Μυστικές δημοσκοπήσεις 2022: Διέρρευσαν οι έρευνες – Τι δείχνουν

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Προβάδισμα για τη Νέα Δημοκρατία που δείχνει να αντέχει τις πιέσεις. Αδυνατεί να κεφαλαιοποιήσει τις συνθήκες κρίσης ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι κινδύνεύουν να μην μπουν στη Βουλή και η ακροδεξιά που δείχνει ότι έρχεται απειλητικά Όλες οι εξελίξεις στο xristika.gr.

Ολοένα και μεγαλύτερη, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογικές αναμετρήσεις της επόμενης χρονιάς, είναι η ενασχόληση των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου με τις κυλιόμενες μετρήσεις των διαθέσεων της κοινής γνώμης που φτάνουν στα χέρια τους, ενώ άλλες από αυτές δημοσιοποιούνται μέσω των εταιρειών που τις διεξάγουν κι άλλες όχι.

Στα ευρήματα που επαναλαμβάνονται, δείχνοντας ότι το πολιτικό σκηνικό έχει παγιωθεί και δύσκολα θα αλλάξει έως ότου στηθούν οι κάλπες, οι κυβερνώντες ρίχνουν μια γρήγορη ματιά, απλώς και μόνο για να επιβεβαιώσουν ότι αυτά δεν έχουν κανένα νέο στοιχείο που θα έπρεπε να προσελκύσει την προσοχή τους.

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων

Ετσι, αυτό που τους απασχολεί είναι ορισμένα ποσοτικά και ποιοτικά στοιχεία, τα οποία μπορεί να δημιουργήσουν μέσα στους επόμενους μήνες τις συνθήκες για ανεπιθύμητες αλλαγές των έως τώρα πολιτικών ισορροπιών.

Τα ποσοτικά στοιχεία κυρίως αναφέρονται στην αύξηση των ποσοστών σε θέματα που δεν εξυπηρετούν την κυβέρνηση -ή που μπορεί να τα χρεωθεί- ενώ τα ποιοτικά έχουν να κάνουν με αντιλήψεις που αυξάνουν την αποδοχή τους μέσα στην κοινωνία και είναι αντίθετες με την κυβερνητική πολιτική.

Μπορεί όλα αυτά τα στοιχεία να μην επηρεάζουν -ακόμα…- τα ποσοστά των κομμάτων, αλλά δυνητικά αποτελούν «βραδυφλεγείς βόμβες» κάτω από τις κυβερνητικές προσπάθειες μεγιστοποίησης της αποδοχής στη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές του 2023.

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Η ακρίβεια στο επίκεντρο

Το σημαντικότερο από τα ποσοτικά στοιχεία είναι η αυξανόμενη ανησυχία της κοινής γνώμης για την ακρίβεια. Ηδη οι πολίτες σε όλες τις μετρήσεις -δημοσιοποιημένες και μη- δείχνουν ότι δεν συμμερίζονται την αισιοδοξία που εκπέμπουν οι κυβερνώντες, καθώς κάθε επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, ακόμα και για είδη πρώτης ανάγκης, τους θυμίζει τη διαφορά τιμής σε κάθε προϊόν που αγοράζουν, σε σχέση με λίγο καιρό πριν.

Οι επιτελείς του Μαξίμου θεωρούν σωστά ότι η κοινή γνώμη έχει αποδεχθεί πως η ακρίβεια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε εξωγενείς παράγοντες, ωστόσο είναι πεισμένοι πως εάν τελικά οι πολίτες αποφασίσουν να χρεώσουν -για τους δικούς τους λόγους- την ακρίβεια σε κάποιο κόμμα, αυτό ασφαλώς δεν θα είναι η αντιπολίτευση…

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Οι παρακολουθήσεις και η πανεπιστημιακή αστυνομία

Από την άλλη μεριά, τα στελέχη του επιτελικού κράτους βλέπουν καθαρά ότι τα θέματα που κάνει σημαία της η αντιπολίτευση, όπως οι παρακολουθήσεις, είναι στον βυθό του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης.

Σε δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε χθες, το θέμα συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μόλις του 7,1%, πίσω από την ακρίβεια, τα ελληνοτουρκικά, την εγκληματικότητα, τον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας, το μεταναστευτικό, την πανδημία και τις φυσικές καταστροφές.

Αυτό βέβαια δεν κάνει τους κυβερνώντες να εφησυχάσουν, καθώς μπορεί η ακρίβεια, ή η εγκληματικότητα, που είναι ψηλά στη λίστα των ανησυχιών, να «οπλίσουν» το χέρι του ψηφοφόρου με την επιλογή άλλου ψηφοδελτίου, όχι του «γαλάζιου».

Υπάρχουν και κάποια ποιοτικά στοιχεία που δημιουργούν προβληματισμό σε Μέγαρο Μαξίμου και οδό Πειραιώς. Για παράδειγμα, η αυξανόμενη αντίθεση μερίδας της κοινής γνώμης στην πανεπιστημιακή αστυνομία, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί «εμβληματική μεταρρύθμιση».

Οι συνεχείς συμπλοκές στο ΑΠΘ δεν οδηγούν τους πολίτες να ενισχύσουν την κυβέρνηση, όπως λανθασμένα πίστευαν μέχρι πρότινος τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αντίθετα η παράταση της αβεβαιότητας και των συμπλοκών μέσα στο πανεπιστήμιο γεννούν στην κοινή γνώμη παρόμοια αισθήματα απέχθειας με αυτά που γεννούσε η αυξημένη παραβατικότητα των περασμένων πολλών χρόνων.

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Οι μειονότητες

Επίσης, προβληματισμό δημιουργούν οι οργανωμένες κινητοποιήσεις μειονοτήτων στο κέντρο της Αθήνας, που όμως προκαλούν επεισόδια και δίνουν την εικόνα μιας πόλης σε αναστάτωση.

Χθες, για παράδειγμα, υπήρξαν νέες κινητοποιήσεις εναντίον του καταγγελθέντος βιασμού μέσα σε αστυνομικό τμήμα. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι στόχος των «συλλογικοτήτων» δεν ήταν η απόδοση δικαιοσύνης ούτε η προστασία των γυναικών από παρόμοιες επιθέσεις, αλλά η συκοφάντηση της έννοιας της αστυνομίας.

«Για μια καταγγελία που ερευνά η Δικαιοσύνη, οργανώνεται συγκέντρωση και ακολουθούν επεισόδια που αναστατώνουν τους φιλήσυχους πολίτες οι οποίοι βρίσκονται εκείνη την ώρα στο κέντρο της Αθήνας.

Για τη μαζική τρομοκράτηση και δολοφονία γυναικών στο Ιράν, δεν μιλά καμία από τις συλλογικότητες», λέει κυβερνητική πηγή, θέλοντας να καταδείξει ότι σκοπός των περιθωριακών ομάδων είναι να δημιουργήσουν εικόνα χάους στο κέντρο της πρωτεύουσας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την εκλογική συμπεριφορά κάποιων πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση αυτά τα «ειδικά ευρήματα» των μετρήσεων, ποσοτικά και ποιοτικά, βρίσκονται στο μικροσκόπιο των κυβερνητικών στελεχών, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα «εκ του μη όντος» στις παραμονές των εκλογικών αναμετρήσεων που επίκεινται.

Μυστικές δημοσκοπήσεις: Ανοίγει η ψαλίδα υπέρ της κυβέρνησης

Όχι μόνο η κυβέρνηση διατηρεί το προβάδισμα, όπως καταγράφουν στο σύνολό τους οι δημοσκοπήσεις, αλλά αυξάνει τη διαφορά κατά μία μονάδα σύμφωνα με νέα μέτρηση της Alco για την τηλεόραση του Alpha.

Συγκεκριμένα, η Νέα Δημοκρατία από 30,6% φτάνει στο 31,2% και αυξάνει τη διαφορά στο 8,3% από τον ΣΥΡΙΖΑ που παραμένει καθηλωμένος στο 22,9%. Ενισχυμένη εμφανίζεται και η Ελληνική Λύση με 5,1% έναντι 4,2% της προηγούμενης δημοσκόπησης της εταιρείας. Το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται στάσιμο στο0 11,4% (από 11,6%), το ΚΚΕ στο 5,6% από 5,4% και το ΜέΡΑ25 στο 3,2% από 3,1%.

Σταθερό προβάδισμα έναντι του Αλέξη Τσίπρα αναφορικά με τον δείκτη αξιοπιστίας διατηρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Alco για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αυξήσει την διαφορά έναντι του Αλέξη Τσίπρα στις 11 μονάδες -από τις 9 που ήταν η αντίστοιχη μέτρηση του Σεπτεμβρίου-, καθώς το 31% των πολιτών δηλώνει ότι τον εμπιστεύεται περισσότερο ως πρωθυπουργό έναντι 20% που εκφράζει την προτίμησή του στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η ενίσχυση της αξιοπιστίας τους πρωθυπουργού ακολουθεί ουσιαστικά την αύξηση της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων (0,6% από τον Σεπτέμβριο) που καταγράφει η Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και φθάνει πλέον το 8,3% σύμφωνα με την Alco.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται ικανότερος για την αντιμετώπιση κρίσεων όπως στην ενέργεια, την ακρίβεια, αλλά και στα ελληνοτουρκικά από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Μυστικές δημοσκοπήσεις:  Στο 7,2% η διαφορά σύμφωνα με την MRB

Η ακρίβεια θα κρίνει το αποτέλεσμα της κάλπης, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση της MRB για το newsbomb.gr με τον ΣΥΡΙΖΑ όμως να αδυνατεί να κεφαλοποιήσει την αγανάκτηση των πολιτών.

Οι Έλληνες φοβούνται (44,5%), οργίζονται (41,7%) και απογοητεύονται (33,1%) για το μέλλον της χώρας ενώ το 74,3% δεν κρύβει την ανησυχία του για την ακρίβεια που μαστίζει την κοινωνία.

Παρόλα αυτά η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως είναι η μόνη λύση διακυβέρνησης καθώς συνεχίζει να προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ με 29,5% έναντι 22,7% του ΣΥΡΙΖΑ με την διαφορά να καταγράφεται στο 6,8% στην πρόθεση ψήφου και να εκτοψεύεται στο 7,2% με αναγωγή στα έγκυρα.

Συγκεκριμένα, με αναγωγή η Νέα Δημοκρατία καταγράφει 31,3%, ο ΣΥΡΙΖΑ 24,1%, το ΠΑΣΟΚ 11,9% δείχνοντας πως αυτό είναι το ταβάνι του, το ΚΚΕ 5,2%, η Ελληνική Λύση 4,6%, το ΜέΡΑ25 3,3% ενώ με την είσοδο στη Βουλή φλερτάρει το ΕΛΛΗΝΕΣ με 2,5%. Πρόκειται για το κόμμα του έγκληστου στη φυλακή Ηλία Κασιδιάρη.

Δεν θα πρέπει να περάσει στα «ψιλά» το υψηλό ποσοστό του Δεν Ξέρω/Δεν Απαντώ. Στη δημοσκόπηση της MRB φτάνει το 12,2% ενώ μαζί με το “Άλλο κόμμα” φτάνει το 15,9% ποσοστό ικανό να αλλάξει συνολικά τα δεδομένα την ώρα της κάλπης.

Όσον αφορά το ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφές προβάδισμα σχεδόν 10 μονάδων έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός φτάνει το 38,5% έναντι 28,8% του Αλέξη Τσίπρα. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειωθεί πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είθισται να ακολουθεί του «Κανένας από τους δύο» στις δημοσκοπήσεις κάτι που ανατρέπεται στην έρευνα της MRB:

Οι μετρήσεις της MRB αναδεικνύουν και τις σκέψεις των πολιτών για τις μετεκλογικές συνεργασίες και τα σενάρια συγκυβέρνησης, με τα αποτελέσματα μάλιστα να προκαλούν… εκπλήξεις.

Ενώ η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγούνται, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση – έστω και με μία μονάδα περίπου διαφορά- επιλέγουν μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ και άλλα κόμματα αντί εκείνης μιας Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ.