιούχους, καθώς προβλέπεται πλέον και η ένταξη των αγροτών.
Αναλυτικά, η ΚΥΑ προβλέπει:
- Απλοποίηση της δυνατότητας επίτευξης του ενεργειακού στόχου που θέτει το πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, για τις αντικαταστάσεις συσκευών (π.χ. κλιματιστικό, ψυγείο, φούρνος, αντλία θερμότητας κ.α.) θα αρκεί μία νέα βεβαίωση εκπομπών για κάθε συσκευή. Οι ενεργειακοί επιθεωρητές ή ελεγκτές θα μπορούν να την εκδίδουν (πριν και μετά την εγκατάστασή της), αντί για τη χρήση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ) ή ενεργειακού ελέγχου.
- Ενίσχυση των ανακυκλούμενων συσκευών, ύψους 250 ευρώ ανά συσκευή (με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ), επιπρόσθετη της ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών
- Οι αγρότες βρίσκονται πλέον ανάμεσα στους δυνητικούς δικαιούχους του προγράμματος, με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024.
Η αίτηση για το «Αλλάζω συσκευή 2» μέσω gov.gr
Οι αιτήσεις κατατίθενται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του προγράμματος Εξοικονομώ – Επιχειρώ 2023 (ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ) και εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης (First in-First out).
Το πρόγραμμα παραμένει ανοικτό για υποβολή αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενος μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.
Στο μεταξύ, βρίσκονται σε εξέλιξη οι αξιολογήσεις των υποβληθεισών αιτήσεων και το επόμενο χρονικό διάστημα θα αναρτηθούν οι σχετικές αποφάσεις ένταξης των δικαιούχων.
Με την απόφαση ένταξης οι δικαιούχοι θα μπορούν να ανοίξουν ειδικούς δεσμευμένους καταπιστευτικούς λογαριασμούς (escrow accounts), όπου και θα μεταφέρεται το συνολικό ποσό της ενίσχυσης.
Νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης για επιχειρήσεις το 2025
Ενεργειακή αναβάθμιση ορεινών τουριστικών καταλυμάτων: Το πρόγραμμα αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων σε ορεινές περιοχές ,όπως αυτές ορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο συνολικός προϋπολογισμός θα είναι 10εκατ. ευρώ , εκ των οποίων το 1 εκατ. ευρώ αφορά κτίρια που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακά-διατηρητέα.
Οι επιλέξιμες δαπάνες είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν σήμερα στο αντίστοιχο πρόγραμμα για την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των επιχειρήσεων του τριτογενή τομέα δηλαδή κτιριακές παρεμβάσεις, αντικατάσταση φωτισμού, συστήματα θέρμανση και ψύξης, αλλά και επαγγελματικός εξοπλισμός όπως φούρνοι και ψυγεία. Το ποσοστό επιδότησης συναρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και είναι 60% για τις μικρές επιχειρήσεις, 45% για τις μεσαίες και 35% για τις μεγάλες.
Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Έρχονται κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνεργασίες
Κίνητρα για την επίτευξη συνεργασιών και συγχωνεύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα φέρει το επόμενο διάστημα στη Βουλή. Στόχος η μεγέθυνσή τους και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους εντός και εκτός Ελλάδας, και ήδη για τον σκοπό αυτόν επεξεργάζεται κίνητρα φορολογικά και άλλα που θα ενισχύσουν την προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή.
Την ίδια ώρα επίτευξη οικονομιών κλίμακας, δικτύωση στο εξωτερικό, καλύτερη πρόσβαση σε άντληση κεφαλαίων αλλά και σε τεχνογνωσία βλέπουν οι επιχειρήσεις μέσα από το ενδεχόμενο συνεργασιών και συγχωνεύσεων με άλλες, με τέσσερις στις δέκα μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις να είναι πλέον ώριμες να κάνουν το επόμενο βήμα.
Στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση οι γενικές κατευθύνσεις για το θέμα των συγχωνεύσεων που έχουν δοθεί έχουν ως στόχο την ισχυροποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω της μεγέθυνσής τους καθώς κατά τεκμήριο οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι πιο ανταγωνιστικές, ενώ μπορούν να προσφέρουν ποιοτικότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και έχουν αυξημένη ικανότητα να επενδύουν και να καινοτομούν.
Στις πρόσφατες ανακοινώσεις του, ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για νέα κίνητρα που θα αφορούν κατά περίπτωση όσες θα προχωρούν σε συνεργασίες, νεοφυείς αλλά και μικρομεσαίες.
Στο μείγμα θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες: η χορήγηση προσαυξημένων ποσοστών έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα για δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας, η απαλλαγή κερδών από φόρους, η διεύρυνση των φορολογικών κινήτρων όπως για επενδυτικούς αγγέλους (angelinvestors), η μείωση στο ελάχιστο όριο εταιρικού κεφαλαίου νέας εταιρείας που θα προκύπτει από συνεργασία ή μετασχηματισμό για την εξασφάλιση φοροαπαλλαγής επί των κερδών, αλλά και η θέσπιση της δυνατότητας μεταφοράς φορολογικής ζημίας μετασχηματιζόμενων επιχειρήσεων.
Golden visa και φοροαπαλλαγές: Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη των Startups
Στη λήψη νέων μέτρων για τη στήριξη των ελληνικών Startups προχώρησαν το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο της διαμόρφωσης και υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα.
Μια από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνησης αφορά τη χορήγηση της Startup Visa. Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, κατά το πρότυπο της Golden visa, από 1η Ιανουαρίου 2025, θα χορηγείται άδεια διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που επενδύουν τουλάχιστον 250.000 ευρώ σε ελληνική Startup που είναι μέλος του Εθνικού Μητρώου νεοφυών επιχειρήσεων (Elevate Greece), με προϋπόθεση τη δημιουργία 2 θέσεων εργασίας εντός του πρώτου έτους.
Υπενθυμίζουμε ότι το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβανόταν στο πακέτο που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτή τη στιγμή ισχύει η χορήγηση Golden Visa για εισφορά κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε εταιρείες που έχουν έδρα ή εγκατάσταση στην Ελλάδα. Μέσω της πρωτοβουλίας Startup Visa, ο θεσμός επεκτείνεται, δίνοντας έμφαση στις επενδύσεις στην καινοτομία.
Την ίδια ώρα, επεκτείνεται το κίνητρο για εμπορική εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας (πατέντας). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σήμερα ισχύει τριετής απαλλαγή των σχετικών κερδών από φόρο. Με τη νέα ρύθμιση θεσπίζεται μείωση 10% του φόρου εισοδήματος για επιπλέον 7 έτη μετά τη λήξη της τριετίας.