NASA: Η φωτογραφία που δεν ήθελε να δημοσιευτεί ποτέ δημοσιεύτηκε – Το μυστικό που αποκαλύφθηκε

NASA: Μια απίστευτη δορυφορική εικόνα σε γήινη τροχιά κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Η φωτογραφία προέρχεται από το Πλανητάριο της Βραζιλίας και αποκαλύπτει ένα παράξενο αντικείμενο…

Έναν τεράστιο δίσκο να αιωρείται πάνω από την επιφάνεια της γης.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους επιστήμονες, ο δίσκος που φαίνεται να αιωρείται στη φωτογραφία έχει διάμετρο μεταξύ 3000-5000 χλμ.

Παρ΄όλα αυτά, η φωτογραφία δεν έχει εμφανιστεί ευρέως στα ΜΜΕ.

Δείτε το βίντεο:

NASA: Πώς δίνει ονόματα στα σημεία που μελετά στον Άρη

Το ρόβερ Curiosity της NASA τρύπησε πρόσφατα ένα δείγμα σε μια τοποθεσία που ονομάστηκε «Ubajara», ενώ αυτή τη στιγμή στα 2.300 μίλια μακριά (3.700 χλμ) το ρόβερ Perseverance διερευνά βράχους δίπλα στο χείλος του κρατήρα Belva του Άρη.

Η θέση του τρυπανιού προσδιορίζεται με ψευδώνυμο, παρά το γεγονός ότι ο κρατήρας έχει επίσημη ονομασία.

Όπως αναφέρει η NASA, τόσο το ψευδώνυμο, όσο και η επίσημη ονομασία μιας τοποθεσίας είναι μεταξύ χιλιάδων που εφαρμόζονται από αποστολές της NASA όχι μόνο σε κρατήρες και λόφους, αλλά και σε κάθε ογκόλιθο, βότσαλο και επιφάνεια βράχου που μελετούν.

«Ο βασικός λόγος που επιλέγουμε όλα αυτά τα ονόματα είναι για να βοηθήσουμε την ομάδα να παρακολουθεί τι βρίσκει κάθε μέρα», δήλωσε ο Ashwin Vasavada, επιστήμονας του έργου της αποστολής Curiosity στο NASA’s Jet Propulsion Laboratory στη Νότια Καλιφόρνια.

«Αργότερα, μπορούμε να αναφερθούμε ονομαστικά στους πολλούς λόφους και τους βράχους καθώς τους συζητάμε και στο τέλος να καταγράψουμε τις ανακαλύψεις μας».

Όταν ξεκίνησαν να βρίσκουν τα αναγνωριστικά χρησιμοποιούσαν ονόματα χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων, ωστόσο, 25 χρόνια μετά, ο τρόπος ονοματοδοσίας των διαφόρων ανακαλύψεων έχει εξελιχθεί σημαντικά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διαφορά μεταξύ επίσημων ονομάτων στον Άρη και ανεπίσημων είναι φαινομενικά απλή.

Τα επίσημα έχουν λάβει έγκριση από την Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU). Η IAU θέτει πρότυπα για την ονομασία των πλανητικών χαρακτηριστικών και καταγράφει τα ονόματα στο Gazetteer of Planetary Nomenclature.

Δηλαδή, κρατήρες μεγαλύτεροι από 37 μίλια (60 χιλιόμετρα) ονομάζονται από διάσημους επιστήμονες ή συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας.

Οι μικρότεροι κρατήρες ονομάζονται από πόλεις με πληθυσμό λιγότερο από 100.000 κατοίκους.

Ο κρατήρας Jezero, τον οποίο η Perseverance εξερευνά, έχει πάρει το όνομά του από μια πόλη της Βοσνίας.

Το Belva, ένας κρατήρας πρόσκρουσης στο Jezero, πήρε το όνομά του από μια πόλη της Δυτικής Βιρτζίνια που, με τη σειρά της, πήρε το όνομά της από την Belva Lockwood, την πρώτη γυναίκα που έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος το 1884 και το 1888.

Αυτή τη στιγμή, στον Άρη πάνω από 2.000 τοποθεσίες φέρουν επίσημα ονόματα, ενώ τα ανεπίσημα ψευδώνυμα είναι ακόμα περισσότερα στον χάρτη του πλανήτη.

Οι πρώιμες αποστολές του Άρη ακολουθούσαν μία ιδιαίτερη διαδρομή με ψευδώνυμα, ενώ χρησιμοποιούσαν ακόμα και ονόματα χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων. Το πρώτο ρόβερ της NASA, Sojourner στα τέλη της δεκαετίας του 1990 είχε ανακαλύψεις με ονόματα όπως «Yogi Rock», «Casper» και «Scooby-Doo».

Με τα ρόβερ Spirit και Opportunity η φιλοσοφία των ονομάτων άλλαξε και πλέον οι ομάδες άρχισαν να χρησιμοποιούν πιο σκόπιμα ονόματα.

Παραδείγματος χάριν, η ομάδα του Opportunity ονόμασε έναν κρατήρα “Endurance” για να τιμήσει το πλοίο που μετέφερε την άτυχη αποστολή του εξερευνητή Ernest Shackleton στην Ανταρκτική.

Τα ονόματα για τα σημεία όπου προσγειώθηκαν το Curiosity και το Perseverance τιμούν τους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας Ray Bradbury και Octavia E. Butler, αντίστοιχα. Και η ομάδα του Curiosity ονόμασε έναν Αρειανό λόφο από τον συνάδελφό τους Rafael Navarro-González, ο οποίος πέθανε από επιπλοκές του COVID-19.

Πάντως οι αποστολές Curiosity και Perseverance έχουν μείνει σε ονομασίες από επίγειες τοποθεσίες.

Το 2012, πριν την προσγείωση του Curiosity, η ομάδα του ρόβερ δημιούργησε έναν γεωλογικό χάρτη της περιοχής προσγείωσης.

Έτσι, ξεκίνησαν σχεδιάζοντας ένα πλέγμα με τετράγωνα ή τεταρτημόρια τα οποία ισοδυναμούν με περίπου 0,7 μίλια (1,2 χλμ) σε κάθε πλευρά, τα οποία θα έχουν θέμα γύρω από μία τοποθεσία με γεωλογική σημασία στη Γη.

Από εκεί και έπειτα τα μέλη της ομάδας πρότειναν ιδέες για θέματα με βάση τοποθεσίες όπου έχουν εργαστεί ή με τις οποίες έχουν προσωπική σχέση.

Από τη στιγμή που θα επιλεγεί ένα θέμα μαζεύουν εκατοντάδες ονόματα.

Για το τελευταίο τεταρτημόριο του Curiosity, η ομάδα του ρόβερ επέλεξε ένα θέμα με το όνομα Roraima, τη βορειότερη πολιτεία της Βραζιλίας, και για το όρος Roraima, την υψηλότερη κορυφή στα βουνά Pacaraima, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας και της Γουιάνας.

Αυτό σηματοδότησε το πρώτο θέμα του τεταρτημόριου της Νότιας Αμερικής.

Η περιοχή που είναι εμπλουτισμένη με θειικά άλατα που εξερευνά αυτή τη στιγμή το Curiosity, με τους λόφους με επίπεδες κορυφές και τις απότομες πλαγιές, τους θύμισε τα «επιτραπέζια» βουνά στην οροσειρά Pacaraima.

Για το Perseverance, οι επιστήμονες επέλεξαν να ασχοληθούν με θέματα εθνικών πάρκων.

Το rover εξερευνά τώρα το τεταρτημόριο Rocky Mountain και πρόσφατα τρύπησε σε βράχους σε μια τοποθεσία που φέρει το παρατσούκλι “Powell Peak” του Εθνικού Πάρκου Rocky Mountain.

NASA: Βάζει στο «παιχνίδι» το κοινό για τον εντοπισμό αστεροειδών

Η NASA ζητάει τη βοήθεια όλων όσων είναι λάτρεις του Διαστήματος για να εντοπίσει αστεροειδείς μέσα από χιλιάδες δεδομένα.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «The Daily Minor Planet project», στο πλαίσιο του οποίου ο κάθε ενδιαφερόμενος καλείται να δει μια σειρά εικόνων και να αποφασίσει αν οι κηλίδες φωτός μοιάζουν με αστεροειδείς, αυτά τα κομμάτια βράχου που πέφτουν στο

Διάστημα ως απομεινάρια του σχηματισμού του Ηλιακού μας Συστήματος, ή αν αντίθετα είναι ψευδείς ανιχνεύσεις που οφείλονται σε αστέρια στο φόντο που τρεμοπαίζουν, σκόνη στον καθρέφτη του τηλεσκοπίου ή άλλα αίτια.

Οι εθελοντές επισκέπτονται την ιστοσελίδα και, αφού παρατηρήσουν μια σειρά εικόνων, απαντούν με «ναι» ή «όχι» για το αν βλέπουν σε αυτές αστεροειδείς. Επίσης, μπορούν να γράψουν σχόλια ή να ανταλλάξουν σκέψεις και πληροφορίες με άλλους συμμετέχοντες.

Οι εικόνες που καλούνται να αξιολογήσουν προέρχονται από το αστρονομικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα «Catalina Sky Survey», που χρηματοδοτείται από τη NASA.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού συλλέγονται στο Αστεροσκοπείο Steward στην Αριζόνα περισσότερες από 1.000 εικόνες κάθε βράδυ. Οι εικόνες αυτές προστίθενται καθημερινά στην ιστοσελίδα.

Αυτός ο τεράστιος όγκος εικόνων που συλλέγεται δυσχεραίνει τους ερευνητές, οι οποίοι ζητούν τη βοήθεια του κοινού για να εντοπίσουν τους κοντινούς στη γη αστεροειδείς (γεωπλήσιους), οι οποίοι «ξεγλιστρούν» από το σύστημα ανίχνευσης.

Το λογισμικό ανίχνευσης αστεροειδών μπορεί να εντοπίζει πιθανούς αστεροειδείς, ωστόσο οι επιστήμονες σημειώνουν ότι πολλές από αυτές τις ανιχνεύσεις είναι ψευδώς θετικές.

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι μόλις το 1% των εικόνων που παρουσιάζονται στους χρήστες απεικονίζει αληθινούς αστεροειδείς.

«Παίρνουμε τόσες πολλές εικόνες του ουρανού κάθε βράδυ που δεν είναι εφικτό να τις εξετάσουμε όλες για να εντοπίσουμε πιθανούς αστεροειδείς», σημειώνει ο Κάρσον Φουλς, επικεφαλής του προγράμματος «Catalina Sky Survey».

«Σκέφτηκα ότι θα ήταν υπέροχο αν οι άνθρωποι μπορούσαν να κάνουν αυτό που κάνουμε εμείς κάθε βράδυ. Αυτή η ιστοσελίδα ανοίγει τις πόρτες. Θέλετε να ψάξετε και εσείς για αστεροειδείς; Αν ναι, ελάτε μέσα», προσθέτει ο ίδιος.

Οι μεγαλύτεροι αστεροειδείς αντανακλούν περισσότερο φως και έχουν ανακαλυφθεί από τους επιστήμονες, ωστόσο οι μικρότεροι είναι πιο πολυάριθμοι και λιγότερο εύκολο να εντοπιστούν.

Οι περισσότεροι αστεροειδείς του Ηλιακού μας Συστήματος εντοπίζονται στην Κύρια Ζώνη, που βρίσκεται ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.

Συχνότερα, οι αστεροειδείς αυτοί περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο ακίνδυνα, χωρίς ποτέ να διασταυρωθούν με τις τροχιές των μεγάλων πλανητών. Όμως, άλλοι, οι γεωπλήσιοι αστεροειδείς, έχουν τροχιές που μπορούν να τους φέρουν κοντά στη Γη ή που τέμνουν την τροχιά της Γης.

Υπάρχουν τόσοι πολλοί λόγοι για να βρούμε αυτά τα αντικείμενα, λέει η NASA. Ορισμένοι αστεροειδείς αποτελούν κίνδυνο πρόσκρουσης στη Γη, ενώ άλλοι είναι απαραίτητοι στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να εξερευνήσει το Διάστημα.

Το ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο πρότζεκτ είναι τόσο μεγάλο που στις πρώτες τέσσερις μέρες από την έναρξη λειτουργίας της ιστοσελίδας συμμετέχουν στην αναζήτηση περισσότεροι από 1.200 εθελοντές, οι οποίοι έχουν ολοκληρώσει ήδη το 56% του πρότζεκτ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA ζητάει τη βοήθεια του κοινού στον εντοπισμό αντικειμένων στο Διάστημα. Είχε προηγηθεί το πρότζεκτ «Catalina Outer Solar System Survey project», στο οποίο οι συμμετέχοντες καλούνταν να αναζητήσουν σε φωτογραφίες ουράνια σώματα που βρίσκονται πέρα από την τροχιά του πλανήτη Ποσειδώνα.

Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα «Active Asteroids» για την αναζήτηση ενεργών αστεροειδών, μια κατηγορία αντικειμένων που εντοπίζεται σπάνια.

Τέτοιου είδους προγράμματα ανήκουν στη λεγόμενη «Επιστήμη των πολιτών», που αφορά στη συμμετοχή των πολιτών σε δραστηριότητες και διαδικασίες, οι οποίες λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια μιας επιστημονικής έρευνας.

Μέσω σχετικών προγραμμάτων της NASA, περισσότεροι από 410 πολίτες έχουν συμπεριληφθεί ως συν-συγγραφείς σε επιστημονικές δημοσιεύσεις της.

Αυτή την περίοδο η NASA έχει 36 τέτοια πρότζεκτς ενεργά, που απευθύνονται σε ενδιαφερόμενους πολίτες σε όλο τον κόσμο, από την καταγραφή πληθυσμών πιγκουίνων και την παρατήρηση λιμνών μέχρι την ανάλυση της ποιότητας του αέρα και την καταγραφή ήχων πουλιών.