Αναπνοή: Η δυσοσμία του στόματος και της αναπνοής δεν είναι ένα αθώο σύμπτωμα, αλλά μια ένδειξη ότι η καρδιά σας ίσως δεν λειτουργεί σωστά, σύμφωνα με νεότερα ερευνητικά ευρήματα. Όλες οι λεπτομέρειες στο xristika.gr.
Ανήκετε σ’ εκείνους που πιστεύουν ότι δεν πειράζει και τόσο αν δεν πλένουν τακτικά τα δόντια τους; Ή ότι πρέπει να επισκέπτονται τον οδοντίατρο μόνο όταν συμβαίνει κάτι ενοχλητικό; Ίσως ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε, επισημαίνει μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στο eLife.
Σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά ευρήματα, από το πόσο καλά φροντίζετε το εσωτερικό του στόματός σας μπορεί να εξαρτάται η υγεία της καρδιάς σας.
Η μελέτη διαπιστώνει ότι τα στοματικά βακτήρια μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Οι επιστήμονες προτείνουν ότι τα διαδεδομένα βακτήρια που ευθύνονται για τη φλεγμονή στα ούλα, την πρόκληση στοματικού καρκίνου και τη δυσοσμία του στόματος μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα αντισώματα που καταπολεμούν το στοματικό βακτήριο Fusobacterium nucleatum συσχετίζονται με οριακά αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάντα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η παρουσία αυτών των αντισωμάτων υποδηλώνει τωρινή ή παλαιότερη λοίμωξη από το βακτήριο.
«Το F. nucleatum μπορεί να συμβάλει στον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αυξάνοντας τη συστηματική φλεγμονή λόγω της παρουσίας βακτηρίων στη στοματική κοιλότητα», εξηγεί η Flavia Hodel, επικεφαλής συντάκτρια από το School of Life Sciences του ελβετικού EPFL.
Οι καρδιακές παθήσεις, που αποδίδονται σε ένα μείγμα γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων κινδύνου, ευθύνονται για περίπου το ένα τρίτο των θανάτων παγκοσμίως. Η πιο διαδεδομένη μορφή, η στεφανιαία νόσος, προκύπτει από τη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά. Συμπτώματα, όπως ο πόνος στο στήθος, η δύσπνοια και η κόπωση, μπορεί να κλιμακωθούν, προκαλώντας τελικά καρδιακή προσβολή.
«Αν και έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσεται η στεφανιαία νόσος, δεν έχουμε κατανοήσει ακόμη πλήρως πώς συμβάλλουν οι λοιμώξεις, οι φλεγμονές και οι γενετικοί παράγοντες κινδύνου. Στόχος μας ήταν να καλύψουμε μερικά από τα κενά που υπάρχουν σχετικά με την στεφανιαία νόσο, ρίχνοντας μια πιο ολοκληρωμένη ματιά στον ρόλο των λοιμώξεων», δήλωσε η δρ. Hodel.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν γενετικά δεδομένα, ιατρικά αρχεία και δείγματα αίματος από σχεδόν 3.500 Ελβετούς συμμετέχοντες. Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, εξετάσεις αίματος για τον εντοπισμό αντισωμάτων που σχετίζονται με 15 διαφορετικούς ιούς, 6 τύπους βακτηρίων και ένα παράσιτο.
Σε μια περίοδο παρατήρησης 12 ετών, περίπου το 6% αυτών των ατόμων αντιμετώπισαν καρδιακή προσβολή ή άλλο σημαντικό καρδιαγγειακό συμβάν. Συγκεκριμένα, τα άτομα που είχαν αντισώματα κατά του Fusobacterium nucleatum εμφάνισαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια. Επιπλέον, όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι είχαν γενετική προδιάθεση για στεφανιαία νόσο εμφάνιζαν υψηλότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν καρδιαγγειακό επεισόδιο.
Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η αντιμετώπιση των στοματικών λοιμώξεων μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι εάν η μελλοντική έρευνα επαληθεύσει τη σχέση μεταξύ αυτού του βακτηρίου με καρδιακές παθήσεις, μπορεί να προκύψουν καινοτόμες στρατηγικές για τον εντοπισμό των ανθρώπων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο και την πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβάντων.
«Η μελέτη μας ενισχύει έναν όγκο επιστημονικών ευρημάτων που δείχνουν ότι η φλεγμονή που προκαλείται από λοιμώξεις μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής», σχολίασε ο επικεφαλής συντάκτης, καθηγητής Jacques Fellay.
«Τα αποτελέσματά μας μπορεί να οδηγήσουν σε νέους τρόπους εντοπισμού των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή να θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία προληπτικών παρεμβάσεων στα άτομα που αντιμετωπίζουν λοίμωξη από το βακτήριο F. nucleatum».
Εννέα τρόποι να απαλλαγούμε από τη δυσάρεστη αναπνοή
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που μπορεί να προκαλούν δύσοσμη αναπνοή και κακοσμία του στόματος. Υπολείμματα τροφών μέσα και γύρω από τα δόντια τα οποία διασπώνται από τα βακτήρια του στόματος μπορεί να προκαλέσουν μία ενοχλητική μυρωδιά.
Αν πάλι νιώθετε το στόμα σας στεγνό, όπως όταν έχετε μόλις ξυπνήσει ή όταν καπνίζετε, τότε η δύσοσμη αναπνοή μπορεί να οφείλεται στη συσσώρευση των νεκρών κυττάρων στη γλώσσα και τα ούλα.
Μια ακόμη εξήγηση της δυσάρεστης αναπνοής είναι η κατανάλωση φαγητών που περιέχουν έλαια με έντονες μυρωδιές όπως κρεμμύδια, σκόρδο. Τέλος η κακοσμία του στόματος θα μπορούσε, σε συνδυασμό και με άλλα συμπτώματα, να είναι σύμπτωμα κάποιων ασθενειών (π.χ. πνευμονική νόσος, σακχαρώδης διαβήτης, ηπατική ανεπάρκεια) .
Πως θα απαλλαγείτε από την δυσάρεστη αναπνοή
-Βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά το φαγητό: Μην αμελείτε το βούρτσισμα των δοντιών. Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα που περιέχει φθόριο, το λιγότερο δύο φορές τη μέρα, και ειδικά μετά τα γεύματα. Η οδοντόκρεμα με αντιβακτηριδιακή δράση έχει φανεί ότι μειώνει την δυσοσμία της αναπνοής.
-Οδοντικό νήμα: Η σωστή χρήση του οδοντικού νήματος αφαιρεί υπολείμματα φαγητού και πλάκας από τα δόντια βοηθώντας να ελεγχθεί η δυσοσμία.
-Βουρτσίστε και τη γλώσσα σας: Η γλώσσα αποτελεί πρόσφορο έδαφος συγκέντρωσης βακτηρίων, έτσι το προσεκτικό βούρτσισμά της ενδέχεται να μειώσει τις ενοχλητικές οσμές. Οι άνθρωποι των οποίων η γλώσσα είναι καλυμμένη από σημαντικό αριθμό μικροβίων θα επωφεληθούν με τo βούρτσισμά της.
Καθαρίστε την τεχνητή οδοντοστοιχία: Αν φοράτε τεχνητή οδοντοστοιχία τότε φροντίστε να την καθαρίζετε διεξοδικά τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ή όποτε σας το προτείνει ο οδοντίατρός σας. Από την άλλη αν χρησιμοποιείτε προστατευτικό στόματος καλό θα είναι πριν το φορέσετε να το πλένετε καλά με τον τρόπο που σας έχει προτείνει ο οδοντίατρος.
Πίνετε αρκετό νερό για να αποφεύγετε την ξηρότητα του στόματος: Για να κρατήσετε τη στοματική κοιλότητα ενυδατωμένη, αποφύγετε τον καπνό και πιείτε αρκετό νερό- όχι καφέ, αναψυκτικά ή αλκοόλ, τα οποία θα κάνουν ακόμα πιο στεγνό το στόμα σας. Επιλέξτε επίσης μία τσίχλα ή μια καραμέλα, κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη για να διεγείρετε τους σιελογόνους αδένες και να παραχθεί σάλιο. Εάν το πρόβλημα της ξηρότητα του στόματος είναι χρόνιο ο οδοντίατρος ή ο γιατρός σας θα σας προτείνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Αλλάξτε τη διατροφή σας: Αποφύγετε την εκτεταμένη κατανάλωση τροφών όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο τα οποία προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή. Επιπρόσθετη αιτία πάντως είναι και οι τροφές που είναι πλούσιες σε σάκχαρα.
Αλλάζετε συχνά οδοντόβουρτσα: Αλλάξτε την οδοντόβουρτσά σας όταν αρχίσει να φθείρεται. Περίπου κάθε τρεις με τέσσερις μήνες.
Κάντε συχνά οδοντιατρικά τσεκ απ: Φροντίστε να επισκέπτεστε συχνά τον οδοντίατρό σας, κατά μέσο όρο δύο φορές τον χρόνο για να είναι ελέγχεται η οδοντοστοιχία σας και να γίνεται καθαρισμός στα δόντια σας.
Μασήστε φρέσκο μαϊντανό: Μία προσωρινή λύση είναι ο φρέσκος μαϊντανός που θα μπορούσε να καταπολεμήσει τη δυσοσμία της αναπνοής.